NABAVNA DOZVOLA

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Re: NABAVNA DOZVOLA

Post by jolly » 03 Apr 2023, 12:03

Stargazer wrote:Frend kupuje poluautomat u .308, i rekli su mu da mora donjet potvrdu da se natjece, makar ima iskaznicu HSSa, pa su mu poslali zahtjev za samoobranu bez da su mu rekli umjesto za sport.
- potvrda za aktivnog natjecatelja (ili potvrda da se aktivno bavi streljastvom) je uobicajeni prateci dokument za izdavanje nabavne dozvole za sportsko oruzje. (iskaznica streljackog saveza nije taj dokument)
- postoji samo jedan obrazac zahtjeva za nabavnu dozvolu. Na njega se upisuje za lov, sport, osobnu zastitu, tip oruzja, itd. Ne postoji zasebni "zahtjev za samoobranu".

Na poveznici, obrazac 1. Ovo sve ispunjava podnosioc zahtjeva.
https://mup.gov.hr/gradjani-281562/moji ... ci-642/642
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times

Post by Mirok » 03 Apr 2023, 12:17

Vjerojatno se PU očitovala neka podnese zahtjev za samoobranu,a ne da je to neki poseban obrazac.
Čudi me onda da mu nisu rekli neka donese potvrdu da se takmiči i da će tako dobiti pušku na sportsku?

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Stargazer » 03 Apr 2023, 14:39

jolly wrote:
Stargazer wrote:Frend kupuje poluautomat u .308, i rekli su mu da mora donjet potvrdu da se natjece, makar ima iskaznicu HSSa, pa su mu poslali zahtjev za samoobranu bez da su mu rekli umjesto za sport.
- potvrda za aktivnog natjecatelja (ili potvrda da se aktivno bavi streljastvom) je uobicajeni prateci dokument za izdavanje nabavne dozvole za sportsko oruzje. (iskaznica streljackog saveza nije taj dokument)
- postoji samo jedan obrazac zahtjeva za nabavnu dozvolu. Na njega se upisuje za lov, sport, osobnu zastitu, tip oruzja, itd. Ne postoji zasebni "zahtjev za samoobranu".

Ima vec oruzje registrirano na sport tak da mi nije bilo jasno.

Na poveznici, obrazac 1. Ovo sve ispunjava podnosioc zahtjeva.
https://mup.gov.hr/gradjani-281562/moji ... ci-642/642

MatijaX
Razvodnik
Razvodnik

Post by MatijaX » 03 Apr 2023, 15:18

Hm, ovo da ne smije biti više komada oružja....vidio sam da ekipa ima na oružnom listu, više komada oružja. Brijem da je dobiveno na osnovu streljaštva.
ZG-Petrinjska.

Sve se svodi na to kakav utjecaj imaš na konkretnu PU. Netko tko zna ljude može, relativno lako dobiti DiN kaj želi, a dok obični smrtnik baš i ne.
Ne vrijedi zakon za sve jednako. Mislim, neki pojedinac dobije gun za nositi, a dugogodišnji praktični strijelci, lovci, itd. To ne mogu.

Znači, ne bi sada da budemo kako neki dijelovi U.S.A., al' ako može netko od nekoga, ne vidim razloga zašt to ne bi mogao dobiti to netko tko, jednostavno voli i poštuje oružje. Poštuje zakon, sa svima živi u miru, ne roka po svadbama, ne izdvaja se po ničem lošem iz okoline,.....

Al' ovo vam je Hrvatska, ovo je Balkan. ako znate prave ljude, možete vrlo rano otići i u mirovinu. Dok obični smrtnik sa dosta težim tegobama, ne može. Nego, rinta dok ne ode sa ovoga svijeta.
dzg

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 03 Apr 2023, 16:03

MatijaX wrote:Hm, ovo da ne smije biti više komada oružja....vidio sam da ekipa ima na oružnom listu, više komada oružja. Brijem da je dobiveno na osnovu streljaštva.
ZG-Petrinjska.
Za lov i streljastvo nema problema. Ovo zadnje je diskusija iskljucivo oko oruzja za osobnu zastitu.
U pravilu kad se neko buni na zakon i restirktivnost dobijanja dozvola, to se odnosi iskljucivo na dobijanje oruzja za osobnu zastitu.
Medjutim ti si relativno novi na forumu, neke brojke smo do sad savladali, mozda nisi procitao. u HR ima oo 2400 osoba sa OL za sport, oko 55-60.000 osoba sa OL za lov, te ostatak do 102.000 vlasnika oruzja ide na osobnu zastitu, sveukupno oko 350.000 registriranih cijevi (nesto preko 3 cijevi po vlasniku u prosjeku) ovo su zadnji podaci koji su izasli u medijima. Medjutim broj komada cijevi za lov ili sport nije ogranicen, dok se za osobnu zastitu debatira koliko moze.

Tumacenje zasto je to tako, stavio sam prethodno u screen shotovima, pa procitaj
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

timmy75
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by timmy75 » 03 Apr 2023, 16:52

https://hrcak.srce.hr/file/164101

"ne bi bilo opravdanog razloga da mu se odobri nabavka dodatnog oružja u svrhu samoobrane jer ni najbolje obučena fizička osoba ne može istodobro koristiti više od dva komada oružja"

Ovaj citat je mišnjenje autora ovog stručnog rada.

Navedeni citat ima logičku pogrešku ignoratio elenchi. Ispravna teza "osoba ne može istodobno koristiti više od dva komada oružja", upotrebljena u krivom potpuno krivom kontekstu "dopuštenog" broja odobrenja za nabavu oružja u svrhu samoobrane.

Budući da se osoba bavi stručnim radom u istoj tematici, malo je vjerojatno da je kriva pretpostavka napravljena slučajno. Naime, gotovo suludo je vjerovati da osoba koja se bavi predmetnim stručnim radom pretpostavlja da sva oružja određene vrste upotrebljavaju istodobno. Po takvoj, iskrivljenoj logici, sva lovačka i sva sportska oružja bi također bila u uporabi istodobno.

Tipičan hrvatski primjer skupljanja bodova za znanstvene i stručne radove, doktorate i slično.
Put your money where your mouth is.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 03 Apr 2023, 17:25

To je tako. Govorim o osobnoj zasititi.
To sam stavio da barem znamo gdje lezi uzrok problema.

Korijen razmisljanja lezi u ovome:
"opasna stvar, s razlogom propisano".
(ponavljam, ne branim, samo prenosim citat)

Kod oruzja za lov: treba ti za dalje, za blize, za sitnu divljac, za sumu, za ravnicu, po kalibru za ovo, po kalibru za ono...
Kod oruzja za sport: treba ti za ovu disciplinu, onu disciplinu, disciplinu broj tri, cetiri, definirano prema tehnickim pravilima pojedinog saveza ili discipline, itd... tesko bi bilo naci razlog za ograniciti (premda se u nekim drzavama ogranicava)
Attachments
03 din.jpg
Turn better into best!

MatijaX
Razvodnik
Razvodnik

Post by MatijaX » 03 Apr 2023, 20:47

@jolly

Prihvaćam. Moja kriva pretpostavka. Pomiješao sam stvari.
:roll:
dzg

ak63d
Razvodnik
Razvodnik

Post by ak63d » 12 Apr 2023, 23:29

pitanje

htio bih nabavit .22LR revolver a to ne mogu na lovacku dozvolu pa u slucaju da zatrazim preko HSS-a za sport trebam li
raditi ponovni lijecnicki ili vrijedi postojeci?
dali je oruzni list na trajno kao lovački ili se mora produzavati svako par godina ?

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Stargazer » 12 Apr 2023, 23:35

ak63d wrote:pitanje

htio bih nabavit .22LR revolver a to ne mogu na lovacku dozvolu pa u slucaju da zatrazim preko HSS-a za sport trebam li
dali je oruzni list na trajno kao lovački ili se mora produzavati svako par godina ?
Trajni je i sportska i ljecnicki i ne mora se raditi ponovo.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 13 Apr 2023, 05:01

Prvi uvjet je da si clan streljackog kluba. Znaci da svake godine imas clanarinu, i svakojake druge obaveze koje slijede iz clanstva u klubu.
Mozda izlazak na natjecanje, i sl.

Oruzni list je na trajno.
Medjutim, ako ne ispunjavas obaveze u klubu, clanarina ili druge aktivnosti, klub bi trebao/mogao obavijestiti MUP da vise nisi aktivni strijelac, a onda gubis pravo na sportso oruzje. (na pr. naredne godine ako ne platis clanarinu)
(nije rijedak slucaj da se povremeno pojavi poneki lik, koji misli da ima OL na trajno, pa zato ne mora platiti clanarinu.)

Lijecnicki je jedan, za sve. sportsko, ili lovacko, svejedno.
Medjutim sportski strijelac je sportas a prema zakonu o sportu, za natjecanje se trazi lijecnicki za sportasa. (to nije lijecnicki za oruzje)

Uglavnom, ovo je sustav. Komplicirano. :A00:
ALi sama primjena jako puno oviisi o upravi kluba i pravilima clansta u klubu. Negjde moze biti "jednostavnije".
Turn better into best!

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 13 Apr 2023, 06:27

Poznam odredjeni broj lovaca, koji imaju kratku cijev u 22lr. I nije ni sportsko ni lovacko.

Da ne mutis oko sporta, pitaj u mup-u, jednostavno da li bi ti dali to na dozvolu za drzanje za osobnu zastitu.
Ako potvrde, napravi tako. Ne vjerujem da ce ti raditi probleme, kad vec imas lovackog oruzja.
Oruzje za sportsko streljastvo, je administrativni "pain in the ass", barem kroz HSS, kako sam ti prethodno opisao.
Isplati se pitati, za jednostavniji nacin. Vjerojatno ce proci.
Turn better into best!

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 13 Apr 2023, 08:50

Da pojednostavnimo stvar.
Najjednostavnije je da 22 lr zatražiš za samoobranu(držanje).
Liječnićki novi ti nije potreban,OL je trajan.
Ja sam tako napravio.

ak63d
Razvodnik
Razvodnik

Post by ak63d » 13 Apr 2023, 17:49

jolly wrote:

Poznam odredjeni broj lovaca, koji imaju kratku cijev u 22lr. I nije ni sportsko ni lovacko.

Da ne mutis oko sporta, pitaj u mup-u, jednostavno da li bi ti dali to na dozvolu za drzanje za osobnu zastitu.
Ako potvrde, napravi tako. Ne vjerujem da ce ti raditi probleme, kad vec imas lovackog oruzja.
Oruzje za sportsko streljastvo, je administrativni "pain in the ass", barem kroz HSS, kako sam ti prethodno opisao.
Isplati se pitati, za jednostavniji nacin. Vjerojatno ce proci.
vrijedi probat, javim sta su rekli.
Nije da mi je to neka potreba al eto ako moze bez velikih komplikacija zasto ne.
Hvala svima na odgovorima.

ak63d
Razvodnik
Razvodnik

Post by ak63d » 26 Apr 2023, 19:11

znaci ne moze .22LR pistolj
samo za osobnu zastitu koja nece proc ili streljaštvo

morat cu nac neku kompaktnu puškicu .22lr

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 26 Apr 2023, 20:00

Što ne može?
Napisao sam ti što trebaš napraviti...

ak63d
Razvodnik
Razvodnik

Post by ak63d » 26 Apr 2023, 22:38

Mirok wrote:Što ne može?
vidio sam. Neće mi proći na samoobranu rekla mi je.
Samo sport

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 26 Apr 2023, 22:40

Na samoobranu/držanje?
Jesi li pitao za to ?
Dakle,ne DiN,samo za držanje.

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Stargazer » 27 Apr 2023, 02:33

ak63d wrote:
Mirok wrote:Što ne može?
vidio sam. Neće mi proći na samoobranu rekla mi je.
Samo sport
Meni eto frendu odobrili ar-10 na samoobranu. Zakoni i PU su cudo.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 27 Apr 2023, 09:47

Sklon sam vjerovati da kolega ak63d vjerojatno nije pitao da treba samo na držanje/samoobrana,a PU se izjasnila negativno misleći na DiN...
Da sam na njegovome mjestu,ja bih podnio zahtijev za držanje/samoobranu pa neka rješavaju kako misle da treba.
Nema se što izgubiti...
Kako sam već naveo,ja sam tako napravio i dobio sam(PU Zagreb).

Post Reply