Koji su vasi stavovi o "militarizaciji"?

Opća rasprava koja može i ne mora biti vezana uz oružje - biti će moderirana po potrebi u slučaju vrijeđanja drugih članova ili otvorenih svađa i prepiranja. POLITIKU IZBJEGAVATI.
jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Re: Koji su vasi stavovi o "militarizaciji"?

Post by jolly » 09 Dec 2023, 01:19

Meni uopce nije problem dobiti poziv na lov, trening, ili natjecanje.
A realno, u nedostatku strelista u HR treninge u Sloveniji se cesto rade.
I konacno, iako uvjek imam sve papire, do sad sam prolazio granicu samo pokazivanjem EU propusnice.
Po mojem iskustvu Eu oruzna putovnica je odlicna stvar, i praksa funkcionira zadovoljavajuce.
Zasto trazite probleme tamo gdje ih nema?

Ja osobno nemam nikakvih motiva da utrpam oruzje u auto i putujem po Evropi, bez nekog plana za natjecanje ili lov.
Isto kao sto ne putujem po Hrvatskoj sa oruzjem u autu, osim ako ne idem na trening, natjecanje ili lov ili kod puskara.
Ljudi koji su sebe ostvarili u sportu ili lovu, razmisljaju isto. I niko sa sobom ne tegli oruzje bez razloga.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Marin223
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik
Been thanked: 1 time

Post by Marin223 » 09 Dec 2023, 01:25

"Po mojem iskustvu Eu oruzna putovnica je odlicna stvar"
Koja joj je svrha ? S kojom idejom je uvedena ?

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 09 Dec 2023, 08:07

Marin223 wrote: Koja joj je svrha ? S kojom idejom je uvedena ?
Za sudjelovanje u lovu ili sportu u zemljama unije.
https://gov.hr/hr/europska-oruzna-propusnica/1560

Inace, ovim postom, zavrsavam svoje sudjelovanje na ovoj temi.
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Stargazer » 09 Dec 2023, 09:06

jolly wrote:
Marin223 wrote: Koja joj je svrha ? S kojom idejom je uvedena ?
Za sudjelovanje u lovu ili sportu u zemljama unije.
https://gov.hr/hr/europska-oruzna-propusnica/1560

Inace, ovim postom, zavrsavam svoje sudjelovanje na ovoj temi.
Zar nije poanta Schengena slobodna kretanja ljudi.

Mozda bi bolji opis bio.

"Schengen je zona slobode kretanja ljudi, osim kada su u pitanju legalni vlasnici oruzja, jer oni ce morati uz dokument za prelazak granice dostavljati dodatne dokumente"

Ovi stavovi savrseno prikazuju zasto imamo probleme kao vlasnici oruzja. Umjesto da kazemo sto zelimo, mi smo sretni sto ista imamo.

Marin223
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Marin223 » 09 Dec 2023, 10:37

EU propusnica nam treba "za sudjelovanke u lovu i sportu u drugim zemljama"

A bez nje nebi mogo sudjelovat u lovu i sportu da sustav propusnica ne postoji ?
Moje pitanje je s kojom svrhom je uvedena ?

Meni osobno ne treba propusnica da bi presao granicu, treba birokratima i u tom slucaju bi ju imao samo zbog birokrata da im ispunim zelju i ne budem kaznjen. Ali za pucanje, od papira meni osobno treba samo meta, i oruzni.

Ovo je prikaz birokratskog razmisljanja: dozvola za zivot mi treba da bi mogao zivjet. Da nemam dozvolu za zivot, nebi mogao bit ziv i zivjet.

Komplikacije oko kupovine oruzja izvan hr ne moram niti spominjat (to je mozda i druga tema). Jasno, eu propusnica nije u domeni naseg zakonodavstva i tu ne mozemo puno, osim prihvatit ovo sto Stargazer kaze: za nas schengen bas i ne vrijedi. A za lov i natjecanja moramo imat beskorisni papir koji je sam sebi svrha.

Mozda da zakljucim:
- EU propusnica je uvedena bez opravdanog razloga
- EU propusnica je svrha samoj sebi, sto znaci da nema svrhu
- EU propusnica postize komplikacije ljudima s oruzjem (koji nejdu na natjecanje ili lov), do te razine da im cak i zabranjuje prijelaz

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 09 Dec 2023, 13:06

Samo unazad par dana sam primijetio sljedeće:

- opće zgražanje na pirotehniku - ljubimci se boje. Iako ti isti ljubimci nanesu više ozljeda nego pirotehnika
- preporuka MUP-a da se ne koristi pirotehnike. S kojim pravom si oni to dopuštaju? Zašto onda ne predlože ne držati opasne pse?
- inspekcije provjeravaju piroshopove - ali ignoriraju EU shopove odakle se nabavlja 99% pirotehnike, dok se npr. za navijačke skupine pirotehnika doprema u paletama u Zagreb
- zgražanje školskog osoblja na prijedlog upisa djece u streljaštvo (zračna puška) - "vi biste djecu učili ubijati"

Marin223
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Marin223 » 09 Dec 2023, 13:34

Ariel wrote:Samo unazad par dana sam primijetio sljedeće:

- opće zgražanje na pirotehniku - ljubimci se boje. Iako ti isti ljubimci nanesu više ozljeda nego pirotehnika
- preporuka MUP-a da se ne koristi pirotehnike. S kojim pravom si oni to dopuštaju? Zašto onda ne predlože ne držati opasne pse?
- inspekcije provjeravaju piroshopove - ali ignoriraju EU shopove odakle se nabavlja 99% pirotehnike, dok se npr. za navijačke skupine pirotehnika doprema u paletama u Zagreb
- zgražanje školskog osoblja na prijedlog upisa djece u streljaštvo (zračna puška) - "vi biste djecu učili ubijati"
Možemo dodat još neukih ispada koje viđam:
- "šta će nekom poluautomatska puška"
- komentari ispod članka o ozljedi nekog lovca (ne nužno od metka, čovjek se poskliznuo, pao, ozljedio, zadesilo ga nevrijeme, pozlilo mu...), komentari na takvu temu su odvratni, ono čisto zlo u ljudima jer nemaju pojma o lovu i svrsi istog
- "ako maknemo dokazivanje opravdanog razloga za nošenje zbog samoobrane, onda će svi nosat oružje po ulici i bit ćemo divlji zapad"
- "civili nisu sposobni efikasno koristit oružje u samoobrani jer nisu osposobljeni za to, to treba samo policija"
- isti ljudi koji na članku o napadu psa na čovjeka govore "nije kriv pas nego čovjek", odma na sljedećem kažu "krivo je oružje, a ne čovjek", pa treba zabranit oružje...
- predrasude o airsoft-u ne moram niti spominjat

samoborac
Skupnik
Skupnik

Post by samoborac » 09 Dec 2023, 14:48

Zaludno je uopće raspravljati o birokraciji.
Recimo istekne ti osobna, jesi li prestao postojati dan nakon isteka? A ta ista osobna se izdaje na temelju domovnice, običnog komada papira.
No bar su oružni listovi trajni. :-)

ralf
Razvodnik
Razvodnik

Post by ralf » 11 Dec 2023, 23:46

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 15 Dec 2023, 21:09

Ovako nesto treba u drustvu svakako osuditi, ne dozvoliti i sankcionirati, takodjer i kroz djelovanje steeljackoh i lovackih saveza.
On bi miltante uclanjivao u lovacke i streljacke klubove. Ma ni slucajno.

https://www.index.hr/vijesti/clanak/isl ... 21015.aspx
Turn better into best!

timmy75
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik
Been thanked: 2 times

Post by timmy75 » 15 Dec 2023, 21:30

jolly wrote:Ovako nesto treba u drustvu svakako osuditi, ne dozvoliti i sankcionirati, takodjer i kroz djelovanje steeljackoh i lovackih saveza.
On bi miltante uclanjivao u lovacke i streljacke klubove. Ma ni slucajno.

https://www.index.hr/vijesti/clanak/isl ... 21015.aspx
Ekipa od tamo se namučila napraviti to novo strelište, baš im treba ovakva reklama.
Put your money where your mouth is.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 15 Dec 2023, 23:50

Osobno mislim da u zajednici pravih sportskih strijelaca nema mjesta za ono iz clanka, i da je sportska zajednica tog svjesna.
Drugim rijecima, nece se takvi asimilirati u nekom znatnom broju.
Kad se neko ne uklapa u rad kluba, jednostavno dobije nogu. Govorim generalno, opcenito.
Postoji odredjeni stupanj interne neformalne kontrole.
Turn better into best!

andrej
Skupnik
Skupnik
Has thanked: 1 time

Post by andrej » 16 Dec 2023, 00:55

HSS bi morao službeno reagirati na ovakve stvari.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 16 Dec 2023, 01:45

andrej wrote:HSS bi morao službeno reagirati na ovakve stvari.
Onda i HLS? Spominju se lovci?

Bosna. Druga drzava.
Nema potrebe.

S druge strane, kod nas u HR ovakvih pojava nisam vidio,
Turn better into best!

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times

Post by Mirok » 16 Dec 2023, 11:50

andrej wrote:HSS bi morao službeno reagirati na ovakve stvari.
Kakve veze ima sa drugom državom ?

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 16 Dec 2023, 12:21

Vec su se ogradili.

prvi put sam na web straicama Saveza BiH.
https://streljackisavezfbih.ba/

Odnosno:
https://streljackisavezfbih.ba/2023/12/ ... ojedinaca/

:A28:

Vrijedi prenijeti u cijelosti:

Streljački savez Federacije Bosne i Hercegovine se ograđuje i najoštrije osuđuje izjave neodgovornih pojedinaca
13. DEC 2023.
Streljački savez Federacije Bosne i Hercegovine u svoje ime i u ime svih članica saveza se ograđuje od javnih nastupa pojedinaca o tome kako treba „od streljačkih klubova napraviti vojsku“, te ista najoštrije osuđuje.

Streljaštvo kao olimpijski sport i plemenita vještina ne smije biti predmet politikanstva, želja i interesa pojedinaca ili interesnih skupina i mi to kao savez koji okuplja trideset streljačkih klubova Federacije Bosne i Hercegovine nikada nećemo dopustiti.

Streljački klubovi članice saveza, a i mi kao savez smo članovi i osnivači Streljačkog saveza Bosne i Hercegovine, te smo i članovi Evropske streljačke konfederacije (European Shooting Confederation), te Međunarodne sportske streljačke Federacije (International Sport Shooting Federation), čime smo i članovi jedne velike porodice koja baštini tradiciju bosanskohercegovačkog streljaštva i praktikuje sportska nadmetanja u mnogim streljačkim disciplinama te učestvuje na istima na domaćem i međunarodnom planu.

Napominjemo da SS FBiH, ali i SS BiH imaju organizovan sistem rada i aktivnosti, trenažne procese, natjecanja na domaćem i međunarodnom planu, edukacije, seminare, ali i mnoge druge aktivnosti koje su u potpunosti usaglašene sa normama ISFF-a, Pravilnicima i Statutom saveza, te zakonskim regulativama koje regulišu ovu oblast.

Izjave i postupci pojedinaca, bez obzira o kome se to radilo i bez obzira iz koje interesne skupine oni dolazili ili za koju oni radili neće nas pokolebati da istrajemo na putu popularizacije i razvoja bosanskohercegovačkog sportskog streljaštva te da isto postavimo na mjesto koje mu u okviru ISSF-a i pripada.

Nije nam poznato koji su motivi davanja izjava vezanih za streljačke klubove i streljaštvo od strane neodgovornih pojedinaca niti želimo da špekulišemo o istima, ali pozivamo sve građane da ne nasjedaju i da ako žele dobiti jasne i tačne informacije o streljaštvu i streljačkim klubovima i njihovim aktivnostima iste potraže kod nas ili najbližeg streljačkog kluba.

Pozivamo medije da u svom pisanju izjave neodgovornih pojedinaca nikako ne dovode u kontekst streljaštva i streljačkih klubova i njihovih aktivnosti i time naruše ugled i dignitet koji imaju u društvu.

Streljački savez Federacije Bosne i Hercegovine
Turn better into best!

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times

Post by Mirok » 16 Dec 2023, 12:33

Bosanci su reagirali primjereno i staloženo.

andrej
Skupnik
Skupnik
Has thanked: 1 time

Post by andrej » 16 Dec 2023, 20:50

Eh, nisam skužio da se radi o drugoj državi :lol:

Post Reply