Nož za samoobranu i Zakon
-
JimmyGestapo
- Civil

Nož za samoobranu i Zakon
Ne razumijem se baš u takve stvari, ali pročitao sam malo zakon i našao sam samo ovo:
Koje vrste noževa bi se moglo nositi, a da nebi imao probleam u slučaju pretresa od policije?
Koji od gore spomenutih noževa, biste mi mogli preporučiti za samoobranu?
Mene zanima kako to da dužina oštrice ne igra nikakvu ulogu?5) Hladno oružje su bodeži, kame, mačevi, sablje, bajunete i skakavci čije se sječivo nalazi pod pritiskom sabijene opruge, a iz drške iskaču pritiskom na puce ili polugu boksera i metalnih zvjezdica za bacanje, bez obzira na dužinu oštrice ili skrivene oštrice, bokseri te druga potajna oružja sa skrivenim oštricama (oružni štapovi, oružni kišobrani i sl.). Hladnim oružjem smatraju se i predmeti pogodni za nanošenje ozljeda kada se nose na javnim mjestima.
Koje vrste noževa bi se moglo nositi, a da nebi imao probleam u slučaju pretresa od policije?
Koji od gore spomenutih noževa, biste mi mogli preporučiti za samoobranu?
Re: Nož za samoobranu i Zakon
Pamet u glavu. Nekoga se može ozlijediti i šivaćom iglom, odvijačem, kišobranom i sl. ako ćemo tako. O ovome smo nekoliko puta pisali.
Poanta je u tome da se na javni skup (koncert, politički događaj, prosvjed i sl.) ne nosi ništa osim dobrog raspoloženja - a ako se nožić ne može ostaviti u autu onda je najbitnije da se ne pokazuje.
Prosječan švicarac ili multitool vjerojatno nikome neće praviti problem, ali to 99% ovisi o službenoj osobi koja radi pretres. Ovisi i o vrsti javnog događaja. Nije isto ako je u pitanju štićena osoba za koju su sigurnosne mjere dignute na visoku razinu ili neki lokalni bend. Također je bitno - koliko si od ranije poznat policiji ili im ponašanjem ili bilo čime izgledaš sumnjivo.
Najbitnija svar je biti normalan i izbjegavati konflikte. Nitko te neće dirati. U slučaju opasnosti i mogućeg konflikta i pobjeći ako treba.
Zašto? Izbjegavaš konflikt i moguće posljedice.
Nije hrabrost nekome nanijeti ozljede koje ćeš i ti pamtiti kroz cijeli život. A da ne pričamo o regulativi i tumačenju zakona i odgovoru adekvatnom silom.
Nekada davno, jaako davno je vrijedilo pravilo 4 prsta za duljinu oštrice. Kada se shvatilo da je za presjecanje vratne arterije dovoljno i puno manja duljina oštrice, zakoni su izmjenjeni.
A nekakav ozbiljan survival ili military nož ti ne bih preporučio za nošenje na ovakve skupove niti uokolo sa sobom za samoobranu. Ljudi od zanata a pri tome mislim na kriminalce su u rukovanju i tučnjavama puno vještiji od nas prosječnih građana. Uostalom ako npr. ne nosiš puno kreditnih kartica i manje iznose gotovine u novčaniku (npr. do 200 kn), čemu strah?
Ako ti otuđi novac, karticu i/ili mobitel, to nije vrijedno nanošenja ozljeda nekome. Kartice ili mobitel se blokiraju u banci ili telekomu unutar par minuta. A novac je i tako da se troši.
Mislim da ti je bolja varijanta napraviti si nekakav survival backpack pa ga držati blizu sebe (npr. u autu) ili mini backpack pa u nekakvoj pederuši... Onda uvijek imaš izgovor - imam mini kit za pp, preživljavanje i sl. Ali na javnim skupovima ni to ne bih nosio...
Poanta je u tome da se na javni skup (koncert, politički događaj, prosvjed i sl.) ne nosi ništa osim dobrog raspoloženja - a ako se nožić ne može ostaviti u autu onda je najbitnije da se ne pokazuje.
Prosječan švicarac ili multitool vjerojatno nikome neće praviti problem, ali to 99% ovisi o službenoj osobi koja radi pretres. Ovisi i o vrsti javnog događaja. Nije isto ako je u pitanju štićena osoba za koju su sigurnosne mjere dignute na visoku razinu ili neki lokalni bend. Također je bitno - koliko si od ranije poznat policiji ili im ponašanjem ili bilo čime izgledaš sumnjivo.
Najbitnija svar je biti normalan i izbjegavati konflikte. Nitko te neće dirati. U slučaju opasnosti i mogućeg konflikta i pobjeći ako treba.
Zašto? Izbjegavaš konflikt i moguće posljedice.
Nije hrabrost nekome nanijeti ozljede koje ćeš i ti pamtiti kroz cijeli život. A da ne pričamo o regulativi i tumačenju zakona i odgovoru adekvatnom silom.
Nekada davno, jaako davno je vrijedilo pravilo 4 prsta za duljinu oštrice. Kada se shvatilo da je za presjecanje vratne arterije dovoljno i puno manja duljina oštrice, zakoni su izmjenjeni.
A nekakav ozbiljan survival ili military nož ti ne bih preporučio za nošenje na ovakve skupove niti uokolo sa sobom za samoobranu. Ljudi od zanata a pri tome mislim na kriminalce su u rukovanju i tučnjavama puno vještiji od nas prosječnih građana. Uostalom ako npr. ne nosiš puno kreditnih kartica i manje iznose gotovine u novčaniku (npr. do 200 kn), čemu strah?
Ako ti otuđi novac, karticu i/ili mobitel, to nije vrijedno nanošenja ozljeda nekome. Kartice ili mobitel se blokiraju u banci ili telekomu unutar par minuta. A novac je i tako da se troši.
Mislim da ti je bolja varijanta napraviti si nekakav survival backpack pa ga držati blizu sebe (npr. u autu) ili mini backpack pa u nekakvoj pederuši... Onda uvijek imaš izgovor - imam mini kit za pp, preživljavanje i sl. Ali na javnim skupovima ni to ne bih nosio...
JimmyGestapo
- Civil

Da znam da ovisi o službenoj osobi, ali meni zanima baš što zakon kaže, tako da ga mogu pobijediti na sudu ako mi je ta osoba bude uzela nešto što nije trebala.patch wrote:Pamet u glavu. Nekoga se može ozlijediti i šivaćom iglom, odvijačem, kišobranom i sl. ako ćemo tako. O ovome smo nekoliko puta pisali.
Ma kakvi koncerti i prosvjedi, nego treba mi da se zaštitim od pijanih ćopora idijota na koje znam naići kad se vračam kasno s posla.Pa da imam auto uopče se nebi raspitao o tome.
˝Biti normalan˝ ?Šta bi uopče to značilo? Možda tebe nitko neče dirati, ali ja nisam neka mrcina niti ne izgledam kao osoba s kojim se nesmije zakvačiti. Što se tiče bježana, živim u popriličnom malo mjestu, tako da ako bi uspio pobječ jedanput, vjerojano bi me čopili drugi put.A isto tako odbijam živjeti u strahu u svome gradu, i mislim da tavka gamad bi trebala naučiti da ima posljedica svojih akcija i poštovanje prema sugrađanima.Na kraju krajeva, moja je sigurnost na prvom mjesto, a zakonodastvo na drugom.Tako ako da spasim svoju ako za svoju imovinu i život budem prekršio neki nemoralni zakon koje nije bio napisan da zaštiti građane, neka.Najbitnija svar je biti normalan i izbjegavati konflikte. Nitko te neće dirati. U slučaju opasnosti i mogućeg konflikta i pobjeći ako treba.
Zašto? Izbjegavaš konflikt i moguće posljedice. Nije hrabrost nekome nanijeti ozljede koje ćeš i ti pamtiti kroz cijeli život. A da ne pričamo o regulativi i tumačenju zakona i odgovoru adekvatnom silom.
Možda si ti možež priuštiti da ti oduzmu 200kn, meni to znači život.I nije samo materijalna vrijednost u pitanju, nego to što je novac koji sam ja mukotrpnim radom zaradio, pa zašto bi to samo tako predao nekom ćobanu.A nekakav ozbiljan survival ili military nož ti ne bih preporučio za nošenje na ovakve skupove niti uokolo sa sobom za samoobranu. Ljudi od zanata a pri tome mislim na kriminalce su u rukovanju i tučnjavama puno vještiji od nas prosječnih građana. Uostalom ako npr. ne nosiš puno kreditnih kartica i manje iznose gotovine u novčaniku (npr. do 200 kn), čemu strah? Ako ti otuđi novac, karticu i/ili mobitel, to nije vrijedno nanošenja ozljeda nekome. Kartice ili mobitel se blokiraju u banci ili telekomu unutar par minuta. A novac je i tako da se troši.![]()
Nisam ekspert u tome, ali šta ne ukljućuje lovački nož taj survival kit? Nebi mi to isto uzeli?Mislim da ti je bolja varijanta napraviti si nekakav survival backpack pa ga držati blizu sebe (npr. u autu) ili mini backpack pa u nekakvoj pederuši... Onda uvijek imaš izgovor - imam mini kit za pp, preživljavanje i sl. Ali na javnim skupovima ni to ne bih nosio...
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

ne nego se smatra da bi se onda lakse opravdao zasto nosis noz sa sobom, ako nosis samo noz onda ga jebi... gledaj to ovako... figurativno, nosis sa sobom PAJSER, jebiga ti sigurno ne mislis nesto dobro s time, ali ako nosis pajser i felgu sa probusenom gumom od auta, vjerojatno nitko nece ni primjetiti taj pajser (montirač). Sad kuzis zasto survival kit uz noz? Ako nosis sjekiru sa sobom u autu, cudno ce te gledati, ali ako vozis sjekiru u tamiću punom drva, nece ju ni primjetiti jer joj je tamo i mjesto... nadam se da si skuzio poantu?JimmyGestapo wrote:Nisam ekspert u tome, ali šta ne ukljućuje lovački nož taj survival kit? Nebi mi to isto uzeli?patch wrote:Mislim da ti je bolja varijanta napraviti si nekakav survival backpack pa ga držati blizu sebe (npr. u autu) ili mini backpack pa u nekakvoj pederuši... Onda uvijek imaš izgovor - imam mini kit za pp, preživljavanje i sl. Ali na javnim skupovima ni to ne bih nosio...
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
Mislim da ti je na sva ova pitanja najbolje razgovarati s nekom od ovlaštenih službenih osoba.
U krajnjem slučaju napraviti i prijavu i sumnju na opasnost. Tražiti policijske ophodnje u tom području. Oni tu skupinu vjerojatno dobro poznaju.
Ako je toliko koliko veliš da ih ima iskreno mislim ti je bolje ici posve drugim putem.
Sve prethodno što sam napisao nije pisano sa svrhom omalovažavanja ili vrijeđanja, ali stvarno mislim da je nasilje zadnje rješenje svih problema.
Također, moraš biti svjestan da jedno pokazivanje noža ili bilo čega drugoga može rezultirati puno kobnijim posljedicama po tebe ili bilo kog drugog. Iz tog konteksta sam mislio i na svima nama teško zarađeni novac. Stoga još jednom oprez.
Ovo što ti je Mike napisao je pun pogodak za survival kit i nož uz njega.
U krajnjem slučaju napraviti i prijavu i sumnju na opasnost. Tražiti policijske ophodnje u tom području. Oni tu skupinu vjerojatno dobro poznaju.
Ako je toliko koliko veliš da ih ima iskreno mislim ti je bolje ici posve drugim putem.
Sve prethodno što sam napisao nije pisano sa svrhom omalovažavanja ili vrijeđanja, ali stvarno mislim da je nasilje zadnje rješenje svih problema.
Također, moraš biti svjestan da jedno pokazivanje noža ili bilo čega drugoga može rezultirati puno kobnijim posljedicama po tebe ili bilo kog drugog. Iz tog konteksta sam mislio i na svima nama teško zarađeni novac. Stoga još jednom oprez.
- Fleet Admiral

slazem se sa ovim, vjerujem da su sanse preko 50% da ces ako izvadis noz, isti morati i upotrijebiti da dokazes da mislis ozbiljno, a s druge strane sto ako protivnik ima jos veci noz? sto ako ima pistolj... mozes biti siguran da ce osoba takvog karaktera (nocno pijancevanje po parkovima, nasilnistvo itd itd,) sigurno upotrijebiti to sto ima sa sobom prije nego ti obicni građanin koji imas nesto takvo sa sobom jer su tvoja moralna nacela jos uvijek (nadam se) na mjestu i drzis do njih, dok se to da osobe na suprotnoj strani (zakona) bas i nemoze reci. Zelim reci, ako izvadis noz da uplasis protivnika (vise njih naravno) takvog profila i karaktera i stanja (alkohol? droga?), da ces vrlo vjerojatno morati i upotrijebiti isti, sa upitnim konacnim ishodom. A na kraju ces se jos morati boriti protiv hrvatskog zakona pred kojim si ti zadnji šljam i ubojica jer nosis oruzje a oštećeni je pošteni građanin kojem su povređena njegova prava i to dok je obavljao svoje slobodne aktivnosti... zalosno ali istinito, no razmisli malo o tome (ne ti patch)patch wrote:Također, moraš biti svjestan da jedno pokazivanje noža ili bilo čega drugoga može rezultirati puno kobnijim posljedicama po tebe ili bilo kog drugog. Iz tog konteksta sam mislio i na svima nama teško zarađeni novac. Stoga još jednom oprez.
Ma da kaj će ti nož,...pa kupi radije kalaš i središ to tik tak, i mir do neba .....bude organa za transplataciju....
Kao što ti kolege reču ako nosiš nož ili pištolj uz sebe i misliš ga pokazivati-vaditi onda znaj da ga moraš upotrijebiti, jer ako netko kreče prema tebi s namjerom, ili je šupjlen drogom ili alkoholom neče vjeruj mi stati samo zato ako se ti malo uhvatiš za džep ili izvučeć pljucu,.....? stati će nažalost tek kad ga ohladiš, znači ne nosi ništa što nisi spreman upotrijebiti, ali i spreman snositi posljedice .....
Zato pamet u glavu!!!!!!!!! postoji institucija sistema kojoj se obratiš ako ti susjedstvo maltretiraju loši dečki, pa će biti i za njih lijeka.....
Kao što ti kolege reču ako nosiš nož ili pištolj uz sebe i misliš ga pokazivati-vaditi onda znaj da ga moraš upotrijebiti, jer ako netko kreče prema tebi s namjerom, ili je šupjlen drogom ili alkoholom neče vjeruj mi stati samo zato ako se ti malo uhvatiš za džep ili izvučeć pljucu,.....? stati će nažalost tek kad ga ohladiš, znači ne nosi ništa što nisi spreman upotrijebiti, ali i spreman snositi posljedice .....
Zato pamet u glavu!!!!!!!!! postoji institucija sistema kojoj se obratiš ako ti susjedstvo maltretiraju loši dečki, pa će biti i za njih lijeka.....
Ne pij dok voziš - mogao bi proliti!!.....
Da se i ja uključim... Ako imaš sukob s "pijanom glavom",moraš znat da ako se što i desi,bilo na tvoju štetu ili njegovu,takva osoba može se izvući na privremenu neuračunljivost ili bar smanjenu jer je pod utjecajem alkohola,a znaš kakve ćeš onda imati posljedice ako se opet sretnete (pogotovo ako je napadač neki razbacani tip,a ti sitnije građe,a on željan osvete)...
Drugo,ako te već netko i napadne i izvadiš nož (ili nožić) moraš biti spreman upotrijebiti ga jer ta ista "pijana glava",a naročito više njih neće razmišljati i nasrnut će na tebe (naročito u slućaju nožića) ili će to napraviti da ispadne frajer/frajeri,a posljedice ćeš opet u večoj mjeri snositi samo ti,jer si bio trijezan ili budeš trijezan,a on pijan... Zato ti je moj savjet da ga ne vadiš,kao i da ne nabavljaš nož/ić za samoobranu...
Po meni najpametnija stvar koju možeš napraviti za svoju samoobranu je nabaviti elektro-šoker ili suzavac spray (peper spray), šokerom možeš dobro nekog zdrmati (ili više njih) i pustit će te,a suzavac pokriva veče područje (jer se raspršava ispred sebe i ako potegneš rukom u bilo koju stranu,nemaš problem jer će uletjeti u maglu i udahnuti ga,a onda slijedi show
) i naravno,ni oni se ne vade i ne pokazuju na javnim mjestima... 
Drugo,ako te već netko i napadne i izvadiš nož (ili nožić) moraš biti spreman upotrijebiti ga jer ta ista "pijana glava",a naročito više njih neće razmišljati i nasrnut će na tebe (naročito u slućaju nožića) ili će to napraviti da ispadne frajer/frajeri,a posljedice ćeš opet u večoj mjeri snositi samo ti,jer si bio trijezan ili budeš trijezan,a on pijan... Zato ti je moj savjet da ga ne vadiš,kao i da ne nabavljaš nož/ić za samoobranu...
Po meni najpametnija stvar koju možeš napraviti za svoju samoobranu je nabaviti elektro-šoker ili suzavac spray (peper spray), šokerom možeš dobro nekog zdrmati (ili više njih) i pustit će te,a suzavac pokriva veče područje (jer se raspršava ispred sebe i ako potegneš rukom u bilo koju stranu,nemaš problem jer će uletjeti u maglu i udahnuti ga,a onda slijedi show
strah veže ruke i zamračuje um,strah je najveći saveznik tvog neprijatelja
who dares-wins
who dares-wins
-
JimmyGestapo
- Civil

Da razumijem, pričaš o percepciji, ali kako bi opravdao nošenje survival kit-a u urbanom područiju? Mislim, ipak ne živim na planinama ili u šumi.Mike_Torello wrote:ne nego se smatra da bi se onda lakse opravdao zasto nosis noz sa sobom, ako nosis samo noz onda ga jebi... gledaj to ovako... figurativno, nosis sa sobom PAJSER, jebiga ti sigurno ne mislis nesto dobro s time, ali ako nosis pajser i felgu sa probusenom gumom od auta, vjerojatno nitko nece ni primjetiti taj pajser (montirač). Sad kuzis zasto survival kit uz noz? Ako nosis sjekiru sa sobom u autu, cudno ce te gledati, ali ako vozis sjekiru u tamiću punom drva, nece ju ni primjetiti jer joj je tamo i mjesto... nadam se da si skuzio poantu?
-
JimmyGestapo
- Civil

Haha.Ti još misliš da policija postoji da štiti građane? Da imam vjeru u njima, sigurno nebi se ovdje raspitivao o samoobranipatch wrote:Mislim da ti je na sva ova pitanja najbolje razgovarati s nekom od ovlaštenih službenih osoba.
Pa ne mislim ja odmah izvaditi nož pred nekom osobom ili ekipi i reči kao ˝Da'l imaš problema kompa?˝ i podrugljivati se.Izvadio bi ga u krajnjem slučaju kad sam več pod napadom, tako bi to bilo više kao ˝iznenađenje˝ za protivnika.Mike_Torello wrote:slazem se sa ovim, vjerujem da su sanse preko 50% da ces ako izvadis noz, isti morati i upotrijebiti da dokazes da mislis ozbiljno, a s druge strane sto ako protivnik ima jos veci noz? sto ako ima pistolj... mozes biti siguran da ce osoba takvog karaktera (nocno pijancevanje po parkovima, nasilnistvo itd itd,) sigurno upotrijebiti to sto ima sa sobom prije nego ti obicni građanin koji imas nesto takvo sa sobom jer su tvoja moralna nacela jos uvijek (nadam se) na mjestu i drzis do njih, dok se to da osobe na suprotnoj strani (zakona) bas i nemoze reci. Zelim reci, ako izvadis noz da uplasis protivnika (vise njih naravno) takvog profila i karaktera i stanja (alkohol? droga?), da ces vrlo vjerojatno morati i upotrijebiti isti, sa upitnim konacnim ishodom. A na kraju ces se jos morati boriti protiv hrvatskog zakona pred kojim si ti zadnji šljam i ubojica jer nosis oruzje a oštećeni je pošteni građanin kojem su povređena njegova prava i to dok je obavljao svoje slobodne aktivnosti... zalosno ali istinito, no razmisli malo o tome (ne ti patch)patch wrote:Također, moraš biti svjestan da jedno pokazivanje noža ili bilo čega drugoga može rezultirati puno kobnijim posljedicama po tebe ili bilo kog drugog. Iz tog konteksta sam mislio i na svima nama teško zarađeni novac. Stoga još jednom oprez.
Nitko mu nije stavio te tablete u usta ili ga prisilio da se napije na javnom mjestu.Što se tiče zakona o neračunjivosti, onda super, napit ču se ja svaki put kad idem vani tako čemo izravnati igralište.MrNo wrote:Da se i ja uključim... Ako imaš sukob s "pijanom glavom",moraš znat da ako se što i desi,bilo na tvoju štetu ili njegovu,takva osoba može se izvući na privremenu neuračunljivost ili bar smanjenu jer je pod utjecajem alkohola,a znaš kakve ćeš onda imati posljedice ako se opet sretnete (pogotovo ako je napadač neki razbacani tip,a ti sitnije građe,a on željan osvete)...![]()
Po meni najpametnija stvar koju možeš napraviti za svoju samoobranu je nabaviti elektro-šoker ili suzavac spray (peper spray), šokerom možeš dobro nekog zdrmati (ili više njih) i pustit će te,a suzavac pokriva veče područje (jer se raspršava ispred sebe i ako potegneš rukom u bilo koju stranu,nemaš problem jer će uletjeti u maglu i udahnuti ga,a onda slijedi show) i naravno,ni oni se ne vade i ne pokazuju na javnim mjestima...
Šta nije elektrošoker oružje i mora se imati neku dozvolu? Nebi mi to uzeli tijekom pretresa i čak priveli?
Ja vjerujem policiji. Imam dosta prijatelja koji su policajci i znam kakav posao svakodnevno odradjuju. I vjeruj, nije im niti jednostavno niti lagano.
To što misliš s nožem nije dobro. Kako ti je MrNo rekao, bolja varijanta je elektrošoker koji je namjenjen upravo samoobrani i pepper spray.
Evo malo zakonske regulative, za se ne gubimo u bespućima:
Članal 6.
Oružje kategorije A su:
1. vojni projektili s eksplozivnim punjenjem i bacači,
2. automatsko vatreno oružje,
3. vatreno oružje koje je skriveno u drugim predmetima,
4. streljiva s probojnim, eksplozivnim ili zapaljivim projektilima te projektili za takvo streljivo,
5. streljivo za pištolje i revolvere s projektilom koje ima ekspanzijski učinak i meci za takvo streljivo osim streljiva za lov ili športsko oružje za osobe kojima je dozvoljeno koristiti ga,
6. vojno oružje,
7. eksplozivno oružje i njegovi dijelovi,
8. posebna oprema sukladno posebnom zakonu,
9. oružje koje je izrađeno ili prerađeno bez odobrenja za promet s oružjem, osim oružja iz točke 3. kategorije C i točke 2. kategorije D,
10. poluautomatsko vatreno oružje za civilnu uporabu, koje je slično automatskom vatrenom oružju.
Oružje kategorije B su:
1. poluautomatsko ili repetirajuće kratkocijevno vatreno oružje,
2. jednostrijelno kratkocijevno oružje sa središnjom udarnom iglom,
3. jednostrijelno kratkocijevno oružje s rubnim paljenjem, ukupne dužine do 28 cm,
4. poluautomatsko dugocijevno vatreno oružje sa spremnikom i ležištem naboja za više od tri naboja,
5. poluautomatsko dugocijevno vatreno oružje sa spremnikom i ležištem naboja za najviše tri naboja, kod kojeg se spremnik može skinuti, odnosno nije sigurno da li je oružje takve konstrukcije da ga je moguće uobičajenim alatom preinačiti u više nego trostrijelno oružje s jednim punjenjem,
6. repetirajuće i poluautomatsko dugocijevno vatreno oružje s glatkom cijevi ukupne dužine do 60 centimetara,
7. repetirajuće dugocijevno vatreno oružje koje nije obuhvaćeno u točki 6.,
8. dugocijevno oružje s jednom ili više jednostrijelnih užlijebljenih cijevi,
9. poluautomatsko dugocijevno vatreno oružje koje nije obuhvaćeno u točkama 4. do 6. i točki 10. kategorije A,
10. jednostrijelno kratkocijevno oružje za streljivo s rubnim paljenjem ukupne dužine iznad 28 cm.,
11. jednostrijelno dugocijevno oružje s jednom ili više glatkih cijevi,
12. staro oružje.
Oružje kategorije C su:
1. plinsko oružje,
2. reprodukcije vatrenog oružja kod kojeg se ne upotrebljava jedinstveni naboj,
3. mužari.
Oružje kategorije D su:
1. zračno oružje,
2. oružje s tetivom,
3. električni paralizatori,
4. raspršivači,
5. hladno oružje.
Članak 7.
Oružje iz članka 6. ovoga Zakona se glede prava i obveza vlasnika oružja razvrstava u:
1. zabranjeno oružje – oružje kategorije A i hladno oružje kojem je osnovna namjena napad ili nanošenje ozljeda te hladno oružje kada se nosi na javnim mjestima,
2. dozvoljeno oružje za koje je potrebno prethodno odobrenje – oružje kategorije B,
3. dozvoljeno oružje za koje je potrebna prijava nadležnom tijelu – oružje kategorije C,
4. dozvoljeno oružje za koje nije potrebno odobrenje niti prijava nadležnom tijelu – oružje kategorije D.
To što misliš s nožem nije dobro. Kako ti je MrNo rekao, bolja varijanta je elektrošoker koji je namjenjen upravo samoobrani i pepper spray.
Evo malo zakonske regulative, za se ne gubimo u bespućima:
Članal 6.
Oružje kategorije A su:
1. vojni projektili s eksplozivnim punjenjem i bacači,
2. automatsko vatreno oružje,
3. vatreno oružje koje je skriveno u drugim predmetima,
4. streljiva s probojnim, eksplozivnim ili zapaljivim projektilima te projektili za takvo streljivo,
5. streljivo za pištolje i revolvere s projektilom koje ima ekspanzijski učinak i meci za takvo streljivo osim streljiva za lov ili športsko oružje za osobe kojima je dozvoljeno koristiti ga,
6. vojno oružje,
7. eksplozivno oružje i njegovi dijelovi,
8. posebna oprema sukladno posebnom zakonu,
9. oružje koje je izrađeno ili prerađeno bez odobrenja za promet s oružjem, osim oružja iz točke 3. kategorije C i točke 2. kategorije D,
10. poluautomatsko vatreno oružje za civilnu uporabu, koje je slično automatskom vatrenom oružju.
Oružje kategorije B su:
1. poluautomatsko ili repetirajuće kratkocijevno vatreno oružje,
2. jednostrijelno kratkocijevno oružje sa središnjom udarnom iglom,
3. jednostrijelno kratkocijevno oružje s rubnim paljenjem, ukupne dužine do 28 cm,
4. poluautomatsko dugocijevno vatreno oružje sa spremnikom i ležištem naboja za više od tri naboja,
5. poluautomatsko dugocijevno vatreno oružje sa spremnikom i ležištem naboja za najviše tri naboja, kod kojeg se spremnik može skinuti, odnosno nije sigurno da li je oružje takve konstrukcije da ga je moguće uobičajenim alatom preinačiti u više nego trostrijelno oružje s jednim punjenjem,
6. repetirajuće i poluautomatsko dugocijevno vatreno oružje s glatkom cijevi ukupne dužine do 60 centimetara,
7. repetirajuće dugocijevno vatreno oružje koje nije obuhvaćeno u točki 6.,
8. dugocijevno oružje s jednom ili više jednostrijelnih užlijebljenih cijevi,
9. poluautomatsko dugocijevno vatreno oružje koje nije obuhvaćeno u točkama 4. do 6. i točki 10. kategorije A,
10. jednostrijelno kratkocijevno oružje za streljivo s rubnim paljenjem ukupne dužine iznad 28 cm.,
11. jednostrijelno dugocijevno oružje s jednom ili više glatkih cijevi,
12. staro oružje.
Oružje kategorije C su:
1. plinsko oružje,
2. reprodukcije vatrenog oružja kod kojeg se ne upotrebljava jedinstveni naboj,
3. mužari.
Oružje kategorije D su:
1. zračno oružje,
2. oružje s tetivom,
3. električni paralizatori,
4. raspršivači,
5. hladno oružje.
Članak 7.
Oružje iz članka 6. ovoga Zakona se glede prava i obveza vlasnika oružja razvrstava u:
1. zabranjeno oružje – oružje kategorije A i hladno oružje kojem je osnovna namjena napad ili nanošenje ozljeda te hladno oružje kada se nosi na javnim mjestima,
2. dozvoljeno oružje za koje je potrebno prethodno odobrenje – oružje kategorije B,
3. dozvoljeno oružje za koje je potrebna prijava nadležnom tijelu – oružje kategorije C,
4. dozvoljeno oružje za koje nije potrebno odobrenje niti prijava nadležnom tijelu – oružje kategorije D.
Koliko si mogel skužiti iz Točke 5, NOŽ se ne spominje kao oružje i nije predviđen za nikakvu samoobranu.JimmyGestapo wrote: Koji od gore spomenutih noževa, biste mi mogli preporučiti za samoobranu?
Nemoj previše gledati krimiće.
NOŽ JE ALAT!!
Tko ti jamči da te neko ne provocira da povućeš nož pa da on ima opravdanja povući pištolj?
Ako si napadnut - bježi!!
Ako si ponovo napadnut zovi policiju!!
Ako si napadnut po treći puta - ponovo zovi policiju, onda je stvarni problem i pusti policiji da ga rješava!
Poz.
Zakaj nosim .45 - zato jer ne delaju .46 !!
- Original_G
- Cinker - bojna

Očigledno na forumu imamo klince koji ne žele završiti ko Luka Rizt i sl., a nemaju životnog iskustva nositi se sa prijetnjom.
Prva stvar koju bi preporučil je knjiga http://www.profil.hr/knjiga/kako-zivjeti-sigurno/35375/
jer je jako dobro napisana i opisuje redovan život i moguće situacije i kak ih rješiti.
Drugo uvijek je prva opcija bijeg i izbjegavanje napada, prije toga dolazi da izbjegavaš mjesta i mogućnost napada. Ak moraš proći kroz pothodnik, odi 200-300 m daljim putem i izbjegni.
Treće je da za samoobranu puno bolje funkcionira šoker ili suzavac jer ne treba biti obučen za korištenje i ne nanosi smrtonosne ozljede.
Četvrto, nož je alat ali i oružje za samoobranu ili napad, isto kak i cigla.
Nema odvjetnika koji bude te izvukel ak si spikal nekoga u trup više puta, isto ak ga s ciglom mazneš po glavi par puta. Nož je oružje samoobrane drugačiji kod civila ili vojske i sl. . Vojska već ima krajnu nuždu i trenira se ubijanje, tj. gađaš vitalne točke. Kod civilne samoobrane nož se koristi da reže, kak je i namjena, rez po vanjskoj strani šake, napadaču će onemogučiti da te udara, rez po potkoljenici ili ahilovoj ak te cipelara isto zaustavi napad..... ima sto načina, ali opet to pretpostavlja neku obuku, a onda je bolje vrijeme potrošiti na obuku neke borilačke vještine i sprinta.
Prva stvar koju bi preporučil je knjiga http://www.profil.hr/knjiga/kako-zivjeti-sigurno/35375/
jer je jako dobro napisana i opisuje redovan život i moguće situacije i kak ih rješiti.
Drugo uvijek je prva opcija bijeg i izbjegavanje napada, prije toga dolazi da izbjegavaš mjesta i mogućnost napada. Ak moraš proći kroz pothodnik, odi 200-300 m daljim putem i izbjegni.
Treće je da za samoobranu puno bolje funkcionira šoker ili suzavac jer ne treba biti obučen za korištenje i ne nanosi smrtonosne ozljede.
Četvrto, nož je alat ali i oružje za samoobranu ili napad, isto kak i cigla.
Nema odvjetnika koji bude te izvukel ak si spikal nekoga u trup više puta, isto ak ga s ciglom mazneš po glavi par puta. Nož je oružje samoobrane drugačiji kod civila ili vojske i sl. . Vojska već ima krajnu nuždu i trenira se ubijanje, tj. gađaš vitalne točke. Kod civilne samoobrane nož se koristi da reže, kak je i namjena, rez po vanjskoj strani šake, napadaču će onemogučiti da te udara, rez po potkoljenici ili ahilovoj ak te cipelara isto zaustavi napad..... ima sto načina, ali opet to pretpostavlja neku obuku, a onda je bolje vrijeme potrošiti na obuku neke borilačke vještine i sprinta.
武士道
Ognjem i mačem.
Ognjem i mačem.
Bilo bi pametno i pročitati što kaže zakon u području "KRAJNJE NUŽDE" i "NUŽNE OBRANE" (malo izgooglaš) i/ili jednostavno pitaj nekog policajca,kojeg poznaš naravno,da ne budeš sumljiv zašto pitaš... 
who dares-wins
who dares-wins
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

Moze se dogoditi da naleti na nedovoljno upucenog policajca pa dobije krivu info tako da i tu info koju dobijes od kvartovskog cajca treba uzeti sa rezervom.
Treba živjet normalan život i u glavi bit čist jer ako razmišljaš svaki dan da si ugrožen i da će te netko svaki čas napast, ne bu ti bilo dobro...
ima nešto i u tome,osim ako je već bio ugrožen pa priča iz iskustva... u svakom slučaju ako pročita gore navedeno i lijepo promisli skužit će što je "pisac" htio reći,a ako se bude i dalje osjećao ugroženo, moja preporuka i dalje stoji (za peper spray i šoker)...gun_hater wrote:Treba živjet normalan život i u glavi bit čist jer ako razmišljaš svaki dan da si ugrožen i da će te netko svaki čas napast, ne bu ti bilo dobro...
who dares-wins
who dares-wins
Nisam shvatio u vezi noža. Ja sam razumio ovako:
1. Nož se smije nositi bez obzira na duljinu oštrice samo ako nema skočni mehanizam, tj. ako sječivo nije pod oprugom (čitaj ako nije skakavac).
2. Gore opisan nož se ne smije nositi na javnim događanjima poput koncerata, utakmica ili prosvjeda (ne znam da li to važi i za nočni klub).
3. Nedaj Bože da upotrijebiš nož.
Jesam li dobro shvatio?
1. Nož se smije nositi bez obzira na duljinu oštrice samo ako nema skočni mehanizam, tj. ako sječivo nije pod oprugom (čitaj ako nije skakavac).
2. Gore opisan nož se ne smije nositi na javnim događanjima poput koncerata, utakmica ili prosvjeda (ne znam da li to važi i za nočni klub).
3. Nedaj Bože da upotrijebiš nož.
Jesam li dobro shvatio?
Bravo!!
Sjedni - 5+!!

Sjedni - 5+!!
"Nitko neće razoružati Hrvatskog vojaka u njegovoj Hrvatskoj Domovini" General Markać
Nisi....noz u pravilu nose jarani i oni koji znaju kako da ga koriste kad treba...nisi ni Jaran ni ovaj drugi zato se ostavi toga i nosi gun kao svaki prosjecan Balkanac.Morrison wrote:...Jesam li dobro shvatio?
Nemoguće je Nemoguće