Nabava civilnog AK u HR (ne Kineskog)
Re: Nabava civilnog AK u HR (ne Kineskog)
Neka, za to forum i služi, ja kad sam tražio teme sve su starije, a ne znam jel se zakon mjenjao po tom pitanju a i dobro je cuti nova i friška iskustva.
Kako se gleda na PA puste sa preklopivim kundakom za lov? Jel se i to mora “fiksirati” i jel postoji neka minimalna ukupna dužina? Znam da civilne verzije nemogu okidati dok je kundak preklopljen ali dali je to dovoljan uvjet?
Kako se gleda na PA puste sa preklopivim kundakom za lov? Jel se i to mora “fiksirati” i jel postoji neka minimalna ukupna dužina? Znam da civilne verzije nemogu okidati dok je kundak preklopljen ali dali je to dovoljan uvjet?
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Nadji podatak kod zakonske definicije oruzja B, pri vrhu zakona.Bump636 wrote:Neka, za to forum i služi, ja kad sam tražio teme sve su starije, a ne znam jel se zakon mjenjao po tom pitanju a i dobro je cuti nova i friška iskustva.
https://narodne-novine.nn.hr/clanci/slu ... _1816.html
Za repetirku, na pr tikka t3x-a1, niko ne trazi da se blokira prekloopni kundak, ne vidim zasto bi za PA.
U lovackom okruzenju, bas i nisu cijenjene.Bump636 wrote: Kako se gleda na PA puste sa preklopivim kundakom za lov?
Neko ce presutiti, neko ce ljubazno sugerirati da to bas i nije za lov, nekog nije briga - i gleda svoja posla.
Vecina takvih pusaka je u kalibru 7.62x39, ili 223 rem, mozda 300 aac ili ruski 5.45. Govoreci o najcescim modelima na nama dostuonom trzistu.
Osobno, manje zbog kundaka, a vise zbog kalibra, ja ih bas ne gotivim - to su kalibri manje snage, ispod zakonski propisane snage za divlju svinje, pa ce se to svesti na lov na srnjaka ili lisice. (ili lov s neadekvatnim kalibrom i potencijalom ranjavanja divljaci)
A kad odes u lov po ravnicama, i poljima slavonije, bilogore, zagorja, ili okolice zagreba, pa kad moras uputiti hitac na vecu udaljenost, stojeci sa stapa, ne vidim ama bas nikakve prednosti takvoj puski. Probaj pogoditi metu velicne srednjeg tanjurica za desert, na udaljenosti 200 m, stojeci sa stapa, a zatim sa naslona, sjedeci? To su ti lovne situacije, ponekad.
A onda imas i takve poluautomate u punorvnom kalibru, pune snage. Na pr 308 win.
poput izvedenica ar10. To sto sam ja isprobao, tesko ko vrag. To je zapravo neki DMR (designated marksman rifle) zapravo, za lezeci polozaj, i vise hitaca na metu.
Za pogon tesko, sporo, za nosenje zamara, onda jedino za ceku, i to je to.
Dakle, za lov, bas i nisam odusevljen. Jest po zakonu, i moze se. Ali ne vidim ama bas nikakve prednosti u odnosu na klasicni lovacki karabin, ili klasicni lovacki poluauomat. Kad mi neko objasni prednosti za lov, mozda i ja budem odusevljen.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
-
Mirok
- Brigadni General

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
Nisi u pravu.Bump636 wrote:Neka, za to forum i služi, ja kad sam tražio teme sve su starije, a ne znam jel se zakon mjenjao po tom pitanju a i dobro je cuti nova i friška iskustva.
Pogledaj temu "spremnici".
Ovako skrećeš temu koju je čovjek otvorio.
Da ne otvaram novu temu, jel ima itko ideju gdje je proizvedena puška sa slike. Prodavala se pod Frankonia Thunder 200. Meni izgleda kao mađarski akm, samo taj nije imao mogućnost montaže POSP optike.
https://www.youtube.com/watch?v=palFOIstf08
Konačno nešto najbliže "ciganki"
Šteta što nema u Europi.
Konačno nešto najbliže "ciganki"
Šteta što nema u Europi.
Put your money where your mouth is.
Ima, samo sto je cijena neprihvatljiva.timmy75 wrote:https://www.youtube.com/watch?v=palFOIstf08
Konačno nešto najbliže "ciganki"![]()
Šteta što nema u Europi.
Prekrasno, ali mislim da zastavu zaboli za eu tržište pored tolike potražnje u usa…vjerojatno svakih par godina izbace batch za EU market i to je totimmy75 wrote:https://www.youtube.com/watch?v=palFOIstf08
Konačno nešto najbliže "ciganki"![]()
Šteta što nema u Europi.
- jolly
- Cinker - bojna

Zastava je u gadnim problemima. Stavio sam nedavno link na skandal u tvornici.
Radnici nisu placeni, dugovi za repro materijal, ne mogu uzeti nove sirovine dok ne plate stare dugove, radnici ne dolaze na posao.itd
Vise milijuna eura duga, uslijed korumpiranih poslova uprave. Nadzorni odbor smjenjen, diretkor smjenjen
Tako da ne ocekujete neki redovni uvoz u skorije vrijeme
https://nova.rs/vesti/biznis/rasulo-u-z ... rni-odbor/
Radnici nisu placeni, dugovi za repro materijal, ne mogu uzeti nove sirovine dok ne plate stare dugove, radnici ne dolaze na posao.itd
Vise milijuna eura duga, uslijed korumpiranih poslova uprave. Nadzorni odbor smjenjen, diretkor smjenjen
Turn better into best!
- jolly
- Cinker - bojna

Mislim ni pribilizno.
Po prvi put u povijesti tvornice, nakon 1945 zaustevljena proizvodnja.
A da ne spominjemo razvojni program, vojni i civilni, i izvoz u zemlje nesvrtsanih za vrijeme juge.
Razvojni program, stao.
Od civilnog programa pamtim:
Sacamrice bokerice, i polozare
Revolveri
Karabin lineranog zatvaraca (netom pred Nato kampanju bombardiranja Srbije)
RAzvoj nove modulerne AP puske, 6,5 grendel.
Dalje nema vise.
Izmedju ostalog u zreloj fazi stagnacije imali su i spor sa konstruktorom snjaperske puske m76, kad su promijnili seriju PA snajperskih pusaka, manje vise zbog tog.
Sad, banana. Kako ispada, Vucic postavlja partijske kadrove. I izvalce se pare iz tvornice. Preko sumnjvih dealera.
Izvoz u Ameriku ide preko nekih Bosanskih srba, ako jos traje, onda im salju stare zalihe.
Amrikanci se vec zale na primjer da nema uvoza karabina m70 u 375 HH, koji je njima popularan za Aljasku i Afriku.
Australci su se zalili na sve cesce probleme sa necentriranjem navojnih rupa za montazu. Odgvor je bio, da se to desava radi istrosenih strojeva. Di su investicije u moderniziranje proizvodnje?
Po prvi put u povijesti tvornice, nakon 1945 zaustevljena proizvodnja.
A da ne spominjemo razvojni program, vojni i civilni, i izvoz u zemlje nesvrtsanih za vrijeme juge.
Razvojni program, stao.
Od civilnog programa pamtim:
Sacamrice bokerice, i polozare
Revolveri
Karabin lineranog zatvaraca (netom pred Nato kampanju bombardiranja Srbije)
RAzvoj nove modulerne AP puske, 6,5 grendel.
Dalje nema vise.
Izmedju ostalog u zreloj fazi stagnacije imali su i spor sa konstruktorom snjaperske puske m76, kad su promijnili seriju PA snajperskih pusaka, manje vise zbog tog.
Sad, banana. Kako ispada, Vucic postavlja partijske kadrove. I izvalce se pare iz tvornice. Preko sumnjvih dealera.
Izvoz u Ameriku ide preko nekih Bosanskih srba, ako jos traje, onda im salju stare zalihe.
Amrikanci se vec zale na primjer da nema uvoza karabina m70 u 375 HH, koji je njima popularan za Aljasku i Afriku.
Australci su se zalili na sve cesce probleme sa necentriranjem navojnih rupa za montazu. Odgvor je bio, da se to desava radi istrosenih strojeva. Di su investicije u moderniziranje proizvodnje?
Turn better into best!
Zastava Arms USA ima rekordne prihode svake godine.
Mozda je pranje para sa obicne zastave doduse.
Nažalost, slika i prilika uplitanja politike u sve i svašta.jolly wrote:Zastava je u gadnim problemima. Stavio sam nedavno link na skandal u tvornici.
Priča kao da je preslika naše brodogradnje.
Put your money where your mouth is.
- jolly
- Cinker - bojna

Jer prodaju karabine po kabavnoj cijeni 350 usdStargazer wrote:Zastava Arms USA ima rekordne prihode svake godine.
Turn better into best!
Prodaju uglavnom poluautomate.jolly wrote:Jer prodaju karabine po kabavnoj cijeni 350 usdStargazer wrote:Zastava Arms USA ima rekordne prihode svake godine.
Njihovi kalasi su na glasu kao najjeftiniji i najkvalitetniji uz WBP Jackove.
Doduse oni ih samo sastavljaju, djelovi dolaze iz srbije.
-
Mirok
- Brigadni General

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
A onda ovi te iste karabine po nekoliko puta višoj cijeni....jolly wrote:Jer prodaju karabine po kabavnoj cijeni 350 usdStargazer wrote:Zastava Arms USA ima rekordne prihode svake godine.
- jolly
- Cinker - bojna

Dealer zaradjuje, tvornica propada zbog stetnih ugovora. Za 350 USD, ne moze se napraviti nova puska, po novim cijenama sirovina, radne snage i ostalog, nakon tog idu uvozne taxe i troskovi prijevoza. Za tu nabavnu cijenu, svaka puska je cisti gubitak za tvornicu.
Zbog lose kvalitete proizvoda, to je prekinulo uvoz u Australiju.
Turn better into best!
Zastava Arms USA je podruznica zastave, neko zaraduje.jolly wrote:Dealer zaradjuje, tvornica propada zbog stetnih ugovora. Za 350 USD, ne moze se napraviti nova puska, po novim cijenama sirovina, radne snage i ostalog, nakon tog idu uvozne taxe i troskovi prijevoza. Za tu nabavnu cijenu, svaka puska je cisti gubitak za tvornicu.
Sad sam iz znatiželje bio na siteu Zastava USA, strgao sam se od smijeha kad sam vidio da prodaju DRNČ. Doduše, to je sad Drnch gun oil, no uhvati čovjeka nostalgija.