VHS-2 poluautomatska puška - kada bi bilo, bi ste li kupili

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
IB43
Natporučnik
Natporučnik
Been thanked: 2 times

Re: VHS-2 poluautomatska puška - kada bi bilo, bi ste li kup

Post by IB43 » 19 Jun 2022, 00:07

Ispravka.
8 gore desno.

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 24 Jun 2022, 12:51

AR15 fan wrote:Iz iskustva ću reći da još od lani negdje 11. mjesec valjda ne šalju ništa nego je praksa da se u PP ili PU poslika i šalje njima i oni uvode. Registrirao sam tako 3 puške (1 postojala u RH ali sa različitim imenima, druge 2 su bile ganc nove u RH)
Danas saznao da predmeti stoje jer žena koja to radi koristi stari godišnji. Što bi bilo da ode na porodiljni? :)

I ako na temelju fotografija ne može ocijeniti je li oružje prošlo kontrole i pičke materine, šalje ga na oročavanje na Vučetić. Super, zar ne?

Onty
Narednik
Narednik

Post by Onty » 14 Jul 2022, 22:41

Iz današnjih vijesti:

Evo kojeg se hrvatskog oružja i opreme najviše prodalo lani. Proizvode jedne tvrtke skidaju s izloženih lutaka

U onoj svoti od 1,14 milijarde kuna izvoza, HS Produktu pripada lavovski udio od oko 90 posto. HS Produkt je imao rekordan prihod, koji je ukupno premašio milijardu kuna, uglavnom zbog tradicionalno povećane potražnje za njihovim proizvodima u SAD-u. Svoju gamu proizvoda na američkom tržištu HS Produkt je uvećao i lansiranjem po prvi put poluautomatske verzije svoje jurišne puške VHS-2, nazvane Hellion, te sa zanimanjem sada prate koliko će se taj novi proizvod, čija kupnja je dopuštena u SAD-u, "uhvatiti".

https://www.vecernji.hr/vijesti/evo-koj ... ka-1602143

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 15 Jul 2022, 07:50

Kod nas se solidno prodaje, rekao bih i bolje od bilo kojeg oružje te vrste. U prilog mu ide i slaba ponuda drugih modela, ali znam ljude koji su odustali od npr. AR, u korist VHS-2S.

Nisam pucao, no ovako na prvu, okidač je nešto na što se treba naviknuti. Drugi detalj koji mi je pomalo nesvatljiv je da se cijeli blok ciljnika s gornjom šinom savija lijevo-desno, ako se to pokuša jačim pritiskom ruke. Koliko sam vidio, taj blok se i skida kako bi se detaljno očistio klip. Pripadam tradicionalistima i za mene su ciljnici nešto što se ne skida, pogotovo ne kod redovitog održavanja (to me jako smetalo na TR3, a pokazalo se da sam bio u pravu). No, možda su danas drugi prioriteti i kriteriji. Dojma sam kako se pokušalo u pušku ubaciti i potrebno i manje potrebno, pa ima i previše sitnih dijelova. Korisnici kažu kako je trzaj osjetno jači nego na AR.

Sve u svemu, zanimljivo oružje velike kompaktnosti i to mu je velika prednost. Ostalo ne bih nazvao prednostima, već samo posebnostima. Manama bih dodao i nestandardni spremnik i AR adapter koji za HR tržište kasni.

dive37
Razvodnik
Razvodnik

Post by dive37 » 15 Jul 2022, 10:24

Jućer je i moja vhs-2s došla doma umjesto ar15,najveća zamjerka je predugi kundak i na najkraćoj poziciji,ručica selektora paljbe.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times

Post by Mirok » 15 Jul 2022, 11:25

Ariel wrote:Kod nas se solidno prodaje, rekao bih i bolje od bilo kojeg oružje te vrste. U prilog mu ide i slaba ponuda drugih modela, ali znam ljude koji su odustali od npr. AR, u korist VHS-2S.

Nisam pucao, no ovako na prvu, okidač je nešto na što se treba naviknuti. Drugi detalj koji mi je pomalo nesvatljiv je da se cijeli blok ciljnika s gornjom šinom savija lijevo-desno, ako se to pokuša jačim pritiskom ruke. Koliko sam vidio, taj blok se i skida kako bi se detaljno očistio klip. Pripadam tradicionalistima i za mene su ciljnici nešto što se ne skida, pogotovo ne kod redovitog održavanja (to me jako smetalo na TR3, a pokazalo se da sam bio u pravu). No, možda su danas drugi prioriteti i kriteriji. Dojma sam kako se pokušalo u pušku ubaciti i potrebno i manje potrebno, pa ima i previše sitnih dijelova. Korisnici kažu kako je trzaj osjetno jači nego na AR.

Sve u svemu, zanimljivo oružje velike kompaktnosti i to mu je velika prednost. Ostalo ne bih nazvao prednostima, već samo posebnostima. Manama bih dodao i nestandardni spremnik i AR adapter koji za HR tržište kasni.
Ovo savijanje bloka sa nišanom...???
Ne može se fiksirati...???
Slažem se sa tezom da micanje nišana nije dobro,mikropomaci su uvijek mogući,još ako se malo razloha...?

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 15 Jul 2022, 13:34

Taj je blok odvojiv i skida se za detaljno čišćenje klipa. Nisam detaljno proučavao, ali sam pitao ljude iz sustava. Jedni kažu nikad problema, drugi potvrđuju da je problema bilo (vojna izvedba). Ovisnokoliko se zategne, tako se miče i ciljna točka. Također kažu da je problem i ako vojnici slučajno zamijene taj blok, što je i logično. Ne znam razlikuje li se civilna od vojne u tom spoju.

Ako se i fiksira trajno, gubi se mogućnost čišćenja.

Sve u svemu, nije da se savija i klima, već treba nešto jače rukom pritisnuti i tad se vidi "rad".

assembler
Pozornik
Pozornik

Post by assembler » 15 Jul 2022, 17:49

Sto vise citam o VHS-u, vise naginjem kupovini AK47 ili AR15, bez obzira sto me privlaci bullpup. Ovo s nisanima je no comment

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 15 Jul 2022, 18:02

Pa sad, nisu ni AK i AR bez mana. Osobno sam se razočarao u TR3 (civilni AK12) puno prije nego li je postalo moderno popljuvati tu pušku. Stavili su stražnji ciljnik na odvojivi poklopac, no ipak nije "držao nulu". S mehanikom još kako tako jer je prednji ciljnik fiksan, ali s optikom je bilo problema. Nedavno su to počeli rješavati savijanjem poklopca kako bi jače hvatao tijelo puške, uz redovito čišćenje prihvata, kako nečistoća ne bi uzrokovala nepravilno nasjedanje. Smiješno.

AR je sjajan sustav, jedino mi se ne sviđa što prlja sve oko zavarača, čak i ručice za repetiranja, mehanizma za okidanje itd.

Tako i VHS, ne bih sve smatrao manama, već posebnostima.

dive37
Razvodnik
Razvodnik

Post by dive37 » 16 Jul 2022, 17:07

Prlja "plinski" ar15,"klipni" ne prlja.

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 16 Jul 2022, 17:35

Klipni i nije više AR i gubi neke dobre odlike AR sustava (centričnost mase i jednostavnost). Ako bih išao na klip, onda bih uzeo AK (što i jesam).

Klipni AR modeli imaju problema s kompatibilnošću i dobavljivošću dijelova koji su u pravilu bitno skuplji od standardnih AR dijelova. Pokušajte nabaviti okidač za MR223 ili Sig Virtus pa vidite koliko košta. A o dijelovima kao klip, povratne opruge i sl. možete uglavnom sanjati.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 16 Jul 2022, 17:56

Iako je ar15 platforma relativno nova u HR, da li je neko usporedjivao preciznost plinskog i klipnog ar15 sustava?
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 16 Jul 2022, 18:24

Jesmo, nema razlike. Ali smo uspoređivali i trzaj (Mk18, MR223 i Sigu Virtus). MR223 trza najjače, Virtus u sredini, pa Mk18. S tim da je Mk18 najkraće cijevi, dok varijante dulje cijevi trzaju i manje.

Onty
Narednik
Narednik

Post by Onty » 16 Jul 2022, 21:43

Članak "Springfield Armory 5.56mm Hellion: Read Before You Buy" https://www.firearmsnews.com/editorial/ ... ion/462144 .

Naslov nije baš najsretnije postavljen jer bi netko mogao dobiiti dojam da upozorava možebitnog kupca na nešto problematično. Daleko od toga! Iako strijelci upozoravaju na neke stvari za koje misle da bi mogle biti bolje, općenito, imaju povoljno mišljenje o pušci, posebno njenoj preciznosti, te ju preporučuju.

dive37
Razvodnik
Razvodnik

Post by dive37 » 16 Jul 2022, 22:02

Bit će da se njihove Hellion-ke ne klimaju,a naše Vhs 2s su klimave ;)

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 16 Jul 2022, 22:43

Ne radi se o klimanju, pažljivo sam birao riječi i napisao da se uz jači pritisak ruke vidi "rad". To znači da je jačim pritiskom ruke moguće saviti nosač, koji se nakon toga elastično vrati na mjesto.

Klimanje je nešto drugo, npr. na razvaljenoj rumunjki kad klapara poklopac tijela.

Inače, ovih dana nešto istražujem oko grijanja cijevi. U ovom videu se vidi kako metalni rukohvat i njegova rebra služe kao efikasan hladnjak. Dok polimerni rukohvat, pa čak i gola cijev, doživljavaju znatno veće grijanje: https://www.youtube.com/watch?v=iG-_25J2kVA

Ne znam kako se VHS ponaša u sličnim uvjetima, ali zgodno za znati što pomaže a što ne.

dive37
Razvodnik
Razvodnik

Post by dive37 » 17 Jul 2022, 21:20

Vjerujem da oni u tvornici znaju što rade i koje materijale upotrebljavaju,tko je mogao i pomisliti u bliskoj prošlosti da će nosač zatvarača kliziti po "plastici" i da to traje?

johnnyboyy1711
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by johnnyboyy1711 » 18 Jul 2022, 14:04

dive37 wrote:Vjerujem da oni u tvornici znaju što rade i koje materijale upotrebljavaju,tko je mogao i pomisliti u bliskoj prošlosti da će nosač zatvarača kliziti po "plastici" i da to traje?
Mislim da se u potpunosti slažem s ovom tvrdnjom.
"Things that are complex are not useful, things that are useful are simple." - Mikhail T. Kalashnikov
"This is the AK-47 assault rifle, the preferred weapon of your enemy, and it makes a very distinctive sound when fired at you, so remember it." - Tom Highway

AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Post by AR15 fan » 01 Aug 2022, 09:55

Je li netko probao RWS Target Elite Plus 77 grain iz VHSice?

matezg1
Narednik
Narednik

Post by matezg1 » 12 Aug 2022, 22:26

Nisam ali trebalo bi raditi VHS mislim da ima twist 1:7 tako da 77 graina nebi trebao biti problem kao i 69 i 62grs. za koji je i napravljena 62grs ili 4g SS109 nato metak .
Za lovačke puške npr . Zastava mini mauser koje imaju 1:12 twist teže zrno od 55 grs . neće dobro raditi.
Samo u svakom slučaju preskupa zajebancija za VHS taj target elite 77grs. jer je to za neki snajper koji podržava teža zrna i svaka čast domaćem proizvodu
ali to nije snajperska nego u osnovi jurišna puška što se tiče preciznosti. 77grs . alternativni metak koji zbog svoje duljine je sličniji 5,45x39 ruskom ekvivalentu pa dolazi do okretanja
zrna pri pogodku u " živo " ali to ima isključivo efekt kod vojne namjene nevidim neke prednosti za civilnu upotrebu.

Post Reply