Razgovori ugodni o filcanim čepovima

Oružje proizvedeno prije 1870. godine te oružje koje se puni s ušća cijevi crnim barutom, a pali se kremenom, fitiljem ili kapislom.

Moderator: BoB

Post Reply
BoB
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Razgovori ugodni o filcanim čepovima

Post by BoB » 13 Nov 2010, 20:18

iako sam radio čepove za osobu kojoj se ruke smire tek kada pogled klizne niz nišan, naravno da sam ih morao isprobati. pričekao sam s izvještajem dok ih malo ne testiram.
IMAG0054.jpg
IMAG0055.jpg
filc 6mm debljine, 200cm x 10 cm, ( za ~1000kom) ispod 50kn u prodavaonici tekstilnih materijala (zagreb, martićeva, preko puta bookse).
jeftini set probijača, 5 kom, 12kn, posrnuli šopingcentar svega i svačega, trebao sam samo 12mm za 1858 .44.
komad laminata jer mi žena iz samo njoj poznatog razloga ne da uništavati kuhinjski stol za ovako bitne testove.
gumeni čekić.
ženin najdraži limeni lončić (nakon što mi je vidljiva limena posuda procurila i zasrala sve po štednjaku) za rastopit maščobu (onu istu koju koristim za zatvaranje komora).
pinceta za umakanje čepova jer sam želio polovično namašćene, ako ih ubacite u koliko god plitki sloj rastopljene masti odmah upiju do kraja
posuda za gotove čepove
vrijeme rada ~45 min za ~250 kom.
nakon malo prakse čepovi ispadaju pravi, a ne nakošeni valjci.

opaska i usporedba s kukuruznom krupicom - testirao sam s kolegom blafom i usporedio rezultate s kolegama iz kluba. manje više, identični su. sve pucano u kalibru .44, revolver, razni modeli. osobno ispucano 108 hitaca, nenamašćenih, polovično mašćenih i duplih polovično mašćenih čepova.
12mm savršeno paše za nenamašćene u .44, a masni malčice nabubre. kolege iz kluba koriste 4mm debeli filc, meni je i 6mm bilo premalo pa sam koristio i po dva komada na 21gr baruta. bilo jedan ili dva, grupe su nam se proširile za krug, dva, tri po hitcu u odnosu na krupicu. možda su neprecizniji, možda su kupovni(~75kn/100kom) bolji ili najbolje da sami isprobate.
meni su malo premekani, krupica mi daje bolji osjećaj kod nabijanja. četvorici (dokazanih) s čepovima iz 3 različita izvora, nam se dogodio wooof (recimo jedan na ~30 hitaca), izbacilo je kuglu, ali kao da je baruta bilo premalo ili da je navlažen (nije nam se nikad dogodilo s kuruzom), svi su bili polovično ili potpuno namašćeni s tim da je moja cjelogodišnja mast "tropska" i ne slini već se struže. poprilično su jednostavniji za korištenje, ali usprkos uvriježenom mišljenju oružje nije čišće (ni prljavije) u odnosu na krupicu.

zaključak: iako se ne ubrajam u strijelce koji zbrajaju krugove, već tek povremeno guštam, vratio sam se na krupicu prvenstveno radi veće pouzdanosti.iako moram priznati, jedna od proba, pri splitskom sumraku je davala prekrasne efekte.

ako imate iskustva s čepovima, kupovnim ili homemade, molim, javite.
Omnes tenentes gladios et ad bella doctissimi uniuscuiusque ensis super femur suum propter timores nocturnos
Because none of us are as cruel as all of us

BoB
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Re: Razgovori ugodni o filcanim čepovima

Post by BoB » 13 Nov 2010, 20:26

IMAG0057.jpg
IMAG0053.jpg
IMAG0056.jpg
na žalost, najbitnije slike meta nisam snimio pa mi morate vjerovati ili sami isprobati :A03:
Omnes tenentes gladios et ad bella doctissimi uniuscuiusque ensis super femur suum propter timores nocturnos
Because none of us are as cruel as all of us

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 14 Nov 2010, 12:31

Hvale vrijedan topic Bob =)

suma sumare, ako sam dobro shvatio, kome se dade pimplati sa krupicom proci ce nesto jeftinije (i trunčicu preciznije)... kome je prakticnost na prvom mjestu, koristit ce cepove?

Ovisno o situaciji najbolje je imati obije opcije na raspolaganju, tako da cu i ja morati isprobati to sa filcanim cepovima... reci di da nađem probojac za svoj cal .36 a moram i materijal kupiti...
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

Hrvoje
Razvodnik
Razvodnik

Post by Hrvoje » 02 Mar 2011, 17:19

Meni su čepovi puno praktičniji od krupice. Također ih djelomično potopim u podmaz koji mi je pokojni Branko dao još prije nekoliko godina. Ne znam točnu recepturu, jer ga je on sam miješao (pčelinji vosak, loj i još neki sastojci), ali uglavnom izvrsna stvar. S tom kombinacijom filcanih čepova i podmaza cijev nakon 4 bubnja izgleda kao da je pucano malodimnim, a ne crnim barutom.
Glede probijača, već godinama imam jednu niklanu .357 Magnum čahuru koja je napravila tisuće filcanih čepova. Samo je treba s vremena na vrijeme naoštriti. Naravno, radi se o čepovima za .36 kalibar (Colt Navy).

Post Reply