safe action,glock 17
- BojnikPerGall
- Desetnik

Re: safe action,glock 17
Marin Bralić wrote:Heh, uopce me sram napisati, ali da, prekojucer navecer sam ga donio doma, i do danas nisam uspio naci vremena da ga isprobam![]()
Ali sutra ujutro definitivno cu ici na streljanu, i onda napisem dojmove.
Za sada, samo ovako bez pucanja. Prije sam pisao da mi 17-ica ima predugu rucku, da mi 19 bolje pase. To sam fulao, sada kada sam ga isprobavao u ducanu, upravo je suprotno. 17 mi je ko izliveni, pase super u ruku. Na 19.ici mi mali prst skoro cijeli pada van rucke, prekratka je.
Znaci, 17 mi u ruci lijepo lezi, puno bolje od CZ. Mada, na CZ imam drvene rucke, koje su presiroke, to tek sada shvacam kada sam 17 stavio u ruku. 17 mi ima uzu, a duzu rucku, i to mi bolje odgovara.
Malo mi je cudan i osjecaj da je cijela tezina 17ice u gornjem dijelu, navlaci, dok je CZ cijeli teski. Sutra kod pucanja cu vidjeti kako to utjece na samo pucanje.
Isto tako vidim da nisu isto balansirani. CZ je balansiran nekako otprilike 50:50, mogu ga drzati na jednom prstu, po sredini pistolja. A glock ne, kada ga objesim na prst, pada prema iza. To isto ne znam kakvog ce imati utjecaja kod gadjanja. Naravno, ovo o balansu govorim o praznom pistolju.
Ovaj kut o kojem se cini mi se tu na forumu govorilo, ne primjetim neku razliku. Kut drske i ostatka pistolja mi se cini sasvim ok, nije mi nista prenisko polozeno...
Dopada mi se na Glocku sto je razmak od prednjeg do zadnjeg nisana 1cm duzi nego na CZ.
Materijal, ova obrada metala na Glocku mi djeluje odlicno, stvarno mi se cini da ga je jako tesko izgrepsti.
Rastavljanje povlacenjem onih dviju rucica prema dolje mi je bolje nego izbijanje stifta na CZ.
Okidac kada ovako na prazno lupam mi se cini tvrdji nego na CZ, na to cu se jednostavno trebati priviknuti. CZ me malo razmazila mekim okidacem. Ali cini mi se da je to stvar na koju se covjek privikne, i poslije mu odgovara i takva. To je kao i s autom, tvrdjim ili meksim volanom, kuplungom, ...
Na glocku mi se jako svidja sto spremnik izlazi ko po lagerima van cim se stisne gumb.
Nisane cu mozda zamijeniti na Glocku, jer na CZ su isto u pocetku bili ovako lijepi bijeli, ali s vremenom od ciscenja balistolom su pozutili, to bi se i na glocku moglo dogoditi.
Na glocku mi se jako svidja i to sto spremnik pokazuje koliko metaka ima u njemu, na CZ mi je to dosta falilo...
Uglavnom, Glock mi se ovako na prvu loptu jako svidja, kada ga covjek drzi u rukama ta zavrsna obrada, kvaliteta materijala u biti ulijeva povjerenje. Tenifer me bas odusevio, nisam do sada nigdje vidio slicno obradjeni materijal. REcimo, u pevecu sam prije 3tj drzao u rukama i Glock i Stayer. Oba dva su novi, dakle, iz vitrine. Stayer je bio dobrano izgreban, Glock nije imao ni jednu ogrebotinu. A vjerujem da prodavac daje oba dva pistolja svim musterijama u ruke, tako da ima fakat nesto u toj Tenifer obradi, i tvrdoci slicnoj dijamantu...
A o preciznosti, trzaju, i ostalome, sutra nakon streljane...
Evoga, ovo je onako laicki od mene, prvi dojam.
a) Izgrebsti možeš Glocka što će ti se vjerojatno i dogoditi. No, to te ne treba brinuti jer time samo skidaš boju nikako ne zaštitu. Tenifer na Glocku je plavkaste boje, pa bi bilo čudno da se takav pištolj i prodaje. Stoga je dodana crna boja.
b) Neće ti nišani na Glocku požutiti, ne brini. I balistol ti nije potreban! Pa ljudi taj pištolj radi, nije to ČZ... Btw.usto i ne hrđa..
c) Okidač - to je nešto gdje ova dva pištolja uopće ne vrijedi uspoređivati. Naime, kako iz tvoga opisa vidim ti si već napravio mali previd kada si rekao da ti se okidanje na Glocku čini tvrđim nego na ČZ!?! Na koji si ti to točno način okidanja kod ČZ mislio, "single action" ili "double action"? Gotovo sam 100% siguran da si mislio na "single"!!!
E pa okani se "NE DIHAJ" tehnike i načina razmišljanja. I sad probaj usporediti "double action" na ČZ sa Safe Actionom na Glocku. I dobiti ćeš pravi odgovor na sve vezano za okidanje...
Pretpostavljam da ČZ 75 nikad nisi nosio u "cocked & Locked" modu?! Stoga, "single action" nije to što bi trebao uspoređivati. Barem kada govorimo o uporabi oružja...
I da, metak treba biti u cijevi kada nosimo oružje...
- BojnikPerGall
- Desetnik

Krešo Bukvić wrote:Sto ste me tracali ? Jel bio visoki, mrsavi? Ja bi mu vec uzeo steyera, ali tamo vise ne kupujem nakon jednog incidenta
Steyr je pljuga pištolj... Bježi od njega što dalje!
P.S. Ali puca ov puca i može se lijepo s njime pogoditi!
Istina nekoliko propucavanja u bližoj prošlosti je bilo sa Hs-om nakom masovnog zaduživanja policije koja je do tada dužila pištolje druge konstrukcije pištolje sa vanjskim udaračem (FN, ČZ, TT, i sl.) ali koliko me sjećanje služi nekoliko slučajeva je bilo i kada je krim policija mislim '95. godine iste takve pištolje zamjenila glockom 19, ali to je bilo "davno" pa se više ne sjećamo ili nije bilo toliko medijski popraćeno u to još uvijek "olovno" doba. No sva su se dogodila zbog greške i neznanja korisnika, a ne nekvalitete i nepouzdanosti oružja, na koncu konca i svrha mu je da izvrši opaljenje i izbacivanje projektila, ali u trenutku i na cilj koji strijelac/korisnik izabere.
- Original_G
- Cinker - bojna

slažem se oružje je oružje bez obzira na izvedbu !
malo više treba poraditi na obuci sužbenog osoblja, prije svega zaštitara i pozornika, ne mislim na interventen i sl. oni su valjda dobro obučeni....
ja se smrznem dok vidim na streljani ono obavezno jednom godišnje, pa oni gađaju zečeve na 5 m, okreću se s napetim pištoljima, ja bježim dok oni ne odu !
malo više treba poraditi na obuci sužbenog osoblja, prije svega zaštitara i pozornika, ne mislim na interventen i sl. oni su valjda dobro obučeni....
ja se smrznem dok vidim na streljani ono obavezno jednom godišnje, pa oni gađaju zečeve na 5 m, okreću se s napetim pištoljima, ja bježim dok oni ne odu !
武士道
Ognjem i mačem.
Ognjem i mačem.
- Marin Bralic
- Skupnik

Ma da naravno, mislio sam na single action. Normalno da ako usporedimo double action sa safe action da je onda glock u enormnoj prednosti.BojnikPerGall wrote: c) Okidač - to je nešto gdje ova dva pištolja uopće ne vrijedi uspoređivati. Naime, kako iz tvoga opisa vidim ti si već napravio mali previd kada si rekao da ti se okidanje na Glocku čini tvrđim nego na ČZ!?! Na koji si ti to točno način okidanja kod ČZ mislio, "single action" ili "double action"? Gotovo sam 100% siguran da si mislio na "single"!!!![]()
E pa okani se "NE DIHAJ" tehnike i načina razmišljanja. I sad probaj usporediti "double action" na ČZ sa Safe Actionom na Glocku. I dobiti ćeš pravi odgovor na sve vezano za okidanje...
Pretpostavljam da ČZ 75 nikad nisi nosio u "cocked & Locked" modu?! Stoga, "single action" nije to što bi trebao uspoređivati. Barem kada govorimo o uporabi oružja...
Jedine metke koje sam na CZ ispucao, bili su hvala Bogu na streljani, i to ono "ne dihaj". A tada naravno repetiram, a poslije je sve single action, pa sam zato i tako sada usporedjivao ovaj okidac...
- Original_G
- Cinker - bojna

p.s. sorry malo sam disleksičan a nema više edit !
starfleet vrati barem meni, da se ne sramotim!
starfleet vrati barem meni, da se ne sramotim!
武士道
Ognjem i mačem.
Ognjem i mačem.
- Marin Bralic
- Skupnik

Hehe, zanima te jel?Krešo Bukvić wrote:Sto ste me tracali ? Jel bio visoki, mrsavi? Ja bi mu vec uzeo steyera, ali tamo vise ne kupujem nakon jednog incidenta
Ma nista, vidio sam tamo onu malokalibarski pusku, Walter mislim, koju i ti imas, pa sam to prokomentirao, da poznam jednog decka iz Kc koji ima takvu, pa je on onda pitao jel mislim na tebe,... Komentirao je da imas puno komada oruzja doma
Vise se iskreno ne sjecam kako je izgledao, jedino, bio je tamo i neki njegov frend, isto mladji tip, sa stakama, pa smo gledali i katalog od S&W, ugodno bilo. Uglavnom, pristupacan tip, sve da u ruke da se isproba, cak smo i rastavili Glocka... Dok recimo u druge ducane kada sam dolazio, bez nabavne ti nit dobar dan ne vele...
A koji incident si to imao?
- Marin Bralic
- Skupnik

To sam isto htio pitati, onaj nisan piramidalni mi ultra moderno izgleda, ali me bas zanimalo kako je nisaniti s time u praksi?BojnikPerGall wrote:Steyr je pljuga pištolj... Bježi od njega što dalje!
- BojnikPerGall
- Desetnik

Ja ima S model...Marin Bralić wrote:To sam isto htio pitati, onaj nisan piramidalni mi ultra moderno izgleda, ali me bas zanimalo kako je nisaniti s time u praksi?BojnikPerGall wrote:Steyr je pljuga pištolj... Bježi od njega što dalje!
Pljuga, barem meni. Kod mene je vec jedno 4 god. i ispalio sam iz njega 50-tak metaka, rekao bljak, dao kolegi na tjedan dana, on ispucao nešto oko 300-ak metaka i kao "oduševio" se...
Zaključak ne kupovati ako baš ne voliš.
Inače pištolj ima jako ugodan i mali trzaj i radi pouzdano! Sve 5 osim što je općeniti dojam "bljak".
Uspoređujući ga s konkurentim modelima!
Po tebi koliko mi se čini "čitanje" okoline bi trebalo biti izjednačeno sa čitanjem misli kako bi se mogao pravovremeno pripremiti na napad, a dan bi ti prolazio u "kokiranju" napinjanju i "dekokiranju" spuštanju udarača na pištolju (što sam naglasio da je vrlo opasna operacija, ako nema dekoker), dok prolaziš naizmjence kroz osvjetljeni i neosvjetljeni dio grada ili mjesta s manjom i većom vjerojatnošću da te netko napadne, totalna glupost dostojna mnogih mozgova koji nam pišu zakone o oružju, zbog takvih razmišljanja ljudi koji pojma nemaju o uporabi vatrenog oružja nam i je ovako, stvarno sam prestravljen ovim razmišljanjem, ali moram priznati da me i zabavlja, kroz glavu mi prolaze situacije u kojima bi se mogao naći postupajući kako si naveo.Original_G wrote:ovo je također istina, ali osoba koja nosi zataknuti pištolj u javnosti a nije službena osoba mora "čitati" okolinu jer očekuje napad, ili nek ne nosi oružje sa sobom! tj. kad kreće prema opasnoj situaciji npr. mračno parkiralište ili slično napne se pištolj
ili amere po cesti još uvijek napadaju indijanci iz zasjede pa ima potrebe sjediti u saloonu sa revolverom na boku?
naime još uvjek ameri nose pištolje i sve ih je više koji nose razne Glockove i XD-e a manje colt izvedenice (plastika je lakša za nošenje) te su u pitanju većinom kompakt modeli
Primjer dovezem se do parkirališta nekog trgovačkog centra i gužva je moram parkirati u mračni udaljeni dio parkinga, napinjem pištolj, parkiram izlazim iz auta zaključavam i krećem prema trgovačkom centru prepunom ljudi i s puno svjetla, opasnost je prošla i ja vršim dekokiranje pretpostavljam čim prije da ne budem opasan za okolinu i što, vadim gan i uz objašnjenje zaštitaru što radim dekokiram i dolazi do slučajnog opaljenja jer me gužva i graja čini nervoznim, s palca mi bježi udarač, te pogađam nedužnu staricu u koljeno. Ili odlazim u Wc kako bi dekokirao pištolj gdje pogađam nesretnog tineegera koji se upravo sjetio svoje zgodne profesorice pa je odlučio koji trenutak posvetiti sebi i intimnom dijelu tijela, ili krišom petljam po mehanizmu da ne budem sumnjiv pa me propuca nervozni zaštitar koji je "čitao" okolinu pa moj postupak protumačio kao početak napada na njega i imovinu koju štiti, ili bezbroj drugih situacija u kojima bi se našli mnogi vlasnici ganova koji ga nose radi samoobrane, ili nastavak imam sreću i ne dogodi se ništa od navedenog, ulazim u trgovinu i kupim što mi treba, sad ponovo moram do mračnog osamljenog mjesta na kojem mi je auto, i logika je onda da napnem pištolj, sad dok ga krišom napinjem opet imamo problematičnog zaštitara, dođem do auta i uđem unutra nitko me nije napao sve je ok i sad dilema da li dekokirati ili ostaviti napet, po glavi se vrte pitanja gdje ću nači parking, je li tamo mračno ili će biti mjesta pod onom lampom od kuda brzo mogu uletjeti u stan i tamo mi nitko ne može ništa, strašno tko bi tako htio živjeti.
Svrha nošenja gana za samoobranu nije da cijeli dan posvetim njemu i stanju u kojem je on, jer će kad tada doći do greške i više nećeš znati u kakvom statusu je oružje, ovako je s metkom u cijevi i gotovo, ovo kako ti gledaš na ljude koji legalno nose oružje više primjenjuju kriminalci jer oni su nešto skrivili i u svakom čovjeku vide policajca koji ga hoće uhititi, svrha gana je da je uz tebe kad ga zatrebaš, da znaš što s njim učiniti i da ti ne zataji. Legalni posjednici vatrenog oružja koji ga nose trebali bi biti desna ruka policije kako u preventivnom smislu tako i u slučaju kada ga treba koristiti ali za to bi trebali biti bolje obučeni nego što su i sami policajci danas ne svi ali večina.
- BojnikPerGall
- Desetnik

Ice,
ne samo da sam se od srca nasmijao
,
već se u potpunosti slažem s tvojim zaključkom!
Metak u cijevi ili imaš ili nemaš! I tu priči završava kraj.
ne samo da sam se od srca nasmijao
već se u potpunosti slažem s tvojim zaključkom!
Metak u cijevi ili imaš ili nemaš! I tu priči završava kraj.
- Original_G
- Cinker - bojna

OK metak u cijevi imaš, ali po meni ("moje mišljenje je samo moje mišljenje i ništ više" bob) u normalnim uvjetim nema potrebe za napetim i zakočenim pištoljom, ako idem u šoping u bronx onda je OK ali inače mi to ne treba!
"čitati" znači pogledati okolinu i procjeniti opasnost tj. već prije samog dolaska u potencijalno opasnu zonu, pa ne živimo u afganistanu?
da rezimiram, ja govorim za civile, nema se kod nas kaj ko šetati s oružjem s metkom u cijevi i točka !
molim ne me svrstavati u anti gun pristalice
ja sam civil i razmišljam kao takav, da sam službena osoba razmišljao bih drugačije vjerojatno, jer se i takve osobe nalaze češće u potencijalno opasnim situacijama !
samo toliko
"čitati" znači pogledati okolinu i procjeniti opasnost tj. već prije samog dolaska u potencijalno opasnu zonu, pa ne živimo u afganistanu?
da rezimiram, ja govorim za civile, nema se kod nas kaj ko šetati s oružjem s metkom u cijevi i točka !
molim ne me svrstavati u anti gun pristalice
ja sam civil i razmišljam kao takav, da sam službena osoba razmišljao bih drugačije vjerojatno, jer se i takve osobe nalaze češće u potencijalno opasnim situacijama !
samo toliko
武士道
Ognjem i mačem.
Ognjem i mačem.
Nisam mislio da si anti gun pristalica samo mislim da imaš čudna razmišljanja oko nekih stvari, nije mi cilj mijenjati tvoje mišljenje već samo iznijeti argumente za moje, a svatko neka radi kako želi.Original_G wrote:OK metak u cijevi imaš, ali po meni ("moje mišljenje je samo moje mišljenje i ništ više" bob) u normalnim uvjetim nema potrebe za napetim i zakočenim pištoljom, ako idem u šoping u bronx onda je OK ali inače mi to ne treba!
molim ne me svrstavati u anti gun pristalice![]()
samo toliko
Problem je što ništa na svijetu nije crno-bijelo, na dešavaju se razbojništva, napadi, silovanja, ubojstva i sl. samo u Bronxu, Afganistanu, Bejrutu i sl. neka od tih mjesta su čak postala sinonimi za nasilje i opasnost, ništa manje nasilni akti događaju se i na drugim puno "pitomijim" mjestima, kvartovima, gradovima i državama u tome je problem, tu čak ne moramo ići daleko u igri čak ne mora biti niti vatreno oružje da netko ili više njih zaigra svoj krvavi pir, a u tom slučaju želim biti čim spremniji.
Čovjek može godinama ići najmračnijim ulicama, pothodnicima najozloglašenijim kvartovima u najgore doba noći i da ga pri tome nitko mrko niti ne pogleda, a može otići na dječje igralište u pol bijelog dana, pa da naleti na budalu s revolverom, pištoljem, automatskom puškom koja je spremna pucati u svakog tko joj se nađe ispred nišana, e tada je brzina presudna i možda dođe do promjene tvog mišljenja ali nažalost moglo bi biti kasno, o tome se radi.
Volio bi da mi malo bolje objasniš zašto se toliko bojiš poštenog civila, dobro obučenog u rukovanju vatrenim oružjem, koji legalno nosi svoj gan za samoobranu s metkom u cijevi (kod Glocka i HS-a samo to, a kod drugih pištolja kojima konstrukcija dopušta sigurno nošenje metka u cijevi sa napetim i zakočenim pištoljem), po meni je puno opasnija neobučena, neiskusna osoba koja pištolj nosi bez metka u cijevi, a da na pričam o kriminalcu koji ga nosi bilo kako, a obično je to s metkom u cijevi zapet i pitanje jel zakočenim.
Spomenuo si i policajce istina je da se oni nalaze češće u potencijalno opasnim situacijama, pa ukoliko planiraju kakvo delikatnije uhićenje ili neko postupanje gdje očekuju pružanje oružanog otpora normalno je da su oprezniji, ali što u situaciji kada idu u trgovački centar po doručak i u tom trenutku na njih nalijeću razbojnici sa plijenom zbog kojega su maloprije pucali u zaštitara, što misliš kako će oni protumačiti prisutnost policije koja u biti ne zna da je razbojništvo u tijeku, mislit će da su došli zbog njih i vjerojatno pucati u njih, a ovi su laka meta ako nemaju metak u cijevi.
Stoga ako je svrha oružja koje nosiš samoobrana puni potencijal ono može pružiti jedino kada je u maksimalnom stupnju pripravnosti, a da je pri tome sigurno za nošenje. Ako netko nije dovoljno obučen u rukovanju vatrenim oružjem bolje je da ga niti ne nosi, manje je opasan za sebe. Oružje nije zajebancija ono je velika odgovornost i kao takvoga ga treba shvatiti, pa ga onda nebi svaka šuša nosila i predstavljala se za stručnjaka. Ako nisi u stanju oružje nositi u najvećem sigurnom stupnju pripravnosti koje model tog oružja dopušta ( npr. TT M57 ne smatram nipošto sigurnim za nositi zapetog udarača) tada ga nebi trebao niti nositi i točka.
Također sam mišljenja da obuka koju vlasnici oružja kojega posjeduju za samoobranu moraju proći nikako nije dostatna, a mislim da bi obuku trebali proći i oni koji ga imaju samo za držanje, jer ga i drže za "zlu ne trebalo" a kad nedaj Bože "zlo" dođe nerjetko će zlo koje upravo oni naprave biti i najveće.
Policijska izobrazba je također nedostatna, pri tome ne govorim o izobrazbi specijalnih postrojbi već o ostalim policijski službenicima, a također je žalosno da oni koji žele vježbati nemaju gdje. Stoga je upitno i njihovo snalaženje u određenim situacijama, a građani kada im to odgovara traže od njih da budu nadljudi i ninđe, a kad im ne trebaju onda udri po njima što nije fer.
- Original_G
- Cinker - bojna

ICE
ne bojim se ja poštenih i dobro obučenih građana, to svakako nije slućaj, ne bojim se ni sebe tj. da bih ja mogao prouzročiti nesreću, bojim se paranoičnih ljudi koji sigurnost pronalaze u tome da su naoružani ! znaš na kaj mislim, ruka na gunu i to mi daje sigurnost. meni prije svega daje sigurnost moja pamet ! policija uvjek mora biti spremna baš zbog toga jer ih kriminalci smatraju prijetnjom !
npr. moja supruga ne voli oružje i ne želi imati skoro ništa s njime, ali s obzirom da ga imam doma i bile su situacije u kvartu da su ljudia provaljivali u stanove, a kako često službeno putujem, obučil sam ju korištenju oružja i naučil sam ju kak se ponašati, naravno uz prisutnost prijatelja policajca da ne propustim nešto
nisam paranoičan, ali sigurno bi se drugačije odnosili kriminalci da smatraju da npr. Rađenović ili Galinec možda imaju oružje za samoobranu, ali to su ljudi koji su primali prijetnje ili se bave rizičnim poslom, moj posao je djelomično rizičan i sličan je poslu kojim se bavio Rađenović (direktor Industrogradnje) vjerojatno imam potencijalnih neprijatelja ali se ne želim pretjerano opterećivati time, držim mozak na stand-by i kad sam prisiljen nositi npr. veće iznose ili obavljam osjetljive poslove obavim pripremu unaprijed (isplaniram: sastanak, put, analiziram moguće opasnost, alternative "bjega"), paralelno se bavim i tehničkom zaštitom.
vjerujem u našu državu tj. ispravnije ljude koji žive u njoj i ne smatram RH opasnom ili rizičnom državom, za nedavne događaje kriv je državni aparat koji je dozvoljaval kriminalcima preveliku sigurnost u djelovanju !
ne bojim se ja poštenih i dobro obučenih građana, to svakako nije slućaj, ne bojim se ni sebe tj. da bih ja mogao prouzročiti nesreću, bojim se paranoičnih ljudi koji sigurnost pronalaze u tome da su naoružani ! znaš na kaj mislim, ruka na gunu i to mi daje sigurnost. meni prije svega daje sigurnost moja pamet ! policija uvjek mora biti spremna baš zbog toga jer ih kriminalci smatraju prijetnjom !
npr. moja supruga ne voli oružje i ne želi imati skoro ništa s njime, ali s obzirom da ga imam doma i bile su situacije u kvartu da su ljudia provaljivali u stanove, a kako često službeno putujem, obučil sam ju korištenju oružja i naučil sam ju kak se ponašati, naravno uz prisutnost prijatelja policajca da ne propustim nešto
nisam paranoičan, ali sigurno bi se drugačije odnosili kriminalci da smatraju da npr. Rađenović ili Galinec možda imaju oružje za samoobranu, ali to su ljudi koji su primali prijetnje ili se bave rizičnim poslom, moj posao je djelomično rizičan i sličan je poslu kojim se bavio Rađenović (direktor Industrogradnje) vjerojatno imam potencijalnih neprijatelja ali se ne želim pretjerano opterećivati time, držim mozak na stand-by i kad sam prisiljen nositi npr. veće iznose ili obavljam osjetljive poslove obavim pripremu unaprijed (isplaniram: sastanak, put, analiziram moguće opasnost, alternative "bjega"), paralelno se bavim i tehničkom zaštitom.
vjerujem u našu državu tj. ispravnije ljude koji žive u njoj i ne smatram RH opasnom ili rizičnom državom, za nedavne događaje kriv je državni aparat koji je dozvoljaval kriminalcima preveliku sigurnost u djelovanju !
武士道
Ognjem i mačem.
Ognjem i mačem.
Čini mi se da su naša razmišljanja bliža nego je to izgledalo u početku, no zbog ovakvog načina komunikacije može doći do nerazumjevanja i krivih tumačenja. Ja sam mišljenja da osoba koja nije kvalitetno i adekvatno obučena (teorijski i praktično) i koja ne poznaje princip rada i konstrukciju svog oružja nikako nebi smjela isto nositi, stoga sam o nošenje oružja govorio iz te perspektive, tako da nikako nisam mislio da svatko tko oružje posjeduje i može ga legalno nositi isto nosi s metkom u cijevi u najvišem stupnju pripravnosti koji konstrukcija oružja dopušta, a da je pri tome sigurno (pri tome ne mislim ne moguće greške humanog podrijetla) jer u tom slučaju jedino je sigurno ne prilaziti oružju ni blizu, a kamoli ga uzeti u ruke.
Smatram da je znanje ili kao što si ti rekao pamet vrlo važna, ali ona realna, a ne ona neosnovana s kojom smo se svi prije ili kasnije susreli kod ljudi koji znaju sve i misle da su uvijek u pravu pa su onda i greške puno veće i skuplje, u slučaju kad je u igri oružje ne moram niti govoriti o posljedicama.
Slažem se i s tim da ako nosiš ili prenosiš nešto vrijedno da si oprezniji i koliko sam shvatio tada bi bio pripremljeniji, ali problem je što tada ne štitiš sebe jer objekt napada nisi ti već to što nosiš, a ti bi bio eventualno kolateralna žrtva, tj.nužno zlo kako bi napadač došao do toga, a dobra je stvar što si ti toga svjestan i oprezniji u svakom pogledu (biraš puta,analiziraš okolinu, plan za bijeg i sl. No što sa situacijama kada napadač predpostavlja da ti imaš kod sebe nešto vrijedno, a ne par papira i mastan burek u aktovci, ok odluka je laka predat ćeš mu torbu bez otpora nek ide s milim Bogom i nek se s njim bakće policija, odlično, slažem se s odlukom, ali što ako ni s tim napadač nije zadovoljan, ili pošto je došao do saznanja da si ponekad naoružan, naravno da će predvidjeti najgori scenarij za njega kako ga ti ne bi iznenadio, možda prvo bude pucao pa onda uzeo torbu, ili te netko zaskoči dok po savskom nasipu šetaš s curom, traži od tebe i nje vrijednosti, koje mu date ako imate ili ne date ako nemate i on se ne zadovolji s tim već pomisli kako bi se mogao malo zabaviti sa tvojom curom, pa ti tako imaš priliku gledati kako ti netko napastvuje curu, želim reći scenarij, vrijeme,mjesto i mnoge druge bitne čimbenike za napad ne određuje žrtva ona samo može biti najspremnija što joj njeno iskustvo, vještina, obučenost i oružje koje nosi sa sobom daju, a ako imam tu nesreću da dođem u takvu situaciju definitivno želim uzase imati pouzdan gan, sa metkom u cijevi (glock, HS i sl. konstrukcija) ili s metkom u cijevi, napet i zakočen (Colt 1911 i klonovi i oružja koja to omogučavaju).
Jedan moj kolega koji se vatrenim oružjem bavi i isto posjeduje i nosi preko 35 godina, kaže "oružje ili nosiš uvijek i svuda ili ne nosiš", usput 70-ih godina prošlog stoljeća je bio vlasnik Colt Pytona 357 magnum i Colta Governmenta u kalibru 38 super auto, a Glock 17 je kupio kada su se svi još smijali plastičnom pištolju, ovo ne navodim kako bi potkrijepio relevantnost njegovog mišljenja već kao izvjestan kuriozitet i zanimljivost, a oružje zaista nosi uz sebe uvijek i svugdje u najrazličitijim kombinacijama i načinima nošenja, ne moram niti naglasiti s metkom u cijevi naravno.
Smatram da je znanje ili kao što si ti rekao pamet vrlo važna, ali ona realna, a ne ona neosnovana s kojom smo se svi prije ili kasnije susreli kod ljudi koji znaju sve i misle da su uvijek u pravu pa su onda i greške puno veće i skuplje, u slučaju kad je u igri oružje ne moram niti govoriti o posljedicama.
Slažem se i s tim da ako nosiš ili prenosiš nešto vrijedno da si oprezniji i koliko sam shvatio tada bi bio pripremljeniji, ali problem je što tada ne štitiš sebe jer objekt napada nisi ti već to što nosiš, a ti bi bio eventualno kolateralna žrtva, tj.nužno zlo kako bi napadač došao do toga, a dobra je stvar što si ti toga svjestan i oprezniji u svakom pogledu (biraš puta,analiziraš okolinu, plan za bijeg i sl. No što sa situacijama kada napadač predpostavlja da ti imaš kod sebe nešto vrijedno, a ne par papira i mastan burek u aktovci, ok odluka je laka predat ćeš mu torbu bez otpora nek ide s milim Bogom i nek se s njim bakće policija, odlično, slažem se s odlukom, ali što ako ni s tim napadač nije zadovoljan, ili pošto je došao do saznanja da si ponekad naoružan, naravno da će predvidjeti najgori scenarij za njega kako ga ti ne bi iznenadio, možda prvo bude pucao pa onda uzeo torbu, ili te netko zaskoči dok po savskom nasipu šetaš s curom, traži od tebe i nje vrijednosti, koje mu date ako imate ili ne date ako nemate i on se ne zadovolji s tim već pomisli kako bi se mogao malo zabaviti sa tvojom curom, pa ti tako imaš priliku gledati kako ti netko napastvuje curu, želim reći scenarij, vrijeme,mjesto i mnoge druge bitne čimbenike za napad ne određuje žrtva ona samo može biti najspremnija što joj njeno iskustvo, vještina, obučenost i oružje koje nosi sa sobom daju, a ako imam tu nesreću da dođem u takvu situaciju definitivno želim uzase imati pouzdan gan, sa metkom u cijevi (glock, HS i sl. konstrukcija) ili s metkom u cijevi, napet i zakočen (Colt 1911 i klonovi i oružja koja to omogučavaju).
Jedan moj kolega koji se vatrenim oružjem bavi i isto posjeduje i nosi preko 35 godina, kaže "oružje ili nosiš uvijek i svuda ili ne nosiš", usput 70-ih godina prošlog stoljeća je bio vlasnik Colt Pytona 357 magnum i Colta Governmenta u kalibru 38 super auto, a Glock 17 je kupio kada su se svi još smijali plastičnom pištolju, ovo ne navodim kako bi potkrijepio relevantnost njegovog mišljenja već kao izvjestan kuriozitet i zanimljivost, a oružje zaista nosi uz sebe uvijek i svugdje u najrazličitijim kombinacijama i načinima nošenja, ne moram niti naglasiti s metkom u cijevi naravno.
- BojnikPerGall
- Desetnik

A kad je revolver u pitanju nosi dodatnih 6 "speed loadera" pa nek se zna tko je tko... Svaki put kad prepuni onako ovlaš jednog od napadača i pogodi praznim "speed loaderom"!Ice Jedan moj kolega koji se vatrenim oružjem bavi i isto posjeduje i nosi preko 35 godina, kaže "oružje ili nosiš uvijek i svuda ili ne nosiš", usput 70-ih godina prošlog stoljeća je bio vlasnik Colt Pytona 357 magnum i Colta Governmenta u kalibru 38 super auto, a Glock 17 je kupio kada su se svi još smijali plastičnom pištolju, ovo ne navodim kako bi potkrijepio relevantnost njegovog mišljenja već kao izvjestan kuriozitet i zanimljivost, a oružje zaista nosi uz sebe uvijek i svugdje u najrazličitijim kombinacijama i načinima nošenja, ne moram niti naglasiti s metkom u cijevi naravno.
BojnikPerGall wrote:A kad je revolver u pitanju nosi dodatnih 6 "speed loadera" pa nek se zna tko je tko... Svaki put kad prepuni onako ovlaš jednog od napadača i pogodi praznim "speed loaderom"!Ice Jedan moj kolega koji se vatrenim oružjem bavi i isto posjeduje i nosi preko 35 godina, kaže "oružje ili nosiš uvijek i svuda ili ne nosiš", usput 70-ih godina prošlog stoljeća je bio vlasnik Colt Pytona 357 magnum i Colta Governmenta u kalibru 38 super auto, a Glock 17 je kupio kada su se svi još smijali plastičnom pištolju, ovo ne navodim kako bi potkrijepio relevantnost njegovog mišljenja već kao izvjestan kuriozitet i zanimljivost, a oružje zaista nosi uz sebe uvijek i svugdje u najrazličitijim kombinacijama i načinima nošenja, ne moram niti naglasiti s metkom u cijevi naravno.
3, bojniče, zaboravio sam reć da tip živi u RH, a to i pak nije Bejrut, Afganistan i sl. kako su neki i napisali.
A ostala 3 mu se doma odmaraju (kako se opruge nebi "umorile"), pa ih svako toliko prepuni, a istoradi s spremnicima za pištolj.
Aaa, prazne napadaču u oko, pa učili smoto, nakon prepunjavanja, pa ih poslije pokupi jer ne želi mene opet drkati da mu ih nabavljam ponovo.
- BojnikPerGall
- Desetnik

Jadan on...Ice wrote:A ostala 3 mu se doma odmaraju (kako se opruge nebi "umorile"), pa ih svako toliko prepuni, a istoradi s spremnicima za pištolj.
A u načelu ne opali godišnje više od 100 metaka pretpostavljam da mu se oružje ne izrauba!!!