Razgovori ugodni o kugli

Oružje proizvedeno prije 1870. godine te oružje koje se puni s ušća cijevi crnim barutom, a pali se kremenom, fitiljem ili kapislom.

Moderator: BoB

Post Reply
BoB
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Razgovori ugodni o kugli

Post by BoB » 07 Mar 2011, 13:17

sve ručno rađene kugle i većina tvorničkih, imaju na sebi "odrezak" nastao rezanjem ljevačkog tuljca sa kugle u kliještima.
odrezak.JPG
odrezak.JPG (12 KiB) Viewed 764 times
ravna površina odreska reflektira svjetlo, to je ova velika bijela mrlja. ova je tvornička.
odrezak_gore.JPG
odrezak_gore.JPG (16.78 KiB) Viewed 764 times
ova je homemade .457. često se može čuti i pročitati da znalci pune svoje cijevi i bubnjeve s kuglama namještenima tako da odrezak gleda "gore"(u cijev). imalo je neke logike, pa sam poželio provjeriti je li to baš tako bitno.(zašto prema gore a ne dolje, prema gore vidite odrezak pa ga je lakše centrirati dok donji dio male kuglice nije jednostavno namjestiti, a kamoli vidjeti)

1.zato
ovo je uglavnom vezano uz zatvaranje komore mašču radi chainfire opasnosti:
454bok.JPG
454bok.JPG (16.68 KiB) Viewed 764 times
pistoni su izvađeni. svjetlo prolazi pored potpuno nabijene kugle, odrezak okrenut na bok (ako nema punila, poput krupice ili bolje namaščenog čepa, onima koji ne koriste mast ovo predstavlja veliki sigurnosni rizik)

2. zato
možda je čudno spominjati gas checks u istoj rečenici s crnim barutom, ali brzine u pošteno nabijenom oružju, pogotovo s undersize kuglom koju je lako nabiti, kažu da je potrebno dobro začepiti rupe, jer je preveliko olovljenje cijevi itekako prisutno. tu dolazi do dugotrajnog (i prečesto zanemarivanog) izabira kombinacija punila i krpica.
Omnes tenentes gladios et ad bella doctissimi uniuscuiusque ensis super femur suum propter timores nocturnos
Because none of us are as cruel as all of us

BoB
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Re: Razgovori ugodni o kugli

Post by BoB » 07 Mar 2011, 13:50

srh454vs457.JPG
pietta za svoj new army 1858 .44 preporučuje do 15gr crnog baruta, .454 kugle i obavezu masti.
neki kažu da kugla pri nabijanju (ako niste upuštali komore) mora ostaviti lijepi okrugli obrijani prsten olova koji kaže da se kugla ugodno i pravilno smjestila u komori. ali kako slika kaže nešto ne valja. prošle godine sam od kolege iz kluba uzeo .457 kugle za probu. čisto rafinirano (čitaj hebeno skupo i teško nabavljivo ) olovo iz lee kalupa.
puno lakše nabijanje u bubanj od vulkanizerskih .454 (ovo vrijedi za one kojima su pucale nabijalice na revolverima), ista preciznost na 25 m (hvala kolegi blafu kojega uvijek koristim kao referencu kada je preciznost u pitanju), lijepi prsten, smanjena mogućnost gasleaksa i meni dosta za prelazak.
Omnes tenentes gladios et ad bella doctissimi uniuscuiusque ensis super femur suum propter timores nocturnos

magwin
Razvodnik
Razvodnik

Post by magwin » 07 Mar 2011, 23:25

na mojem kugle .457 uopće ne "loha".valjda je rub bubnja već izlohan-zaobljen pa je lagano konusan i lakše uđe. :D
a ide solidno.
u šumi je puno bolje organizirana civilizacija

BoB
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by BoB » 08 Mar 2011, 03:03

:A03: svako oružje svoju pjesmu pjeva
btw. jesi uspio skupiti sve dijelove

magwin
Razvodnik
Razvodnik

Post by magwin » 08 Mar 2011, 20:24

BoB wrote::A03: svako oružje svoju pjesmu pjeva
btw. jesi uspio skupiti sve dijelove

da.cijela garnitura od čovjeka iz Luisiane za 25 USD.na nekom američkom forumu otvorio sam temu i čovjek mi ponudio :)

magwin
Razvodnik
Razvodnik

Post by magwin » 08 Mar 2011, 20:30

http://img87.imageshack.us/img87/2405/dscf2020g.jpg

evo nešto malo olova.sve ide lijepo,1858 jede dosta toga :)

zagro1142
Civil
Civil

Post by zagro1142 » 22 Feb 2013, 17:32

Pošto sam novi imam puno pitanja. Gledajući jedan video na youtube-u u kojem tip isprobava pištolj na kremen njemačkih draguna primijetio sam da stavlja kuglu kalibra .58 a pištolj je kalibar .62. Pitao sam ga koji kalibar kugle bi bio "dobar" za moj Uskok1800 (kalibar .59) i rekao mi je da bi najbolja bila kugla kalibra .54 sa masnom krpicom. Volio bih čuti više mišljenja pa evo pitam vas.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 18 times

Post by jolly » 22 Feb 2013, 19:08

Moras probati pa vidjeti. najbolje ti je naruciti nekoliko kalibara gotovik kugli sa interneta, pa onda isprobati.
kad dodjes do onog sto najbolje odgovara - onda narucis kalup. Lee kalupi po meni imaju dobar omjer cijena / kvaliteta.
Vrlo je bitno da li ti je cijev uzlijebljena ili ne. Ako nije uzljebljena, imat ces vjerojatno slabiju preciznost, pa se nemoj razocarati.

Ako ti je cijev ulzijebljena, e onda tu vec ima vise price: dubina zlijeba, korak zlijeba, itd,
tesko je izteoretizirati napamet a to ces najbolje vidjeti u praksi.

Za pocetnu informaciju najbolje je pitati proizvodjaca sto preporuca, a onda dalje istrazuj.

Za kubure ovog tvog kalibra ne znam, ali za kubure u calibru 44 (La page), imas samo tri opcije kugle: 451, 454, 457 - pa je lako isprobati, i podopcije s krpicom ili bez. (s krpicom ide manja kugla)

Za revolver u calibru 44, imas kugle 451,454,457, ili konusno zrno 450 i 454, uvjek bez krpica.
(ja sam za sebe isprobao sve opcije osim konusnog zrna 454)

Sa tvojim kalibrom i tipom kubure nemam iskustva.
Kad dodjes do spoznaje sto ti najbolje lezi, onda narucis kalup i stvar rijesena.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Post Reply