Koji su vasi stavovi o "militarizaciji"?
Re: Koji su vasi stavovi o "militarizaciji"?
Najbolja tema dugo vremena. Simpatično je kako neki imaju značaj koji nisu ni sanjali. Ne smatram se nešto političnom osobom, niti sam propagirao teorije zavjere, ali svakako mi tlak dižu uhljebi, nesposobnost, birokracija, skrivanje iz GDPR, procedure, funkcije itd. Za sad dominira znatiželja, volio bih čuti što se to mota po glavama tih agenata ako mene i slične ljude smatraju ugrozom. Za sad se nisu javili, ali uvijek stignu. U neku ruku me i vrijeđa što se nisu javili, pa zar sam toliko nebitan? 
Neće te nitko, ne boj se. Tebe treba izvući iz septičke jame, u koju si uletio nerazmišljajući. Ne te gurati još dublje.
Evo promisli sam. Spomenio si npr. Međimurje. Kako bi ti se svidjelo da se određena grupa građana preko noći naoruža i krene vježbati zasjede, timove, kretnje...
Bi li ti bilo svejedno? Mislim da ne bi. Očekivao bi da država nešto poduzme i zaštiti te.
Država je poduzela i zaštitila građane. Vjerujem da ti ništa nije jasno i iz septičke jame to ne vidiš. Vidiš neprijateljstvo države prema tebi i svima sa tobom u jami. Ali ne i činjenicu da je država zaštitila građane.
Airsoft je skroz OK.
A što se tiče vatrenog. Zaista je toliko različitih aktivnosti. Lov, statičke i dinamičke discipline. Kolekcionarstvo ako voliš oružje. Itd. Itd.
Pa kud od svega toga odabrati vježbanje vještina za uništavanje koje ničemu ne trebaju. I navući SOA-u na vrat.
Promisli dobro, treba li ti to u životu.
Evo promisli sam. Spomenio si npr. Međimurje. Kako bi ti se svidjelo da se određena grupa građana preko noći naoruža i krene vježbati zasjede, timove, kretnje...
Bi li ti bilo svejedno? Mislim da ne bi. Očekivao bi da država nešto poduzme i zaštiti te.
Država je poduzela i zaštitila građane. Vjerujem da ti ništa nije jasno i iz septičke jame to ne vidiš. Vidiš neprijateljstvo države prema tebi i svima sa tobom u jami. Ali ne i činjenicu da je država zaštitila građane.
Airsoft je skroz OK.
A što se tiče vatrenog. Zaista je toliko različitih aktivnosti. Lov, statičke i dinamičke discipline. Kolekcionarstvo ako voliš oružje. Itd. Itd.
Pa kud od svega toga odabrati vježbanje vještina za uništavanje koje ničemu ne trebaju. I navući SOA-u na vrat.
Promisli dobro, treba li ti to u životu.
Ja ovu temu mislim da razumijem, pa što više čitam manje razumijem, pa na kraju shvatim da ništa ne razumijem.
U prvom postu original poster pita "koji su vaši stavovi o militarizaciji", u kontekstu "ovo pitanje je došlo iz rata u Izraelu".
U trenutku otvaranja teme, sam pokretač teme je imam osjećaj znao da govori o nečem drugom, tj. recentnom događaju (SOA - "militarizacija")
Nakon desetak postova, Ariel spominje obavijesne razgovore, s "instruktorima" i "polaznicima tečajeva" u režiji obavještajnih službi? WTF?
Ja ne znam da u Hrvatskoj postoji kakav legalni tečaj "vojnih vještina", "samoobrane", "taktike" ili čega već? Kako uopće to funkcionira, može li se u Hrvatskoj slična djelatnost obavljati, a da to nije za potrebe zaštitara kao obavezna godišnja provjera ili nešto slično? Gdje se može za takav tečaj prijaviti? Koliko košta?
Sam pojam "instruktora" mi isto nije baš najjasniji. Instruktor čega? Tko proglašava tu osobu instruktorom? Na temelju čega?
Koji gospodarski subjekt provodi takve tečajeve? Ima li ta tvrtka minimalne tehničke uvjete i osposobljene zaposlenike?
Meni osobno odnos instruktor-tečaj-polaznik vuče na gospodarsku djelatnost, gdje treba poštovati zakon o trgovačkim društvima, kojekakve druge propise i same akte društva i pitaj Boga što sve ne...?
Ili se cijela tema odnosi na "instruktore" i "polaznike" u ostalim državama EU ili trećim zemljama, a isti imaju hrvatsku putovnicu? Ako se misli na to, ne vidim ništa loše u tome dok se poštuju zakoni države u kojoj se to obavlja.
U prvom postu original poster pita "koji su vaši stavovi o militarizaciji", u kontekstu "ovo pitanje je došlo iz rata u Izraelu".
U trenutku otvaranja teme, sam pokretač teme je imam osjećaj znao da govori o nečem drugom, tj. recentnom događaju (SOA - "militarizacija")
Nakon desetak postova, Ariel spominje obavijesne razgovore, s "instruktorima" i "polaznicima tečajeva" u režiji obavještajnih službi? WTF?
Ja ne znam da u Hrvatskoj postoji kakav legalni tečaj "vojnih vještina", "samoobrane", "taktike" ili čega već? Kako uopće to funkcionira, može li se u Hrvatskoj slična djelatnost obavljati, a da to nije za potrebe zaštitara kao obavezna godišnja provjera ili nešto slično? Gdje se može za takav tečaj prijaviti? Koliko košta?
Sam pojam "instruktora" mi isto nije baš najjasniji. Instruktor čega? Tko proglašava tu osobu instruktorom? Na temelju čega?
Koji gospodarski subjekt provodi takve tečajeve? Ima li ta tvrtka minimalne tehničke uvjete i osposobljene zaposlenike?
Meni osobno odnos instruktor-tečaj-polaznik vuče na gospodarsku djelatnost, gdje treba poštovati zakon o trgovačkim društvima, kojekakve druge propise i same akte društva i pitaj Boga što sve ne...?
Ili se cijela tema odnosi na "instruktore" i "polaznike" u ostalim državama EU ili trećim zemljama, a isti imaju hrvatsku putovnicu? Ako se misli na to, ne vidim ništa loše u tome dok se poštuju zakoni države u kojoj se to obavlja.
Put your money where your mouth is.
Nema potrebe da mi pomažete oko septičke jame, pogotovo na temelju nagađanja. U zakonu nisam vidio neke zabrane vježbanja taktičkih radnji, zapravo jedina je razlika što se sad koristi vatreno oružje umjesto airsoft replika, pa sigurnost treba vrlo ozbiljno shvatiti.
Da ponovim pitanje na koje nema odgovora. Imate SPECWOG i instruktora Deana Rostohara, ako već mislite da ovi novopečeni ne znaju što rade. Je li on militarist i paravojnik?
Da ponovim pitanje na koje nema odgovora. Imate SPECWOG i instruktora Deana Rostohara, ako već mislite da ovi novopečeni ne znaju što rade. Je li on militarist i paravojnik?
Pokušao sam googlati njihov web da vidim o čemu se radi, ali ne radi ili ne mogu pronaći. Pa sam pronašao post na ovom forumu.Ariel wrote: Da ponovim pitanje na koje nema odgovora. Imate SPECWOG i instruktora Deana Rostohara, ako već mislite da ovi novopečeni ne znaju što rade. Je li on militarist i paravojnik?
Ukoliko je ovaj upis točan, ponavljam, ukoliko je upis točan (istinit), smatram da se radi o luđacima.Warrior wrote: Decki vjezbaju sve nacine,tehnike i taktike borbe kroz pucanje.
npr. ono sto je po "zakonu" zabranjeno jer je "opasno", pa sto cak ni nasa policija i vojska ne rade, a to je da decki pucaju jedni prema drugima u mete pored njih i sl...
Jos nikada nisam cuo de je netko u policiji i vojsci pucao da se nasloni na metu (kao napad) i da pica sa blizine od 30 cm u metu, i to sa izvlačenjem i udaranjem u metu, jer je to naravno
zabranjeno jer je opasno. Decki u specwogu ne samo da pucaju tako, vec kada ste se dodirnuli airsofta, to uvjeznbavaju sa airsoftom dok rade sa pravim napadacem dok in napada sa nozem (naravno pravim)...
No, naravno ne znas o cemu pricam, ali ako te to zanima kako rekoh odi tamo i nesto probaj nauciti, ako te zanima...
Put your money where your mouth is.
Zatečen sam da ima ljudi koji ne znaju tko je Dean Rostohar. Umjesto da spominjanjem njegovog lika i djela stvari budu jasnije, još se više kompliciraju, ponajviše iz neznanja. Uglavnom, majstor raznih borilačkih vještina i veliki autoritet, ratni veteran Dean Rostohar, izučava i podučava borilačkim, ratnim i srodnim vještinama pojedince, udruge, zaštitare, vojne i policijske postrojbe u Hrvatskoj i svijetu. Vjerujem da je sasvim jasno da nema kvalitetnog učenja bez realističnih treninga. Pa neće valjda crtati dijagrame na tabli?!Možda hoće, ali će sasvim sigurno to demonstrirati u praksi. Odradit će situaciju kakva je što bliža stvarnosti.
https://hr.wikipedia.org/wiki/Dean_Rostohar
Google je prepun stranica o njemu, što je i gdje radio i sl. I radi to već desetljećima. A sad odjednom novi klinci su problem, iako su im treninzi prilično blaži. Kako to?
https://hr.wikipedia.org/wiki/Dean_Rostohar
Google je prepun stranica o njemu, što je i gdje radio i sl. I radi to već desetljećima. A sad odjednom novi klinci su problem, iako su im treninzi prilično blaži. Kako to?
Nije problem u individualnim vještinama koje se može uvrstiti u nužnu samoobranu.
Problem je u timskim vještinama, to nije samoobrana. Ne nalazim članke u kojima građane obučava zasjedama, timovima...
Nije SOA reagirala na uvježbavanje kakvo nalazim.
Ono što je Timmy75 quotao je još uvijek za MUP. Za SOA treba nešto puno ozbiljnije.
Problem je u timskim vještinama, to nije samoobrana. Ne nalazim članke u kojima građane obučava zasjedama, timovima...
Nije SOA reagirala na uvježbavanje kakvo nalazim.
Ono što je Timmy75 quotao je još uvijek za MUP. Za SOA treba nešto puno ozbiljnije.
-
Mirok
- Brigadni General

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
Ima nas jošjolly wrote:Meni vise nista nije jasno.IB43 wrote: Za one koji sve ovo čitaju i ništa im nije jasno.
Ali lijepo si objasnio.
Ni meni nije baš jasno.
Nije dobro taktički se uvježbavati ali airsoft je ok?
Pa airosoft je taktičko vježbanje. Što imaš u ruci nije bitno.
Nije dobro taktički se uvježbavati ali airsoft je ok?
Pa airosoft je taktičko vježbanje. Što imaš u ruci nije bitno.
Apsolutno. Airsoft je daleko korisniji od npr. vojnog roka za uvježbavanje taktika (pojedinačnih i timskih). Iskusni airsofter mora samo uvježbati kontrolu trzaja i navići se na razinu buke i solidno je pripremljen za korištenje vatrenog oružja na malim udaljenostima.
Ne znam Bafinjo tko si. Ali velika je razlika između airsoft replike i vatrenog oružja.
Grupu u taktičkoj formaciji sa airosft replikama zovemo igračima.
Grupu sa dugim cijevima i bojevim streljivom u taktičkoj formaciji zovemo?
Kako?
Kako?
-
johnnyboyy1711
- Nadnarednik

Daj molim te pročitaj što se je dogodilo na Pohorju u Mariboru, kad se je skupina ljudi pokušala sa airsoft replikama trenirat za obranu Slovenije. Daj upiši "Štajerska varda Pohorje Airsoft" pa javi što si naučio.IB43 wrote:Ne znam Bafinjo tko si. Ali velika je razlika između airsoft replike i vatrenog oružja.
Kako?
"Things that are complex are not useful, things that are useful are simple." - Mikhail T. Kalashnikov
"This is the AK-47 assault rifle, the preferred weapon of your enemy, and it makes a very distinctive sound when fired at you, so remember it." - Tom Highway
"This is the AK-47 assault rifle, the preferred weapon of your enemy, and it makes a very distinctive sound when fired at you, so remember it." - Tom Highway
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Tihi i Prle?IB43 wrote: Grupu sa dugim cijevima i bojevim streljivom u taktičkoj formaciji zovemo?
Kako?
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Skroz moguće.jolly wrote:Tihi i Prle?IB43 wrote: Grupu sa dugim cijevima i bojevim streljivom u taktičkoj formaciji zovemo?
Kako?
Da u rečenici nije "taktička formacija" rekao bih lovci. Ovako..... Ima naziv za takvu grupu, kao i za mjesto gdje za vježbaju, ali ja ga neću napisati.
Jesam. I našao samoprozvanu graničnu stražu. Nije problem u airsoft replikama.johnnyboyy1711 wrote:Daj molim te pročitaj što se je dogodilo na Pohorju u Mariboru, kad se je skupina ljudi pokušala sa airsoft replikama trenirat za obranu Slovenije. Daj upiši "Štajerska varda Pohorje Airsoft" pa javi što si naučio.IB43 wrote:Ne znam Bafinjo tko si. Ali velika je razlika između airsoft replike i vatrenog oružja.
Kako?
-
johnnyboyy1711
- Nadnarednik

Jel ti shvaćaš da su pravi problemi krenuli tek kad su likovi počeli trenirat za "obranu Slovenije" sa airsoft replikama? Jel shvaćaš da je to za opću populaciju svejedno izazvalo strah, jer velik broj ljudi nema pojma što je airsoft i svo oružje trpaju u istu kategoriju?IB43 wrote:Jesam. I našao samoprozvanu graničnu stražu. Nije problem u airsoft replikama.johnnyboyy1711 wrote:Daj molim te pročitaj što se je dogodilo na Pohorju u Mariboru, kad se je skupina ljudi pokušala sa airsoft replikama trenirat za obranu Slovenije. Daj upiši "Štajerska varda Pohorje Airsoft" pa javi što si naučio.IB43 wrote:Ne znam Bafinjo tko si. Ali velika je razlika između airsoft replike i vatrenog oružja.
Kako?
"Things that are complex are not useful, things that are useful are simple." - Mikhail T. Kalashnikov
Jeli ti shvaćaš da ne možeš ići na granicu i provoditi vlastita pravila kako to tebi odgovara.
Niti smiješ oružjem (uključuje i D kategoriju) izazivati osjećaj straha i nelagode kod građana.
Niti smiješ oružjem (uključuje i D kategoriju) izazivati osjećaj straha i nelagode kod građana.
-
Mirok
- Brigadni General

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
Ma ne!jolly wrote:Tihi i Prle?IB43 wrote: Grupu sa dugim cijevima i bojevim streljivom u taktičkoj formaciji zovemo?
Kako?
Mirko i Slavko.
-
johnnyboyy1711
- Nadnarednik

Aha, dakle svejedno je u biti jel "treniraš za obranu Slovenije od migranata" sa airsoft replikama ili dugim cijevima, to želiš reći, ako si član takvih skupina? Zanimljiv koncept, s obzirom na stvari koje pišeš u prethodnim postovima.IB43 wrote:Jeli ti shvaćaš da ne možeš ići na granicu i provoditi vlastita pravila kako to tebi odgovara.
IB43:
"Grupu u taktičkoj formaciji sa airosft replikama zovemo igračima.
Grupu sa dugim cijevima i bojevim streljivom u taktičkoj formaciji zovemo?"
Kakva je to gimnastika, to samo ti znaš
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
No dobro, da zakljucim po svome:
militarizacija drustva kroz definiciju pojma i povijesne primjere nije dobra stvar i ne treba nam. Tipicno za totalitarne rezime.
Kroz perspektivu dogadjaja u Izraelu, takva militarizacija nam nije potrebna jer nemamo slicnu ugrozu u Hrvatskoj.
Konacno, takvih marginalnih grupa, kao prethodno navedeni primjer u Sloveniji, niti nemamo.
Razlicite vjestine pojedinaca u drustvu, su preporucene od strane civilne zastite, za ugroze koje se mogu ocekivati u nasim podrucjima: poplave, pozari, potresi.
Mislim da je time sve receno.
Sto se mene tice ova tema moze biti zakljucana.
militarizacija drustva kroz definiciju pojma i povijesne primjere nije dobra stvar i ne treba nam. Tipicno za totalitarne rezime.
Kroz perspektivu dogadjaja u Izraelu, takva militarizacija nam nije potrebna jer nemamo slicnu ugrozu u Hrvatskoj.
Konacno, takvih marginalnih grupa, kao prethodno navedeni primjer u Sloveniji, niti nemamo.
Razlicite vjestine pojedinaca u drustvu, su preporucene od strane civilne zastite, za ugroze koje se mogu ocekivati u nasim podrucjima: poplave, pozari, potresi.
Mislim da je time sve receno.
Sto se mene tice ova tema moze biti zakljucana.
Turn better into best!