Čekić od mesinga...
- hacklordsniper
- Desetnik

Čekić od mesinga...
Dakle kako je konačno u radionu stigao mini tokarski stroj pa evo male avanture izrade dva čekića. Isti su mi potrebni za rad sa nekim materijalima gdje klasični čelični čekić ostavlja oštećenje.
Mini:

Nakon sastavljanja je složeno osvjetljenje:

I onda kratkom provjerom vidim da je navojno vreteno zaglavljeno. S obzirom da nisam imao volje stroj voziti natrag u ZG nakon pola sata rastavljanja dolazim do svinute opruge koja prebacuje između ručnog i automatskog posmaka. Također je bila poprilično grubo obrađena i prevelikog promjera pa sam ju kasnije ispolirao jer je prebacivanje bilo teško.

Nakon zvanja svih mogućih lokalnih trgovina moram posuditi oprugu sa P22
Stigao je kolega tokar, prekontrolirao stroj, podesio klizače na stazama, amerikaner i donio dva noža koja mi je napravio. Pa krenimo, prvo izrada alata za podešavanje visine noža:

Nakon toga kreće prvi čekić (hvala kolegi koji mi je poklonio razne otpatke materijala). Ispočetka sam skidao vrlo malo materijala da se priviknem na stroj (i ne upropastim materijal):

S obzirom da mi se postojeća zaštita vretena učinila prekratka:

Napravio sam dužu:

Nakon što s materijal zaokružio slijedi rezanje:

Potom izrada drške:

Rezanje navoja na drški:

Skidanje tragova rezanja:

I veliki čekič je gotov
. Ručka je prvobitno bila šesterokutna ali sam ju zaokružio jel je materijal bio dosta oštečen.

S obzirom da mi je ostalo materijala od predhodne drške odlučio sam napraviti još jedan manji, ponovo od kolegih otpatka
Jedan brzi prolaz za skidanje površinskih oštečenja:

Rezanje navoja i drške

Gotovo...

I slijedi rastavljanje stroja u detalje, ispiranje od strugotina, podmazivanje i sastavljanje (najgori dio posla...) i onda to izgleda ponovo ovako :

Uploaded with ImageShack.us
Mini:

Nakon sastavljanja je složeno osvjetljenje:

I onda kratkom provjerom vidim da je navojno vreteno zaglavljeno. S obzirom da nisam imao volje stroj voziti natrag u ZG nakon pola sata rastavljanja dolazim do svinute opruge koja prebacuje između ručnog i automatskog posmaka. Također je bila poprilično grubo obrađena i prevelikog promjera pa sam ju kasnije ispolirao jer je prebacivanje bilo teško.

Nakon zvanja svih mogućih lokalnih trgovina moram posuditi oprugu sa P22
Stigao je kolega tokar, prekontrolirao stroj, podesio klizače na stazama, amerikaner i donio dva noža koja mi je napravio. Pa krenimo, prvo izrada alata za podešavanje visine noža:

Nakon toga kreće prvi čekić (hvala kolegi koji mi je poklonio razne otpatke materijala). Ispočetka sam skidao vrlo malo materijala da se priviknem na stroj (i ne upropastim materijal):

S obzirom da mi se postojeća zaštita vretena učinila prekratka:

Napravio sam dužu:

Nakon što s materijal zaokružio slijedi rezanje:

Potom izrada drške:

Rezanje navoja na drški:

Skidanje tragova rezanja:

I veliki čekič je gotov

S obzirom da mi je ostalo materijala od predhodne drške odlučio sam napraviti još jedan manji, ponovo od kolegih otpatka
Jedan brzi prolaz za skidanje površinskih oštečenja:

Rezanje navoja i drške

Gotovo...

I slijedi rastavljanje stroja u detalje, ispiranje od strugotina, podmazivanje i sastavljanje (najgori dio posla...) i onda to izgleda ponovo ovako :

Uploaded with ImageShack.us
Shoot
Eat
Sleep
Repeat!
Eat
Sleep
Repeat!
- hacklordsniper
- Desetnik

Re: Čekić od mesinga...
Stroj u Bauhausu košta 5800 kn ( s time da imam još 2 % rabat tamo na tu cijenu i odbitak pretporeza ), kod uvoznika 6287 kn jer Quantum i Bauhaus imaju bolji ugovor.zdebat wrote:Sve me strah pitati te koliko si platio stroj.
S time da stroj nije toliko skup koliko je ono što se mora uzeti uz njega (čvrsta lineta, pomična lineta, stezna glava, amerikaner sa 4 pakne, rotirajući centar, komparator, set steznih čeljusti, prihvat za čeljusti... ima dosta toga iako nije sve nužno za početak).
Ali najviše vrijedi imati nekog pri ruci tko ti može pomoći
Shoot
Eat
Sleep
Repeat!
Eat
Sleep
Repeat!
- hacklordsniper
- Desetnik

Ma zahebava, čovjek ima strojobravarsku firmu i vjerojatno dovoljno veliki tokarski stroj da moj cijeli stane u njegov amerikaner, ali to mene malo pika zbog nekih stvari u prošlostizdebat wrote:Šile, ako si ozbiljan kupac ja ti prodam svoj stroj, nešto veći od ovog.
Shoot
Eat
Sleep
Repeat!
Eat
Sleep
Repeat!
- hacklordsniper
- Desetnik

zdebat wrote:Ma ne pikam, kupio bih malo veći stroj.
Moj komentar je išao Šileta
Inače kolega tokar je već promijenio nekoliko strojeva (uvijek na veće) i kaže da čim kupiš veći stroj isti jako brzo postane premali stroj
Shoot
Eat
Sleep
Repeat!
Eat
Sleep
Repeat!
A, tako...
Istina, uvijek se ide na veći stroj. (dok ne namlatiš toliko para da si kupiš jedan mali za slikanje - kao Tito)
Istina, uvijek se ide na veći stroj. (dok ne namlatiš toliko para da si kupiš jedan mali za slikanje - kao Tito)
Eva i ja imam jednog za frknut
http://www.njuskalo.hr/strojevi-obrada- ... as-5321682
http://www.njuskalo.hr/strojevi-obrada- ... as-5321682
Da mi nije lijepih žena, starog oružja i meze, život bi mi bio sasvim bezveze.
crno zlato je rezervirano za Arape, žuto za Židove, a ja radim sa smeđim....... www.boxi.hr
crno zlato je rezervirano za Arape, žuto za Židove, a ja radim sa smeđim....... www.boxi.hr
Koliko to sve skupa na kraju dođe?hacklordsniper wrote:Stroj u Bauhausu košta 5800 kn ( s time da imam još 2 % rabat tamo na tu cijenu i odbitak pretporeza ), kod uvoznika 6287 kn jer Quantum i Bauhaus imaju bolji ugovor.zdebat wrote:Sve me strah pitati te koliko si platio stroj.
S time da stroj nije toliko skup koliko je ono što se mora uzeti uz njega (čvrsta lineta, pomična lineta, stezna glava, amerikaner sa 4 pakne, rotirajući centar, komparator, set steznih čeljusti, prihvat za čeljusti... ima dosta toga iako nije sve nužno za početak).
Ali najviše vrijedi imati nekog pri ruci tko ti može pomoći
To su tak fore, jeftin stroj kao a dodaci i alati koštaju na kraju više od samog stroja...
Za što ćeš ga koristit, nešto konkretno ili učenje ?
- hacklordsniper
- Desetnik

Sveukupnu cijenu nebih komentirao, otprilike 4 puta više nego što žena zna (staro pravilo)gun_hater wrote:
Koliko to sve skupa na kraju dođe?
To su tak fore, jeftin stroj kao a dodaci i alati koštaju na kraju više od samog stroja...
Za što ćeš ga koristit, nešto konkretno ili učenje ?
I vrlo skupi strojevi koje sam gledao iz znatiželje dođu "goli" bez ikakvih dodataka, a posebno alata. Previše je raznih namjena, kvalitete i vrsta da bi se to uključilo u isporuku
Koristit ću ga za izradu raznih stvari koji su mi gotovo svakodnevno potrebne, a često i "odmah". Naravno s obzirom da mi je prvi, mogu reći i za učenje.
Shoot
Eat
Sleep
Repeat!
Eat
Sleep
Repeat!
za sve koji se žele baviti obradom raznog materijala, posjetiti aukcijsku stranicu:
https://www.bva-auctions.com/
https://www.bva-auctions.com/