Brno ZH 304
Brno ZH 304
Imam jedno pitanje za forumaše sa iskustvom.
Kombinirke bije glas da zbog spregnutih cijevi nisu bas precizne kao karabini.Od kombinirke ne ocekujem odstrele na 500m, ali zanima me kakve se grupe pogodaka sa namontiranom optikom mogu ocekivati od poznatih Českih kombinacija Brno ZH 304?Gornja cijev 7x57R a donja 12 sacma, na 100-250m.Dakle ne zanima me uparenost cijevi nego konkretno preciznost i grupe pogodaka iz karabinske cijevi.
Zanimaju me konkretna iskustva.Jesu li moguci odstreli na 200m,mozda cak i dalje sa tim puskama ?
Kombinirke bije glas da zbog spregnutih cijevi nisu bas precizne kao karabini.Od kombinirke ne ocekujem odstrele na 500m, ali zanima me kakve se grupe pogodaka sa namontiranom optikom mogu ocekivati od poznatih Českih kombinacija Brno ZH 304?Gornja cijev 7x57R a donja 12 sacma, na 100-250m.Dakle ne zanima me uparenost cijevi nego konkretno preciznost i grupe pogodaka iz karabinske cijevi.
Zanimaju me konkretna iskustva.Jesu li moguci odstreli na 200m,mozda cak i dalje sa tim puskama ?
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Re: Brno ZH 304
Ovo da.Darko11 wrote:Jesu li moguci odstreli na 200m,mozda cak i dalje sa tim puskama ?
Za grupe ne znam.
Kod upucavanja, moras raditi pazljivo, da se ne pregrije cijev, znaci ispaljivati samo kad cijev se ohladi.
Imao mi je jedan prijatelj s kojim cesto lovim, model super brno. (7x65R / 12GA)
Nikad nisam isao s njim isprobavati grupe. Ali lovio je uspjesno, kasnije prodao.
Razlog prodaje - Za sacmenu cijev nije imao interesa. Inkilinirao je ka karabinu.
Meni nije odgovarala ergonmija kudaka ove puske. Drska previse nakosena, da bih izvrtao rucni zglob, kundak meni prekratak. Neugodna mi bila drzati, u kombinaciji ovo dvoje.
medjutim ko si nadje da mu odgovara ta izvedba kundaka, jedna od najboljih kombinirki ikad.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Da ima smisla to sa upucavanjem.Gornja cijev se grije a spregnuta je sa donjom cijevi koja je hladna.Hvala na odgovoru Jolly.
- jolly
- Cinker - bojna

Zaboravio sam dodati, prijatelj i ja bi skupa znali trenirati, i postaviti mete na streljani svaki za sebe.
Znao bi probati on sa super brno 7x65R na 200 metara. uz lovacku Docter optiku (mozda 12x povecanje), Schull montazu.
Uz kontrolu rezima pucanja da se ne pregrije, imao bi, 5 ili 7 metaka na 200 u malom krugu, vitalna zona.
Ne bih ti mogao reci sad kolko moa. (mene bas kombinirka ne privlaci, pa nisam se puno uzbudjivao, niti pratio njegov otisak na meti)
Grupa mozda, velicine salice za kavu. A on po hobiju nije sportski strijelac. Tako da se moze i bolje.
Ali za lov, vrlo funkcionalno do 200 m.
Znao bi probati on sa super brno 7x65R na 200 metara. uz lovacku Docter optiku (mozda 12x povecanje), Schull montazu.
Uz kontrolu rezima pucanja da se ne pregrije, imao bi, 5 ili 7 metaka na 200 u malom krugu, vitalna zona.
Ne bih ti mogao reci sad kolko moa. (mene bas kombinirka ne privlaci, pa nisam se puno uzbudjivao, niti pratio njegov otisak na meti)
Grupa mozda, velicine salice za kavu. A on po hobiju nije sportski strijelac. Tako da se moze i bolje.
Turn better into best!
Uff to je pojam i za lovacke karabine na 200 mjolly wrote:Zaboravio sam dodati, prijatelj i ja bi skupa znali trenirati, i postaviti mete na streljani svaki za sebe.
Puska je lijepa , stara kvaliteta izrade, , obično dode s rezervnim cjevima, i ako je očuvana i povoljna kupuj,sve joj je veća cjena
-
Mirok
- Brigadni General

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
Nisam ju imao,ali u krugovima gdje se krećem nisu bile omiljene.
Kritike su se svodile na preciznost.
Imao ju je i moj nekadašnji mentor u LDu i nakon što je fulao srnjaka na 35-40m,nije više htio ni pokušavati ,ni ustanovljavati što ne štima.
Inače,mentor je odličan i iskusan lovac i strijelac.
Od tada kod njega prolazi samo karabin.
Kritike su se svodile na preciznost.
Imao ju je i moj nekadašnji mentor u LDu i nakon što je fulao srnjaka na 35-40m,nije više htio ni pokušavati ,ni ustanovljavati što ne štima.
Inače,mentor je odličan i iskusan lovac i strijelac.
Od tada kod njega prolazi samo karabin.
- jolly
- Cinker - bojna

Meni nikad kombinirke nisu bile omiljene.
Ali to je osobno. (nit karabin, nit sacmarica, po misa, po tica
ne bih je bas uzeo za lov na slavonskoj ravnici na srnjaka, a ne bih je uzeo ni u lov na fazane)
Ono sto sam napisao kod mog prijatelja, ovo je istinito.
Ali ni njemu nesto nije sjelo s tom puskom, pa ju je prodao.
Profil ljudi koji to koriste koje sam sretao, cesto mi se nije svidio, jer su promasaj iz karabinske cijevi bili skloni "popravljati" sacmom.
pa je ispadalo da je upravo to razlog da je imaju.
Jako cesto sam cuo price kod takvih, u smislu, municija je danas nekorozivna, i ne treba cistiti, i ako bas moras dovoljno je puknuti novi metak kroz cijev da se malo procisti.
Kod tog profila vlasnika, najveci dio je imao groblje od pusaka.
(od tog profila vlasnika koji ne ciste jer ne treba, pamtim jednu kombinirku ne sjecam se koji model, radila je key holling na 30 metara, a na 50m, nije mogla pogoditi nista)
Obzirom na cijenu nove kvalitene kombinirke, a cesi su ih prestali proizvoditi po ekonomskoim cijenama, trziste polovih se brzo smanjuje, mislim da ce ovih pusaka biti sve manje na trzistu i po lovistima.
Spajanje dvije cijevi, nije stvar robotizacije tvornice, i dobra kombinirka sa reguliranim cijevima biti ce UVIJEK skupa.
Zato takodjer mislim da ulazimo u novo vrijeme jeftinih (i preciznih) karabina.
Ko misli nabaviti kombinirku, treba naci dobro ocuvanu, i ako mu je potreba napraviti novi kundak kod puskara po svojoj mjeri.
Samo da kasnije ne dobije ideju o sacmenim popravcima, ili ciscenju cijevi pucanjem novog metka.
Ali to je osobno. (nit karabin, nit sacmarica, po misa, po tica
Ono sto sam napisao kod mog prijatelja, ovo je istinito.
Ali ni njemu nesto nije sjelo s tom puskom, pa ju je prodao.
Profil ljudi koji to koriste koje sam sretao, cesto mi se nije svidio, jer su promasaj iz karabinske cijevi bili skloni "popravljati" sacmom.
pa je ispadalo da je upravo to razlog da je imaju.
Jako cesto sam cuo price kod takvih, u smislu, municija je danas nekorozivna, i ne treba cistiti, i ako bas moras dovoljno je puknuti novi metak kroz cijev da se malo procisti.
Kod tog profila vlasnika, najveci dio je imao groblje od pusaka.
(od tog profila vlasnika koji ne ciste jer ne treba, pamtim jednu kombinirku ne sjecam se koji model, radila je key holling na 30 metara, a na 50m, nije mogla pogoditi nista)
Obzirom na cijenu nove kvalitene kombinirke, a cesi su ih prestali proizvoditi po ekonomskoim cijenama, trziste polovih se brzo smanjuje, mislim da ce ovih pusaka biti sve manje na trzistu i po lovistima.
Spajanje dvije cijevi, nije stvar robotizacije tvornice, i dobra kombinirka sa reguliranim cijevima biti ce UVIJEK skupa.
Ko misli nabaviti kombinirku, treba naci dobro ocuvanu, i ako mu je potreba napraviti novi kundak kod puskara po svojoj mjeri.
Samo da kasnije ne dobije ideju o sacmenim popravcima, ili ciscenju cijevi pucanjem novog metka.
Last edited by jolly on 02 Nov 2022, 18:44, edited 1 time in total.
Turn better into best!
- jolly
- Cinker - bojna

Pa ja i tretiram svoje lovacke karabine, kao streljacke puske, po mojim standardima preciznosti. I tako upucavam.fricky wrote:
Uff to je pojam i za lovacke karabine na 200 m![]()
Kad je sve gotovo sa upucavanjem da sam zadovoljan, onda meni ide zadnja serija: na 50, na 100, na 200 m, i imam tocnu krivulju za svaku lovnu udaljenost.
To su mi navike iz streljastva, svjestan sam da vecina lovaca ovo ne radi. Obicno je upucavanje +4cm na 100 m, i gotova prica. Ispaliti cim manje metaka za upucavanje, jer je municija skupa.
Turn better into best!
-
Mirok
- Brigadni General

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
Kombinirka kao takva,bila bi namijenjena prvenstveno za šumski lov,lov pogonom,gdje se puca na malim daljinama.
Tako da možeš potegnuti svinju iz risane cijevi ili glatke kuglom,a možeš iz glatke cijevi npr potegnuti lisicu sačmom.
Tako da možeš potegnuti svinju iz risane cijevi ili glatke kuglom,a možeš iz glatke cijevi npr potegnuti lisicu sačmom.
- jolly
- Cinker - bojna

Ili za lovocuvarsku i lugarsku sluzbu, kad je lovocuvar svaki dan u sumi, pa da moze odstreliti i stetocinu, ili sto krupnije, sanitarni odstrel itd.
Ali vise takve sluzbe nema.
Danas se ide u unaprijed predvidjeni lov.
Pogonski lov danas odradjuje skoro svaka puska: sacmarica sa dve kugle, karabin, pumperica sa kuglama, poluaotumat.
Ali, nekad kod nas nije bio tako sirok izbor oruzja. Ko je imao jednu karabinsku cijev, taj je vec imao jako puno!
Ali vise takve sluzbe nema.
Danas se ide u unaprijed predvidjeni lov.
Pogonski lov danas odradjuje skoro svaka puska: sacmarica sa dve kugle, karabin, pumperica sa kuglama, poluaotumat.
Ali, nekad kod nas nije bio tako sirok izbor oruzja. Ko je imao jednu karabinsku cijev, taj je vec imao jako puno!
Turn better into best!
Bas sam mislio napisati,salica kave na 200m mi nekako preoptimisticno,jako dobro i za karabin a sa druge strane 15cm na 100m preloše za lov sa ceke,bar meni u mojim uvjetima.fricky wrote:
Uff to je pojam i za lovacke karabine na 200 m, sli mozda si potrefio doba primjerak, uglavnom vidio sam samo lovacke grupe 3 do 5 pogodaka na 100m u promjeru pd 15 cm i to se smatra lovacko odličnim rezultatom.
Puska je lijepa , stara kvaliteta izrade, , obično dode s rezervnim cjevima, i ako je očuvana i povoljna kupuj,sve joj je veća cjena
Samo prati Ameriku.Ono sto je u SAD sada u Evropu samo kasni.Svi trendovi ,pa tako i u lovu i oruzju.Znaci jeftin ali jako precizan karabin sa sintetickim kundakom i dobre velike optike sa turetima ali trajnost zna biti upitna .jolly wrote:
Last edited by Darko11 on 02 Nov 2022, 19:09, edited 1 time in total.
- jolly
- Cinker - bojna

Samo ti nadji ocuvanu cijev. Pa se ne brini. Ali kundak je taj koji pogadja. U tom slucaju razmisli o izradi novog.
Ponavljam, meni ergonomija starih ceskih kundaka nikako nije odgovarala. Ako nabavis, dobro promisli i provjeri jel kundak za tebe.
Sve moderne puske, imaju vertikalnije drske kundaka, od starih ceskih kombinirki.
Ponavljam, meni ergonomija starih ceskih kundaka nikako nije odgovarala. Ako nabavis, dobro promisli i provjeri jel kundak za tebe.
Sve moderne puske, imaju vertikalnije drske kundaka, od starih ceskih kombinirki.
Turn better into best!
Posto sam dvometras kundak ce mi sigurno biti kratak.Volim velike i dugacke robusne puske.Ja nisam ljubitelj kombinirki ,za mene je karabin karabin, ali nudi mi se jedna povoljno pa eto pitam.
- jolly
- Cinker - bojna

A gle, to je vrsta puske koja izumire uslijed trzisnih okolnosti, i modernog pristupa lovu.
Ako imas priliku danas, mozda neces imati prilike ikad poslije to nabaviti kasnije. Ili mozda ne, po toj cijeni.
Pogledaj to, isprobaj na strelistu.
Onda odluci.
Ako imas priliku danas, mozda neces imati prilike ikad poslije to nabaviti kasnije. Ili mozda ne, po toj cijeni.
Pogledaj to, isprobaj na strelistu.
Onda odluci.
Turn better into best!