Pomoć u odabiru puške kalibra .308 WIN
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 18 times
Re: Pomoć u odabiru puške kalibra .308 WIN
To je velika enigma. Ali i cinjenica.Kapetan Kasil wrote: Zašto je ponuda u Sloveniji je jača?
Moje misljenje je da su poslovniji, profesionalniji, a trziste je raznolikije, pogotovo u sferi razvijenosti sportskog streljastva (IPSC, IDPA, Action shooting, long range, F class, crni barut, ISSF, itd) i kolekcionarstva. Moderno sportsko streljastvo u raznim granama trazi moderno specijalizirano oruzje.
Jaki faktor koja definira trziste je infrastruktura. Da bi se razvijalo sportsko streljastvo, moras imati streljane.
A oni to imaju. (mi nemamo)
Ovo je karta streljana u Sloveniji.
https://www.strelec.si/informacije/strelisca/
(mi u Hrvatskoj jos nismo uspjeli napraviti ovakvu kartu, sa onih nekoliko streljana koje imamo)
AKo nemas streljanu u Hrvatskoj, zato imas lovista:
Zato je kod nas razvijena (relativno) ponuda lovackog oruzja, a daleko manje sportskog oruzja (za moderne sportove). Tako da je lovacko oruzje u stvari kod nas zastupljeno u ponudi sa 95%. (Pod "lovacko" mislim na klasicni karabin i sacmaricu, ne govorim o tome da ar15 mozes registrirati ko lovacku, sto znamo)
To je po meni.
Usluznost je drugi faktor uspjesne trgovine.
To kod nas u HR ne postoji.
Nikad nisam uspio nesto naruciti i dobiti po narudzbi u Hrvatskoj trgovini. Ponavljam: Nikad!
U Slovenskoj trgovini, uvijek. Ako treba cekao sam nekoliko mjeseci, ali je stiglo.
E, ovo, ne mogu objasniti.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
A može li to objasniti koji HR trgovac koji prati forum? Ako prati.jolly wrote:...
Usluznost je drugi faktor uspjesne trgovine.
To kod nas u HR ne postoji.
Nikad nisam uspio nesto naruciti i dobiti po narudzbi u Hrvatskoj trgovini. Ponavljam: Nikad!![]()
U Slovenskoj trgovini, uvijek. Ako treba cekao sam nekoliko mjeseci, ali je stiglo.
E, ovo, ne mogu objasniti.
- Kapetan Kasil
- Razvodnik

Hm, a je li velika zajebancija otvoriti strjeljanu otvorenog tipa (kao ovo: https://vortexoptics.com/media/wysiwyg/ ... range1.jpg ) ako si 1:1 vlasnik zemlje van naseljenog mjesta? Koliko sam ja razumio čitajući zakon, nije preveliki problem, čini mi se da zemlja ne mora biti ni građevinska.jolly wrote:Jaki faktor koja definira trziste je infrastruktura. Da bi se razvijalo sportsko streljastvo, moras imati streljane.
(mi u Hrvatskoj jos nismo uspjeli napraviti ovakvu kartu, sa onih nekoliko streljana koje imamo)
-
Mirok
- Brigadni General

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
Skoro pa prevelika.Kapetan Kasil wrote:Hm, a je li velika zajebancija otvoriti strjeljanu otvorenog tipa (kao ovo: https://vortexoptics.com/media/wysiwyg/ ... range1.jpg ) ako si 1:1 vlasnik zemlje van naseljenog mjesta? Koliko sam ja razumio čitajući zakon, nije preveliki problem, čini mi se da zemlja ne mora biti ni građevinska.jolly wrote:Jaki faktor koja definira trziste je infrastruktura. Da bi se razvijalo sportsko streljastvo, moras imati streljane.
- Kapetan Kasil
- Razvodnik

Jedino što treba imati obrt ili tvrtku. Imam oboje - No ruku na srce, otvaranje obrta stvarno i nije neka zajebancija. Otvorio prije 8 godina, trebalo mi je možda 2-3 dana vremena.Mirok wrote:Skoro pa prevelika.Kapetan Kasil wrote:Hm, a je li velika zajebancija otvoriti strjeljanu otvorenog tipa (kao ovo: https://vortexoptics.com/media/wysiwyg/ ... range1.jpg ) ako si 1:1 vlasnik zemlje van naseljenog mjesta? Koliko sam ja razumio čitajući zakon, nije preveliki problem, čini mi se da zemlja ne mora biti ni građevinska.jolly wrote:Jaki faktor koja definira trziste je infrastruktura. Da bi se razvijalo sportsko streljastvo, moras imati streljane.
Broj streljana u Hrvatskoj dovoljno govori kolko je zajebano.
Privatne streljane i mjesta za vježbe gađanja kod nas su uspjeli otvorit jedino jake firme/trgovine i bolji klubovi.
Pod "težinu" otvaranja streljane računaj i gluposti koje ti se vrlo izgledno mogu desit:
- sabotaža od strane MUP-a (civilne zaštite)
- sabotaža od strane neke druge institucije koja sudjeluje u procesu
- sabotaža od strane lovačkog društva
- sabotaža od strane nezadovoljnih građana
- sabotaža od strane vlasnika susjednih parcela
Imaš i temu o streljani u Vodicama i problemima koje su imali, ako se sjećam, 5 godina su ih razvlačili.
Možda bolje nastavit o ovome u drugoj temi, već postoji nešto sa naslovom "streljane" ili "mjesta za vježbe".
Privatne streljane i mjesta za vježbe gađanja kod nas su uspjeli otvorit jedino jake firme/trgovine i bolji klubovi.
Pod "težinu" otvaranja streljane računaj i gluposti koje ti se vrlo izgledno mogu desit:
- sabotaža od strane MUP-a (civilne zaštite)
- sabotaža od strane neke druge institucije koja sudjeluje u procesu
- sabotaža od strane lovačkog društva
- sabotaža od strane nezadovoljnih građana
- sabotaža od strane vlasnika susjednih parcela
Imaš i temu o streljani u Vodicama i problemima koje su imali, ako se sjećam, 5 godina su ih razvlačili.
Možda bolje nastavit o ovome u drugoj temi, već postoji nešto sa naslovom "streljane" ili "mjesta za vježbe".
- jolly
- Cinker - bojna

Imas u HR "streljane" i "mjesta za vjezbe gadjana".Kapetan Kasil wrote: ako si 1:1 vlasnik zemlje van naseljenog mjesta? Koliko sam ja razumio čitajući zakon, nije preveliki problem, čini mi se da zemlja ne mora biti ni građevinska.
Za streljanu: gradjevinska dozvola, u sportsko rekreacijiskoj zoni po GUP-u. Inace neces dobiti gradjevinsku.
(Jel dovoljno komplicirano?)
Za mjesto za vjezbe gadjanja:
Moze "bilo gdje", ali:
- mora biti 150 metara od ceste, i 300 metara do najblize gradjevine.
- podlijeze zakonima i pravilniku o buki
- sa mjestom za vjezbe gadjanja gospodari udruga. (a ne vlasnik zemljista - fizicka osoba)
- visina nasipa, ili prirodnog nasipa, mora biti prema propisu a visina je odredjena udaljenosti gadjanja - sto je veca udaljenost, vislji je nasip. (idealno u dolcu ili kamenolomu, ili ispod nekog brda)
Znaci, za otvoriti MZVG imas odgovarajuce zemljiste 1/1, moras osnovati streljacki klub, ugovorom zemljiste dajes klubu na koristenje.
Za osnovati klub treba ti tri osobe po zakonu o udrugama. Prosto ko pasulj, simple as beans.
Inace u svakoj zasebnoj temi, laici citaju jedan zakon.
ALi, za streljanu, ovo podlijeze paleti od barem 10 zakona.
Za MZVG, malo manje, ali ima hrpa tog.
Da je streljanu imati lako, streljanu bi imao svako!
Turn better into best!
- Kapetan Kasil
- Razvodnik

DO najbliže građevine ili OD?jolly wrote:Kapetan Kasil wrote:- mora biti 150 metara od ceste, i 300 metara do najblize gradjevine.
-
Mirok
- Brigadni General

Pa prijatelju,pročitaj uvjete.....Kapetan Kasil wrote:DO najbliže građevine ili OD?jolly wrote:Kapetan Kasil wrote:- mora biti 150 metara od ceste, i 300 metara do najblize gradjevine.
Mi smo to na forumu nekoliko puta odradili.
A udaljenost?
Što nije jasno?
Najmanje 150 m od ceste i 300m od građevina....
- Kapetan Kasil
- Razvodnik

Pitao sam jer je, valjda slučajno, napisao DO najbliže građevine. Nema veze, sve jasno.Mirok wrote: Pa prijatelju,pročitaj uvjete.....
A udaljenost?
Što nije jasno?
-
Mirok
- Brigadni General

Ajde ovako...
Imaš temu Pravilnik o civilnim strelištima i drugim.......
Sve tamo piše.
A možeš pročitati Pravilnik o civilnim strelištima i drugim mjestima za vježbe gađanja.
I neki drugi propisi rješavaju ovu problematiku,ali pročitaj ovo za početak.
Imaš temu Pravilnik o civilnim strelištima i drugim.......
Sve tamo piše.
A možeš pročitati Pravilnik o civilnim strelištima i drugim mjestima za vježbe gađanja.
I neki drugi propisi rješavaju ovu problematiku,ali pročitaj ovo za početak.
-
Mirok
- Brigadni General

Ako znamo da streljana treba biti odmaknuta od objekata,onda se razumije da propisi nalažu minimalne udaljenosti,što znači da udaljenost može biti veća,ali ne smije biti manja...Kapetan Kasil wrote:Pitao sam jer je, valjda slučajno, napisao DO najbliže građevine. Nema veze, sve jasno.Mirok wrote: Pa prijatelju,pročitaj uvjete.....
A udaljenost?
Što nije jasno?
Ako ideš od streljane do građevine, onda je "do", a ako ideš u obratnom smjeru onda je "od".Kapetan Kasil wrote:DO najbliže građevine ili OD?jolly wrote:Kapetan Kasil wrote:- mora biti 150 metara od ceste, i 300 metara do najblize gradjevine.
- jolly
- Cinker - bojna

Human, tako je. Od, ili do, isto je.
Turn better into best!