PUMP ACTION SHOTGUN ili GLATKOCIJEVNA REPETIRKA
PUMP ACTION SHOTGUN ili GLATKOCIJEVNA REPETIRKA
Shotgun je sačmarica glatke cijevi sa tubularnim spremnikom za patrone ispod cijevi koja funkcionira potezanjem potkundaka prema natrag i ubacivanjem patrone u cijev guranjem potkundaka prema naprijed (slide ili pump action, pa se često susrećemo sa nazivom PUMPARICA).
Domovina shotguna je USA, a uspješno se koristi više od 100 godina, kako od policije, vojske tako i od civila. Nas ovdje ne zanima policijska ili vojna uporaba, već samo civilna.
Po mom mišljenju, shotgun je idealno oružje za civila, kako za lov i sportsko streljaštvo, tako i za samoobranu i za survival u bilo kojem kontekstu (planinarenje, outdoor, eventualna elementarna nepogoda kao potres, poplava ili u krajnjoj liniji rat).
Idealan je zbog svoje vatrene moći, bez obzira kakvo streljivo se upotrebljava (neletalno - gumeni meci, CS, sitna sačma, krupna sačma, jedinstveni projektil - tzv. kugla, brenekke ili slug), praktične dužine i težine (ovdje ne mislim na isključivo specijalizirane lovačke modele sa dužom cijevi, već na modele koji su uobičajeno poznati kao POLICE modeli, sa cijevi dugačkom do cca 55 cm, te sa spremnikom za 5-7 patrona).
Ovakve puške po Zakonu o oružju, tj. po Pravilniku o dozvoljenim kalibrima i vrstama oružja za samoobranu su uz poluautomatske glatkocijevne puške jedino dozvoljeno oružje za samoobranu(?! što znači da dvocijevku NE MOŽETE registrirati za samoobranu, što je idiotizam, ali nije jedini u Zakonu i Pravilniku). Puška je po svojoj konstrukciji jednostavna. Kočnicu jednostavno potisnete prstom u desno i puška je zakočena, da bi je otkočili, pritisnete dugme kočnice s desne strane na lijevo i puška je otkočena.
Polužica za otključavanje cijevi služi da (nakon što ste ubacili patronu u cijev, zatvarač se zaključa, te ne možete više repetirati potkundakom dok ne ispalite patronu) omogućava pražnjenje patrone koja se nalazi u cijevi, nakon što ste ispraznili patrone iz cijevastog spremnika ispod cijevi pritiskom opet na jednu polužicu, što ćete vidjeti kasnije. Naravno, ovu operaciju treba izvoditi na način da puška OBAVEZNO BUDE ZAKOČENA, a cijev okrenuta u sigurnom smjeru.
Domovina shotguna je USA, a uspješno se koristi više od 100 godina, kako od policije, vojske tako i od civila. Nas ovdje ne zanima policijska ili vojna uporaba, već samo civilna.
Po mom mišljenju, shotgun je idealno oružje za civila, kako za lov i sportsko streljaštvo, tako i za samoobranu i za survival u bilo kojem kontekstu (planinarenje, outdoor, eventualna elementarna nepogoda kao potres, poplava ili u krajnjoj liniji rat).
Idealan je zbog svoje vatrene moći, bez obzira kakvo streljivo se upotrebljava (neletalno - gumeni meci, CS, sitna sačma, krupna sačma, jedinstveni projektil - tzv. kugla, brenekke ili slug), praktične dužine i težine (ovdje ne mislim na isključivo specijalizirane lovačke modele sa dužom cijevi, već na modele koji su uobičajeno poznati kao POLICE modeli, sa cijevi dugačkom do cca 55 cm, te sa spremnikom za 5-7 patrona).
Ovakve puške po Zakonu o oružju, tj. po Pravilniku o dozvoljenim kalibrima i vrstama oružja za samoobranu su uz poluautomatske glatkocijevne puške jedino dozvoljeno oružje za samoobranu(?! što znači da dvocijevku NE MOŽETE registrirati za samoobranu, što je idiotizam, ali nije jedini u Zakonu i Pravilniku). Puška je po svojoj konstrukciji jednostavna. Kočnicu jednostavno potisnete prstom u desno i puška je zakočena, da bi je otkočili, pritisnete dugme kočnice s desne strane na lijevo i puška je otkočena.
Polužica za otključavanje cijevi služi da (nakon što ste ubacili patronu u cijev, zatvarač se zaključa, te ne možete više repetirati potkundakom dok ne ispalite patronu) omogućava pražnjenje patrone koja se nalazi u cijevi, nakon što ste ispraznili patrone iz cijevastog spremnika ispod cijevi pritiskom opet na jednu polužicu, što ćete vidjeti kasnije. Naravno, ovu operaciju treba izvoditi na način da puška OBAVEZNO BUDE ZAKOČENA, a cijev okrenuta u sigurnom smjeru.
NO TRESPASSING - VIOLATORS WILL BE SHOT - SURVIVORS WILL BE SHOT AGAIN
Lijepa riječ i pištolj u ruci otvaraju svaka vrata
Re: SHOTGUN ili GLATKOCIJEVNA REPETIRKA
S desne strane vidi se polužica koja drži patronu u cjevastom spremniku i koja služi i za pražnjenje puške tako da dugme potisnete prstom i patrona iskoči iz spremnika
Puška se jednostavno rasklapa odvrtanje čepa na vrhu cjevastog spremnika, te se izvuče prema naprijed cijev i to bi bilo najčešće rasklapanje radi održavanja. Čišćenje cijevi i onih dijelova zatvarača koji su vidljivi i dostupni.
Puška se može rasklapati i dalje, ali to nije potrebno činiti često, jer se puška ne može toliko isprljati da bi zahtijevala kompletno rasklapanje.
Puška se može rasklapati i dalje, ali to nije potrebno činiti često, jer se puška ne može toliko isprljati da bi zahtijevala kompletno rasklapanje.
Da bi pušku rasklopili za detaljno čišćenje, treba izbiti poprečni štift koji drži mehanizam za okidanje.
Ovako detaljno pušku doista ne treba često rasklapati, ali za neko duže vrijeme uporabe i to treba učiniti.
Ovakve puške uobičajeno se rade u kalibru 12 - 12 MAG, ali ih ima u svim poznatim kalibrima za sačmarice, od .410 do 10.
Bitno je reći da ovakva puška predstavlja moćno i opasno oružje u rukama znalca, da ima veliku vatrenu moć( ako pucate krupnom sačmom, tzv. PP koji sadrži 9 kuglica kalibra 9 mm možete za 4,5 sekundi ispucati 72 projektila kalibra 9 mm što ne može ni jedan automat tog kalibra), da može poslužiti za lov sitne divljači, samoobranu od krupne ( ne postoji ništa živo što hoda zemljom što može preživjeti 8 projektila tipa slug ili brenekke ) i kao moćno sredstvo odvraćanja.
Naravno, za razliku od filmskih efekata, oni u stvarnosti nisu baš toliko dramatični kao na filmu, ali svakako su izuzetno moćni. Čak i hitac iz patrone punjene najsitnijom sačmom može biti smrtonosan iz blizine.
Važno je napomenuti da je ovo inače puška koja nije dalekometna, sa jedinstvenim projektilima tipa slug precizna je do 50 metara (što ne znači da se ne može dobro i precizno pogoditi i na 100), ali za one namjene koje sam iznio, sasvim je dovoljna.
Bitno je reći da ovakva puška predstavlja moćno i opasno oružje u rukama znalca, da ima veliku vatrenu moć( ako pucate krupnom sačmom, tzv. PP koji sadrži 9 kuglica kalibra 9 mm možete za 4,5 sekundi ispucati 72 projektila kalibra 9 mm što ne može ni jedan automat tog kalibra), da može poslužiti za lov sitne divljači, samoobranu od krupne ( ne postoji ništa živo što hoda zemljom što može preživjeti 8 projektila tipa slug ili brenekke ) i kao moćno sredstvo odvraćanja.
Naravno, za razliku od filmskih efekata, oni u stvarnosti nisu baš toliko dramatični kao na filmu, ali svakako su izuzetno moćni. Čak i hitac iz patrone punjene najsitnijom sačmom može biti smrtonosan iz blizine.
Važno je napomenuti da je ovo inače puška koja nije dalekometna, sa jedinstvenim projektilima tipa slug precizna je do 50 metara (što ne znači da se ne može dobro i precizno pogoditi i na 100), ali za one namjene koje sam iznio, sasvim je dovoljna.
Da završim ovu temu prikazom streljiva za sačmarice. Kalibar 12 ultra mag i 10 nemam u kolekciji, ali svi ostali su tu, počevši od 36/.410, 32,28,24,20,16, 12 i 12 MAG, gledano s lijeva na desno.
Na posljednjoj slici su s lijeva na desno jedinstveni projektili za sačmarice, tipa brenneke, slug, s-ball plastic (nekada je radio Selier Bellot), te ideal.
Svako takvo zrno teško je otprilike 36 grama, nema impozantne balističke sposobnosti i mogućnosti na većim daljinama, ali na manjim udaljenostima rezultati su doista impresivni.
Svako takvo zrno teško je otprilike 36 grama, nema impozantne balističke sposobnosti i mogućnosti na većim daljinama, ali na manjim udaljenostima rezultati su doista impresivni.
vjezbao i pucao sam takvim oruzjem ali nisam ovako detaljno znao stosta, kalibar je nadasve zanimljiv (iako ih nema previse na izbor) a o prakticnoj uporabi imam samo rijeci hvale
nakon perioda navikavanja na pripunjavanje i okidanje dolazi pravi uzitak u koristenju
ps. zanimljivo da mod nije sastavio postove zbog preglednosti
nakon perioda navikavanja na pripunjavanje i okidanje dolazi pravi uzitak u koristenju
ps. zanimljivo da mod nije sastavio postove zbog preglednosti
po cinu narednik, neka vas ne zavara ovo ispod nicka
Izvrstan članak. Čestitam na trudu. Jasno i razumljivo pisano.
Imam samo jedno pitanje.
Znači, ako bih htio dizati nešto za osobnu sigurnosti, mogu pisati i ovakvu pušku a da nisam lovac niti član kakve sportske udruge?
Imam samo jedno pitanje.
Znači, ako bih htio dizati nešto za osobnu sigurnosti, mogu pisati i ovakvu pušku a da nisam lovac niti član kakve sportske udruge?
Da, pravilnik kaže da su glatkocijevne puške repetirke i poluautomatske dozvoljene za samoobranu, jedino su stavili samo kalibar 12 (opet idiotizam), očito za neki drugi nisu čuli.
U biti, ni ne treba ti neki drugi osim 12, taman onako kako treba. Ali, ima različitih punjenja, veličina sačme, jačih punjenja sa više grama sačme (od 24 g do 56 recimo npr), različite sačme.kalibar je nadasve zanimljiv (iako ih nema previse na izbor)
[/quote]ps. zanimljivo da mod nije sastavio postove zbog preglednosti
Ne može se više od 10 fotki odjednom, pa sam se navikao na ovaj način, ali mislim da nema problema sa preglednošću, postovi idu jedan za drugim.
Cestitam na clanku.
Pumperice su oduvijek moja opsesija.
Bila je prvo oruzje koje sam zaduzio na pocetku rata.
A sad imam jednu reganu kao sportsko oruzje (cijev duzine 20").
Pumperice su oduvijek moja opsesija.
Bila je prvo oruzje koje sam zaduzio na pocetku rata.
A sad imam jednu reganu kao sportsko oruzje (cijev duzine 20").
Browning BPS, dobar izbor i kvalitetna puška, s malo drugačijim načinom izbacivanja ispaljenih patrona ispod a ne sa strane, tj. prazne izlaze tamo gdje su i ušle. Sličan sistem ima ITHACA.
A pištolj je MAUSER 90, mađarska inačica Browninga HP sa double action sistemom i 14 metaka u spremniku. To mi je bio prvi pravi pištolj, nabavio sam ga 91.
Jedan mali savjet: iako ti je puška kalibra 12 Magnum, izbjegavaj magnum streljivo za sačmarice, nema potrebe za njim, osim ako ne loviš patke ili pucaš na daleko. Ova cijev i čok je sasvim dobra za bilo koji lov kod nas. Naravno, može služiti i za sport (IPSC i STEEL CHALLENGE se puca i sačmaricom), kao i za samoobranu.
A pištolj je MAUSER 90, mađarska inačica Browninga HP sa double action sistemom i 14 metaka u spremniku. To mi je bio prvi pravi pištolj, nabavio sam ga 91.
Jedan mali savjet: iako ti je puška kalibra 12 Magnum, izbjegavaj magnum streljivo za sačmarice, nema potrebe za njim, osim ako ne loviš patke ili pucaš na daleko. Ova cijev i čok je sasvim dobra za bilo koji lov kod nas. Naravno, može služiti i za sport (IPSC i STEEL CHALLENGE se puca i sačmaricom), kao i za samoobranu.
Vidi se tko je znalac, nisam namjerno pisao modele.
Pistolj je kupljen 90-e u austriji, ispucano je jedno 200 kom streljiva.
I to 100 do neki dan.
Imam nesto magnum streljiva za pusku ali nisam koristio.
Zadovoljan sam s tim kompletom.
Premda sam trazio jos 3 nabavne.
Radi mi se novi ormar pa da ne bude prazan.
Pistolj je kupljen 90-e u austriji, ispucano je jedno 200 kom streljiva.
I to 100 do neki dan.
Imam nesto magnum streljiva za pusku ali nisam koristio.
Zadovoljan sam s tim kompletom.
Premda sam trazio jos 3 nabavne.
Radi mi se novi ormar pa da ne bude prazan.
No, imaš novi pištolj i novu pušku.
Taj gan je meni bio jedini izbor jer je uveden embargo pa više nisam mogao van, a 91. je bio stroj. Inače, nije loš kao pištolj, ali nije za sport kao IPSC, a nije ni za ne dihaj pucanje.
Magnum streljivo bolje da nisi koristo, nagovorio sam jednog frenda da si kupi shotgun i kupio je baš ovakav Browning i naravno, pošto je to kalibar 12 magnum, kupio si je streljivo magnum. Trebao si vidjeti šok na njegovom licu kada je opalio prvi metak! Došao je do drugog i onda prestao. Sve sam rekao...
Taj gan je meni bio jedini izbor jer je uveden embargo pa više nisam mogao van, a 91. je bio stroj. Inače, nije loš kao pištolj, ali nije za sport kao IPSC, a nije ni za ne dihaj pucanje.
Magnum streljivo bolje da nisi koristo, nagovorio sam jednog frenda da si kupi shotgun i kupio je baš ovakav Browning i naravno, pošto je to kalibar 12 magnum, kupio si je streljivo magnum. Trebao si vidjeti šok na njegovom licu kada je opalio prvi metak! Došao je do drugog i onda prestao. Sve sam rekao...
A ako baš hoćeš nekakvu kolekciju, onda si još uzmi malokalibarku, revolver i jednu risanicu, bez obzira na kalibar i način rada. Tako bi imao po jedan komad od svakog oružja, neka se nađe.
Da, početkom 91 nabavljalo se što se moglo, pa i ovakve puške, jer drugoga nije bilo. Takva puška ipak nije pogodna niti predviđena za ratovanje, osim ako se koristi u upadu u kuću ili u nekakvoj šumetini. Ameri su ih koristili u I svj. ratu vrlo uspješno u rovovskim borbama za odbijanje juriša njemačke pješadije, u II svj. ratu uglavnom na pacifiku protiv Japanaca i u Vijetnamu u džungli.
ma stvarno mislim ononobile157 wrote:Da, pravilnik kaže da su glatkocijevne puške repetirke i poluautomatske dozvoljene za samoobranu, jedino su stavili samo kalibar 12 (opet idiotizam), očito za neki drugi nisu čuli.
pa ko donosi te pravilnike
imali ko skolovan il iskusan pa da kaze da to tak nemre
meni se svida kalibar 40
i kad bi isel u nabavu pumperice trazil bi nes elegantno u tom kalibru
nobile sva cast na clanku i objasnjenjima
p.s. jos kad bi ti se dalo obradit tipove patrona
mislim na razicita punjenja za razlicite namjene
Ukratko: sitna sačma se koristi u lovu na pernatu divljač i zeca, uglavnom veličina sačma za npr. šljuke je 1,9 mm; za trap i IPSC koristi se 2,5 mm; za fazana i zeca 3,00 do 3,5 mm; lisica i patke 4,00 mm. Krupnija sačma se nekada koristila za divlje svinje i srne (iako to ni tada nije baš bilo poželjno, ali se toleriralo; govorim o vremenima prije 30-40 godina), danas je zabranjena za lov, ali se koristi u IPSC-u; jedinačni projektil, brenneke ili ideal, ili slug se koristi za lov na divlje svinje.
Naravno, patrone se razlikuju (govorim o kalibru 12 kao najčešćem) i po količini sačme koju sadrže. Npr. trap ima 24 g sačme, lovačka patrona 36-40, a magnum patrone (kal. 12 Mag) oko 50 grama sačme.
Više imate u svakom lovačkom priručniku.
A pravilnike piše nažalost uvijek netko tko o tome nema pojma!
Naravno, patrone se razlikuju (govorim o kalibru 12 kao najčešćem) i po količini sačme koju sadrže. Npr. trap ima 24 g sačme, lovačka patrona 36-40, a magnum patrone (kal. 12 Mag) oko 50 grama sačme.
Više imate u svakom lovačkom priručniku.
A pravilnike piše nažalost uvijek netko tko o tome nema pojma!
imas li kaj o specijalnim policiskim patronama
suzavac i one za razvaljivanje vrata (cime su te punjene?)
ustvari kakve patrone koriste specijalci
u WW2 bil neki dogadaj di su odbili napad bas sa lovackim puskama na patrone
zaboravil sam ko je to koristil koje g. i di
suzavac i one za razvaljivanje vrata (cime su te punjene?)
ustvari kakve patrone koriste specijalci
u WW2 bil neki dogadaj di su odbili napad bas sa lovackim puskama na patrone
zaboravil sam ko je to koristil koje g. i di
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

u njima su nesto kao breneke "slugs" od presanih zrnaca bakra (izgleda kao metalni microfilter)J07@ wrote:i one za razvaljivanje vrata (cime su te punjene?)
da se disperziraju prilikom udara da nebi bilo velikih komada koji bi ozljedili nekoga koga nebi trebali ako je iza vrata.
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"