Dost zanimljivo

Lovačke priče, iskustva, doživljaji, lovački psi, fotografije...
Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Dost zanimljivo

Post by Stargazer » 17 Jan 2024, 14:35

rbanic
Pozornik
Pozornik

Re: Dost zanimljivo

Post by rbanic » 17 Jan 2024, 14:49

Cek cek, oni su 100 eura placali da dobiju uvjerenje? Pa ja sam 500 kuna platio cijelu edukaciju.

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Stargazer » 17 Jan 2024, 14:57

rbanic wrote:Cek cek, oni su 100 eura placali da dobiju uvjerenje? Pa ja sam 500 kuna platio cijelu edukaciju.
Javna tajna je u dosta lovackih drustava bila da samo platis i dobijes diplomu, bez ikakve edukacije. Izgleda da su njih ganjali.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 17 Jan 2024, 15:44

Sa zanimalnje pratim pricu otpocetka, kako se odvija po medijima.

Prica ide ovako.
Lovacki ispiti su bili oko 3 - 3.500 kn.
Preko HLS i preko privatnih centara.
Diplome oduvjek izdaje HLS, dakle privatni skolski centri bi poslali rezultate ispita u HLS, a ovi su izdavali diplome.

Pocela je s vrememenom kruziti prica u javnosti o navodnoj diplomi po uplati u skolske centar bez ispita. (navodna prica, ne osudjujem nikoga, niti tvrdim)
HLS je izasao u javnost u medije tvrdeci tocno odredjen broj tako neovlastenih diploma preko nekih skolskih centara, i izasli su u javnost da ce to prijaviti mupu.

Slijedeci korak je bio, rusenje cijena ispita, na 500 kn od strane HLS
Jedan razlog je bio da se onemoguci privatnim skolama da tako posluju.
Drugi razlog je bio podmaldjivanje kadrova, konkurentnom cijenom ispita.

HLS je tako uveo predavanja online, prakticni dio tecaja na strelistu lokalnog lovackog saveza, pismeni ispit online, i usmeni ispit pred komisijom ispitivaca u prostorima lokalnih zupanijskih saveza.

Ovo su prigodno pratili i mediji:
https://ribo-lov.com/2022/02/01/ispit-z ... -ucilista/
https://ribo-lov.com/2022/01/05/jos-jed ... ca-u-lovu/
Ovo je jos blago.

Jutarnji list je to mozda najbolje opisao - PROCITATI komentare pok. predsjednika generala Decaka:
https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatsk ... a-15124374

Citat iz jutarnjeg, Djuro decak.
Kriminalne radnje
Đuro Dečak jučer nam je rekao kako se nema kome opravdavati za cijenu lovačke dozvole, a ponajmanje privatnim učilištima.
- Bilo bi im bolje da šute jer oni su ti koji su prodavali dozvole i davali dozvole lovcima, a da ovi nisu niti vidjeli puške ili ispalili metak. To je velika opasnost i ja kao lovac želim znati s kim idem u lov. Mi imamo dokaze i ako je potrebno, možemo ih javno objaviti o ljudima koji su kupovali dozvole. To su kriminalne radnje", kaže Dečak.
On procjenjuje da je izdano oko 4000 takvih dozvola, pa će uskoro na adrese 1070 lovačkih društava u sklopu HLS-a poslati preporuku da ne prihvaćaju lovce s dozvolama učilišta dok ne obave balistiku.
- Morate znati da se njihove diplome ne priznaju ni u jednoj zemlji EU. Smiješni su mi njihovi zahtjevi da im mi sufinanciramo cijenu, pa će i oni moći za 500 kuna. Njihova je cijena za dozvolu 4000, a naša 2000 kuna. Neka i oni snize na 500 pa će biti konkurentni. Mi ćemo naći načina kako poslovati po toj cijeni - zaključuje Dečak.

kraj citata

Ili ovo.

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatsk ... l-15120083

na to su privatne skole graknule. Srusili cijenu na 50oKN!!!
udruzili su se u neku interesnu grupu (formalnu ili neformalnu), uzeli odvjetnika i dali tuzbu Agenciji za kontrolu trzisnog natjecanja, kao HLS radi zlonamjerno (predatorsko) obaranje cjena.
kako je to zavrsilo po toj tuzbi, ne znam.

Da li su sve lovacke skole bile potpisnice tuzbe ne znam.
https://www.poslovni.hr/hrvatska/lovack ... ra-4345389

Uglavnom prica o NAVODNOJ "prodaji" diplome bez ispita u pojedinim centrima je i dalje kruzila u javnosti i nakon ovih dogadjanja ali cijene su mahom pale.
i vjerojatno je HLS dao prijavu nadleznima kako su i rekli, a pogotov sta je vec bio otvoreni rat tuzbama i rusenjem cijena izmedju HLS i privatnih skola.

Danas to u najnovijem nastavku sage opet izaslo u novinama, reakcija vlasti.

RIjec dvije o (nelojalnom) formiranju cijena. to se zovu predatorske cijene. jesu li ili nisu predatorske?

Cijena tecaja moze smanjiti na taj nacin da zaista bude online, jer se time ne mora platiti satnica ili honorar predavaca, na snimljenom filmu. niti najam prostorija, ako treba
Da li ta cijena tecaja moze pokriti kvalitetnu izobrazbu rukovanjem oruzjem, sa nekoliko ispaljenih metaka na streljani? Da li je to dovoljno kvalitetno?

pravilnik o izobrazbi lovca ne predvidja broj hitaca, niti tip oruzja, vec samo kaze praktcni dio na strelistu, u trajanju 10 sati (ako ne grijesim, provjeriti pravilnik)
Ako se odradi praksa, na streljani, online tecaj je legalan, i ako se polaze ispit kako je predvidjeno, pismeno i usmeno, i sve je po zakonu.

neki su se prilagodili, od privatnih centara, u novoj situaciji, neki vjerojatno nisu.
neki su srusili cijenu na nivo HLS, ili malo iznad.

Ima raznih primjera. jedna skola nudi cijenu skolovanja par tisuca kuna, uz "edukacijski odstrel divlje svinje".
Dobar model.
Ali ne znam na koji nacin, jos uvijek ne licencirani lovac moze to odraditi tokom skolovanja, ali vjerujem da se moze odraditi nakon polaganja ispita, i nakon sto ishoduje sve papire.
Vjerujem da se to moze rijesiti ugovorom o skolovanju, gdje ce skola organizrati u partnerskom lovistu neki lov.
realno, nisam pravnik, ali ne vidim razloga, ugovorom predvidjeti lov po zavrsetku ispita isvih papira..
Detalje iz prakse ne znam.
Ali ova mogucnost gotovo garantira da ce tako skolovani lovac proci vjezbe gadjanja, iskustvo izvlacenja divljaci, stavljanja markice, guljenja divljaci, i transiranja mesa. i proceduru sa papirima.
Online skola to ne moze.
I iako najskuplje, mislim da je najkvalitetnije. Ne mogu sad naci link na ponudu, ali sjecam se ove ponude)

Vracam se na formiranje cijenika 500 kn.
Sa web stranica HLS
https://www.hls.com.hr/izobrazba-kadrova

Osposobljavanje za:
lovca - 66,36 eur/500,00 kn - Ispiti će se održati sukladno važećem Pravilniku o osposobljavanju kadrova u lovstvu.
Na temelju članka 30. Statuta Hrvatskog lovačkog saveza, Izvršni odbor na svojoj sjednici održanoj dana 27.02.2020. godine u Belom Manastiru donosi:

Osposobljavanje za:
lovočuvara - 182,50 eur/1.375,00 kn
ocjenjivača trofeja - 282,04 eur/2.125,00 kn
lovnika - 265,45 eur/2.000,00 kn
pregledavač mesa divljači - 116,13 eur/875,00 kn

Osposbljavanje za lovca je uvjerljivo najjeftinije. Malo cudno,
Moje je misljenje da ako i realno proizvode gubitke, pokrivaju ih clanarinama i HLS to moze priustiti.
Privatne skole to ne mogu.
neke se mozda "snalaze" na drugi nacin, ako ima istine o prodaji diploma, sto ne mozemo tvrditi do okoncanja sudskog postupka.
Sad cekamo razvoj dogadjaja.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

rbanic
Pozornik
Pozornik

Post by rbanic » 17 Jan 2024, 16:17

Zanimljivo, ja sam isao preko HLS-ove web stranice i imali smo posjet muzeju i malo neka "live" edukacija ali posto je sijevalo i lijevalo vani za popizdit nismo isli na streliste. Pitali su bili ako stvarno netko zeli/nije metka u zivotu ispucao da mogu rijesiti ali je vrijeme bilo uzasno.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 17 Jan 2024, 16:29

https://ivanvnucec.github.io/blog/postu ... uzja-u-rh/

novi blog, samo jedan clanak, od 2023. Ali opisano HLS polaganje u detalje.
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Hawk
Satnik
Satnik

Post by Hawk » 17 Jan 2024, 18:35

U mainstream medijima ništa nije onako kako na prvi pogled izgleda.
Oružje ne ubija, ubija čovjek.

timmy75
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik
Been thanked: 2 times

Post by timmy75 » 17 Jan 2024, 18:52

Bio prisutan i na polganju kod privatnog učilišta i HLS, realno, lakrdija je i jedno i drugo. Prošli vikend na strelištu bio čovjek koji je položio pri HLS, ne zna ubaciti metak u cijev ni u pušku ni pištolj. Kaže "balistika je bila online".

Zamislite kako radi taj USKOK kad se oni imaju vremena baviti ovakvim stvarima, paralelno ti umirovljenik ima pola milijarde kuna na tekućem, ali to nekako promakne radarima.
Put your money where your mouth is.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 17 Jan 2024, 19:30

lako se napravi realna istraga.
Treba vidjeti po lovackim skolama, a pogotovu u zupanijama gdje znamo da nema strelista, kako se obavlja prakticni dio na strelistu?
Ne znaci ad hoc, da skola u zupaniji bez civilnog strelista za karabin, ne moze sporivesti prakticni dio - jer mi ovdje na forumu govorimo najcesce o strelistima za pusku. (za koja znamo da postoje u hrvastkoj u broju manjem od 5, otprilike

Iz pravilnika:
3. Materijalni uvjeti za izvođenje programa
– učionica, lovački muzej, streljana, kinološke manifestacije,
– lovački trofeji, pribor za ocjenjivanje trofeja,
– lovačko oružje i streljivo,
– projektor, video uređaj, grafoskop itd.,

Obzirom da neke zupanije nemaju karabinsko streliste ostaje opcija trap streljane, ili mozda lovackog strelista ako imaju neki ugovor sa lokalnim drustvom.
To je jos uvijek u skladu sa zakonom.
Ali nedostatak strelista ponegdje sigurno ima ulogu u cijeloj prici.

Pravilnik o osposobljvanju za lovca je tako napisan da je skoro svako streliste adekvatno za osposobljavanje kao i svako oruzje, pa cak bi prosla i MK puska 22lr, na MK streljani.

Dakle od uvjeta za osposobljavanje kako vidim, moze proci: MK streljana - i MK oruzje - koje se moze registrirati kao lovacko, Pistoljska streljana, i pistolji jaci od 300 joula koji se mogu registrirati kao lovacki, karabinska streljana za uobicajene puske centralnog paljenja 7-8 mm, i trap streljana za sacmarice, od svega tog na listi, samo jedna streljana je dovoljna i samo jedan tip oruzja, i bez prakticnog ispita da se za ispit ocjenski zabiljezi rezultat na meti.
za oruzje i balistiku trazi se 13 sati predavanja i 10 sati vjezbe. (za oruzje i balistiku - bez prakticnog ispita, samo pismeni i usmeni ispit)

Takodjer mislim da dosta zupanija nema lovacki muzej (na listi uvjeta), sto bi u teoriji znacilo dodatni trosak (na ukupnu cijenu 500 kn), organizirati izlet do lovackog muzeja u najblize mjesto. Autobusom o trosku skolskog centra ili osobnim vozilom pojedinci.

Ako se govori o trosku strelista, kako koje, kako gdje:
cijena je komecijalna 15 eur na sat. negdje je besplatno.
Ako ce polaznik ispaliti 10 karabinskih metaka u metu kroz skolarinu, to je opet barem 100 kn 10 kn/kom najjeftinije (opet 15 eur). uz pitanje sta ce radti 10 sati na streljani prakticno?
Trap municija je oko 3.5 kn, znaci 10 patrona, 35 kn - 4.66 eur (racunaj 5), malokalibarska municija - kikiriki
A ulaznica za muzej?
Dosli smo vec do pola cifre cijene tecaja od 500 kn. ako se plati strelsite i deset "pravih metaka"

Nismo ni spomenuli honorar predavaca, i ne samo predavaca jednog, nego cijele ispitne komisije. nakon tog lovacko uciliste ima i rezije: struja, voda, najam prostorija
kako izvesti prisustvo u kinoloskim manifestacijama koje nisu bas ceste?

Sve u svemu bih zakljucio da je za malu privatnu skolu, ovaj pravilnik vrlo nepogodan uz formiranu cijenu 500 kn, s druge strane veliki savez ima odredjenu infrastrukturu da sprovede skolu prema pravilniku uz malo truda, ali ne u svakom mjestu u hrvatskoj, i vjerojatno ne u svakoj zupaniji.
Turn better into best!

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 17 Jan 2024, 21:36

Evo.
Edukativni lov kroz lovacku skolu.
https://www.facebook.com/Lovackaskola/v ... 881258396/
Turn better into best!

Bump636
Pozornik
Pozornik

Post by Bump636 » 17 Jan 2024, 22:27

timmy75 wrote:Bio prisutan i na polganju kod privatnog učilišta i HLS, realno, lakrdija je i jedno i drugo. Prošli vikend na strelištu bio čovjek koji je položio pri HLS, ne zna ubaciti metak u cijev ni u pušku ni pištolj. Kaže "balistika je bila online".

Zamislite kako radi taj USKOK kad se oni imaju vremena baviti ovakvim stvarima, paralelno ti umirovljenik ima pola milijarde kuna na tekućem, ali to nekako promakne radarima.
Kako izbjec tu situaciju? Ja sam recimo imao prakticni dio, znam rukovati s oruzjem, ali tek cekam prvi samostalan odlazak u streljanu sa svojim oruzjem kojeg sam kupio i lagana mi je trema da me isto ne gledaju ko idiota

rbanic
Pozornik
Pozornik

Post by rbanic » 17 Jan 2024, 22:31

Dodjes, pitas ko god nadzire streljanu i ak je normalan covjek rado ce ti pokazat/pomoc. Kaj si kupio ak se smije pitat?

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times

Post by Mirok » 17 Jan 2024, 22:45

Bump636 wrote:
timmy75 wrote:Bio prisutan i na polganju kod privatnog učilišta i HLS, realno, lakrdija je i jedno i drugo. Prošli vikend na strelištu bio čovjek koji je položio pri HLS, ne zna ubaciti metak u cijev ni u pušku ni pištolj. Kaže "balistika je bila online".

Kako izbjec tu situaciju? Ja sam recimo imao prakticni dio, znam rukovati s oruzjem, ali tek cekam prvi samostalan odlazak u streljanu sa svojim oruzjem kojeg sam kupio i lagana mi je trema da me isto ne gledaju ko idiota
Odeš na streljanu i kažeš da si prvi puta tamo.
Onda će ti objasniti što treba.
Samo polako,nema potrebe za tremom.

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Stargazer » 17 Jan 2024, 23:08

rbanic wrote:Dodjes, pitas ko god nadzire streljanu i ak je normalan covjek rado ce ti pokazat/pomoc. Kaj si kupio ak se smije pitat?
Koliko sam shvatio u Austriji.

Za karabine sigurno ne ide dozvola nego samo osobna, ali ako hoces poluautomatsko oruzje, odes na edukaciju(sve trgovine itd) i oni ti pokazu osnove rukovanja oruzjem te ti daju diplomu na temelju koje trazis nabavnu za poluautomate.

Trgovci su jako usluzni i susretljivi sto se toga tice.

Bump636
Pozornik
Pozornik

Post by Bump636 » 17 Jan 2024, 23:09

rbanic wrote:Dodjes, pitas ko god nadzire streljanu i ak je normalan covjek rado ce ti pokazat/pomoc. Kaj si kupio ak se smije pitat?
Zastava pap g
Mirok wrote:
Bump636 wrote:

Odeš na streljanu i kažeš da si prvi puta tamo.
Onda će ti objasniti što treba.
Samo polako,nema potrebe za tremom.
Hvala na savjetu, vidjrti cu sljedeci tjedan ako uspijem upecati koji termin slobodno pa da i to obavim

andrej
Skupnik
Skupnik
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Post by andrej » 17 Jan 2024, 23:28

Jel ko gleda sada HRT1? ;)

Sve o lovu

Mario_Zg
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by Mario_Zg » 18 Jan 2024, 01:06

HLS su sveci... :twisted:

Bump636
Pozornik
Pozornik

Post by Bump636 » 18 Jan 2024, 01:38

Dost jako, rekli su svašta a opet ništa, pogotovo onaj fiškal :D :lol:

rbanic
Pozornik
Pozornik

Post by rbanic » 18 Jan 2024, 01:49

andrej wrote:Jel ko gleda sada HRT1? ;)

Sve o lovu
Pise meni baka

- Na prvom ima emisija o polaganju lov.ispita ,neki nisu važeći.

za 10 minuta te pretekla :P

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 18 Jan 2024, 05:29

https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/velika- ... i-11299232
Kaze novinarka na HRT, lovacke dozvole, pa lovacke dozvole, pa lovacke dozvole...
Brka diplome i dozvole, nema pojma. (lovnu dozvolu izdaje lovacko drustvo, clanovima drustva ili gostima)

Odvjetnik kaze: "oruzje nije oduzeto".

Pa zatim, navodi: "ide se u smjeru izmjena zakona da bi HLS dobio monopol nad izobrazbom"

Vidjet cemo sta ce biti od svega.
Turn better into best!

Post Reply