Povrat kupljenog oružja
Re: Povrat kupljenog oružja
Trgovac je spona između proizvođača i kupca. Logično je da se kupac ukoliko uoči neki nedostatak prvo obrati trgovcu.
Uostalom trgovac je dužan osigurati servisnu podršku.
Uostalom trgovac je dužan osigurati servisnu podršku.
Prošlo mi je bar 20 komada novih CZ Shadow 2 kroz ruke, razne trgovine u RH i SLO.Ariel wrote: Većina kupaca traži što jeftinije. Ovo trgovca gura prema nekvalitetnoj i jeftinoj robi, koja za sobom povlači reklamacije. Vrlo je malo trgovina koje si mogu dopustiti samo kvalitetne stvari. U našem slučaju, 90% negativnih priča i recenzija dolazi od kupaca najlošije i najjeftinije robe (mame koje djeci kupuju springer airsoft za 150kn, pa se zgražaju nad nekvalitetom; i onda te recenzije čitaju ljudi koji bi kupili npr Daniel Defense za 20.000kn).
Nije do trgovca i to je ajmo reći veći neka gornja klasa pištolja.
Ovo sam osobno vidio:
-sitnije ogrebotine
-neupucan pištolj (da, za 1400 eur ljudi žele otići iz trgovine na streljanu, a ne stavljati pištolj u škripac i d*kati se sa iznimno zajebanim zadnjim nišanom)
-krivo (klimavo) postavljeni nišani
-nedostaju sitnarije iz kutije
-ne baš fino i ispravno upasan okidački mehanizam (ni blizu kako se reklamiraju)
-neispravno postavljene manje opruge
-nije stavljen Loctite na mjesta gdje treba ići
-nedostaje manji i nebitniji dio samog pištolja
-nedostaje slika mete (Schussbild) dok je još išla u paketu
Put your money where your mouth is.
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 19 times
Nevezano za temu, vrlo zanimljivo. Dokazuje pad kvalitete, ovog nekad renomiranog proizvodjaca.
(ruku pod ruku, uz safety recall za cz 600)
Napomenuo bih da skoro sve moje puske imaju mehanicke nisane.
Nikad nisam dobio pusku sa upucanima mehanickim nisanima.
Za upucati nisan, to je barem pola sata puskaru, do sat vremena. Radne sate treba platiti.
To ne radi ni jedna tvornica.
Svaki nisan je individualna odgovornost strijelca da prilagodi sebi.
(ruku pod ruku, uz safety recall za cz 600)
Napomenuo bih da skoro sve moje puske imaju mehanicke nisane.
Nikad nisam dobio pusku sa upucanima mehanickim nisanima.
Za upucati nisan, to je barem pola sata puskaru, do sat vremena. Radne sate treba platiti.
To ne radi ni jedna tvornica.
Svaki nisan je individualna odgovornost strijelca da prilagodi sebi.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Da, trgovac je spona i dužan je biti podrška kupcu. No iz iskustva, vrlo često doživim da kupci brkaju trgovca i proizvođača. A i dostavljača, kad već razglabamo. Neki kupce misle kako mi vlastitim vozilom dostavljamo po cijeloj Hrvatskoj svakog jutra. I ako dostava kasni, krivi smo
.
Što se pada kvalitete tiče, ni u što više ne možemo biti potpuno sigurni, osim ako sami detaljno pregledamo kupljeni proizvod što prije. To sam već napisao i ja tako radim.
Što se pada kvalitete tiče, ni u što više ne možemo biti potpuno sigurni, osim ako sami detaljno pregledamo kupljeni proizvod što prije. To sam već napisao i ja tako radim.
-
Mirok
- Brigadni General

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
Evo knkretnoga odgovora za pitanje kolege.
Odredba čl 5 ZZPa u slučaju materijalnih nedostataka na prizvodu,primjenjuje se Zakon o obveznim odnosima o odgovornosti za materijalne nedostatke,te je trgovac dužan u razdoblju od 2 godine popraviti proizvod,zamijeniti novim,vratiti novac ili predložiti smanjenje cijene.
Odredba čl 5 ZZPa u slučaju materijalnih nedostataka na prizvodu,primjenjuje se Zakon o obveznim odnosima o odgovornosti za materijalne nedostatke,te je trgovac dužan u razdoblju od 2 godine popraviti proizvod,zamijeniti novim,vratiti novac ili predložiti smanjenje cijene.
Ovo je važeći zakon: https://www.zakon.hr/z/193/Zakon-o-za%C ... A1a%C4%8Da
Inače, ima tu niz pitanja koja trgovac u pravilu ne povlači, iako je u pravu. Recimo, pokvari ti se vidno korišten proizvod tik pred istekom garancije. Nije ga moguće popraviti, ali je vidno korišten. Vraća li trgovac iznos kao da je proizvod nov ili iznos koliko proizvod sad vrijedi? Jasno da kupac želi ovo prvo, ali zakon je na strani ovog drugog. E sad, ako neki trgovac to napravi, dobit će takve izljeve bijesa da se malo tko to usudi. Mi smo se navraćali novca za nešto što su ljudi ipak koristili mjesecima, pa su zapravo uživali proizvod besplatno. Imam dojam da oni to tako ne gledaju.
Ima još jedna zanimljiva odredba. Nemate pravo tražiti povrat ili zamjenu bez da ste prethodno zatražili popravak. Iz iskustva, većina kupaca odmah ko iz puške tražiu novo ili povrat, a rjeđe i teško pristaje na popravak. I tu trgovac često mora raditi na svoju štetu kako bi sačuvao kupca.
Inače, što se kvalitete tiče, već par godina postoji jedan trend, a najizraženiji je kod Vortexa. Ne ulaže se previše u kontrolu kvalitete i time nema gubitaka na škartu, ali se zato promovira bezuvjetna doživotna garancija, bez ikakvih pitanja. Izgle da je za njih to povoljnije na dulji rok.
Inače, ima tu niz pitanja koja trgovac u pravilu ne povlači, iako je u pravu. Recimo, pokvari ti se vidno korišten proizvod tik pred istekom garancije. Nije ga moguće popraviti, ali je vidno korišten. Vraća li trgovac iznos kao da je proizvod nov ili iznos koliko proizvod sad vrijedi? Jasno da kupac želi ovo prvo, ali zakon je na strani ovog drugog. E sad, ako neki trgovac to napravi, dobit će takve izljeve bijesa da se malo tko to usudi. Mi smo se navraćali novca za nešto što su ljudi ipak koristili mjesecima, pa su zapravo uživali proizvod besplatno. Imam dojam da oni to tako ne gledaju.
Ima još jedna zanimljiva odredba. Nemate pravo tražiti povrat ili zamjenu bez da ste prethodno zatražili popravak. Iz iskustva, većina kupaca odmah ko iz puške tražiu novo ili povrat, a rjeđe i teško pristaje na popravak. I tu trgovac često mora raditi na svoju štetu kako bi sačuvao kupca.
Inače, što se kvalitete tiče, već par godina postoji jedan trend, a najizraženiji je kod Vortexa. Ne ulaže se previše u kontrolu kvalitete i time nema gubitaka na škartu, ali se zato promovira bezuvjetna doživotna garancija, bez ikakvih pitanja. Izgle da je za njih to povoljnije na dulji rok.
- jolly
- Cinker - bojna

Tog ima.
Evo primjera, HS produkt pistolji.
Drugi primjer Vortex optike. Padne, razbije se, dat ce drugu, ako treba.
Evo primjera, HS produkt pistolji.
Drugi primjer Vortex optike. Padne, razbije se, dat ce drugu, ako treba.
Turn better into best!
Imao sam Vortex od 1600EUR i iznenadio se kako se pokvario, a da terena nije vidio. Dobio povrat bez pitanja. Pa sam išao istraživati o čemu se radi.
AKo imaš kontrolu kvalitete, to uzima vremena i traži iskusno osoblje. Škart koji se tako otkrije se teško i vjerojatno skupo vraća u proizvodnju, vjerojatnije je da se sve baca.
PA ako je tako, smanji kontrolu kvalitete, ali daj velikodušnu garanciju. Ponekad kupci pokvare čak i najkvalitetniji proizvod, pa čemu riskirati svađe i prebacivanje krivice, napravi nešto manje kvalitetno i daj mu novo svaki put kad mu ode. Većina ionako neće koristiti sve mogućnosti proizvoda niti ih koristitit do krajnjih granica i tu je isplativost.
AKo imaš kontrolu kvalitete, to uzima vremena i traži iskusno osoblje. Škart koji se tako otkrije se teško i vjerojatno skupo vraća u proizvodnju, vjerojatnije je da se sve baca.
PA ako je tako, smanji kontrolu kvalitete, ali daj velikodušnu garanciju. Ponekad kupci pokvare čak i najkvalitetniji proizvod, pa čemu riskirati svađe i prebacivanje krivice, napravi nešto manje kvalitetno i daj mu novo svaki put kad mu ode. Većina ionako neće koristiti sve mogućnosti proizvoda niti ih koristitit do krajnjih granica i tu je isplativost.
Razumin te što oćeš reći, ali sve to ovisi o trgovcu. Evo reći ću ti primjer iz prve ruke, kako to moj trgovac radi. Kad sam ja kupovao Benelli Argo Comforteck, bez obzira što je uz oružje bila ijolly wrote:...Da, ali ajde, po iskustvu trgovca, koliko kupaca rastavlja oruzje koje novo kupi u ducanu, samo da provjeri?...
detaljna knjižica sa upustvima ua održabanje i detalno rastavljanje, on je pušku predamnom rastavio do najsitnijeg detalja, a bez da sam ja to tražio. Tako se to po mom mišljenju i radi.
U mainstream medijima ništa nije onako kako na prvi pogled izgleda.
Oružje ne ubija, ubija čovjek.
- jolly
- Cinker - bojna

Hvale, vrijedan postupak!Hawk wrote:Razumin te što oćeš reći, ali sve to ovisi o trgovcu. Evo reći ću ti primjer iz prve ruke, kako to moj trgovac radi. Kad sam ja kupovao Benelli Argo Comforteck, bez obzira što je uz oružje bila ijolly wrote:...Da, ali ajde, po iskustvu trgovca, koliko kupaca rastavlja oruzje koje novo kupi u ducanu, samo da provjeri?...
detaljna knjižica sa upustvima ua održabanje i detalno rastavljanje, on je pušku predamnom rastavio do najsitnijeg detalja, a bez da sam ja to tražio. Tako se to po mom mišljenju i radi.
Turn better into best!
Složija bi se s tobom da se radi o crnom bruniranom čeliku, čak i manje od dva miseca zapuštenosi može uzrokovati i veću štetu, ali kad se radi o SS nekako mi se čini da je ta korozijaAriel wrote: ...Dva mjeseca je dovoljno vremena da oružja zahrđa uslijed neodržavanja...
na pušci bila i u trenutku prodaje. Ne, ne krivim tu ni trgovca, ali u ovom slučaju, trgovac bi se triba potruditi i to riješiti u kratkom roku, pa još možda ponuditi i paketić municije gratis.
iskreno nisam ni siguran dal je cijela puska SS. cijela je siva no cini mi se da je samo cijev SS, a reciever i ta cijev di idu metci da su samo pjeskareni da izgledaju ko da je SS. Svejedno, u 2 mjeseca se takvo sto sigurno ne moze nalovit da nije neki tezi zajeb sa zavrsnom obradom - sto je samo po sebi greska proizvodacaHawk wrote:Složija bi se s tobom da se radi o crnom bruniranom čeliku, čak i manje od dva miseca zapuštenosi može uzrokovati i veću štetu, ali kad se radi o SS nekako mi se čini da je ta korozijaAriel wrote: ...Dva mjeseca je dovoljno vremena da oružja zahrđa uslijed neodržavanja...
na pušci bila i u trenutku prodaje. Ne, ne krivim tu ni trgovca, ali u ovom slučaju, trgovac bi se triba potruditi i to riješiti u kratkom roku, pa još možda ponuditi i paketić municije gratis.
Nisan tu neki stručnjak, ali jako bi me začudilo da je tolika površina metala na oružju ostala nezaštićena.Monke wrote:...iskreno nisam ni siguran dal je cijela puska SS. cijela je siva no cini mi se da je samo cijev SS, a reciever i ta cijev di idu metci da su samo pjeskareni da izgledaju ko da je SS. Svejedno, u 2 mjeseca se takvo sto sigurno ne moze nalovit da nije neki tezi zajeb sa zavrsnom obradom - sto je samo po sebi greska proizvodaca
Pjeskarenje crnog čelika bez završne zaštite neke vrste nikako nije smila ostati na gotovom proizvodu.
To meni više liči na patinu a ne pravu dublju koroziju, pa bi reka da je to ipak SS, e sad kojeg rezreda kvalitete, to je pitanje.
Gospodin je šutio i nikad se nije javio u trgovinu...sbullet wrote:Kako je završila ova priča?
Nadovezao bi se da ovo nije ni prvi ni zadnji feler dotičnog prodavača sa prodajom oružja s očitim nedostacima. Prošao sam to s njima, pisao o tome na forumu, imao sam sreću i uspio dobiti lovu natrag nakon pritužbe kartičarskoj kući. Da sam platio gotovinom, nisam siguran bi li se isto dogodilo. Od tog iskustva pregledam detaljno svaki komad prije nego ga kupim.
Što se Češke Zbrojevke tiče, imam ju godinu i pol. Sa pištoljem još nisam imao zastoj, ništa nije otpalo, nije se površinski izlizao a u upotrebi je konstantno. Razmišljao sam o istom modelu sa pripremom za crvenu točku, pogledao sam ga i usporedio. Generalno je to isti pištolj ali se zamijete sitne razlike i pad u kvaliteti a cijena istog je u međuvremenu otišla za jednu trećinu gore.
Mene nažalost vidjeti kao kupca i korisnika neće.
Što se Češke Zbrojevke tiče, imam ju godinu i pol. Sa pištoljem još nisam imao zastoj, ništa nije otpalo, nije se površinski izlizao a u upotrebi je konstantno. Razmišljao sam o istom modelu sa pripremom za crvenu točku, pogledao sam ga i usporedio. Generalno je to isti pištolj ali se zamijete sitne razlike i pad u kvaliteti a cijena istog je u međuvremenu otišla za jednu trećinu gore.
Mene nažalost vidjeti kao kupca i korisnika neće.
+1AR15 fan wrote: Što se Češke Zbrojevke tiče...
...Mene nažalost vidjeti kao kupca i korisnika neće.
Put your money where your mouth is.
Hm, ovo kaj pišete o oružju i ćezama?
Kaj je sada ćeza, škart roba?
Mislim, ne kupujem sada ćezu, al kada bude išao kupovati da zemem nekoga sa sobom koji
se dobro žiki u to, da pregleda detaljno ćezu [/i ]prije kupovine?
Koja je pouzdana trgovina oružja u ZGB-u?
Kaj je sada ćeza, škart roba?
Mislim, ne kupujem sada ćezu, al kada bude išao kupovati da zemem nekoga sa sobom koji
se dobro žiki u to, da pregleda detaljno ćezu [/i ]prije kupovine?
Koja je pouzdana trgovina oružja u ZGB-u?
dzg