HS 9 i par sitnica sa strane ;-)

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
erik

HS 9 i par sitnica sa strane ;-)

Post by erik » 12 Dec 2008, 23:29

Pozdrav svima na forumu;
Nedavno kad su mi odobrili nabavnu dozvolu za pištolj u dućanu sam imao dilemu; HS 9 ili ČZ M85 - oboje 9mm. U ruci mi je nekako bolje ležao HS od zbrojovke, a da ne spominjemo razliku u težini, te sam se odlučio na kupovinu istog. Sad me zanima gdje se u RH može naći "dodatna oprema" za njega? Pod tim mislim: laser, baterija ili eventualno gume na dršci (ako se uopće mogu mijenjati).

Također sam vlasnik i Češke Zbrojovke karabin 30-06. Isti dan kad sam kupio HS kupio sam i to. Super pušćica, lagana, precizna, dušu dala za čišćenje; pa me zanima koji bi bio dobar dućan sa širokom ponudom baterija, lasera i snajpera. Po mogućnosti u ZG ili u ST.

Toliko za sad od mene. Lijep pozdrav i drago mi je da ima ovakav forum kod nas.
H

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Re: HS 9 i par sitnica sa strane ;-)

Post by Mike_Torello » 13 Dec 2008, 00:45

mogu li pitati za koje svrhe je kupljeno oruzje i za sto ti na pusci treba laser?
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

BojnikPerGall
Desetnik
Desetnik

Post by BojnikPerGall » 13 Dec 2008, 00:49

Prvo pitanje koje si trebaš postaviti jest što će ti laserski ciljnik ili baterija? :?:
Gumene drške ne postoje, postoji samo tzv.grip sleeve on nekoliko proizvođača (nisam siguran da ga se kod nas može kupiti) ali kod HS9 se baš i nije dobro pokazao s obzirom na kočnicu na rukohvatu.

Laser-moraš odlučiti kakav tip želiš pa onda odlučiti isplati li se kupovina takve igračke koja nema nikakve praktične svrhe te joj je uporabna vrijednost vrlo dvojbena.

Baterijska svjetiljka-ista stvar ali ako si pripadnik neke spec.postrojbe možda si i nađeš primjenu iako čisto sumnjam. Za civilnu uporabu još nisam čuo valjani argument zašto.

E sad kupovina: Na to ja ne želim odgovarati jer smatram nekorektnim bilo koga reklamirati i bilo gdje na ovom forumu.
Ovaj forum ipak zaslužuje neko sponzoriranje pa tek onda naše savjete i usmjeravanje ka pojedinim trgovinama.

Eto nisam baš puno pomogao osim što sam pokušao kod tebe izazvati trezveno razmišljanje o razlozima kupivine i nužnosti ionako skupih igračaka. :A02:

Moj ti je savjet da ipak tu svotu novaca koje si kanio utrošiti na te igračkice utrošiš na sebe i vježbanje te brušenje svoje vještine. :A16:

Karabin ista stvar.
Pohvale za kupovinu. Ja sam imao ČZ ZKK 600 lux u istom kalibru i mogu reći samo jedno-izvanredna radna puška. :A03:

Ako si lovac kužim potrebu za reflektorima ali za laserskim ciljnikom i dalje ne kužim! :A25:

Legion66
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by Legion66 » 13 Dec 2008, 01:00

Kolko znam da su reflektori, laseri, noćna optika i ostale điđe zabranjeni u lovu.
KO SE MAČA LAČA; LAKUKARAČA!!!!

BojnikPerGall
Desetnik
Desetnik

Post by BojnikPerGall » 13 Dec 2008, 01:14

Kod nas je ipak malo više krivolovaca od lovaca... zar ne?!

Legion66
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by Legion66 » 13 Dec 2008, 01:30

Nažalost, a i krivolovaca među lovcima.
KO SE MAČA LAČA; LAKUKARAČA!!!!

BojnikPerGall
Desetnik
Desetnik

Post by BojnikPerGall » 13 Dec 2008, 01:44

Krivolovac je krivolovac!

erik

Post by erik » 13 Dec 2008, 10:54

Mike_Torello wrote:mogu li pitati za koje svrhe je kupljeno oruzje i za sto ti na pusci treba laser?
svakako, oružje je kupljeno prvenstveno za sport, a što se tiče lasera na pušci.. dakle, zbog sredine u kojoj živim, moram imati razlog za držanje oružja, a to je u ovom slučaju lov. na moju žalost u blizini nema nijedna streljana. opet kao lovac moram imati kvotu radnih akcija i prisustvovanja lovu. pa, ako sam već tu volio bih doma donijet kojeg vepra. e, sad neznam kako je to zakonski rješeno po pitanju noćnog lova ali ako je dozvoljen, zbog geografije terena takvo nišanjenje je "pouzdanije".

Krieghetzer
Razvodnik
Razvodnik

Post by Krieghetzer » 13 Dec 2008, 12:07

"...sad neznam kako je to zakonski rješeno po pitanju noćnog lova ali ako je dozvoljen, zbog geografije terena takvo nišanjenje je "pouzdanije". ..."
Ovo me je moram priznati malo zbunilo.
Kazete da ste polozili lovack ispiti, a ne znate osnovne stvari...
Imate u zakonu o lovu članak 64. stavak 5 Zabranjeno je loviti divljač:
"...optičkim ciljnicima za noćni lov s mogućnošću elektroničkog povećavanja ili pretvaranja slike, električnim ili elektroničkim ubojitim ili omamljujućim napravama, eksplozivom, istjerivanjem plinom ili dimom.."

Knife_maniac
Satnik
Satnik

Post by Knife_maniac » 13 Dec 2008, 14:51

E da je po takvom, zasto se onda u trgovinama legalno prodaju nocne optike ?? :A33:

BojnikPerGall
Desetnik
Desetnik

Post by BojnikPerGall » 13 Dec 2008, 14:56

Slažem se s forumašem Krieghetzer-om...
Ako ste lovac onda bi trebali znati što je zabranjeno...još se može tolerirati pitanje o reflektorima ali laserski ciljnik?!?! Hm,hm,hm... :A26:

BojnikPerGall
Desetnik
Desetnik

Post by BojnikPerGall » 13 Dec 2008, 14:59

Knife_maniac wrote:E da je po takvom, zasto se onda u trgovinama legalno prodaju nocne optike ?? :A33:
A zašto se prodaju motori i automobili koji su brži od 130 km/h kad je max.dozvoljena brzina na našim cestama upravo 130 km/h?!?!?

U toj rečenici možeš naći odgovor zašto se prodaje... Nije zabranjena prodaja već njegova uporaba u određenim aktivnostima poput lova...
Ukoliko se želiš zabavljati na strelištu "go ahead"! :A02:

Knife_maniac
Satnik
Satnik

Post by Knife_maniac » 13 Dec 2008, 15:12

Ne zelim nego me interesira gdje se moze onda koristiti.

erik

Post by erik » 13 Dec 2008, 15:30

BojnikPerGall wrote:Prvo pitanje koje si trebaš postaviti jest što će ti laserski ciljnik ili baterija? :?:
Gumene drške ne postoje, postoji samo tzv.grip sleeve on nekoliko proizvođača (nisam siguran da ga se kod nas može kupiti) ali kod HS9 se baš i nije dobro pokazao s obzirom na kočnicu na rukohvatu.

Laser-moraš odlučiti kakav tip želiš pa onda odlučiti isplati li se kupovina takve igračke koja nema nikakve praktične svrhe te joj je uporabna vrijednost vrlo dvojbena.

Baterijska svjetiljka-ista stvar ali ako si pripadnik neke spec.postrojbe možda si i nađeš primjenu iako čisto sumnjam. Za civilnu uporabu još nisam čuo valjani argument zašto.

E sad kupovina: Na to ja ne želim odgovarati jer smatram nekorektnim bilo koga reklamirati i bilo gdje na ovom forumu.
Ovaj forum ipak zaslužuje neko sponzoriranje pa tek onda naše savjete i usmjeravanje ka pojedinim trgovinama.

Eto nisam baš puno pomogao osim što sam pokušao kod tebe izazvati trezveno razmišljanje o razlozima kupivine i nužnosti ionako skupih igračaka. :A02:

Moj ti je savjet da ipak tu svotu novaca koje si kanio utrošiti na te igračkice utrošiš na sebe i vježbanje te brušenje svoje vještine. :A16:

Karabin ista stvar.
Pohvale za kupovinu. Ja sam imao ČZ ZKK 600 lux u istom kalibru i mogu reći samo jedno-izvanredna radna puška. :A03:

Ako si lovac kužim potrebu za reflektorima ali za laserskim ciljnikom i dalje ne kužim! :A25:
bez obzira šta mislio sa svojim si komentarom pomogao. na pitanje i laserskom ciljniku sam već odgovorio postu iznad, a što se tiče luksuza i cijene.... evo mali elaborat;
dakle cijena je bitna naravno. neplivam u novcu, ali.... u sredini u kojoj živim (makarsko primorje) jednostavno prevladavaju narodnjaci u 90% barova. to mi se nesluša. dalje, luksuz je i imati 2 auta (to što mi jedno za lov i masline - nema veze ali registracija ionako košta). luksuz je imati i motor, ali ljeti je gadno bez njega (pri tom nemislim na motore od 1000 kubika naravno). dakle s obzirom u kojoj se situaciji nalazimo luksuz je SVE.

erik

Post by erik » 13 Dec 2008, 15:35

Krieghetzer wrote:"...sad neznam kako je to zakonski rješeno po pitanju noćnog lova ali ako je dozvoljen, zbog geografije terena takvo nišanjenje je "pouzdanije". ..."
Ovo me je moram priznati malo zbunilo.
Kazete da ste polozili lovack ispiti, a ne znate osnovne stvari...
Imate u zakonu o lovu članak 64. stavak 5 Zabranjeno je loviti divljač:
"...optičkim ciljnicima za noćni lov s mogućnošću elektroničkog povećavanja ili pretvaranja slike, električnim ili elektroničkim ubojitim ili omamljujućim napravama, eksplozivom, istjerivanjem plinom ili dimom.."
lovački sam ispit položio prije pet godina. tad mi je djed ostavio Suhl-ovu dvocijevku (na kokot) koja je jedna od najstarijih pušaka na mom prdručju. s obzirom kako se mijenjaju zakoni u RH moja je pretpostavka bila na mjestu. kad smo kod te "pušćice" o njoj imam samo riječi pohvale. mogu poslati i slike :D
ali kako mi se do kuće znaju spustit i lisice - bilo je par slučajeva kad su mi i kokoši poklale, baterija za HS bi mi itekako dobrodošla.

erik

Post by erik » 13 Dec 2008, 15:38

BojnikPerGall wrote:Slažem se s forumašem Krieghetzer-om...
Ako ste lovac onda bi trebali znati što je zabranjeno...još se može tolerirati pitanje o reflektorima ali laserski ciljnik?!?! Hm,hm,hm... :A26:
žalim ako sam ostavio krivi dojam. uvjeravam vas da ako sam "krivolovac" u mojoj sredini sigurno nebih dugo opstao; ne zbog "krivolova", već zbog lokalnih "cinkaroša" koji žive da drugome naprave sranje.
dakle :A26: je potpuno nepotreban

BojnikPerGall
Desetnik
Desetnik

Post by BojnikPerGall » 13 Dec 2008, 15:38

Promašio si bit...
Od svega toga ti izvukao priču o luksuzu?!?!
Pa eto ja sam te pokušao navesti da realno razmisliš, a ti krenuo s pričom o luksuzu i kako je danas sve luksuz.
Imaš pravo.
Onaj tko želi sebi nešto nabaviti, kupiti, imati neka si to i omogući ukoliko ima mogućnosti... :A25:

BojnikPerGall
Desetnik
Desetnik

Post by BojnikPerGall » 13 Dec 2008, 15:42

Oprosti na krivom dojmu ali ukoliko si lovac onda bi trebao znati da to ne smiješ...
Ili se u nekim LD-ima ipak smije tako loviti? Možda vaš lovnik to dopušta?

Ma ne brini nitko tebe ne optužuje... Ovo je samo forum o oružju a ne moraliziranja o zakonima...
Stoga samo udri... :A28:

erik

Post by erik » 13 Dec 2008, 15:52

BojnikPerGall wrote:Promašio si bit...
Od svega toga ti izvukao priču o luksuzu?!?!
Pa eto ja sam te pokušao navesti da realno razmisliš, a ti krenuo s pričom o luksuzu i kako je danas sve luksuz.
Imaš pravo.
Onaj tko želi sebi nešto nabaviti, kupiti, imati neka si to i omogući ukoliko ima mogućnosti... :A25:
moguće da sam promašio bit. umoran sam od maslina pa mi percepcija i nije na visini

erik

Post by erik » 13 Dec 2008, 16:03

BojnikPerGall wrote:Oprosti na krivom dojmu ali ukoliko si lovac onda bi trebao znati da to ne smiješ...
Ili se u nekim LD-ima ipak smije tako loviti? Možda vaš lovnik to dopušta?

Ma ne brini nitko tebe ne optužuje... Ovo je samo forum o oružju a ne moraliziranja o zakonima...
Stoga samo udri... :A28:
LU to ne dopušta i torpedirali bi me iste sekunde. iako već 5 godina imam oružani list, sebe smatram novakom u ovome svemu. što i jesam jer me i nije vukla želja za daljnim obrazovanjem na ovu temu. sad se želja pokazala, točnije iza nove godine ću imati više slobodnog vremena pa bih možda mogao pročitati i koju knjigu. znam da to ne dolazi preko noći ali čisto za steći uvid u osnove: optičkih ciljnika, laserskih ciljnika, municija.... itd. zanima me također šta se i gdje na RH tržištu može naći od stručne literature.

još jednom isprike ako sam ostavio svojim pitanjima kriv dojam. to mi nije bila namjera. krivolovac nisam, jer kako sam naveo davno bih bio..... :arrow:

Post Reply