Nož - OTF upitnik

Noževi, bajunete, mačevi, sjekire, mačete...
lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Re: Nož - OTF upitnik

Post by lex-lutor » 08 Nov 2022, 16:38

jolly wrote:Lex ti si brutalan!
Ti moras hitno na tecaj politicki korektnog izrazavanja! :D :D :D
Ma da ne bi slucajno, te vrste preseravanja su nas i dovele u nebuloze... Glupanu ne smijes reci da je glup, pederu ne smijes reci da je peder, crnac nije crnac nego bjelac koji je zagorio u rerni i sto jos... Mama i Tata su roditelj 1 i roditelj 2 ... MA nabijem ih sve skupa... mozda Putin spasi situaciju pa pritisne "reset" za ljudsku glupost !
Nemoguće je Nemoguće

Takezo
Pozornik
Pozornik

Post by Takezo » 27 Jun 2023, 07:45

lex-lutor wrote:
MatijaX wrote:....OTf čakija..... .njihova je osnovan namjena da služe za napad
Nije istina, cak ni priblizno... OTF noz je vrhunski alat u nasem poslu kada si npr. u radovima na visini sa svim pojasima i zakackama i drugom sig.opremom. Noz kojeg otvaras i zatvaras jednom rukom, jos u rukavicama je za mene ALAT i to nezamjenjiv...
Svi preklopni nozevi koje imam se mogu otvriti jednom rukom, to je kljucan kriteriji. Niti jedan nije sa gumbom i oprugom.

Vecinom ili imaju "rupu" u ostrici za prst kojim se otvara (tipa spyderco) ili neke pologice koje se prstom pomaknu isl. Ovisno o tipu kocnice mogu se neki podesiti i za otvaranje trzajem zgloba.

Nozevi koji iskacu iz drske su uglavnom (ima iznimaka) sa ostricom oblika bodeza, a to svojom geometrijom nije idealan radni noz vec namjenjen ubadanju i stvoren je prije svega za nanosenje stete zivucem mesu, odnosno organima. Od citavog spektra orudje-nozeva namjenjenih za sve od otvaranja kartonskih kutija do kampiranja, preklopnih i fiksnih - niti jedan mi nije bodez niti automatik. Doduse niti jedan ne koristim sa nekim jako debelim i nezgrapnim rukavicama pa je to faktor za koji mogu zamisliti da bi skakavac cinio zanimljivim, ne znam.

No ako je zbog neke vrlo specificne situacije, specificnog posla, rukavica isl bas takav noz idealan za tu funkciju onda bi na sudu to obrazlozenje trebalo biti dovoljno. Doduse, vrlo je malo sanse da bi na sudu uopce zavrsio zbog koristenja noza u tim uvjetima.

A zato i jest zakon pisan nedoreceno, to nije uvijek mana.

Npr ako napises da se ne smije na ulici nositi noz iznad 4 cm mogao bi kazniti mesara ili kuhara koji nosi alatku na ostrenje u radionu preko puta. Upravo zato se u obzir uzima kontekst jer u jednom kontekstu je pajser oruzje, a u drugom noz orudje. Izdvajaju se doduse oruzja za koja se smatra kako nemaju niti potencijalno drugu namjenu, ali sumjam u neke velike posljedice cak i kod njih ako se koriste kao orudja sa dobrim opradanjem i na mjestu i situaciji koja ni po cemu ne upucuje na drugu namjeru.

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 29 Jun 2023, 11:05

Nisam siguran jesu li svi sudionici rasprave imali moderan OTF nož u rukama.

Ono što se odmah vidi je da oštrica koja izlijeće jedva da može probušiti papir. Naime, sustav opruga tako je posložen da se ne dogodi nezgoda pri iskakanju oštrice (aktivacija u džepu i zabijanje u nogu i sl.). Možda je netko mislio da ta oštrica izlijeće pod pritiskom neke silne opruge i tako ubada? Uopće nije tako.

Tek kad je oštrica fiksirana u prednjem položaju, ovaj se nož počinje ponašati kao i svaki drugi, ali je od njih slabiji. Cijeli taj sustav opruga i gumba ga čini mehanički kudikamo manje robusnim od drugih preklopnih, a pogotovo fiksnih noževa. Cijeli taj OTF je samo vizuelni dojam i ništa drugo.

Onaj tko ima loše namjere i odabere OTF nož umjesto bilo kojeg drugog noža, jako je loše izabrao.

Većina modernih prelopnih noževa otvara se i zatvara jednom rukom, ali uz promjenu hvata. Kod OTF noževa promjena hvata je minimalna. Svaka promjena hvata može rezultirati ispadanjem noža, što je vrlo nezgodno ako radite npr. na visini.

Takezo
Pozornik
Pozornik

Post by Takezo » 29 Jun 2023, 16:33

Nije mi nikad palo na pamet da bi logika bila kako samo izbacivanje ostrice sluzi ozljedjivanju.

U ovom djelu postoji odredjeni raskorak izmedju stvrnosti i percepcije kod nekih ljudbitelja hladnog oruzja. Usljed marketinga raznih borilackih biznisa nekakve egzoticne ostrice poput karambita i komplicirane estetski privlacne tehnike se dozivljavaju necime "opasnim", ali stvarni napadi nozem su skoro potpuno ubodni, cesto prikriveni i neprimjeceni dok nije prekasno, a ako je napad ocit onda obicno funkcionira tako da se slobodnom rukom grabi protivnik i kontrolira distanca, a nozem sto brce ubada u mekani (bez kosti)dio trupa, nema tu nekakvih velikih filmskih dvoboja i mahanja oruzjem, to nije macevanje. Slijedom toga najbolji je noz za napad na ljude onaj uske i tanke dvostrane ostrice, a vecina "obrana od noza" i kompliciranih tehnika borbe sa istom prodaja magle. Tu nema nekog napretka od izuma bodeza te je taj tip ostrice i dalje najbolji za usmrcivanje drugog ljudskog bica. Naravno ako je ostrica dovoljno duga da dosegne unutarnje organe, ako nije onda je mozda bolja nazubljena zakrivljena ostrica za presjecanje glavnih krvotoka, ali to je uvijek neprakticnija i losija opcija od ubodne.
Naravno tu govorimo o uobicajenim civilnim uvjetima bez nosenja zastite. Isti razlog zbog kojega su u proslosti macevi za civilni dvoboj, a od kojih se razvilo i moderno sportsko macevanje, bili vrlo tanusni i slabasni, ali visoko probojni, za razliku od maceva za rat gdje se u obzir uzimao oklop.

Ukratko - osjetljivost mehanizma ide u prilog besmislu koristenja kao radnog noza, a ne borbenog. Manje je opterecenja kod ubadanja u ljudsko tijelo nego obrade drveta ili sto vec. I ostrice nozeva namjenjenih za borbu su u pravilu slabije, lomljivije, ne trebaju kvalitetne celike, tanje i uze jer im je cilj sto bolje probiti meso, a ne biti sto cvrsce niti odrzavati ostrinu kroz sate i sate teske upotrebe.

Slazem se doduse da je sam mehanizam otvaranja vise stvar vizualnog dojma i da bi eventualno zabrana prije trebala biti vezana uz geometriju ostrice nego mehanizam.
No mozda logika opet ne ide samo za time koliko je stetno nego i kakva je inherentna namjena. Npr zabranjeni surikeni nisu nesto sto realno moze prouzrociti veliku stetu, sigurno manje od kuhinjskog noza, ali nema niti neku drugu namjenu za koju je radjeno pa je tom logikom valjda na listi zabranjenog.
Mozda je tu i dosta neke povijesne inercije iz vremena kada je bilo manje mehanizama jednorucnog otvaranja nego ih danas ima.

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 29 Jun 2023, 20:57

Odličan odgovor. Nekako dvojim ipak da oni koji odlučuju idu tako promišljeno. :)

SOOVLS
Pozornik
Pozornik

Post by SOOVLS » 30 Jun 2023, 12:48

Ok, sada prelazim malo naslov teme ali... ako tko može reći svoje mišljenje i iskustvo naslovno na otvaranje/zatvaranje preklopnih noževa.
Koristim Smith&Wesson First Millenium Run, nekog manjeg Fox-a ali najčešće sam sa Sog Vulcan-om.
Sog Vulcan ima sustav bravljenja vačićima i to zaista dobro radi.
Otvaranje i zatvaranje idu glatko i lagano.
Ima li tko isustva sa drugim izvedbama, drugih proizvođača, koji bi bio najbolji?
Streljivo je glavno. Oružje samo alat koje radi posao...

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 30 Jun 2023, 16:58

Trideset godina pratim i koristim noževe, imao sam ili koristio mnoge modele, raspona cijene od par kuna do gotovo 1000eur.

Nemoguće je u par redova objasniti koji nož je dobar a koji nije, to zaista ovisi o puno stvari. Jedan nož može biti odličan za jednog korisnika, a drugome će biti loš. U svijetu noževa svakako vrijedi koliko para toliko muzike, ali ima iznimaka (u oba smjera). Da postoji najbolji nož, ne bi na tržištu bilo stotine proizvođača i na tisuće modela.

Nakon svih ovih godina, izbor svakodnevnog noža sveo mi se na Benchmade Adamas (standardna veličina). To je poveći preklopni nož u odličnom Cruwear čeliku. Odlično drži oštrinu, ali se izuzetno da naoštriti, bez previše truda (ali uz dobar alat, imam dijamantne bruseve). Lako se otvara i zatvara, nije malo da ga se lako izgubi, geometrija je provjerena, a može ga se i prilično zlorabiti (u smislu zadataka koji nisu baš za noževe, ako nemate drugi alat pri ruci). Da živim blizu mora, možda bih izabrao neki drugi nož i čelik, manje sklon hrđanju (npr. Magnacut).

Fiksne noževe koristim puno manje, ali uvijek je u ruksaku Lionsteel T6 u K490 čeliku, koji služi za grube stvari (cijepanje batoniranjem): priprema drva za potpalu najčešće.

Proizvođači koji me nisu razočarali: Spyderco, Benchmade, Ferhman (ne postoji više), Esee, Lionsteel, Acta non Verba, Chris Reeve, Fallkniven, Bark River, Winkler. Probao sam još mnoge druge, ali ih ne bih naveo kao besprijekorne.

SOOVLS
Pozornik
Pozornik

Post by SOOVLS » 30 Jun 2023, 17:09

Malo se jesmo udaljili od samog naslova teme...
Moj SG Vulcan je manji za oko 1cm od spomenutog Adamsa.
Sječivo je od VG10 čelika.
Malo mi je bedara oštriti sječivo ali eto...
Ali mehanizam otvaranja, zatvarnja je odličan.
Takav preklopni nož nije manje praktičan od OTF-a.
Kakvi su drugi noževi po toj temi, otvaranje, zatvaranje (provedivo jednom rukom)?

Takezo
Pozornik
Pozornik

Post by Takezo » 30 Jun 2023, 23:22

SOOVLS wrote:Ok, sada prelazim malo naslov teme ali... ako tko može reći svoje mišljenje i iskustvo naslovno na otvaranje/zatvaranje preklopnih noževa.
Koristim Smith&Wesson First Millenium Run, nekog manjeg Fox-a ali najčešće sam sa Sog Vulcan-om.
Sog Vulcan ima sustav bravljenja vačićima i to zaista dobro radi.
Otvaranje i zatvaranje idu glatko i lagano.
Ima li tko isustva sa drugim izvedbama, drugih proizvođača, koji bi bio najbolji?
Ne mogu rec da su mi razlicti sustavi ovaranja i kocnica nesto preusudni.

Tj bitno je da kocnica solidno radi i da se moze otvoriti jednom rukom, sve ostalo su detalji jer preklopni noz necu koristiti pod ne znam kakvim opterecenjima niti ce mi stotinka brzeg ili sporijeg otvaranja igrati ulogu. U rijetkim situacijama kad treba nesto ozbiljnije bolja je fiksna ostrica, a ako je jako ozbiljno full tang. Najcesce F1, osobno ne nalazim puno situacija gdje mi treba duza ostrica od njegove.

Spyderco mi od preklopnih ima najdrazi mehanizam otvaranja, ali daleko najvise koristim benchmade-ov bugout zbog banalnog razloga jako male tezine. To je jedino sto ikad nosim sa sobom ne racunajuci povremeni multitool ako idem neke sitne radove obavit. Ostalo stoji u ladici, autu ili slicno, sa vremenom sam dosao do zakljucaka da je vecina toga bila bacanje para slijedom marketinske povodljivosti na stvari koje realno ne trebaju.
Cak i u sumi noz cesce treba za rezanje kobase nego za battoning sa kojime se tolko kurce po YT recenzijama kao da svi samo sto nismo ispali iz aviona u djungli pa moramo prezivjeti mjesecima sa nozem i vezicama za cipele, teski overkill. Stoga i na krace izlete u prirodu ne nosim nista vise od bugouta.

(lovacki nozevi su neka druga prica, ali mislim da nije ovdje tema).

SOOVLS
Pozornik
Pozornik

Post by SOOVLS » 02 Jul 2023, 22:59

ok, naredna nabava mi je Spyderco...

Post Reply