Lovacko drustvo/udruga preporuka
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Re: Lovacko drustvo/udruga preporuka
LD objavilo poziv da prima nove clanove. Ovo je nesto novo.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
- jolly
- Cinker - bojna

Da, ali clanarina pokriva pakete za odstrel.
Znaci komercijalno drustvo.
Definicije:
Komercijalno drustvo = plati i lovi
Klasicno drustvo = plati manje, radi dzabe, druzi se, uzivaj u prirodi, limitirani su dani lova, malo lovi, lovi kolko mozes ili koliko ti daju, jer lov nije samo odstrel. Ako ne odstrelis nista kroz godinu, to je ok. Pripravnici ako ih drustvo ima, ne love. Naukuju. Lovit ce za godinu dvije. Ali druze se. Jer je lov ljubav prema prirodi, itd
Medjutim zanimljivo je kako od dva razlicita koncepta, sad komercijalni koncept pomalo dolazi u javnu sferu.
I ono sto se moze reci, transparentno je! Cijenik javan i bez srama. Svaka cast!
Zamisli pred par godina pitati, koliko kosta srnjak i di bi ja to mogao loviti?
Muk.
Sve nesto ispod tezge.
Osobno mislim sa svim problemima integracije mladih lovaca u lovacku zajednicu (tesko ih primaju u drustva), sve vise ce biti komercijalnih oblika lova. I to je dobro.
nadjoh jos jedan:
https://jelen-jankovac.hr/cjenici-lova-jelen-jankovac/
Prica iz zivota:
Nedavno na jednom lovackom natjecanju, poslije natjecanja, sjedimo uz neizostavnu zakusku, vatricu i rostilj, i cekamo dodijelu medalja.
Zapricao se ja s domacinima.
Pokazujemo slike iz lova.
Jedan mi kaze - vidi ovog jelena! To sam odstrelio u Madjarskoj! A vidi ovog, to sam odstrelio u "Hrvatskim sumama".
Drugi mi pokazuje muflona, odstrelio negdje na Velebitu.
Uglavnom, domacini aktivni lovci u svom drustvu, aktivni u drustvenim dogadjajima, potpuno integrirani u svoju zajednicu, organizatori natjecanja, istaknuti lovci, prvi eshalon, itd...
Ali kad se treba necim pohvaliti, to su odstrelili komercijalno izvan svog drustva.
Za promisliti o tome.
Turn better into best!
-
Mirok
- Brigadni General

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
Ma,štima sve to.
To se isplati onome tko može stalno biti u lovištu i tako ispuniti svoju kvotu odstrela.
Jer kada se u lovištu odradi kvota,više ne možeš odstreljivati,bez obzira što nisi odradio bonus.
To se isplati onome tko može stalno biti u lovištu i tako ispuniti svoju kvotu odstrela.
Jer kada se u lovištu odradi kvota,više ne možeš odstreljivati,bez obzira što nisi odradio bonus.
- jolly
- Cinker - bojna

Tocno!Mirok wrote: 20 Mar 2026, 19:57 Ma,štima sve to.
E, sad ajmo dalje:
Kad imas neku ozbiljnu firmu: onda poslodavac planira na primjer: treba jedna sekretarica (pardon, tajnica), 3 montera, 1 poslovodja, 2 varioca, 3 skelara, 1 bagerista, 1 tokar, 2 mehanicara, i onda na osnovu tog radi kadrovsku politiku i zaposljavanje.
Kad je popunio kadrove za zdravo poslovanje, to je to.
A onda imas lovacku udrugu, i "kadrovsku politiku":
Na primjer prema LGO ukupan odstrel 85 grla jelenske, srnece, i crne divljaci, i kroz "kadrovsku politiku" zaposle - pardon - uclane 150 lovaca, naplate clanarinu, i sto je najvaznije nepovratnu upisninu.
I onda se stvara narativ: lov nije samo odstrel, to je druzenje, ljubav prema prirodi, radne akcije, lov samo vikendom ili samo nedjeljom do 9 ujutro na srnjaka, i tome slicno.
U takvu sredinu udje mladi lovac, prije tog je polozio ispit, mukotrpno investirao 5 do 10.000 EUR u opremu, velikih je ocekivanja, u obitelji se pohvalio, i slusa takve price, a od lova bas i nema nesto, a iskusniji lovci koji su se snasli pokupe "kremu" tako nadju svoj nacin da ponesto odstrele.
Naravno da je mentorstvo ozbiljno podriveno jer je kontra osobnih interesa starijih. (I stvara se novi narativ: ovi novi ne valjaju jer smo mi imali mentora i staziranje, a sad su to ukinuli, pa mladi uz nikakav ispit i bez mentora ne znaju nista, sta ce nam to)
Onda se mladji nezadovoljni ispisu, a LD upise nove mlade nadobudne clanove. I time ostvaruje stalni priliv nepovratnih upisnina.
Na kraju dodjemo na to, da je to "biznis" za kasu udruge.
I opet smo na komercijali.
I sad da sumiram prema uvidu na "terenu" prema mojim spoznajama za ljude koje poznam:
Od 5 - 6 mladjih lovaca (pod mladjim mislim oni koji su polozili ispit u zadnjih nekoliko godina):
- 1 od njih, se probija kroz drustvo, 5 godina bez odstrela, ali marljivo radi i sudjeluje u svima akcijama
- 1 od njih - prva godina clanstva (trenutno naukuje bez prava lova) vrlo je nezadovoljan, misli se ispisati
- ostalih nekoliko kad su culi uvjete uclanjenja, nisu se ni upisali, love komercijalno u gostima
- ne poznam ni jednog od mladjih da se uspjesno uklopio i da je zadovoljan u kontinuitetu sa clanstvom u LD.
Napominjem opet, "mladi lovac" nije neko ko ima 18 godina, nego su ovo ljudi oko 40 godina, sa zivotnim iskustvom, koji imaju zrele zivotne stavove, i neka realna ocekivanja. Nisu balavci.
Znaci ne govorim o starijim lovcima koji su desetljicima u svojim udrugama, i imaju svoje nacine i metode koje funkcioniraju. i koje cesto puta nisu skloni dijeliti.
Tradicionalna zajednica tesko prima mlade, djeluje nepristupacno a gore je opisan sistem koji nije atraktivan.
Turn better into best!
- jolly
- Cinker - bojna

Danas, na FB grupi Hrvatski lovac:
Turn better into best!