NABAVNA DOZVOLA

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
Luka0101
Civil
Civil

Re: NABAVNA DOZVOLA

Post by Luka0101 » 17 Sep 2010, 17:19

Hvala vam na odgovorima...
Znaci, jos uvijek imas sanse za mene :mrgreen:

Bum se strpio jos tih par godina... bude i airsoft dobar u međuvremenu

Papilon
Brigadir
Brigadir

Post by Papilon » 17 Sep 2010, 18:15

Ma naravno to ti je još pametnije ali i jeftinije!!
Ne pij dok voziš - mogao bi proliti!!.....

Original_G
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by Original_G » 18 Sep 2010, 11:59

Krenulo je s organizacijom Airsoft IPSC, mislim da je to super podloga za kasniji prelazak na pravo.

Moram priznati da sam prilikom prisustvovanja na prvih par treninga AS-a bil malo razočaran ponašanjem s oružjem (okretanje s prstom na okidaču i slične igre) ali nakon kaj je to preuzel malo ozbiljniji čovek, moram priznati da je disciplina vojnička (kak mora biti).
武士道

Ognjem i mačem.

AndrejMauser
Civil
Civil

Post by AndrejMauser » 18 Sep 2010, 21:48

E,vi Hrvati,vi ste srecni ljudi.Zalite se kad taksa za izdavanje nabavne dozvole bude 100e. :A22:

SOOVLS
Pozornik
Pozornik

Post by SOOVLS » 20 Sep 2010, 00:10

A kada i gdje je neko natjecanje? Baš bi došao gledati. Vrlo zanimljivo.
Streljivo je glavno. Oružje samo alat koje radi posao...

patch
Satnik
Satnik

Post by patch » 20 Sep 2010, 11:54

Prati rubriku IPSC i klasicno. Svako malo su ti oglasi.

hs2000xd
Razvodnik
Razvodnik

Post by hs2000xd » 23 Sep 2010, 22:18

Luger wrote:Vjerovatno si u vrijeme počinjenja kaznenog djela bio ili još jesi mlađi punoljetnik kada ti je izrečena zatvorska kazna uvjetno na 2 godine.
Kaznenu evideniciju osuđivanih osoba vodi Ministarstvo pravosuđa.
Ako ponovno nisi osuđivan a prošle su tri godine od isteka roka prokušavanja kod uvjetne osude smatraš se neosuđivanim i imaš sva prava kao i osobe koje
nisu osuđivane, pročitaj si čl. 85 i 86 KZ-a, te se automatski protekom rokova brišeš iz kaznene evidencije.
nemojte se zavaravati!! kaznena prijava NE BRIŠE SE AUTOMATSKI!!!
za birisanje kaznene prijave iz KE IS MUP-a potrebno je donijeti sudsko rješenje u kojem piše da ste oslobođeni optužbe, odnosno da je kaznena prijava odbačena i zatražiti brisanje iz evidencije....u slučaju da ste pravomoćno osuđeni, kaznena prijava se ne briše!
------------------------
Tko leži, ne bježi!!
------------------------

Luger
Desetnik
Desetnik

Post by Luger » 24 Sep 2010, 16:34

Nešto si pobrkao. Malo bolje pročitaj!!!

nobile157
Pukovnik
Pukovnik

Post by nobile157 » 24 Sep 2010, 20:11

Original_G wrote:Krenulo je s organizacijom Airsoft IPSC, mislim da je to super podloga za kasniji prelazak na pravo.

.
Nije. Niti je bila. Niti će biti.
NO TRESPASSING - VIOLATORS WILL BE SHOT - SURVIVORS WILL BE SHOT AGAIN
Lijepa riječ i pištolj u ruci otvaraju svaka vrata

Original_G
Cinker - bojna
Cinker - bojna

NABAVNA DOZVOLA

Post by Original_G » 24 Sep 2010, 20:46

He, he, samo sam čekal ;-) nebi se složil s tobom ali ja nemam nekog iskustva u ipsc pa nemam ni argumenata.
武士道

Ognjem i mačem.

patch
Satnik
Satnik

Post by patch » 24 Sep 2010, 20:56

Mi smo u klubu isto razgovarali o toj temi. I na kraju smo dosli do zakljucka da je s pocetnicima bolje trenirati sa vatrenim oruzjem odmah nego ici sa plasticnim imitacijama pa onda preci na airsoft modele pa na vatreno....Uostalom u pitanju je i cijena jer niti kvalitetne replike airsofta nisu jeftine, a kada se o vatrenome govori, to je jedna sasvim druga dimenzija, znas i sam.

Slicno je, jako, ali nije isto. Pravila jesu ista ili gotovo ista, kartonske mete koliko sam gledao isto slicne - normalno osim popera koji su metalni i koje airsoft nema sanse srusiti, ali generalna razlika je u alatu.

Buduci i sam pucas klasicno streljastvo, kolika je razlika izmedju koristenja pravog gana i njegovih svih parametara i utjecaja na strijelca i obrnuto, a kakva je situacija sa zracnim pistoljem - samo grube usporedbe radi.... Lezanje u ruci, promjena mase uslijed praznjenja spremnika, trzaj odbacaj cijevi nakon pucanja,buka, moguci zastoji i sl....

Mislim za igru i za one koji ne mogu doci do vatrenog oruzja to je nekakav zamjenski okvir, ali za bilo kakav ozbilniji pristup ipsc-u nije.

nobile157
Pukovnik
Pukovnik

Post by nobile157 » 25 Sep 2010, 17:38

Evo ovako: uzmi airsoft glock ili neki drugi "pištolj" i njime treniraj na 25 metara, a onda pređi na pravi i pucaj klasiku????? :A00: :mrgreen: :|
NO TRESPASSING - VIOLATORS WILL BE SHOT - SURVIVORS WILL BE SHOT AGAIN
Lijepa riječ i pištolj u ruci otvaraju svaka vrata

Original_G
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by Original_G » 25 Sep 2010, 17:56

Nije baš usporedivo. btw. pucal sam s airsoftom na 25 i na 10 m, na 25 napravi grupu u crno ali s prvih par kuglica dok ima pritisak plina, na 10 m buši bez problema, a nišanska linija, težina i okidač je ko na pravome 1911, naravno odskoka nema.

Slažem se s pročitanim temama i mišljenjima na stranim forumima, koji koriste airsoft kao uvod za klince, da se priviknu na komande, kretanje, izvlačenje, proceduru... a ameri koji su u iraku i afganu treniraju s airsoftom za discipline koje pucaju doma. Sigurno ne može zamijeniti trening s pravim ali nije kontraproduktivno.
武士道

Ognjem i mačem.

patch
Satnik
Satnik

Post by patch » 25 Sep 2010, 18:31

Klince se tako isplati vjerojatno uvesti u svijet ipsc-a. To ima smisla. Premda mislim da ove discipline ipak treba trenirati s 18 godina i vise.... Ne mislim pri tome na bilo kakvu diskriminaciju, nego jednostavno na cinjenicu kako s vatrenim oruzjem trebaju raditi oni koji mogu dobiti i dozvolu za rad s njime od vlasti.... ipak su u pitanju djeca i osobe koje jos nisu sazrele i formirane.

Ovo sto si naveo je ok, ali kada vec imas vatreno, a svi osim pocetnika u ipsc-u uglavnom ga imaju, onda je nepotrebno nabavljati airsoft repliku. Misliim da je puno bolje vjebati sa praznim ganovima ili eventualno sa puferima.

Najveci problem je sigurnost. Problem je sto ako se pravila, upravo zato sto se radi o airsoftu vjerojatno striktno i strogo ne provode. Ovdje govorim napamet, ali namece se takvo razmisljanje, jer ne radi se vatrenom oruzju....
Poznajući naš mentalitet, vjerojatna reakcija na tvrda pravila sigurnosti kakva su u ipsc-u, bit ce - ma to je ipak replika....

A kada se krene raditi sa vatrenim, a prije ili kasnije uvijek do toga dodje (osim onih koji ne mogu dobiti nabavnu), moguci su veliki problemi (propucavnja, oštecenja opreme i moguce ozljede), jer osjecaj sigurnosti i bezbriznosti kod rukovanja kod airsoft modelima ostaje.... A to je onda problem promjeniti, jer stecene su krive navike.

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 29 Sep 2010, 17:14

Potpisujem patcha sto se tice dijela o sigurnosti, jer bi ljudi koji rukuju s replikama samu sigurnost mogli olako shvatiti i onda kad pređu na pravo i dalje prakticirati taj ležerniji stav prema oružju... a za razliku od airsoft replike kod nesrece s pravim oruzjem nema "sorry nisam namjerno"
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

SWfan
Pozornik
Pozornik

Post by SWfan » 05 Oct 2010, 08:18

Pozdrav ekipa,
evo i moj prvi post... :D

Dsta ovih dana kopam po forumu i stvarno ima interesantnih tema...
E ovako, mene interesira nekoliko stvari glede nabavne dozvole za oružje pa bi mi trebalo malo pojašnjenje...
Ispada da po Hrvatskih zakonima, ja koji sam ljubitelj oružja i koje mi ne bi služilo za apsolutno ništa nego eventualno za skoknut do streljane koji put, nemam nikakve teorije za nabavku istoga...

Par stvari me muči:
- da ima opravdani razlog za nabavu oružja--Mogu li to biti sportske svrhe, mislim piše da mogu i kao da moram biti član HSS-a, ali kako ću biti član kada nemam oružje???

- da raspolaže tehničkim znanjem i vještinom za pravilnu uporabu oružja--i za ovo ima kao treba dokaz...kakav dokaz? i kako uopće može netko imati bilo kakav dokaz kada nema oružje???

- Fizička osoba ima opravdani razlog za nabavu športskog oružja ukoliko se aktivno bavi športskim streljaštvom--koliko se to ljudi bavi time, a da već nemaju oružje...

Inače mi je rečeno da je najbezbolniji način za dobiti pitšolj taj da se položi lovački ispit...iako potječem iz obitelji lovaca, mene to apsolutno ne interesira i to mi je zadnja opcija koju moram izbjeći...

Unaprijed zahvaljujem na odgovorima!!! :A03:

patch
Satnik
Satnik

Post by patch » 05 Oct 2010, 08:48

Odgovorit cu ti redom, jer i ja sam donedavno bio u slicnoj situaciji.
SWfan wrote:Par stvari me muči:
- da ima opravdani razlog za nabavu oružja--Mogu li to biti sportske svrhe, mislim piše da mogu i kao da moram biti član HSS-a, ali kako ću biti član kada nemam oružje???
da, sport je sasvim opravdani razlog. osim HSS-a imas i odnosno CRO-PSA (IPSC savez). u svakom od saveza moras biti aktivni clan neko vrijeme prije nego dobijes mogucnost traziti potvrdu saveza da si aktivan clan.
SWfan wrote:- da raspolaže tehničkim znanjem i vještinom za pravilnu uporabu oružja--i za ovo ima kao treba dokaz...kakav dokaz? i kako uopće može netko imati bilo kakav dokaz kada nema oružje???
Ako nabavljas na sport - tada nije potrebno. Ako nabavljas privatno tada moras.
SWfan wrote:- Fizička osoba ima opravdani razlog za nabavu športskog oružja ukoliko se aktivno bavi športskim streljaštvom--koliko se to ljudi bavi time, a da već nemaju oružje...
Ako nemas oruzje, postoji klupsko oruzje kojim pucas. Odnosno kao natjecatelj pocetnik (premda je to na rubu zakona) mozes pucati pod nadzorom i oruzjem kolega. U HSS-u je bitno da ti ime izadje u nekom od biltena kao natjecatelju, a dalje je procedura jednostavna.
SWfan wrote:Inače mi je rečeno da je najbezbolniji način za dobiti pitšolj taj da se položi lovački ispit...iako potječem iz obitelji lovaca, mene to apsolutno ne interesira i to mi je zadnja opcija koju moram izbjeći...
Mislim da je najskuplja opcija lovstvo - zbog clanarine lokalnom drustvu koje se godisnje mora platiti (+penali za nedolazak na svaki organizirani dpgadjaj). Premda sam nacuo kako se lovacki ispit moze poloziti i bez clanstva u udruzi - znaci direknom prijavom savezu. Sto znaci ako zelis loviti - placas gdje god dodjes....

Oruzje mozes nabaviti i za potrebe osobne sigurnosti - ali SAMO za DRZANJE (nosenje neces dobiti) pa ga kasnije prekvalificirati u sportsko.

S tim da se u svakom slucaju moras nositi sa provjerama, pregledima, slikanjem, registracijama, raznim, papirima, biljezima i na kraju strpljenjem.

Original_G
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by Original_G » 05 Oct 2010, 08:58

Napisano je već dosta toga na forumu samo treba potražiti, posjedi najbliži klub pa se informiraj oko članstva.

http://forum.hr-oruzje.org/viewtopic.ph ... rda+saveza

http://www.hrvatski-streljacki.hr/dokum ... le2236.pdf
武士道

Ognjem i mačem.

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 05 Oct 2010, 11:16

patch wrote:
SWfan wrote:Inače mi je rečeno da je najbezbolniji način za dobiti pitšolj taj da se položi lovački ispit...iako potječem iz obitelji lovaca, mene to apsolutno ne interesira i to mi je zadnja opcija koju moram izbjeći...
Mislim da je najskuplja opcija lovstvo - zbog clanarine lokalnom drustvu koje se godisnje mora platiti (+penali za nedolazak na svaki organizirani dpgadjaj). Premda sam nacuo kako se lovacki ispit moze poloziti i bez clanstva u udruzi - znaci direknom prijavom savezu. Sto znaci ako zelis loviti - placas gdje god dodjes..
tako je, ispit se ionako polaze u krovnoj udruzi dakle pri lovackom savezu, jedina stvar je to sto ako se ide grupno preko lovackog drustva onda se ostvaruje neki popust od 500kn cini mi se, pojedinci koji polazu na vlastitu ruku placaju punu cijenu (ne sjecam se cijene vise, 2500-3000kn tako nesto). Nije potreblno biti clan lovackog drustva vec samo clan lovackog saveza (godisnja clanarina iznosi 150kn, a sa placanjem iste se dobiva lovacka markica za tekucu lovacku sezonu) i onda ides u lov kada neko drustvo organizira lov za goste, zavisi od drustva do drustva dali lov za goste placas sam ili placa onaj koji te pozove, u meni najblizem drustvu je cijena lova za goste 100kn... tebi se kao i meni samom vise isplati ta varijanta, jer ja idem vise na streljane nego u lov, kuda odem 2x godisnje (trosak od 200kn ako sam placam) a da sam clan imam za platiti oko 1.000kn upisninu, i 1.200kn clanarinu (cijene za lokalne stanovnike) + radne obaveze... sto je vise nego losa racunica... za te novce radije kupim streljivo i potrosim na put prema streljanama...
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

SWfan
Pozornik
Pozornik

Post by SWfan » 05 Oct 2010, 11:50

ma meni je sada najgore što ne znam odakle krenuti u taj cijeli postupak...koje korake napraviti...inače tek je nedavno otvorena prva streljana pokraj mjesta u kojemu živim, tako da ću u subotu vjerovatno poći malo u razgledanje...a da stvar bude još tragičnija, imam doma oružje, tj. otac je vlasnik CZ M88...

što bi bio najbolji prvi potez?

Post Reply