REGISTRACIJA ORUZJA NAKON NABAVKE

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

REGISTRACIJA ORUZJA NAKON NABAVKE

Post by Mike_Torello » 18 Jun 2008, 22:02

Registracija oružja

* zahtjev se podnosi na propisanom obrascu – obrazac br. 3, u policijskoj upravi /postaji prema mjestu prebivališta, u roku od 8 dana od nabave oružja
* uz zahtjev se prilaže 70,00 kuna u upravnim pristojbama
* uz zahtjev se prilažu dvije fotografije veličine 30x35 mm
* za obrazac oružnog lista uplaćuje se 40,00 kuna na opću uplatnicu, primatelj: MUP-a RH, broj žiro računa 2390001-1100020191
* na jedan obrazac oružnog lista za držanje ili držanje i nošenje oružja mogu se upisati 3 komada oružja

* jos nekih par kuna troska za uplate svega ovoga na postanskom ili kojem vec salteru za uplate novca.

postupak se ponavlja za svaki novi komad oruzja, osim odlaska na ljecnicki pregled koji sada valjda po najnovijem zakonu vrijedi 5 godina.
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

nobile157
Pukovnik
Pukovnik

Re: REGISTRACIJA ORUZJA NAKON NABAVKE

Post by nobile157 » 05 Oct 2008, 09:20

U Sloveniji je procedura kod policije za prvi komad oružja, poslije to rješavaš na općini. A oružni list je kao naša putovnica, sa toliko stranica, tako da ne moraš nakon tri komada kupovati novi obrazac, novu sliku, nove takse..... :A10: :A35:
NO TRESPASSING - VIOLATORS WILL BE SHOT - SURVIVORS WILL BE SHOT AGAIN
Lijepa riječ i pištolj u ruci otvaraju svaka vrata

Legion66
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by Legion66 » 26 Nov 2008, 13:14

Neznam jel se vama dogodilo, prilikom preregistracije poluautomatske malokalibarske puške čz model 581 sa sportske na lovačku, moral sam donesti pušku na policiju da ju pregleda njihov puškar. Zlu netrebalo donesel sam i tvorničke papire na kojima piše koji je model i ostale specifikacije (nasljedil sam ju od dede). Međutim puškar je rekel da, pošto se po novom mora upisati u oružni list model puške, ti papiri ništ ne vrede, jer to ne piše na puški. Nakon toga mi je skinul optiku da bi u oružni list napisali ČZ BRNO N.P. kaj nema veze s vezom. Tu glupost su morali poslati na potvrdu u Zg, jer nisu imali tu šifru u terminalu, pa se sad budu sve puške tog modela zavodile kao ČZ BRNO N.P. A o 100 kn nije ni bilo pitanja koje sam dal puškaru za upucavanje.
KO SE MAČA LAČA; LAKUKARAČA!!!!

šime
Pozornik
Pozornik

Post by šime » 26 Nov 2008, 19:18

Išli su lakšim i bezbolnijim putem. Ali na kraju krajeva, bitno da pašu tvornički brojevi i da je puška uredno registrirana.

Blaf
Pozornik
Pozornik

Post by Blaf » 15 Dec 2008, 20:56

Počujte što se sve živu strijelcu može dogoditi...

Priča je ovo iz stvarnog života, točnije od jutros. Prije par mjeseci zatražio sam nabavnu dozvolu za sportski pištolj koju sam dobio prije otprilike tjedan dana. Dozvolu sam zatražio jer mi se ukazala izvanredna prilika da kupim lijepo očuvan Hammerli 280 u kalibru .32 S&W Long. Ova je oznaka kalibra uz dodatak WC (Wadcutter) ugravirana na desnoj strani navlake, zajedno s oznakom modela i proizvođača. Sve je dakle uredno da urednije ne može biti. Ovoj kupovini prethodi cijela jedna priča ali to sada nije tema. Idemo dakle redom...

U PU Dubrovačko-Neretvanskoj u Pločama bivši vlasnik i ja prije par dana odradili smo odjavu i upis Hammerlija na moju nabavnu dozvolu. Već prilikom odjave na oružnom listu dotadašnjeg vlasnika primijetio sam da kao oznaka kalibra stoji 7,65mm a ne .32 S&W Long te sam na to upozorio djelatnicu na šalteru. Ali, kako to već biva u stvarnom životu, djelatnica je odgovorila da ona tu ne smije ništa dirati i mijenjati jer je pod tim kalibrom pištolj zaveden u sustavu. Sustav...kako to užasno nepoznato zvuči, nekakvo je to bezglavo a opet svojeglavo čudovište koje ima svoja pravila...i kada Sustav nešto odluči onda je to Amen. I tako, na moju nabavnu dozvolu upisan je ponovno pogrešan kalibar...zapravo pogrešan tip streljiva jer ako govorimo o kalibru zrna posve je sve jedno pisalo 7,65mm ili .32. Ali molim, tip streljiva koji koristi model 280 je konkretan podatak te imam potrebu da sve bude uredno i točno napisano.

I tako, eto mene jutros u PU Splitsko-Dalmatinskoj, nitko sretniji od mene, sada će moji referenti u odjelu za oružje sve riješiti. Pokazao sam curama o čemu se radi i gdje je greška ali na kraju od ispravke ništa. Naime, i one se moraju oslanjati na podatke koje je upisala prethodna PU! Predlažem da oružje pregleda njihov ovlašteni oružar te da na licu mjesta utvrdi točne podatke ali opet taj Sustav, taj bespoštedni nitko i svatko neće ni da čuje za ispravke. Prvu grešku, Pragrešku napravila je PU u Osijeku gdje je oružje prvi put dobilo vlasnika, već je tada čini se upisan pogrešan podatak! Znači, već par godina moj se Hammerli hrani navodno pištoljskim streljivom kalibra 7,65mm i nikome ništa. Ha, ha, ha! OK – velim ja – recimo da zaboravimo sve što smo rekli, evo pravimo se kao da sam ovoga časa ušao u referadu, možete li ga registrirati onako kako je bilo i do sada (tu već gubim živce, mada se to na meni ne vidi...)? Ne, sada kada je greška otkrivena, valja stvar istjerati do kraja...ali da nisam spominjao grešku ne bi je niti bilo. Pokrenut je postupak za promjenu podataka u Sustavu (ne znam što će On na to reći, he, he...) u sklopu kojeg sam potpisao izjavu o tome kako pod punom materijalnom i pravnom odgovornošću tvrdim da je podatak o kalibru pogrešan te tražim da se utvrdi istina i oružje napokon registrira kako treba. Ovo će vjerojatno zahtijevati očevid Hammerlija ali nije važno, štogod da treba samo da ne potraje mjsescima.

Curama u referadi skidam kapu, pokušale su iskopati tko je pogrešku prvi upisao, zvale su okolo, savjetovale se sa kolegama, jedan od njih mi je sam sastavio tekst izjave, uradile su apsolutno sve u svojem djelokrugu pa držim da je mliječna Milka čokolada bilo najmanje što sam u datim okolnostima mogao uraditi.

Sada čekam vidjeti što će biti dalje a vi ovaj moj epski uradak držite poukom za ubuduće.

Blaf

patch
Satnik
Satnik

Post by patch » 15 Dec 2008, 21:06

Nažalost sve u rh tako funkcionira. Sustav je postao ishodište i cilj, sam je sebi svrha. Ideal svakog sustava je ono što mi imamo. Idelan je sebi, a ne nama, korisnicima i financijerima istog.... Sreća pa tu i tamo ima LJUDI koji hoće pomoći.

nobile157
Pukovnik
Pukovnik

Post by nobile157 » 15 Dec 2008, 21:17

Kako stvari stoje, ako tvoja PU ima kvalitetnog puškara koji se razumije u oružje, te pametnog voditelja odsjeka za oružje, onda se to može riješiti vrlo brzo. Ako ne, onda tvoj gan ide u Centar Ivan Vučetić u Zagrebu na procjenu i ocjenu, što može potrajati.
NO TRESPASSING - VIOLATORS WILL BE SHOT - SURVIVORS WILL BE SHOT AGAIN
Lijepa riječ i pištolj u ruci otvaraju svaka vrata

BOXI
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by BOXI » 15 Dec 2008, 21:30

patch wrote:Nažalost sve u rh tako funkcionira. Sustav je postao ishodište i cilj, sam je sebi svrha. Ideal svakog sustava je ono što mi imamo. Idelan je sebi, a ne nama, korisnicima i financijerima istog.... Sreća pa tu i tamo ima LJUDI koji hoće pomoći.
E zato sam ja davne 89-te pobjegao iz tog "sustava" jer više se nisam mogao boriti sa "sustavom" i sa ljudima koji su radili u njemu.
Nekad su na pojedinim "povlaštenim" radnim mjestima radile "drugarice", pa i "drugovi" koji su bili "podobni" bez obzira na školsku izobrazbu i znanje. To što je on ili ona bila po struci krojačica, stolar ili slično (nemam namjeru vrijeđati profesiju) a radila posao referenta za oružje ili sudskog službenika, nije bilo nimalo važno. Radili su po nečijim uputstvima tj kako im je netko rekao da rade, a bez obzira dali je to bilo pravilno i dali je u redu takvo postupanje.
Dolaskom Hrvatske države,informatizacijom cijelog sustava državnih i inih službi mislio sam da su se stvari promijenile na bolje, ali figa.....ista meta isto odstojanje. Ništa novoga.
U VG sam svojedobno tražio potvrdu da sam predao jedan dokument ali mi ju službenica nije htjela izdati uz objašnjenje da oni to ne izdaju. Tražim ja da dođem do "šefa" i na jedvite jade me puste u kancelariju i kad ono "šefica", ljubazna, susretljiva, ali na žalost ista mi objašnjava da oni potvrde ne izdaju.
kako sam već bio popizd*o, kažem dotičnoj da su mi po ZOOUP-u dužni izdati potvrdu, a ona bulji u mene "ko tele u šarena vrata" onda sam skužio da ženska nezna zakon o opće upravnom postupku i niti po njemu postupa, a možda nikad nije ni čula za njega.
Možda je i ona "nečija drugarica" slučajno na krivom radnom mjestu.

Zbog "silnog sustava" u kojem sam nekoliko puta bio na disciplinskom jer sam strankama izašao u susret i napravio ono što sam bio po zakonu dužan napraviti, davne 1989 sam pobjegao u privatnike, zaboravio struku, školu, znanje i iskustvo i postao "DREK MAJSTOR" koji ima financijskih mogućnosti kupiti arsenal (koji sigurno nebih mogao) da sam ostao u sustavu.
A kako se lova da zaraditi i kojim poslom se bavim možete viditi na http://www.boxi.hr
Da mi nije lijepih žena, starog oružja i meze, život bi mi bio sasvim bezveze.
crno zlato je rezervirano za Arape, žuto za Židove, a ja radim sa smeđim....... www.boxi.hr

k.horvat
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by k.horvat » 15 Dec 2008, 21:31

Vrlo cesta pogreska su ti krivo upisani podaci, kalibar, vrsta, naziv...

Ja sam za svoju pumpericu isto imao problema, pisalo je PA sto je oznaka
poluatomatsko oruzje a oni su upisali jer je na racunu to bila oznaka
za Pump Action pusku!

Ali je brzo ispravljeno bez nekih prevelikih problema jer je ipak to
bilo u istoj stanici registrirano oruzje. Dakle, nisam ga selio.

tigi
Razvodnik
Razvodnik

Post by tigi » 17 Dec 2008, 21:35

nemroaš mi ništa govoriti, isto je tako bilo s mojim radom vis-om, kad sam ga prepisivao s tastove dozvole na moju skužio sam da su oni upisali seriju a ne njegov broj, kad sam to objašnjavao službenici bljedo me gledala kao da sam pao s marsa, kad sam joj objasnio na kraju da je to serija i da pod tim brojem ima stotine i stotine pištolja onda je tek prihvatila moje inzistiranje da upiše pravi broj!
ZA HRVATSKU KAO TIGAR!

Blaf
Pozornik
Pozornik

Post by Blaf » 17 Feb 2009, 21:26

Happy Ending registracijskog blues-a...ili Milka čokoladom do oružnog lista...

Sjetimo se – radilo se o registraciji Mammerlija 280. U oružnom listu bivšeg vlasnika pisalo je da je spomenuti ljepotan kalibra 7,65mm Browning. Nakon moga traženja da se upiše pravilan podatak, cure iz referade za oružje pokrenule su poseban upravni postupak za promjenu podataka u Sustavu i upis ispravnog kalibra u moj oružni list. Sve je odrađeno po proceduri samo što je ista evo trajala par dana duže od dva mjeseca. Pravda je na kraju ipak zadovoljena a zdrav razum može mirno spavati.

Pozdrav

Blaf

Original_G
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by Original_G » 28 Mar 2009, 21:27

ja sam donesel u PP i referentica veli "a kaj vam je to, joj pa vjerujemo mi vama pa dali smo vam dozvolu"

moral sam ju moliti da ostavim kod nje dok kupim obrazac i biljege :A05:

odmah me bacila u trans i dobila je bombonjeru prvom prilikom :A25:
武士道

Ognjem i mačem.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 14 Feb 2013, 16:44

Lijepi pozdrav,

U ocekivanju sam nabavne dozvole i planiram uzeti sportski pistolj od prethodnog vlasnika.

Sto se tice registracije oruzja kupljenog u ducanu, sve je jasno: nabavna dozvola, platis, uzmes racun, registriras u lokalnoj pp i predocis oruzje.

Pitanje glasi: kako ide kod registracije / papirologije kod kupnje polovnog od prethodnog vlasnika?

Da li se potpisuje kakav kuporodajni ugovor?

Da li se na osnovu tog "kupoprodajnog" ugovora mora platiti kakav porez (slicno kao za auto), prije registracije?

Ili koji je formalni postupak u ovakvom slucaju?

Zahvaljujem unaprijed!
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

darkopol
Pozornik
Pozornik

Post by darkopol » 14 Feb 2013, 17:39

odeš sa vlasnikom u njegovu pp kod referenta za oružje, on napravi odjavu, referent ispuni tvoju nabavnu, ti ga isplatiš uzmeš svoj dio nabavne i onda u svoju pp kod referenta za oružje sa oružjem, svojim dijelom nabavne, 70 kn biljega i obrascem za registraciju i to ti je ukratko to

capitano
Razvodnik
Razvodnik

Post by capitano » 14 Feb 2013, 17:45

netriba ti nista ,poneses svoju nabavnu a vlasnik oruzje i oruzni list ,zatim kupis dva zahtjeva za registraciju oruzja i 70kn takse u slucaju da imas mjesta na oruznom listu ako nemas onda jos 30kn takseza novi oruzni eh da i dvi slike obavezno eto pozdrav nadam se da sam pomoga.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 14 Feb 2013, 17:49

Zahvaljujem na oba odgovora.
Sve jasno.

Osobno mi vrlo cudno da se ne placa nikakav porez za financijsku transakciju.
Nema druge, nego poklopit se usima i sutit dok traje.

Srdacan pozdrav!
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

istra champion
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by istra champion » 14 Feb 2013, 17:57

capitano wrote:... imas mjesta na oruznom listu ako nemas onda jos 30kn takse za novi oruzni
Za or.list se uplaćuje, putem opće uplatnice, 40 kn. u državni proračun :!:
SCORE:278 COMPETITION/186MEDAL; 105 GOLD 57 SILVER 24 BRONZE
4 TIME NATIONAL CHAMPION 6 TIME SECOND PLACEMENT 6 TIME THIRD PLACEMENT
25m VK REVOLVER 10+10 NATIONAL TEAM RECORD-567
CUSTOM GUN MASTER
http://www.skistra.hr
https://www.facebook.com/skistramarcana

capitano
Razvodnik
Razvodnik

Post by capitano » 14 Feb 2013, 23:44

ajde prijatelju kakav porez nezovi đavla :mrgreen: :A31: :A31: :A31: :A28:

spajkk
Pozornik
Pozornik

Post by spajkk » 21 May 2022, 11:26

Zanima me kakva su bila vaša iskustva s registracijom oruzja. Ja sam nedavno dobio prvu nabavnu i kupio pištolj. Došao s pištoljem i svim papirima u Petrinjsku na registraciju. Sve je bilo gotovo za 10ak minuta. Pitao sam da li trebaju pregledati pištolj, rekli su da ne treba. Dobio oružani list i to je to.
Kada otprilike dolaze doma u pregled sefa i to?
Za kupovinu streljiva, samo odem s oružanim listom u dućan i to je to? Ili trebam i neku nabavnu dozvolu za streljivo?

edit:
u pitanju je sportsko i list za držanje

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 21 May 2022, 13:57

spajkk wrote: Za kupovinu streljiva, samo odem s oružanim listom u dućan i to je to?
Da.
Turn better into best!

Post Reply