sredstvo za čišćenje

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
IB43
Natporučnik
Natporučnik
Been thanked: 2 times

Re: sredstvo za čišćenje

Post by IB43 » 29 Sep 2021, 12:00

jolly wrote:Streljastvo moze biti rekreativno, natjecateljsko, ili ozbiljno natjecateljsko.
A posto je meni tlaka baviti se administracijom, i maltretirati se sa nabavnim dozvolama, i motivi za streljastvo su mi rekreacija, ja sam njezan prema svojoj cijevi, i ne koristim extremno nabrijano streljivo. Pazim na cijev. Da ne bih morao stalno mijenjati oruzje. Dakle, nastojim da mi oruzje potraje.
Točno tako i ja razmišljam. Kao što sam napomenuo više puta na forumu. Nisam pro, meni je ovo hobi.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 29 Sep 2021, 13:46

Jednom prilikom pricam sa kolegom.
Zalim se ja da nema u Hrvatskoj dobrog oruzja za sportsko streljastvo za kupiti u ducanu. Za sve treba ici vani kupiti
Kaze on, Sta se cudis?
Pa ozbiljno oruzje za profesionalce je zracna puska i mali kalibar, oni pucaju profesionalno, idu na olimpijadu.
Ovi vasi (malo bolji) pistolji, 9 mm, puske 308 pa to je za amatere i rekreativce!

Ako se dublje razmislji, ispada da je tako, s tim da mislim da ni zracnica i Mk pusaka, olimpijskog nivoa nema bas u izobilju kod nas u ponudi.
Svi mi pucamo rekreativno, niko nas ne sponzorira, pa se ja ni ne sekiram oko tog.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Darko11
Natporučnik
Natporučnik

Post by Darko11 » 01 Oct 2021, 10:41

Lovacki karabin od kojega se ocekuju grupe od 3 cm na 100m sa danasnjom nekorozivnom municijom je ako ista oruzje koje ce bas da potraje ,vise problema ima sa zracnom puskom,sa kvarovima sigurno.
jolly wrote:
Svi mi pucamo rekreativno, niko nas ne sponzorira, pa se ja ni ne sekiram oko tog.
No sikiriki,u hobiju je bitno da uzivas.Cim to pocinje da smara, to vise nije hobi i bjezim od toga :D

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times

Post by Mirok » 01 Oct 2021, 11:05

Sve samo dotle dok je gušt!

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 01 Oct 2021, 12:14

Naravno. Drugačije bih koristio sasvim drugačiju opremu. A ne onu sa kojom ja volim raditi. Radio bih za bolje rezultate, a ne ono što volim raditi. Drugi je par rukava da ono što radim rezultira malim grupama. Pa se stekne dojam da lovim medalje, kao neki pro. Nije tako, meni je ovo hobi.

Ja sam strojar po struci. Meni je endoskop i promatranje trošenja cijevi prilika za istraživanje, učenje... i nešto što volim raditi. Oduzme nekoliko minuta jednom u mjesec, dva. Ne gledam non stop, ako sve ide lagano i radi dobro. Onda je OK. Više je gledam kako se troši, nego kako se prlja.

Balistika (proračuni) i reloading (precizna obrada), su tipovi aktivnosti kakve obožavam.
Onda odem na streljanu. Samo meta i ja. Potpuna koncentracija i sve drugo zaboravim. Odličan hobi.

Natjecanja su završnica. Rezultat, kakav bude da bude, meni dobar. Ipak sam hobist, nema sekiracije, niti malo.

A to što netko smatra da mi je oprema za ametere i rekreativce. To samo znači da sam dobro odabrao. Amater i rekreativac ja zapravo i jesam. Sve je OK i kako treba biti.

Marko2Marko
Desetnik
Desetnik

Post by Marko2Marko » 03 Oct 2021, 19:09

e pa dosta vrhunskih puškara bilo je prvo strojara, tako da... :D

AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Post by AR15 fan » 06 Oct 2021, 15:52

Otapa garež, ulje, mast, hrđu, soli, WD... u principu ako trebate ''goli suhi'' metal ovime se odmasti/otopi/pripremi i spremno je za podmazivanje... svaka preporuka za okorjele gareži i loše cijevi...
BT-3OZ-SP_WEB.jpg
Za uklanjanje naslaga bakra i olova iz cijevi...
BTCR-6oz_WEB.jpg
Za AR platformu dušu dalo za podmazivati
Battle-Born-High-Purity-Oil-6oz-1.png

Barut
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Barut » 18 Oct 2021, 14:35

jolly wrote:Jednom prilikom pricam sa kolegom.
Zalim se ja da nema u Hrvatskoj dobrog oruzja za sportsko streljastvo za kupiti u ducanu. Za sve treba ici vani kupiti
Kaze on, Sta se cudis?
Pa ozbiljno oruzje za profesionalce je zracna puska i mali kalibar, oni pucaju profesionalno, idu na olimpijadu.
Ovi vasi (malo bolji) pistolji, 9 mm, puske 308 pa to je za amatere i rekreativce!

Ako se dublje razmislji, ispada da je tako, s tim da mislim da ni zracnica i Mk pusaka, olimpijskog nivoa nema bas u izobilju kod nas u ponudi.
To je rezultat djelovanja anti-gun i pacifističkih lobija. Olimpijada je originalno zamišljena kao natjecanje gdje će ljudi pokazati svoje vještine vezane za ratovanje, trčanje, hrvanje, bacanje koplja... S vremenom se sve više udaljavamo od tog ideala, jer sve više prevladavaju pacifističke struje koje žele ukloniti sve što ukazuje na nekakvu borbu. U skladu s time se želi potpuno ukloniti oružje iz olimpijskih igara, jer to je kao za "plemenite" sportove, a ne za tamo nekakvo pucanje koje asocira na ubijanje itd. To je razlog zašto se mk i zračno smatra kao tzv. "profesionalno" oružje, iako je pitanje koliko će i to trajati. Sad žele potpuno ukloniti mk i zamijeniti ga nekakvim laserskim replikama, što je samo jedan korak prema potpunom uklanjanju oružja iz OL.
The truth is hate to those who hate the truth.

Barut
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Barut » 18 Oct 2021, 15:07

Ali da ne guram temu u off-topic... :)
matezg1 wrote:Ovo područje je čitava nauka sa toliko puno proizvoda na tržištu i trebalo bi se voditi
logikom kakvo streljivo koristiš i iz kakvog oružja .
Ako pucaš olovna zrna treba ti sredstvo za uklanjanje olova ako pucaš monolitne kugle iz karabina
bazirane na bakru trebaš sredstvo za skidanje bakra itd. Univerzalno sredstvo ne postoji.
Za skidanje bakrenih naslaga meni se pokazao najbolji Sweets 7,62 to je neko australsko sredstvo i koega mi je
nabavio par pakiranja toga. Bazirano je na amonijaku i smrdi u vražju mater ali za čišćenje bezolovnih zrna nema boljeg.
Ovo sam i ja čuo sa više strana. Za sada pucam 98% olovo, ali za košuljicu ću gledati da nabavim Sweets.
matezg1 wrote:Za olovo imam neki lead remover ima miris po bananama i odlično čisti olovo samo neznam točno tko to radi . Natopiš
mesingana četka i udri samo ispada van.
E ovo me jako zanima. Do sada mi najveći problem predstavlja olovo po cijevi, pa ako netko zna koje je ovo sredstvo, ili koje drugo koje pomaže kod olova, napišite.

Inače koristim ovo:
Milfoam, Eezox i VFG
Milfoam, Eezox i VFG
Kako živim 50m od obale i vlaga u zraku nikada ne pada ispod 70%, prevenciji hrđe sam posvetio posebnu pozornost. Nabavio sam Eezox iz Amerike, nakon što sam vidio dosta recenzija gdje ga hvale, i moram reći da sam zadovoljan. To nije ulje nego sredstvo koje se osuši i za sobom ostavi suhi sloj koji dobro štiti od hrđanja a istovremeno podmazuje. Zgodno je ako ne želite da vam oružje bude masno, nego suho na dodir. Za čišćenje trenutno koristim Milfoam i VFG čepiće. VFG je super, ali nisam baš siguran za Milfoam. Sviđa mi se to što je u obliku pjene i lako popunjava šupljine, ali me efekt čišćenja nije baš uvjerio. Prođem s njim dok ne izađe čisti čepić, a kad prođem Eezoxom nakon toga opet izađe prljav. Jeli netko koristio neko sredstvo na bazi pjene kojim je zadovoljan?
The truth is hate to those who hate the truth.

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 10 Dec 2021, 10:25

Napokon stiglo. Dobro sam se načekao. Putovalo 30 dana, problem sa DHLom. Zahvaljujući trgovcu, pomutnja otklonjena. Sve pohvale trgovcu.
https://www.shootingequipment.de/index.php?lang=1

Ova sredstva svi hvale na veliko. Kada ih isprobam, javim. Da vidim, može li bolje od Ballistola.
Attachments
20211210_091143_copy_1346x1671.jpg

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 15 Dec 2021, 15:32

Ne da mi vrag mira. Izvadio pušku na rutinsku kontrolu i obnovu maziva. Pa sam isprobao ove solvente odmah.

Cijev je prethodno očišćena Ballistolom i brončanom četkom, ostavljeno tjedan dana da otapa bakar, pokupljeno, pregledano, nauljeno i stavljeno u zimski san.
U cijevi su zaostale tvrde naslage na rubu žljebova (poneko brdo i dolina) i pigmentacija metala. Ovo u pravilu ne skidam, pretvrdo je, a ne stvara bitne probleme. Bakar endoskopom nije bio vidljiv.

Eliminator.
Očekivano, nikakav efekt. Cijev je već čista. Ali primjetio sam zelenkaste VFG čepiće (bakar). Čudno, ali idemo dalje.
Pregled endoskopom ne otkriva ništa.

C4 Carbon remover
Otopio je nešto. Nekoliko tamnih VFG čepića je izašlo.
Pregled endoskopom otkriva savršeno uglađene tvrde naslage na rubu žljebova. Ovo je odlično, definitivni bolje od peglanja mecima. Pigmentacija netaknuta.

Copper remover
3. mokri čepić izlazi totalno zelen. Ovo je otopilo nešto. Dovršio proceduru. Pregled endoskopom, pigmentacija je potpuno nestala i vidi se razlika. Taj ultratanki transparentni sloj je bio bakar miješan sa gareži, a ne pigmentirani čelik. Očito je trebalo namakati Ballistolom još tjedan ili dva.

Sa sva 3 solventa u upotrebi je plastična četka, brončana se ne koristi. Vrijeme djelovanja je par minuta. Ja sam još kombinirao zelene i bijele VFG čepiće.

Zaključak.
Premda je Ballistol obavio odličan posao, uz nešto zaostalog bakra i pokoje brdo tvrdih naslaga (nekoliko metaka ovo ispegla). Očito je da su ovi solventi bolji. Nema potrebe za brončanom četkom i čekanja danima da se nešto otopi. Rezultat pod endoskopom je bolji, čistije i sve je glatko. Najviše radi bakra (Ballistol ga sporo otapa)
Eliminator je ostavio dojam nečega čime mogu kontrolirari stanje cijevi kao i sa Ballistolom. Definitivno vrijedi nastaviti testiranje.
Sve skupa je znatno skuplje od Ballistola. Vrijedi li? Ako činjenica da se ne koristi brončana četka i sve se otopi u par minuta vrijedi nešto, vrijedi i investicija u ove solvente. Ballistol uz pomoć brončane četke napravi isti rezultat, ali traje tjednima.

Još čekam Bore Techov Chameleon gel, da vidim radi li to išta na tvrdim naslagama na rubu žljebova.
A onda na proljeće me čekaju deseci metaka za vratiti grupe, cijev je sada prečista.
Naručio još Bore Tech ulje i mast, ali to nije za čišćenje.

Slika onog najprljavijeg dijela cijevi sada nakon Bore Tech solventa.
Attachments
Photo_20211215120343.jpg

Tihi72
Razvodnik
Razvodnik

Post by Tihi72 » 19 Dec 2021, 17:33

buduci da pucam zrno bez kosuljice smatrate li da je balistol sasvim dobar za redovno ciscenje?
Slučajni događaj stvar je nemara...

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 19 Dec 2021, 17:41

Na osnovu mog iskustva s crnim barutom i olovnim kuglama.
Da.
Dok ne vidis da su eventualno naslage pocele utjecati na preciznost.
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times

Post by Mirok » 19 Dec 2021, 17:47

Ukratko da.
Zadovoljio bi Ballistol i zahtjevnije uvjete.

matezg1
Narednik
Narednik

Post by matezg1 » 21 Dec 2021, 00:37

Za olovne kugle trebaš neki lead remover -sredstvo za skidanje olova
naslage nakon nekog vremena dosta utječu na preciznost i među dosta strijelaca još uvijk vlada
neka fama da netreba čistiti mali kalibar ili puške općenito . Na malo ozbiljnijim natjecanjima u inozemstvu
shvatiš da je to jako bitan faktor ako nemaš nekoga tko to odradi umjesto tebe.
Crni barut i olovne kugle idu dosta malom brzinom i obično su hard cast lijevane sa primjesama antimona ako je dobra legura i ako su dobra zrna ne ostavljaju previše naslaga
ali ipak ostavljaju a za crni barut deterdžent i topla voda na krpicu prođeš cijev , poslje nauljiš i problem rješen.

Marin223
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik
Been thanked: 1 time

Post by Marin223 » 26 Nov 2023, 16:26

Da li postoji neko sredstvo za čišćenje, a da nema tolko jak "smrad" kao npr balistol ?
Uz HS pištolje dobije se nekakvo sredstvo za održavanje koje mi djeluje ok i ne osjeti se toliko, dal se to može negdje kupit zasebno, možda u većem pakovanju ? Također primjećujem da su ovisno o pištolju sredstva različita, uz jedan sam dobio nekakvu žutu tekućinu, a uz drugi je više crvenkasta, dal neko možda zna više o tome ? Inače tako nešto bi htio koristit za svo oružje, umjesto balistola.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 26 Nov 2023, 17:53

Tri osnovne kemikalije za ciscenje oruzja koje mora imati svaki odgovorni vlasnik oruzja:

1. Gun oil (obicno u spreju)
2. Copper solvent sredstvo za skidanje naslaga bakra u cijevi, obicno tekucina jakog mirisa po amonijaku
3. Odmascivac, brake celaner, degreaser.

Ne postoji jedno univerzalno sredstvo za ciscenje. (poput WD40 kako mnogi "strucnjaci" tvrde)

Sredstva za skidanje bakrenih naslaga, odstranjuju kemijski, ali ne koriste se nakon svake upotrabe, vec povremeno kad zatreba.
Postoje i abrazivna sredstva za skidanje naslaga ali nisam ih do sad koristio.
Medjutim treba naglasiti da abrazivna sredstva nisu nepotrebno agresivna na cijev (kako bi se mozda dalo zakljuciti po pridjevu).
Koriste ih mnogi znalci. Ali kako rekoh, nemam iskustva s njima.

Kad spomenuh 3 osnovne kemikalije u inventaru, sam nacin ciscenja oruzja je individualni ritual svakog vlasnika oruzja.
Ne postoje dva iskusna vlasnika da ciste oruzje na isti nacin.
O metodi ciscenja se dosta pisalo po forumu, pa sad necu ulaziti u to. Tema je samo o sredstvima.
Turn better into best!

Marin223
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik
Been thanked: 1 time

Post by Marin223 » 26 Nov 2023, 18:30

A ovisi kakve ko potrebe ima, možda ak netko ima samo 1 il 2 pištolja pa mu ne treba više od balistola.
Ja bi volio znat šta stavljaju u onim malim bočicama uz HS pištolje i dal ima tako nešto u spreju.
Ovaj copper solvent, jel to koristiš kad su naslage bakra vidljive u cijevi ili ?

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 26 Nov 2023, 18:49

Marin223 wrote:A ovisi kakve ko potrebe ima, možda ak netko ima samo 1 il 2 pištolja pa mu ne treba više od balistola.
Ja bi volio znat šta stavljaju u onim malim bočicama uz HS pištolje i dal ima tako nešto u spreju.
Ovaj copper solvent, jel to koristiš kad su naslage bakra vidljive u cijevi ili ?
Ma gun oil ti stavljaju u te bocice, dobije se to s mnogim oruzjem u kutiji.

Neko ko ima 2 komada oruzja, i jedan sprej, je neko ko ne koristi oruzje pretjerano. Kutija metaka godisnje, ili manje.
S takvom upotrebom nisu ni dosli do ozbiljnog problema oko ciscenja oruzja.

Copper solvent koristim kad vidim da mi iz "nerazjasnjenih" razloga oruzje pocne gubiti na preciznosti uz vizualnu provjeru naslaga na ustima ustima cijevi.
Nakon koristenja copper solventa, imas cistu cijev, koja i dalje siri grupu (najcesce).
Nakon tog treba raditi fouling shots, da se cijev stabilizira i grupa da dodje na normalu.
Turn better into best!

Lemi_O2
Narednik
Narednik

Post by Lemi_O2 » 26 Nov 2023, 20:55

Točno. Čišćenje i održavanje oružja ne ovisi o broju komada, već kako i koliko se oružje koristi. I na sve to se dodaje neko stečeno iskustvo, tehnička znanja i volja.
Ja recimo za održavanje svojih pištolja koristim:
1.Ballistol
2.GunCer ili TCU ili sti crin oil (gun oil)
3.RoblaSolo ili Cuprum remover za skidanje bakra
4.Ballistol odmaščivać
5.Slide glide medium mast, specifično samo za šine na Tanfu
6. Otis 085 ultra bore
To je reducirana lista nakon traženja optimuma.
μολὼν λαβέ

Post Reply