VHS poluautomat
Re: VHS poluautomat
To je došlo iz EU, nakon terorističkih napada zadnjih godina. Jer teroristi će poštovati tu odredbu i raspolagati manjom vatrenom moći, jelte.
A Hrvatska, veći katolik i od pape, je to preuzela i dodatno onemogućila čak i sportskim strijelcima već kapacitet spremnika.
Ta odredba je dovela do nebrojeno problema, na raznim razinama. Korist do sad nisam primijetio.
A Hrvatska, veći katolik i od pape, je to preuzela i dodatno onemogućila čak i sportskim strijelcima već kapacitet spremnika.
Ta odredba je dovela do nebrojeno problema, na raznim razinama. Korist do sad nisam primijetio.
Događa se nešto zanimljivo, dobar broj ljudi koji nisu do sad imali oružje niti ih je ono zanimalo htjeli bi nabaviti VHS-2S. Naravno, jer je hrvatski. Vjerojatno je među njima i jedan dio ozbiljnih, koji će i odraditi sve potrebno da dobiju nabavnu.
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Nije problem u nabavnoj.
Problem je te ljude kasnije prihavtiti u zajednicu odgovornih zakonskih vlasnika oruzja, i integrirati u aktivnosti sa modernom puskom, i odgojiti ih u eticko ponasanje s oruzjem i pravilnoj upotrebi istog .
Zato jer je profil ljudi koji bez iskustva kupuju moderni poluautomat, ujedno profil ljudi odgojen s krivim postavkama izgradjenim na filmu i play stationu.
Problem je te ljude kasnije prihavtiti u zajednicu odgovornih zakonskih vlasnika oruzja, i integrirati u aktivnosti sa modernom puskom, i odgojiti ih u eticko ponasanje s oruzjem i pravilnoj upotrebi istog .
Zato jer je profil ljudi koji bez iskustva kupuju moderni poluautomat, ujedno profil ljudi odgojen s krivim postavkama izgradjenim na filmu i play stationu.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Ne bih to nazvao problemom. Postoji nekoliko filtera, od kojih je nabavna najveći, gdje gotovo svi neozbiljni odustaju. Ni financijski filter nije zanemariv.
- jolly
- Cinker - bojna

Lovacki ispit, 500 kn, online. Tek cemo videjti efekte u tom smislu.Ariel wrote: od kojih je nabavna najveći, gdje gotovo svi neozbiljni odustaju. Ni financijski filter nije zanemariv.
Ali, istina jest, da jako veliki broj ljudi (neiskusnih, ili neupucenih, ili neciste savjesti) ima strah od procedure za nabavnu.
Turn better into best!
Definitivno, svjedok sam strahovitog pada prodaje zračnog oružja samo iz razloga obavezne prijave 8 dana po kupovini. Ljudi jednostavno ne žele imati posla s policijom ni na koji način. Ne vjerujem da je baš problem u svima njima.
Ne možemo reći da se nismo makli u jednoj stavci prema naprijed, koliko me sjećanje služi starim zakonom je papovka morala biti limitirana na 5 metaka, a sada može koristiti puni spremnik 
- jolly
- Cinker - bojna

Ovo je tocno.Ariel wrote:Definitivno, svjedok sam strahovitog pada prodaje zračnog oružja samo iz razloga obavezne prijave 8 dana po kupovini. Ljudi jednostavno ne žele imati posla s policijom ni na koji način. Ne vjerujem da je baš problem u svima njima.
Poznam dosta ljudi koji bi htjeli imati zracnice, a ne usude se zbog registracije.
Medjutim, kad idem analizirati sto im je zajednicko, svi odreda nemaju pojma o oruzju, o zakonima, i nacinu kako se obavljaju postupci s oruzjem u mup-u. Ali, ono, bas nemaju pojma.
Imam dojam da oni to zamisljaju kao da idu na neko zesce ispitivanje. (znamo mi sve! sad priznaj sta ce tebi zracnica!)
Tako da je to u osnovi, neznanje, i strah uslijed neznanja da se ne izblamiraju ili dodju u neugodnost.
Ali je netocno, da ne zele imati posla s policijom.
Ti isti ljudi, redovno registriraju aute, izradjuju putovnice, i osobne karte. A to je u osnovi, isti administrativni posao kao i registracija oruzja, za covjeka koji ispunjava zakonske uvjete.
Druga razina, je oni koji nemaju pojma, ali se potrude procitati zakon.
Pa onda pitaju da provjere.
Imali smo i takvih nekoliko slucajeva na forumu. I to je OK. Ali takvih je procentualno malo.
Turn better into best!
Vezano uz uvodnik/spremnik za VHS 2S, ja osobno ne vidim problem u HS Produktu.
Pušku su proizveli i stavljaju ju na tržište RH u skladu s važećim zakonom.
Sa svoje strane, HS Produkt je, po meni postavio ispravnu barijeru.
Limitirani spremnici se vrlo lako prošire, a kratkima je nemoguće povećati kapacitet.
Zakon (na svu sreću) više nije sveta krava. Na ljudima koji imaju potrebu za spremnikom većeg kapaciteta
je da se pri slijedećoj (skoroj) izmjeni zakona potrude u javnoj raspravi dokazati da im je spremnik
većeg kapaciteta neophodan.
Uvodnik i spremnik su izmjenjivi, pa tko voli...
Pušku su proizveli i stavljaju ju na tržište RH u skladu s važećim zakonom.
Sa svoje strane, HS Produkt je, po meni postavio ispravnu barijeru.
Limitirani spremnici se vrlo lako prošire, a kratkima je nemoguće povećati kapacitet.
Zakon (na svu sreću) više nije sveta krava. Na ljudima koji imaju potrebu za spremnikom većeg kapaciteta
je da se pri slijedećoj (skoroj) izmjeni zakona potrude u javnoj raspravi dokazati da im je spremnik
većeg kapaciteta neophodan.
Uvodnik i spremnik su izmjenjivi, pa tko voli...
?jolly wrote:Nije problem u nabavnoj.
A na cemu smo trebali odrast, opancima, gangi i guslama?
Baš bih rekao da ne žele imati posla s policijom jer im volja za oružjem nije jaka. Evo, ja bih htio sebi uzeti samostrel tek toliko da tu i tamo kratim vrijeme. Ali uvijek odustanem jer ga moram registrirati. A to mi se ne da, baš zato jer me samostrel ne privlači dovoljno da bih tamo odlazio polagati im račune što imam.
- jolly
- Cinker - bojna

A moj prijatelju. Kupit oruzje, ne znaci da ga neko zna korisiti.assembler wrote:?jolly wrote:Nije problem u nabavnoj.
A na cemu smo trebali odrast, opancima, gangi i guslama?
Nasuprot tome, macho ideal balkanca, odrastao na gangi i guslama, podrazumijeva da mu je ugradjena sposobnost vjestine rukovanja oruzjem.
Oruzje je danas vrlo specijazirano, kao i primjena oruzja u sportu. Na pr, Klasicno streljastvo, IDPA, IPSC, long range, kratko, dugo, letece mete, i tako dalje. Svaka od ovih grupa disciplina ima svoje pod-dsicipline, a svako od tog trazi svoju vrstu oruzja i razvoj drugacijih vjestina i znanja.
Koristenje u lovu je takodjer druga prica. Sa odredjenim brojem godisnjih prostrela drugih lovaca. Mislim da je to indikacija nivoa kulture sigurnog rukovanja oruzjem.
Nemoj mislit kad kupis pusku da si sposoban za sve.
Nazalost, imao sam prilike vidjeti na streljani pojedine ljude, visegodisnje vlasnike oruzja, da se ne znaju ponasati s oruzjem, na siguran nacin. A da ne govorimo o nekoj visoj razini vjestine, ako govorimo o upotrebi.
Ako govorimo o nekom ko prvi put kupuje oruzje:
KAd prodje proceduru u na pr. klasicnom streljackom klubu i izvuce potvrdu, i nabavnu dozvolu, nakon tog moze kupiti bilo koje oruzje i registrirat ga za sportsko. Sto, ako je on u tom klubu bio aktivan samo na zracnoj puski? A zeli kupit VHS ili long range pusku?
Lovci. 500 kn online tecaj, jedan izlazak na streliste? Nakon tog kad prodju ispit mogu kupiti sta hoce, kao i sportski strijelac.
To po tebi zadovoljava bas sve? Od malokalibarskog oruzja, pumpe za steel challenge, long range puske, PCC ili pistolja za IPSC?
Ili mislis da bi se nakon tog tek trebalo malo educirati, i trenirati uz nadzor nekog ko zna vise o tome?
Turn better into best!
Jolly, apsolutno se slažem s tobom da je trenutna razina edukacije civila skoro pa nepostojeća, bez obzira radi li se o sportskim strijelcima ili lovcima. Koliko znam, MUPova edukacija je nešto bolja (za civile koji dobiju dozvolu za držanje u svrhu samoobrane)
Isto tako je edukacija u autoškolama nedovoljna, što se jako dobro vidi u vozačkoj kulturi Hrvata.
Sve je do pojedinca na kraju krajeva. Informacije su danas lako dostupne i sve se može naučiti.
Mada nisam više klinac (40.-a je na pragu), odrastao sam uz kompjutere/videoigre i nisam obožavatelj “hozentregera”, gemišta, gravura i Mausera 98.
Nemam ništa protiv toga i ljudi koji to vole, ali ja osobno preferiram modernije oružje.
I namjeravam kupiti modernu poluatomatsku pušku za povremene odlaske na streljanu. I siguran sam da ću njome rukovati sigurnije nego što većina naših lovaca rukuje svojim oružjem.
Ovo sve skupa nema baš veze s VHS2 puškom tako da sorry na offtopicu
Isto tako je edukacija u autoškolama nedovoljna, što se jako dobro vidi u vozačkoj kulturi Hrvata.
Sve je do pojedinca na kraju krajeva. Informacije su danas lako dostupne i sve se može naučiti.
Mada nisam više klinac (40.-a je na pragu), odrastao sam uz kompjutere/videoigre i nisam obožavatelj “hozentregera”, gemišta, gravura i Mausera 98.
Nemam ništa protiv toga i ljudi koji to vole, ali ja osobno preferiram modernije oružje.
I namjeravam kupiti modernu poluatomatsku pušku za povremene odlaske na streljanu. I siguran sam da ću njome rukovati sigurnije nego što većina naših lovaca rukuje svojim oružjem.
Ovo sve skupa nema baš veze s VHS2 puškom tako da sorry na offtopicu
- jolly
- Cinker - bojna

Mupova edukacija, po udzbeniku od Stolnika, je bolja i kvalitetnija. Jedini je podijelio u Hrvatskoj pravila sigurnosti na primarna i skeundarna.assembler wrote: Koliko znam, MUPova edukacija je nešto bolja (za civile koji dobiju dozvolu za držanje u svrhu samoobrane)
(Primarna pravila su ista za sve i svode se na 4 pravila Jeff Coopera, dok sekundarna pravila ovise o situaciji, streljani ili primjeni u nekoj situaciji - disciplini, odnosno tipu oruzja)
Ali problem u ovoj grupi vlasnika oruzja je da kod njih nakon sta dobiju oruzje i dozvolu, vise nemaju ama bas nikakve obaveze da naprave godisnji trening ili provjeru oruzja, i sto su prosli na tecaju, ubrzo zaborave.
Kad se pojave slucajno jednom u 10 godina na streljani, masu sa cijevi u svim pravcima.
I obrnuto, moze se nauciti krivo. Na you tube ima svega i svacega, i svakakvih egzibicionista.assembler wrote: Informacije su danas lako dostupne i sve se može naučiti.
Na primjer, oblik nekog taktickog pucanja.... Mozda izgleda atraktivno, ali u Hrvatskoj s puskom to ne postoji, jer nemamo streljana za to.
Iz rada u klubu, vidim da je najteze raditi sa ljudima koji su tako skupili neke ideje, ili lose navike.
Turn better into best!
Najviše opasnih radnji sam vidio kod lovaca s klasičnim lovačkim karabinima. Okretanje u pravcu ostalih na strelištu, gledanje u cijev i sl.
Nasuprot tome, taktičari odrasli na američkim uzorima paze, jer ih ti uzori tome uče.
Generalizacija, na temelju osobnog skromnog iskustva.
Nasuprot tome, taktičari odrasli na američkim uzorima paze, jer ih ti uzori tome uče.
-
johnnyboyy1711
- Nadnarednik

Najistinitija stvar ikad rečena na ovom forumu.Ariel wrote:Najviše opasnih radnji sam vidio kod lovaca s klasičnim lovačkim karabinima. Okretanje u pravcu ostalih na strelištu, gledanje u cijev i sl.
"Things that are complex are not useful, things that are useful are simple." - Mikhail T. Kalashnikov
"This is the AK-47 assault rifle, the preferred weapon of your enemy, and it makes a very distinctive sound when fired at you, so remember it." - Tom Highway
"This is the AK-47 assault rifle, the preferred weapon of your enemy, and it makes a very distinctive sound when fired at you, so remember it." - Tom Highway
Ne treba generalizirati, slažem se. Iz svoga iskustva, kojega za razliku od Jollya, ja zaista imam skromno i još uvijek učim. Mogu potvrditi da problem postoji. Od izbora meta (npr. predizborni plakat), oštećenja stalaka za metu, vrata staze.... neskupljanja smeća iza sebe... Neznanja održavati, provjeriti pušku i optiku. Pa do zaista grubog kršenja sigurnosti npr. okidanje na prazno skoro u pravcu osobe koja krpa metu.
Ali isto tako sam dužan reći da mi je jedno od ugodnijih druženja na streljani bilo baš sa mlađom osobom koja trenira poluatomatskom jurišnom puškom za stacionarni tip natjecanja.
Tako da je generaliziranje zaista loše.
Može se sve izvesti u vlastitoj izvedbi. Ali budimo iskreni, mali je broj ljudi koji će strpljivo par godina učiti, posjećivati natjecanja, lovišta, razgovarati i savjetovati se sa iskusnijima... Proučavati... pa tek onda kupiti oružje.
Problem postoji. Nisam za to da se ljude prisiljava na stažiranje bez obzira na sve. Da policija razgovara sa susjedima... Tko je zaista spreman, spreman je. Tko nije, nastavak učenja. Znači, neki tip obuke i provjere definitivno treba postojati.
Nego da se vratimo na temu.
Ima li tko da je isprobao VHS. Kako to čudo grupira na 100m?
Leži li dobro s obzirom da je bullpup i težište prilično nazad?
Kako je ciljati s obzirom da je udaljenost stražnjeg i prednjeg ciljnika manja u odnosu na non-bullpup iste dužine cijevi?
Ali isto tako sam dužan reći da mi je jedno od ugodnijih druženja na streljani bilo baš sa mlađom osobom koja trenira poluatomatskom jurišnom puškom za stacionarni tip natjecanja.
Može se sve izvesti u vlastitoj izvedbi. Ali budimo iskreni, mali je broj ljudi koji će strpljivo par godina učiti, posjećivati natjecanja, lovišta, razgovarati i savjetovati se sa iskusnijima... Proučavati... pa tek onda kupiti oružje.
Problem postoji. Nisam za to da se ljude prisiljava na stažiranje bez obzira na sve. Da policija razgovara sa susjedima... Tko je zaista spreman, spreman je. Tko nije, nastavak učenja. Znači, neki tip obuke i provjere definitivno treba postojati.
Kako je ciljati s obzirom da je udaljenost stražnjeg i prednjeg ciljnika manja u odnosu na non-bullpup iste dužine cijevi?
Sight radius nije manji nego kod klasičnih jurišnih pušaka. Grupira koliko si sposoban dobro okinuti, okidanje je lošije u odnosu na klasičnu jurišnu pušku, može biti vrlo precizna a može razbacivati kao divlji konj koji se rita na sve strane.IB43 wrote:Ne treba generalizirati, slažem se. Iz svoga iskustva, kojega za razliku od Jollya, ja zaista imam skromno i još uvijek učim. Mogu potvrditi da problem postoji. Od izbora meta (npr. predizborni plakat), oštećenja stalaka za metu, vrata staze.... neskupljanja smeća iza sebe... Neznanja održavati, provjeriti pušku i optiku. Pa do zaista grubog kršenja sigurnosti npr. okidanje na prazno skoro u pravcu osobe koja krpa metu.
Sight radius nije manji nego kod klasičnih jurišnih pušaka. Grupira koliko si sposoban dobro okinuti, okidanje je lošije u odnosu na klasičnu jurišnu pušku, može biti vrlo precizna a može razbacivati kao divlji konj koji se rita na sve strane.IB43 wrote:Ne treba generalizirati, slažem se. Iz svoga iskustva, kojega za razliku od Jollya, ja zaista imam skromno i još uvijek učim. Mogu potvrditi da problem postoji. Od izbora meta (npr. predizborni plakat), oštećenja stalaka za metu, vrata staze.... neskupljanja smeća iza sebe... Neznanja održavati, provjeriti pušku i optiku. Pa do zaista grubog kršenja sigurnosti npr. okidanje na prazno skoro u pravcu osobe koja krpa metu.