Kalašnjikov pre bankrotom?

Opća rasprava koja može i ne mora biti vezana uz oružje - biti će moderirana po potrebi u slučaju vrijeđanja drugih članova ili otvorenih svađa i prepiranja. POLITIKU IZBJEGAVATI.
Post Reply
Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Kalašnjikov pre bankrotom?

Post by Mike_Torello » 01 Oct 2009, 15:08

http://www.vecernji.hr/vijesti/kalasnji ... anak-27557

Kalašnjikov propada jer ga države proizvode ilegalno
Procjenjuje se da u svijetu ima desetak tvornica koje, uglavnom bez naknade, “štancaju” i prodaju te vrlo cijenjene automatske puške.

Tvornica kalašnjikova u ruskom gradu Iževsku je pred bankrotom. To, na žalost, još uvijek ne znači da je u svijetu manje ratova, nepravdi i ubijanja. Uzrok recesije je nešto drugo. Kalašnjikov je u krizi ponajviše zbog crnog tržišta i bezočnog kopiranja najpoznatijega ruskog izvoznog brenda.

Jeftin i pouzdan
Procjenjuje se da u svijetu ima desetak tvornica koje, uglavnom bez naknade, “štancaju” i prodaju te vrlo cijenjene automatske puške. Kalašnjikov koriste vojske u više od 60 država diljem svijeta, a posebno je popularan među pobunjeničkim pokretima i mafijom. Zastupljenost kalašnjikova u tim “društvenim krugovima” viša je od 80 posto.

Cijenjen je prije svega zbog niske cijene (od 50 do 200 dolara), zatim dostupnosti u svim dijelovima svijeta, jednostavnosti te, što je u ratu jako bitno, velike pouzdanosti. Svaki hrvatski ratnik iz Domovinskog rata govorit će o kalašnjikovu u superlativima. Najviše su bili na cijeni oni proizvedeni u srpskom Kragujevcu (neki kažu da su bolji od originala), dok kineski te pogotovo rumunjski kalašnjikovi nisu bili popularni jer su se “previše grijali te vrlo često kvarili”.

Iako je glavni problem krivotvorenje, ruska je tvornica zapala u krizu i zbog globalne recesije. Smanjene su narudžbe ruske države, koja se sada koristi zalihama, ali je najveći udarac nastao zbog smanjenja izvoza. Dok je 2007. Rusija izvezla 10,8 milijardi dolara oružja, godinu dana poslije prodaja je pala na samo 3,5 milijardi. U igri velikih brojki trenutačni dug tvornice u Iževsku od 265.000 dolara ne čini se pretjeranim. Tvornica je tražila pomoć države, ali Putin nije bio široke ruke.

Šok u Rusiji
Vijest o bankrotu tvornice kalašnjikova izazvala je nevjericu u Rusiji. Uvriježeno je mišljenje da je proizvodnja oružja rijetko područje u kojemu se Rusija može nositi sa Zapadom i Kinom. Uostalom, tvornica u Iževsku ima dugu tradiciju. Utemeljena je 1807. godine te je preživjela sve ruske revolucije. Slavu je stekla 1947. kad je inženjer Mihail Kalašnjikov izumio automatsku pušku koja je postala svjetski hit. Za današnje je probleme dijelom kriv i komunizam.

U vrijeme “sovjetske ere” komunisti su često, bez naknade, dijelili licencije ideološkim istomišljenicima. Nakon propasti komunizma mnoge su zemlje, sada potpuno ilegalno, nastavile proizvodnju. Nisu proizvodile samo za “vlastite potrebe”, nego su izvozile u treće zemlje te na taj način izravno konkurirale ruskome originalu. To se, uostalom, moglo vidjeti i u vrijeme Domovinskog rata kad su se na našem području upotrebljavali srpski, kineski i rumunjski kalašnjikovi, a ponajmanje ruski originali.

Iako je najava bankrota izazvala veliku pozornost, malo je vjerojatno da će se ugasiti proizvodnja u Iževsku.

Tvornica i dalje dobiva narudžbe. Osim toga, zahtjev za stečaj pokrenuo je lokalni poduzetnik i političar povezan s podzemljem. On jednostavno nije toliko jak da bi mogao uništiti ruski ponos.
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

Armalite Kid
Banned

Re: Kalašnjikov pre bankrotom?

Post by Armalite Kid » 01 Oct 2009, 17:00

Neloš članak, ali vidi se da ga je pisao novinar, a ne znalac.

Btw. kao sad su se sjetili patentirat kalaš, tj. kao zaštiti ga, ali ne razumijem to baš najbolje kako to može funkcionirat, budući da je izmišljeno prije 60 godina, i od tada su odavno istekle licence i patenti.
Ako je za milkor mgl licenca mogla isteći nakon desetak godina, pa smo ga mi skopirali,
onda je i za kalaš valjda to moguće.
magisches schwein

valdop
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by valdop » 01 Oct 2009, 19:45

jel ta tvornica radi samo jednu vrstu puške, mislim da ne, pa sva privreda u svijetu je pred bankrotom, nek rade nešto drugo, lako je bilo živjeti na staroj slavi ali idemo naprijed u nove pobjede, danas kukamo sutra će biti bolje....
Samo da prođe ova demokracija, pa da opet živimo ko ljudi !!
Smiješi nam se bolje sutra. Štoviše, umire od smijeha!
http://www.randyhanshaw.com/humor/html/flashers.htm

glavke
Skupnik
Skupnik

Post by glavke » 01 Oct 2009, 19:46

A i gledajući globalno ko ih više koristi osim terorista i gerilaca.Čak i oni si nabavljaju novije oruzje.
Nema baš više domovinskih ratova da bi trebala gomila jeftinog oruzja.Vojske su sve profesionalnije i žele imati kvalitetnije i modernije oruzje.
Nije da pljujem po kalašu,ali osobno mislim da mu je vrijeme za u muzej.

Jopan
Skupnik
Skupnik

Post by Jopan » 01 Oct 2009, 20:29

Mislim da licence vrijede jedno vrijeme i onda kopiraj slobodno, samo se nesmije koristiti ime (brend).

Ja stvarno sad neznam koji je bio kod mene (ruski, kineski ili rumunski) samo znam da se nisam htjeo mijenjati za ciganku (srpski kalaš). Ova moja je bila lakša, tanja je bila i stjenka cijevi. Nema govora o pregrijavanju, može to ispucati i puno više nego mi mislilmo. Uostalom , što se brže ugrije brže se i ohladi. Nikada je nisam morao čistiti, imala je neku zaštitu cijevi za razliku od srpske koju ako ne očistiš, jbg ga.
Dobra je to puška bila.
Gospodar sam riječi koju nisam izgovorio i rob one koju jesam.

Armalite Kid
Banned

Post by Armalite Kid » 02 Oct 2009, 01:57

Kalaš će se još dugo duugo koristit, baš zbog svoje jednostavnosti i pouzdanosti, te naravno cijene.
Ovo tko ga koristi je malo smiješno, pa koristit će ga tko god može doći do njega, logično da je on u zapadnom svijetu percipiran kao nekakvo zloglasno oružje, kad njihove vojske niti su proizvodile niti ga koristile.

Reći da on spada u muzej je isto kao i reći za pištolj m1911 ili slične, nije bitan model ili ime, nego mehanizam koji to oružje predstavlja, a kalaš je sinonim za jeftino i pouzdano sa svojim sistemom.
Da, i g3 i m16 su odlične puške, ali nisu toliko jeftine za proizvodnju i pouzdane ko AK
magisches schwein

Post Reply