|
ADS
PETICIJA PROTIV ZABRANE PIROTEHNIKE
Autor/ica |
Poruka |
jolly
General Bojnik
|
 PETICIJA PROTIV ZABRANE PIROTEHNIKE
https://www.peticijeonline.com/peticija ... irotehnikeUglavnom mediji najavljuju peticiju za zabranu pirotehnike! Neko se nasao i napravio suprotno: peticija protiv zabrane pirotehnike! Nevjerojatno kako se kod nas razvija javna komunikacija i vanparlamentarna demokracija.
_________________ Turn better into best! Support your local gun shop! E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
|
06 sij 2025, 18:53 |
|
 |
Marin223
Časnički Namjesnik
|
 Re: PETICIJA PROTIV ZABRANE PIROTEHNIKE
Šta nisu sve petarde već zabranjene, šta onda točno hoće još i vatromete dokrajčit ?
|
06 sij 2025, 19:10 |
|
 |
Mirok
Brigadni General
|
Da. Kreće neka inicijativa za zabranu sve pirotehnike.
|
06 sij 2025, 20:20 |
|
 |
Marin223
Časnički Namjesnik
|
To bi onda išla izmjena zakona o eksplozivima, da li bi se moglo to iskoristit pa možda utjecat na još neke izmjene i popravke tog zakona, a u korist streljaštva/streljana ? Kao što su i oni pokušali podvalit uz zabranu petardi dodatnu regulativu za spremnike (neuspjelu).
|
06 sij 2025, 20:55 |
|
 |
Mirok
Brigadni General
|
Nekako mi se ne čini da bi bilo što išlo u korist ljubitelja oružja. Naročito obzirom na aktualni momenat. 
|
06 sij 2025, 22:27 |
|
 |
jolly
General Bojnik
|
Ako izmjene zakona budu na e savjetovanje - DA. Mislim da nas primarno zanima clanak 78,79, mozda i 80, o streljanama. (Zakon o eksplozivnim tvarima, te proizvodnji i prometu oruzja, NN 70/17, NN 141/20, 114/22) Ja nisam ulazio u taj dio zakondavstva oko petardi, vidim da su klasificirane pod F1, F2, F3, a sta u koju grupu spada, to treba istraziti. Pa argumentirati. Ovdje su svi propisi kako izgleda koji to reguliraju: https://mingo.gov.hr/proizvodi/pirotehn ... dstva/7787Bilo bi dobro istraziti u kojim zemljama EU je sta dozvoljeno? Sta se peticije tice, jucer sam pogledao brojke. Jucer je bila ova situacija: Peticija protiv zabrane petardi, nesto preko 400 potpisa (otvorena je 06.01.24) Peticija za zabranu petardi, oko 6000 potpisa (otvorena je 31.12) Valjda je neko za staru godinu bio "pissed off", kad mu je pukla pod prozorom, pa je umjesto da doceka novu godinu u sreci i veselju, jalno isao pokrenuti peticiju.Ispada sad da imamo "peticijski sabor" i nadlgasavanje! A mogle bi pasti i oklade, ko ce skupiti vise potpisa. Situacija koju ne pamtim u javnom zivotu! Bas zanmljivo! Inace kad sam pratio peticiju da se otvori streljana na Drenovi, najvise glasova je bilo u prvih 48 sati (80%), ostali u prvih 7 dana, nekoliko glasova unutar 2 tjedna. I nakon tog je stalo. (moze se pogledati jer ima neka statistika. s datumima, cini mi se) U ovom slucaju, ljudi ce glasati za zabranu dok se puca za prazike, par dana iza nove godine (peticionari - weekend warriors), kasnije ce se baviti realnim zivotnim problemima, ili drugim peticijama (urbani borci za pravdu). Da bi peticija protiv zabrane petardi imala vise potpisa, treba biti ustrajan, i informarati prijatelje tokom narednih mejseci, pa ce se potpisi skupljati. (dugorocna inicijativa)
_________________ Turn better into best! Support your local gun shop! E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
|
07 sij 2025, 05:52 |
|
 |
lex-lutor
Brigadir
Pridružen/a: 27 kol 2011, 23:32 Postovi: 3832 Lokacija: Srednja Istra
|
JAVNO SAVJETOVANJE !! Tebi je valjda jasno da tako nesto postoji samo formalno da zadovolji eventualne tuzbe prema EU ?
_________________ Nemoguće je Nemoguće
|
07 sij 2025, 13:26 |
|
 |
Human
Skupnik
|
Moja 2 centa na ovu temu:
Peticija PROTIV zabrane petardi i pirotehnike nikad neće proći. Peticija ZA zabranu petardi i pirotehnike proći će, da se izrazim slikovito, jednako kao što će Milanović proći u nedjelju.
Zašto prolazi zabrana. Nisu sve ove silne tisuće ljudi protiv vatrometa i petardi. Sve ove silne tisuće ljudi su protiv da im balavurdija "pod noge" baca petarde. Protiv su da balavurdija u pothodnike baca kad tamo prolaze ljudi, protiv su da balavurdija za nekim u haustor baca, protiv su da balavurdija za nekim baca u ulaze zgrada.
Velika većina ovih koji su protiv, isto tako nemaju ništa protiv da netko ode 50-100 metara dalje i da se nalupa petardi i vatrometa koliko god želi.
Problem je balavurdija koja uživa plašiti one slabog srca, slabih živaca, na načine kako sam već napisao gore. Dakle bacanje u pothodnike da se pojača efekt pucnja, također u haustore, prolaze, ulaze zgrada, pogotovo kad vide da je netko unutra.
Zato mislim da će zabrana proći, ali ne radi normalnih koji uživaju u vatrometu, nego u nastojanju da se spriječi balavurdiju, a ta ista balavurdija će i pod zabranama bacati ljudima petarde pod noge i ulaze zgrada. Zabraniti će se, ali se neće ništa postići zabranom.
To je moje mišljenje.
|
07 sij 2025, 14:04 |
|
 |
Marin223
Časnički Namjesnik
|
Ja isto mislim da će tako bit, raja voli zabrane, silu, regulativu...
|
07 sij 2025, 14:14 |
|
 |
Mirok
Brigadni General
|
 |  |  |  | Human je napisao/la: Moja 2 centa na ovu temu:
Peticija PROTIV zabrane petardi i pirotehnike nikad neće proći. Peticija ZA zabranu petardi i pirotehnike proći će, da se izrazim slikovito, jednako kao što će Milanović proći u nedjelju.
Zašto prolazi zabrana. Nisu sve ove silne tisuće ljudi protiv vatrometa i petardi. Sve ove silne tisuće ljudi su protiv da im balavurdija "pod noge" baca petarde. Protiv su da balavurdija u pothodnike baca kad tamo prolaze ljudi, protiv su da balavurdija za nekim u haustor baca, protiv su da balavurdija za nekim baca u ulaze zgrada.
Velika većina ovih koji su protiv, isto tako nemaju ništa protiv da netko ode 50-100 metara dalje i da se nalupa petardi i vatrometa koliko god želi.
Problem je balavurdija koja uživa plašiti one slabog srca, slabih živaca, na načine kako sam već napisao gore. Dakle bacanje u pothodnike da se pojača efekt pucnja, također u haustore, prolaze, ulaze zgrada, pogotovo kad vide da je netko unutra. Zato mislim da će zabrana proći, ali ne radi normalnih koji uživaju u vatrometu, nego u nastojanju da se spriječi balavurdiju, a ta ista balavurdija će i pod zabranama bacati ljudima petarde pod noge i ulaze zgrada. Zabraniti će se, ali se neće ništa postići zabranom.
To je moje mišljenje. |  |  |  |  |
Da,sve tome vodi. A biti će kao sa prohibicijom u Americi. Zabrana alkohola,a to je bilo najpijanije vrijeme tamo .
|
07 sij 2025, 14:18 |
|
 |
jolly
General Bojnik
|
Moj komentar na jednom savejetovanju odgodio je rok primjene sa 6 mjeseci na godinu dana. Ako prodjes u detalje e savjetovanja, vidjet ces da postotak prijedloga prolazi. E savjetovanje je relativno nova aplikacja. Kad su donijeli zakon o oruzju 2012, sjeti se svih zabrana. Onda je oblik komunkacije bio da se posalje email s prijedlgom na neku adresu, odnosno organizirali su se sastanci u zagrebu sa predstavnicima svih saveza. nakon tog su uveli e savjetovanje. kompletan napor je na kraju urodio sa najboljim zakonom o oruzju koji smo imali u povijesti. zakon iz 2018. Nije jos idealan, ali je daleko bolji od onog iz 2012. Ima tu jos prostora za usavrsavanje, ali je daleko bolji od prethodnog. Zanimljivo, danas smatram da najveci problem vlasnika oruzja nije u zakonu o oruzju (ZONIPOG), nego u pravilniku o lijenickom. O tome tada post-2012 nije niko razmisljao, tad je bio akcent da se dozvoli reloading. (mislim da si ti prvi na forumu 2012 poceo kukati da se to mora promijeniti. Da treba dozvoliti reloading, jelda?  Pa evo, bili su svi ti silni okrugli stolovi, mailovi, e savjetovanja, i voila!: reloading ti je dozvoljen, ko carobnim stapicem  ) Nerealno je ocekivati da ce svaki pozitivni prijedlog biti uvijek prihvacen, ali dosadasnja praksa, pokazuje prilicno dobro uskladjivanje sa potrebama javnosti.
|
07 sij 2025, 16:35 |
|
 |
timmy75
Časnički Namjesnik
|
Baš bih volio vidjeti zapisnike s tih sastanaka, okruglih stolova, vijeća ili čega već... i vidjeti argumente zašto reloading ne bi bio dozvoljen Stvarno me zanima logika ljudi kojima je to problem.
_________________ Put your money where your mouth is.
|
07 sij 2025, 20:04 |
|
 |
Marin223
Časnički Namjesnik
|
Predrasude ko i sve, evo pogađam protuargumente za reloading: - ljudi će držat veće količine baruta što može dovest do rizika u stambenim objektima - dio ljudi će bit nestručan, prepunit streljivo i uzrokovat nezgode tokom upotrebe i ugrozit... - dio ljudi će se htjet financijski okoristit pa radit reloading i onda to prodavat pa zarađivat na razlici - reloading može bit potencijalno opasan za okolinu ako se nestručno obavlja u stambenom objektu - moglo bi doć do povećanja nezgoda kod uporabe oružja - treba uvest posebnu obuku koju nam se neda sastavljat i propisivat - neda nam se mjenjat zakon...
Tako razmišlja prosječni birokrat...
|
07 sij 2025, 20:18 |
|
 |
lex-lutor
Brigadir
|
Uhljeb i birokrat NE razmislja !
|
07 sij 2025, 21:59 |
|
 |
lex-lutor
Brigadir
|
Dobro mislis, po toj temi prica je bila vrlo klizava, ali nikada javno ispricana do kraja..... Mozemo uz pivu..
|
07 sij 2025, 22:11 |
|
 |
jolly
General Bojnik
|
To bih rado cuo. Javi se kad proalzis kroz RIjeku, ili se ja najavim tebi kad prolazim prema istarskoj strani. Pa idemo na kavu! 
|
07 sij 2025, 23:34 |
|
 |
jolly
General Bojnik
|
Hahaha, samo ti negativnom dijelu zainteresirane javnosti davaj takve ideje. Inace upravo takve argumente sam slusao od jednog trgovca u RIjeci, zasto ne bi trebalo dozvoliti reloading. Trgovina Hanter, sad mislim da je zatvorena. Bilo, pa proslo. Ali takva misao postoji, a zalosno da to postoji i u struci.
|
07 sij 2025, 23:38 |
|
 |
jolly
General Bojnik
|
Dubravko je bio na tim sastancima, vjerujem da ga se moze pitati. Na tim sastancima su bili predstavnici svih saveza.
|
07 sij 2025, 23:41 |
|
 |
lex-lutor
Brigadir
|
Dubravko i Franjul su se izubijali od truda da pokussaju u javnost dati PRAVE informacije a pogotovo da jasno distancira LEGALNO od NE-legalnopg oruzja no dobili je vrlo malo prostora u javnim medijima i to obicno u nekom terminu kojeg mogu pratiti penzici.. !
|
08 sij 2025, 10:19 |
|
 |
jolly
General Bojnik
|
Nije netocno. Ali realnost je takva da se medijski prostor, (bas kao i donacije drustvenih fondova za sport) dodijeljuju procentualno prema popularnosti sporta, odnosno teme. U Hrvatskoj, samo 2.7% ljudi posjeduje oruzje, a od tog manje od 10% se bavi reloadingom, i manje od njih 15% zanima na primjer problem nedostatka streljana, ili kakva poluautomatska puska moze biti registrirana. Za tako mali uzorak, medijima smo NEZANIMLJIVI, jer smo za preko 97% gardjana nezanimljivi. To ti je stanje i realni stav medija, ali i realni odnos nase male zajednice (klinike) prema vlastitim problemima. Sad se mozemo pitati kako popularizirati stvar, da javnost bude svjesna da postojimo. I da mediji budu vise okrenuti ka streljastvu i ovoj problematici. Prvo sto bih ja napravio (da se mene pita), dao bih obavezu svim clanicama saveza, odlukom svemoguceg izvrsnog odbora, da unutar 6 mjeseci ili godine dana MORAJU dignuti vlastito javno glasilo, bilo web stranice, bilo facebook, a unutar nekog perioda web stranicu, pod obavezno za sve klubove. Nek im trosak hostinga i domene za pocetak odbiju od clanarine, ako treba, pa da ne kukaju. A Facebook je i tako dzabe (premda je po meni neozbiljna platforma jer sve ozbiljne organizacije imaju web stranicu) Pa da vidis preko noci kad se u hrvatskom web prostoru pojavi 200-250 klubova. utipkas u google "streljastvo, sport, oruzje, reloading, poluautomat" a stranice samo niknu. Ne zaboravi da je veci dio hrvatskog novinarstva prepisivanje tudjih senzacija gdje vecina novinara sjedi u kancelariji i surfa po internetu, pa da se ovako nesto desi, skrenula bi se i pozornost medija na brojcanu zastupljenost streljastva u HR. Ali niko se ne mice u tom smjeru... Mi smo sport koji zivi u rupi, ispod kamena, u mraku, JER SMO TAKVI. Nismo popularni, pa takvu medijsku pozornost imamo.
|
08 sij 2025, 11:23 |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 23 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
 |
|