Zasto Hrvati kupuju oruzje u Hrvatskoj?

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Re: Zasto Hrvati kupuju oruzje u Hrvatskoj?

Post by Stargazer » 12 Oct 2023, 10:28

Ariel wrote:Nema tu neke filozofije. Trgovac će uvijek staviti najvišu moguću cijenu za koju misli da će je kupci plaćati, no je li ta cijena optimalna?

E sad, koja je optimalna cijena? Ona visoka koju će platiti samo 2% potencijalnih kupaca? Ona najniža koju će platiti 99% njih ali od koje se ne može živjeti? Optimalna je ona kod koje je profit maksimalan (ne postotan, već ukupni na prodanu količinu). Ima tu još faktora, ali ovo su najbitniji. Vjerujte, ni jedan trgovac ne voli da mu potencijalni kupci bježe u SLO. Samo je pitanje hoće li se protiv toga boriti (ako misli da je taj udio značajan) i kako (poboljšanjem ponude, ili možda prijetnjama i prijavama) i vjeruje li da je to uopće pametno na našem tržištu?

Griješe li naši trgovci u formiranju cijene? Je li to nešto svojstveno hrvatskom genu u odnosu na slovenski? Naučeno ponašanje? Kud svi tud i ja? Kakvu bi cijenu stavio Slovenac koji otvori trgovinu u Hrvatskoj? Jesu li Slovenci samo bolji ljudi ili možda poslovniji? Ili ih je konkurencija nagnala na takve cijene, dok smo mi još nerazvijeno tržište? Imaju li austrijske banke u HR jednake kamate na kredite kao u Austriji? Je li svojedobno Ljubljanska banka imala jednak odnos prema štedišama u SLO i u HR po pitanju stare devizne štednje, ili su Slovencima udovoljili a s nama se vukli po sudovima desetljećima? Koliko kupaca je spremno odlaziti po nešto u SLO kad se na to doda papirologija? Vjerujte, kupci strahovito bježe od papirlogije - kad je 2018. sve zračno oružje prebačeno u C kategoriju, samo zbog te registracije prodaja je pala za 70%. Ne vole se kupci zajebavati s papirima, a još manje nešto tražiti, da ih se evidentira, provjerava i sl. Netko je spomenuo da se u SLO proda 3 milijuna komada .223 a kod nas 100.000. Mislite li da bi se izjednačavanjem cijene postiglo da se u HR proda tih 3 milijuna? Ili, proporcionalno broju stanovnika, 6 milijuna? Bi li onaj tko kupuje po 50 metaka jednom u 6 mjeseci sad kupovao po 3000?

Nemojte ovo shvatiti kao izrugivanje, ali ako mislite da možete bolje, samo naprijed. Konkurencija je najjači pokretač.
Mislim, odgovor na cijeli prvi paragraf je ekonomija dala odavno, a to je nesto sto se zove elasticnost ponude i potraznje. Nadjes cijenu koja odgovara tebi i trzistu i na temelju toga zaradujes. To sto u hrvatskoj trzistna ekonomija nema mjesta je sasvim drugi problem.

samoborac
Skupnik
Skupnik

Post by samoborac » 12 Oct 2023, 10:42

Garancija je jedan od glavnih razloga zašto se kupuje oružje u Hrvatskoj. Ako se nešto i uštedjelo pri kupovini, u slučaju kvara u garantnom roku se sve to izgubi na troškove puta, poštarine i popratne dokumentacije. Naravno, ako želiš nešto čega kod nas nema, to je druga priča.

Poslano sa mog SM-S918B koristeći Tapatalk

samoborac
Skupnik
Skupnik

Post by samoborac » 12 Oct 2023, 12:36

Kad smo već kod garancije. Zgasnuo mi je Sightmark red dot za Hellcat nakon 60 ispaljenih metaka pa sam ga odnio natrag u Bojnu, napravili zapisnik i sad čekam.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times

Post by Mirok » 12 Oct 2023, 14:47

samoborac wrote:Kad smo već kod garancije. Zgasnuo mi je Sightmark red dot za Hellcat nakon 60 ispaljenih metaka pa sam ga odnio natrag u Bojnu, napravili zapisnik i sad čekam.
Kakav je kod njih sada postupak?

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Stargazer » 12 Oct 2023, 15:56

samoborac wrote:Kad smo već kod garancije. Zgasnuo mi je Sightmark red dot za Hellcat nakon 60 ispaljenih metaka pa sam ga odnio natrag u Bojnu, napravili zapisnik i sad čekam.
Imo kvar puske, odneo u sloveniju isti dan rjesili jer imaju zamjenske djelove na stanju.

Za Hrvatsku nisam imao osobno, ali cuo sam svasta.

samoborac
Skupnik
Skupnik

Post by samoborac » 12 Oct 2023, 16:03

Sightmark daje doživotnu garanciju pa se nadam da neće biti problema. Očekivao sam zamjenu na licu mjesta ali čeka se odobrenje proizvođača za popravak, zamjenu ili povrat novca.
Prodavač je bio ljubazan, iako nisam imao originalni račun izvukao mi je duplikat jer je roba plaćena karticom. Još jedna od prednosti kupovanja u Hrvatskoj. ;) Nadam se da će i krajnji rezultat reklamacije biti zadovoljavajući.

timmy75
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by timmy75 » 12 Oct 2023, 16:22

samoborac wrote:Garancija je jedan od glavnih razloga zašto se kupuje oružje u Hrvatskoj. Ako se nešto i uštedjelo pri kupovini, u slučaju kvara u garantnom roku se sve to izgubi na troškove puta, poštarine i popratne dokumentacije. Naravno, ako želiš nešto čega kod nas nema, to je druga priča.

Poslano sa mog SM-S918B koristeći Tapatalk
Pa ako sam nešto kupio u Sloveniji, a ima distributer/servis u RH, zašto ne bi mogao poslati u naš servis? Garancija vrijedi u cijeloj EU.
Put your money where your mouth is.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 12 Oct 2023, 16:33

samoborac wrote:Sightmark daje doživotnu garanciju pa se nadam da neće biti problema. Očekivao sam zamjenu na licu mjesta ali čeka se odobrenje proizvođača za popravak, zamjenu ili povrat novca.
Prodavač je bio ljubazan, iako nisam imao originalni račun izvukao mi je duplikat jer je roba plaćena karticom. Još jedna od prednosti kupovanja u Hrvatskoj. ;) Nadam se da će i krajnji rezultat reklamacije biti zadovoljavajući.
Nekako sam i mislio da bi trebala ići zamjena za novo i to odmah.

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 12 Oct 2023, 19:13

Stav EU i određene direktive idu u smjeru popravka, a zamjene tek ako popravak nije moguć (u razumnom roku). Sve kako bi se riješilo škarta.

Gotovo svaki kupac odmah s vrata traži zamjenu ili povrat novca, bez obzira koliko i kako proizvod bio korišten, pa čak i ako je krivnja kupca. Neki bi se i tukli. I tu dolazimo do apsurdnog scenarija da nešto koristiš npr. pola godine, to se pokvari i tražiš povrat novca u punom iznosu.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 12 Oct 2023, 20:02

Vidiš,svaki kupac kupuje robu jer mu treba.
Platiš,pokvari se,to reklamiraš,ide na popravak i to plaćeno sada više nemaš,nadaš se "razumnom roku"popravka.....
Znači,nemaš robu,a ni lovu,a ni željeno ne možeš koristiti....

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 12 Oct 2023, 20:29

Reklamacija znači da proizvođač odnosno njegov zastupnik stoje iza proizvoda na način da besplatno otklanjaju nedostatke iz proizvodnje. Ništa manje, ništa više.

Pri tome zakon ne definira baš nikakve rokove, pa ljudi često sami smišljaju što je razumno a što ne. Kod nas ako se čeka više od 6 tjedana ili se proizvod pokvario više od 2 puta u godinu dana, mijenjamo ili vraćamo novac. Jasno, ako je kvar rezultat nedostatka proizvoda, a ne izazvan nepažnjom i sl. Ima i onih koji to žele zlorabiti, pa u te kvarove ubrajaju one izazvane nestručnim rukovanjem. Ako je proizvod baš nov (kupljen prije koji dan/tjedan i nekorišten), dajemo novi odmah.

Ali kroz godine upoznao sam i drugu stranu. Dao bi se esej napisati o pokušajima podvale i prevare, nerealnim očekivanjima, prijetnjama i fizičkim nasrtajima. Zajednički nazivnik - loša i jeftina roba, loš i jeftin kupac. Jednostavno je tako. Najviše smo problema imali s kupcima najjeftinije robe.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 12 Oct 2023, 21:34

Ariel wrote:Nema tu neke filozofije. Trgovac će uvijek staviti najvišu moguću cijenu za koju misli da će je kupci plaćati, no je li ta cijena optimalna?

E sad, koja je optimalna cijena? Ona visoka koju će platiti samo 2% potencijalnih kupaca? Ona najniža koju će platiti 99% njih ali od koje se ne može živjeti? Optimalna je ona kod koje je profit maksimalan (ne postotan, već ukupni na prodanu količinu). Ima tu još faktora, ali ovo su najbitniji. Vjerujte, ni jedan trgovac ne voli da mu potencijalni kupci bježe u SLO. Samo je pitanje hoće li se protiv toga boriti (ako misli da je taj udio značajan) i kako (poboljšanjem ponude, ili možda prijetnjama i prijavama) i vjeruje li da je to uopće pametno na našem tržištu?

Griješe li naši trgovci u formiranju cijene? Je li to nešto svojstveno hrvatskom genu u odnosu na slovenski? Naučeno ponašanje? Kud svi tud i ja? Kakvu bi cijenu stavio Slovenac koji otvori trgovinu u Hrvatskoj? Jesu li Slovenci samo bolji ljudi ili možda poslovniji? Ili ih je konkurencija nagnala na takve cijene, dok smo mi još nerazvijeno tržište? Imaju li austrijske banke u HR jednake kamate na kredite kao u Austriji? Je li svojedobno Ljubljanska banka imala jednak odnos prema štedišama u SLO i u HR po pitanju stare devizne štednje, ili su Slovencima udovoljili a s nama se vukli po sudovima desetljećima? Koliko kupaca je spremno odlaziti po nešto u SLO kad se na to doda papirologija? Vjerujte, kupci strahovito bježe od papirlogije - kad je 2018. sve zračno oružje prebačeno u C kategoriju, samo zbog te registracije prodaja je pala za 70%. Ne vole se kupci zajebavati s papirima, a još manje nešto tražiti, da ih se evidentira, provjerava i sl. Netko je spomenuo da se u SLO proda 3 milijuna komada .223 a kod nas 100.000. Mislite li da bi se izjednačavanjem cijene postiglo da se u HR proda tih 3 milijuna? Ili, proporcionalno broju stanovnika, 6 milijuna? Bi li onaj tko kupuje po 50 metaka jednom u 6 mjeseci sad kupovao po 3000?

Nemojte ovo shvatiti kao izrugivanje, ali ako mislite da možete bolje, samo naprijed. Konkurencija je najjači pokretač.
Ja sam prvi koji tvrdi "support your local gun shop"
I ako mi treba hitno kupiti kutiju metaka, radije cu to kupiti u najblizoj trgovini nego da moram u Sloveniju.

Takodjer sam svjestan pojedinih visljih cijena oruzja u HR, nego u Sloveniji.
Ove vislje cijene nisu uvijek prisutbe, ali nalaze se povremeno po raznim trgovinama. (neke cijene u HR su unutar MSRP proizvodjaca), a neki put vislje.
Posto vislje cijene nisu vezane iskljucivo za jednu trgovinu, moja je pretpostvka da se nasi trgovci suocavaju sa drugacijim uvoznim propisima i taxama nego trgovci u drugim drzavama.

Moje prvo pitanje glasi, kakvi su uvjeti poslovanja za Hrvatskog trgovca, u usporedbi sa Slovenskim trgovcem i da li radi tog povremeno imamo vislje cijene?

Drugo pitanje:
Takodjer napominjem da uocavam vrlo veliku razliku u praksi oko sponzorstva od trgovca do trgovca.
Trgovac A sklon davati popuste u trgovini, i davati izdasne nagrade u proizvodima na natjecanjima (puske, optike, pistolji i sl), dok trgovac B ne zeli cuti ni rijeci o sponzorstvu a kamoli o nagradama na raznim sportskim dogadjajima.
Poslovna politika, naravno.
Ali ocito je da neki trgovci nadju racunicu u doslovce davanju na poklon. I to u Hrvatskoj! Kako to?
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 12 Oct 2023, 21:39

Znam da ima svega.
I u mome poslu sam svašta vidio i doživio.
I stvarno ima tih "kreativnosti"kojima se neki ljudi posluže.
Ponekad da ne povjeruješ :mrgreen:

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 13 Oct 2023, 11:03

Pokušat ću odgovoriti na Jollyeva pitanja kao trgovac, ali primarno u srodnoj branši (airsoft).

Do 2013. i ulaska u EU, slovenski airsoft shopovi su nam odnosili i do 50% kupaca i prodaje. Krško, neko selo uz Breganu kojem sam zaboravio ime, Maribor itd. su imali airsoft shopove koji su živjeli od Hrvata. Mi smo imali carinu 15% na dijelove i opremu, a oni 2,8%. Carina na replike je bila 7% kod nas, kod njih 3,2%. Uz to, imali su cijelu EU i distributere od kojih je roba stizala efikasno i brzo, jasno bez carine i s plaćanjem PDV na kraju idućeg mjeseca. Ako bismo naručili iz te iste EU, imali bismo dvostruko carinjenje, pa smo morali nabavljati robu s Dalekog Istoka, što je bio dugotrajan proces a obrtaj spor. RObu smo plaćali unaprijed po 2-3 mjeseca, pa cijeli PDV kod ulaska u HR i sl.

Naša carina za fizičke osobe nije radila svoj posao i ljudi su kupili robu u SLO koja je u startu bila jeftinija za 10-15%, na to dobili povrat DDV, a naš carinik ih je samo propustio bez carinjenja čime je direktno oštetio i proračun i posredno HR trgovce. Rezultat - priče kako su HR shopovi 40% skuplji, hrvatski trgovci gramzivi i sl.! Kad smo ušli u EU, priča se okrenula i gotovo nitko više ne kupuje airsoft opremu u SLO. Kod nas je ponuda bolja, a cijene jednake ili niže. Jednostavno jer imamo jednake uvjete kao SLO airsoft shopovi, a veće tržište.

Jesmo li 2013 postali pametniji ili bolji ljudi? Nismo. Samo smo dobili jednake uvjete kao konkurencija u SLO. Ovo je priča koju je malo tko proživio, ali je potpuno točna i nadam se da pokazuje neke odnose. Nekad je samo mala razlika u startu dovoljna da dovede do velike razlike u rezultatu.

Sa sponzorstvom i nagrdama imam šarena iskustva. Znalo se dogoditi da netko odmah drugi dan želi nagradu zamijeniti za nešto drugo ili čak traži povrat novca. Oni s malo više srama su ih ipak samo stavljali u oglasnike.

Zanimljivo područje je influencerstvo, odnedavno imamo bar 3 kanala s youtuberima iz HR koji se bave (više ili manje) oružjem. Samo ću reći da bi trebali manje energije trošiti na stvaranje klanova, ogovaranja, međusobna ocrnjivanja, javne prepirke i osobne napade, a više na kvalitetan sadržaj (koji rade, da se razumijemo).

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 13 Oct 2023, 11:10

Ariel wrote: Zanimljivo područje je influencerstvo, odnedavno imamo bar 3 kanala s youtuberima iz HR koji se bave (više ili manje) oružjem. Samo ću reći da bi trebali manje energije trošiti na stvaranje klanova, ogovaranja, međusobna ocrnjivanja, javne prepirke i osobne napade, a više na kvalitetan sadržaj (koji rade, da se razumijemo).
Hvala na prethodnom opseznom odgovoru!
:A25:

Slazem se da nam treba manje klanova.

Nego, kad si spomenuo HR YT kanale, koji su to?
Ja sam stavio link na cro ballistic, imamo clana foruma zhrvoje koji vodi svoj YT kanal, takodjer imamo linkove, postoji li jos neki koji nisam spomenuo?
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 13 Oct 2023, 11:24

Ne znam ih pod time imenima, ali postoji cro ballistc, geartest_hr i tactical croatia. Bio je i tactical brothers, ali nije više aktivan.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 13 Oct 2023, 14:29

:A25:
Turn better into best!

matezg1
Narednik
Narednik

Post by matezg1 » 16 Oct 2023, 22:54

Problem nas Hrvata je da nam je uvijek sve strano bolje .
HS nevalja ajmo kupit Arex ili Glock ,naš youtube kanal nije dobar ima boljih u Americi i Sloveniji
ajmo popljuvat sve šta ima kod nas . Iz tog razloga niti nema ponude jer svaka ozbiljna firma traži tržište gdje ju cijene.
U americi HS ili Springfireld je daleko cijenjeniji pištolj ako upišeš bilo koji forum svi ga hvale a nama uvijek nešto nevalja i to je bez veze
bolji je Turski pištolj Slovenski ili neznam koji drugi samo da nije Hrvatski . Kompleks malih naroda sad kad imamo državu ajmo sve kupovat vani pa ćemo se čuditi kad nebude ništa više dostupno kod nas
jer nema za koga.
Jesam lokal patriota i koliko se to god svima čini glupo ali našim trgovcima i proizvođačima plaćam pdv i kupit ću uvijek u Konzumu Hrvatski proizvod
prije nego strani jer pdv koji ide u naš proračun a ne u Slovenski ako mi je nešto skupo kažem da mi je skupo i tražim bolju cijenu
i dogovaram se ili ne kupim . Ako kupiš više od jednom možeš se dogovorit za cijenu . Unazad 5 godina cijene i ponuda su se dosta popravile
neke stvari su jeftinije kod nas i to se tek sada vidi sa uvođenjem eura nego u Sloveniji . Taj isti CZ možeš kupiti kod nas po toj cijeni samo trebaš malo pogledati ponudu ,otvoriš njuškalo ,pogledaš trgovine i na kraju malo se i cijenkaš
i naći gdje je jeftiniji jer svaki trgovac ima akcije i popuste i možeš naći sve za dobru cijenu .

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Stargazer » 17 Oct 2023, 03:22

matezg1 wrote:Problem nas Hrvata je da nam je uvijek sve strano bolje .
HS nevalja ajmo kupit Arex ili Glock ,naš youtube kanal nije dobar ima boljih u Americi i Sloveniji
ajmo popljuvat sve šta ima kod nas . Iz tog razloga niti nema ponude jer svaka ozbiljna firma traži tržište gdje ju cijene.
U americi HS ili Springfireld je daleko cijenjeniji pištolj ako upišeš bilo koji forum svi ga hvale a nama uvijek nešto nevalja i to je bez veze
bolji je Turski pištolj Slovenski ili neznam koji drugi samo da nije Hrvatski . Kompleks malih naroda sad kad imamo državu ajmo sve kupovat vani pa ćemo se čuditi kad nebude ništa više dostupno kod nas
jer nema za koga.
Jesam lokal patriota i koliko se to god svima čini glupo ali našim trgovcima i proizvođačima plaćam pdv i kupit ću uvijek u Konzumu Hrvatski proizvod
prije nego strani jer pdv koji ide u naš proračun a ne u Slovenski ako mi je nešto skupo kažem da mi je skupo i tražim bolju cijenu
i dogovaram se ili ne kupim . Ako kupiš više od jednom možeš se dogovorit za cijenu . Unazad 5 godina cijene i ponuda su se dosta popravile
neke stvari su jeftinije kod nas i to se tek sada vidi sa uvođenjem eura nego u Sloveniji . Taj isti CZ možeš kupiti kod nas po toj cijeni samo trebaš malo pogledati ponudu ,otvoriš njuškalo ,pogledaš trgovine i na kraju malo se i cijenkaš
i naći gdje je jeftiniji jer svaki trgovac ima akcije i popuste i možeš naći sve za dobru cijenu .
Neko se trudi zaradit sendvic.

Marin223
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik
Been thanked: 1 time

Post by Marin223 » 17 Oct 2023, 05:57

Nisam bas primjetio pljuvanje po HS-u, ako da, koji su argumenti da ne valja ?

Post Reply