safe action,glock 17
Re: safe action,glock 17
Ispuco je brdo za svoje pucačke karijere, pa sada samo održava kondiciju da ne izgubi grif!
- Original_G
- Cinker - bojna

Ice slažemo se mi
to je bitno, samo malo različitiji pristup, smatram to isto pozitivnim jer da svi gledamo sve iz iste perspektive ovo bi bil jako dosadan forum ali i svijet
btw. moja županija je strašno antgun, zove rulja policiju i na probušeni auspuh
btw. moja županija je strašno antgun, zove rulja policiju i na probušeni auspuh
武士道
Ognjem i mačem.
Ognjem i mačem.
Ludi se boje onoga što ne razumiju, što je normalno, tako su ljudi grmljavinu, munje, potrese i mnoge druge pojave koje nisu razumjeli pripisivali aktivnosti bogova,manitua i čega sve ne, ali kad su spoznali što je tome uzrok i naučili nešto o tome onda su se manje bojali i znali se ponašati, tako je i s vatrenim oružjem indijanci su ga zvali vatreni štap a osobe koje su ga imale i koristile pripisivali božanske moći, kod nekih ljudi je tako i danas, bilo da vatreno oružje samatraju svemogućim i to im daje lažnu sigurnost ili ga se boje i ne znaju ništa o njemu samo govore kako je to opasno, glupost i budalaština,a ljubitelje oružja smatraju nenormalnim i opasnim osobama, što je svakako pogrešno i glupo, bojati se treba osoba koje koriste vatreno oružje i imaju zle namjere, kao i onih koje ga koriste a nisu adekvatno obučene u rukovanju njime,pa imamo paradoks da odobravaju pravo na posjedovanje oružja za ne daj Bože slučajeve a pri tome osobe koje su ljubitelji oružja i o njemu i njegovom funkcioniranju žele naučiti i znati što više kako bi ga koristili na što sigurniji način, te vježbati gađanje s njim kako bi u ne daj Bože situaciji najbolje iskoristili potencijal oružja sa što manjim štetnim i neželjenim posljedicama, jer niti jedan ljubitelj oružja koji poštuje ljudski život, pravni poredak države i oružje koristi sukladno etici, nebi trebao zbog toga biti stigmatiziran i smatran nenormalnim. Na koncu konca kada dođe do situacije kada opstanak jednog naroda,jedne nacije, te samostalnost i neovisnost jedne drževe dođe u pitanje takvi ljudi su i više nego dobrodošli, što smo se imali prilike uvjeriti u našoj nedavnoj povijesti, što je u najmanju ruku licemjerno od strane onih koji te ljude osuđuju i trebaju znat da se takvi ljudi koji o oružju znaju puno ne rađaju tj.ne nastaju preko noći, pa kad zatreba održat će se neki instant tečaj pa će oni moći ispuniti zadatke koji se pred njih stavljaju, a tko će ga održati?
Stoga takvim ljudima predlažem da se malo više upoznaju s oružjem i kulturom posjedovanja i nošenja oružja, pa nek onda kažu nešto o tome, jer se javlja još jedan paradoks, gdje netko tko nema apsolutno pojma o toj temi niti se potrudi da se s njom upozna i nešto sazna o njoj najviše govori, što nema nigdje jer oni se valjda smatraju stručnjacima po rođenju ili kako nije mi jasno.
Svakom normalnom ljubitelju oružja koji poštuje vrijednosti koje sam naveo također teško pada zlouporaba vatrenog oružja, a pogotovo kada se njih poistovjećuje i stavlja u isti koš sa ovima koji ga zlorabe.
Stoga takvim ljudima predlažem da se malo više upoznaju s oružjem i kulturom posjedovanja i nošenja oružja, pa nek onda kažu nešto o tome, jer se javlja još jedan paradoks, gdje netko tko nema apsolutno pojma o toj temi niti se potrudi da se s njom upozna i nešto sazna o njoj najviše govori, što nema nigdje jer oni se valjda smatraju stručnjacima po rođenju ili kako nije mi jasno.
Svakom normalnom ljubitelju oružja koji poštuje vrijednosti koje sam naveo također teško pada zlouporaba vatrenog oružja, a pogotovo kada se njih poistovjećuje i stavlja u isti koš sa ovima koji ga zlorabe.
Uvijek je lakše udariti po onome koji se ne može braniti, a jačega se na dira. To je notorna činjenica. Država ne može riješiti problem ilegalnog oružja (i to je posebna tema o kojoj bi trebalo nešto reći), pa ga navodno rješava preko legalnih posjednika i to na krivi način. A žalosno je da novinari (i to je posebna tema!!!) apriori podržavaju antigun pokrete, a ne daju onima koji imaju što o tome reći pristup medijima.
NO TRESPASSING - VIOLATORS WILL BE SHOT - SURVIVORS WILL BE SHOT AGAIN
Lijepa riječ i pištolj u ruci otvaraju svaka vrata
Jedna stara tema koju svakako treba pročitati 
Kao što si i sam rekao, sa oružjem se postupa kao da je uvijek napunjeno i shodno tome, ne smatram neophodnim na pištoljima tipa Glock/HS svaki put opaljivat na "suho" kad se spremaju na sigurno. HS je po "defaultu" nategnut i takav može stajat i to samo po sebi nije problem pod uvjetom da se uvijek prilikom vađenja/stavljanja u sef, vrši repetiranje i provjera komore te naravno, poštuju sigurnosna pravila rukovanja.Ice wrote:U tom stanju ga treba držati samo ako je metak u cijevi, a čim to nije otpustiti striker i riješena stvar, da se nebi dogodilo kod vlasnika koji stalno imaju napet striker i okidač u prednjem položaju da se na to "nviknu" kao na normalno stanje oružja, pa ga tako tretiraju iako s oružjem uvijek treba postupati kao da je napunjeno, s metkom u cijevi i otkočeno ma što s njim radili i gdje se nalazili.
Dosta sam čitao o tome kako HS-ovoj igli neće ništa biti ako se okida na prazno, ali ipak, za te stvari koristim pufer jer ništa ne želim prepustit slučaju.
Reportaže iz svijeta oružja i sportskog streljaštva:
http://www.youtube.com/user/Breadf4n
Bojnik PerGal je napisao:
Radi sigurnosnih razloga NIKADA se bilo koje oružje ne smije ostavljati napeto pa tako niti Glock kod kojeg je "striker" stalno polunapet. Naime, u tome trenutku oružje je uvijek spremno za opaljenje. Dakle, postoji mogućnost incidentnog opaljenja (neću sad nabrajati razloge zašto!). Stoga, uvijek nakon repetiranja odnosno kod provjere oružja izvršiti probno okidanje na suho.
I to je tako.
Radi sigurnosnih razloga NIKADA se bilo koje oružje ne smije ostavljati napeto pa tako niti Glock kod kojeg je "striker" stalno polunapet. Naime, u tome trenutku oružje je uvijek spremno za opaljenje. Dakle, postoji mogućnost incidentnog opaljenja (neću sad nabrajati razloge zašto!). Stoga, uvijek nakon repetiranja odnosno kod provjere oružja izvršiti probno okidanje na suho.
I to je tako.
Pošto se govori o incidentnim opaljenjima, pretpostavljam da je bilo takvih slučajeva s Glockom?
Svašta sam načuo ali to su samo glasine, možda netko ima konkretnije informacije.
Tu se valjda radi o vajnjskoj intervenciji korisnika ili?
Svašta sam načuo ali to su samo glasine, možda netko ima konkretnije informacije.
Tu se valjda radi o vajnjskoj intervenciji korisnika ili?
BTW, evo jednog poučnog videa o nezgodama:
http://www.liveleak.com/view?i=414_1249322308
Kad smo kod HS-a, i dalje ne smatram neophodnim izvršavat opaljenje na suho da bi se otkočio, e je pištolj sam po sebi mehanički siguran i sve dok se poštuju osnovna sigurnosna pravila rukovanja (prst ća sa okidača, obavezna provjera komore prilikom vađenja/stavljanja u sef, ne upiranje u nikoga itd) nema opasnosti za korisnika. Naravno, ovo ne vrijedi za klasične DA pištolje koji nisu ni zamišljeni da budu čitavo vrijeme "nategnuti".
http://www.liveleak.com/view?i=414_1249322308
Kad smo kod HS-a, i dalje ne smatram neophodnim izvršavat opaljenje na suho da bi se otkočio, e je pištolj sam po sebi mehanički siguran i sve dok se poštuju osnovna sigurnosna pravila rukovanja (prst ća sa okidača, obavezna provjera komore prilikom vađenja/stavljanja u sef, ne upiranje u nikoga itd) nema opasnosti za korisnika. Naravno, ovo ne vrijedi za klasične DA pištolje koji nisu ni zamišljeni da budu čitavo vrijeme "nategnuti".
neophodno je zadržati rutinu, prije ili kasnije se prijeđe sa safe action na "klasične" pištolje i ako rutina ne postoji...
Omnes tenentes gladios et ad bella doctissimi uniuscuiusque ensis super femur suum propter timores nocturnos
Because none of us are as cruel as all of us
Because none of us are as cruel as all of us
^^Moguće, ali to mom mišljenju ima veze isključivo s nepažljivošću i mislim da ne treba eventualan razlog takvim situacijama pripisivati "rutini", prelaska s jednog tipa oružja na drugi. Jasno je što je Safe action, a što DA pištolj. Kod HS-a moraš do kraja povući okidač (koji nije ni blizu osjetljiv ko kod klasičnih DA pištolja kad su nategnuti tj. u Single Action modu) i obgrliti dršku (da bi se deaktivirao grip safety).
Tu nema slučajnosti i ne vjerujem u "sam mi opalio pištolj" situacije. CZ75B nije zamišljena da stoji nategnuta po defaultu, HS jest e da nije tako, ne bi bio mehanički siguran s metkom u cijevi.
Dakle, napravio ti na HS-u okidanje na suho ili ne, prije stavljanja u sef, opet ćeš prilikom ponovne uporabe, bez obzira što "znaš" da si ga ostavio otkočenog, držat prst van okidača, ponovo repetirat i provjerit komoru.
Mislim da su naši policajci debelo zakinuti što na svojim čezama nemaju decocker i što su primorani nakon svakog stavljanja metka u cijev (osim ako se ne radi o neposrednoj opasnosti) ručno otpuštati čekić i riskirati neželjeno opaljenje.
Tu nema slučajnosti i ne vjerujem u "sam mi opalio pištolj" situacije. CZ75B nije zamišljena da stoji nategnuta po defaultu, HS jest e da nije tako, ne bi bio mehanički siguran s metkom u cijevi.
Dakle, napravio ti na HS-u okidanje na suho ili ne, prije stavljanja u sef, opet ćeš prilikom ponovne uporabe, bez obzira što "znaš" da si ga ostavio otkočenog, držat prst van okidača, ponovo repetirat i provjerit komoru.
Mislim da su naši policajci debelo zakinuti što na svojim čezama nemaju decocker i što su primorani nakon svakog stavljanja metka u cijev (osim ako se ne radi o neposrednoj opasnosti) ručno otpuštati čekić i riskirati neželjeno opaljenje.
UVIJEK treba nakon provjere je li metak u cijevi (sa izvađenim spremnikom, naravno) opaliti na prazno. To je pouzdani znak da je oružje PRAZNO I SIGURNO i da može biti spremljeno. Ne vidim nikakav razlog da se pištolj ostavlja napet, bilo Glock, bilo HS.
Policajci u RH trebaju dobiti HS 9 pištolje jer je to službeni pištolj. ČZ 75 trebaju biti zamijenjene, ako negdje to još nije učinjeno, bit će.
A policajci ne smiju nositi metak u cijevi po pravilima službe, osim u slučaju da idu na zadatak gdje se pretpostavlja da ga moraju imati u cijevi.
Moram napomenuti da sam prvu rečenicu napisao s pozicije IPSC strijelca, koji nakon svakog završenog stage-a mora: maknuti prst sa okidača, izvaditi spremnik iz pištolja, sa cijevi uperenoj prema meti povući navlaku zatvarača unatrag i vizualno provjeriti da li je cijev prazna, potom škljocnuti i spremiti pištolj u holster.
U svakom slučaju, pri kontrolnom okidanju MOŽE doći do opaljenja ako korisnik nije ispraznio cijev. Znam za slučaj da je korisnik kada je dobio Glock, provjeravao da li ima metak u cijevi sa PUNIM spremnikom, pa je ubacio metak u cijev i misleći da je pištolj prazan(??) ispalio hitac u pod. Nakon toga je IZVADIO spremnik i PONOVO škljocnui i OPALIO JOŠ jednom!. (naravno, metak je ostao u cijevi jer je pucao iz poluautomatskog pištolja koji je odmah ubacio još jedan metak u cijev.) Onda je bacio pištolj i povikao: jebote, ovaj puca i prazan.
Poanta je: STROGO SE TREBA PRIDRŽAVATI SIGURNOSNIH PRAVILA PRI BILO KAKVOM RUKOVANJU VATRENIM ORUŽJEM.
Policajci u RH trebaju dobiti HS 9 pištolje jer je to službeni pištolj. ČZ 75 trebaju biti zamijenjene, ako negdje to još nije učinjeno, bit će.
A policajci ne smiju nositi metak u cijevi po pravilima službe, osim u slučaju da idu na zadatak gdje se pretpostavlja da ga moraju imati u cijevi.
Moram napomenuti da sam prvu rečenicu napisao s pozicije IPSC strijelca, koji nakon svakog završenog stage-a mora: maknuti prst sa okidača, izvaditi spremnik iz pištolja, sa cijevi uperenoj prema meti povući navlaku zatvarača unatrag i vizualno provjeriti da li je cijev prazna, potom škljocnuti i spremiti pištolj u holster.
U svakom slučaju, pri kontrolnom okidanju MOŽE doći do opaljenja ako korisnik nije ispraznio cijev. Znam za slučaj da je korisnik kada je dobio Glock, provjeravao da li ima metak u cijevi sa PUNIM spremnikom, pa je ubacio metak u cijev i misleći da je pištolj prazan(??) ispalio hitac u pod. Nakon toga je IZVADIO spremnik i PONOVO škljocnui i OPALIO JOŠ jednom!. (naravno, metak je ostao u cijevi jer je pucao iz poluautomatskog pištolja koji je odmah ubacio još jedan metak u cijev.) Onda je bacio pištolj i povikao: jebote, ovaj puca i prazan.
Poanta je: STROGO SE TREBA PRIDRŽAVATI SIGURNOSNIH PRAVILA PRI BILO KAKVOM RUKOVANJU VATRENIM ORUŽJEM.