Trajno onesposobljavanje

Moderator: BOXI

brankec
Desetnik
Desetnik

Trajno onesposobljavanje

Post by brankec » 25 Feb 2011, 22:56

Prije kupnje bilo kakvog komada starog oružja pročital sam pravilnik o trajnom onesposobljavanju oružja .
Po pravilniku , moja kolekcija bi bila hrpa željeza , prepunih rupa i zavarenih cijevi ! Plus platiti za to !
Ako neko od kolekcionara ima volju za pročitati i malo pojasniti evo linka .

Unaprijed hvala ! Brankec . :A22:

http://www.poslovna.hr/zakoni/public/za ... &id=456261
Zakaj nosim .45 - zato jer ne delaju .46 !!

istra champion
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Re: Trajno onesposobljavanje

Post by istra champion » 25 Feb 2011, 23:23

Onesposobljeno oružje treba biti ''samo'' oružje koje je razvrstanu u kategoriju ''A'' Zakona o oružju.
SCORE:278 COMPETITION/186MEDAL; 105 GOLD 57 SILVER 24 BRONZE
4 TIME NATIONAL CHAMPION 6 TIME SECOND PLACEMENT 6 TIME THIRD PLACEMENT
25m VK REVOLVER 10+10 NATIONAL TEAM RECORD-567
CUSTOM GUN MASTER
http://www.skistra.hr
https://www.facebook.com/skistramarcana

maki61
Razvodnik
Razvodnik

Post by maki61 » 25 Feb 2011, 23:59

Baš me zanima jel tko do sada dao oružje na onesposobljavanje?
To košta oko 300 kn - DIVOTA
Jel tko gdje vidio da netko prodaje onesposobljeno oružje i koja cijena može biti za to železje?
Izmišljaju toplu vodu. :A24:
Luger je Luger, a sve ostalo su pištolji! NA KRAJU SVI LUGERI BUDU U VLASNIŠTVU 3 ČOVJEKA!

Zivko Les
Razvodnik
Razvodnik

Post by Zivko Les » 26 Feb 2011, 00:27

Trajno onesposobljavanje košta 150,00 kn po komadu, 250,00 ako stranka želi da se nosi na pantograf. trajno onesposobljeno oružje se prodaje, nažalost lakše nego vatreno. Za trajno onesposobljeno oružje netreba dozvola za sakupljanje starog oružja (osim za oružje iz kategorije A koja se nemože sakupljati osim ako nije onesposobljeno). Za oružje koje je staro/ dotrajalo i nesigurno za upotrebu a tehnički ispravno potrebna je dozvola za sakupljanje starog oružja. Zakon možda isprva jest kompliciran jer je pisan takvim načinom, ali kada se pročita par puta razumljiv je i poprilično jasan. Uvijek stojim iza toga da je vatreno oružje ogromna odgovornost i obaveza. Ako netko nije u mogučnosti pročitati zakon par puta te ga shvatiti, onda mu je bolje da nema oružje.

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 26 Feb 2011, 00:37

Samo da provjerim neke sitnice koje mi nisu sjele skroz...

Trajno onesposobljeno oruzje moze kupiti svatko bez dozvole... jel' moras biti punoljetan za to? Jer ipak je to samo komad zeljeza...

I dali se i to trajno onesposobljeno oruzje mora drzati u sefu ili moze biti pribijeno na zid? Jer ipak je to samo komad zeljeza...

Smiju li se klinci sa takvim komadom zeljeza igrati rata oko kuce onda? Jer ipak je to samo komad zeljeza...

A za onesposobljeno oruzje A kategorije ipak moras imati dozvolu za skupljanje? ili i njega mozes kupiti bez dozvole za skupljanje? Jer ipak je to samo komad zeljeza...
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

omega
Skupnik
Skupnik

Post by omega » 26 Feb 2011, 00:57

Svako oružje koje je trajno onesposobljeno sukladno zakonu i pravilniku više ne podlježe zakonu o oružju tj. zapravo je dekorativni predmet.

Zakon o oružju
Članak 4.
U smislu ovoga Zakona ne smatra se oružjem: dekorativno oruž¬je, imitacije oružja, oružje koje je trajno onesposobljeno za uporabu tehničkim postupcima koji su određeni posebnim propisima, oružje koje je namijenjeno za alarm, signalizaciju, spašavanje, usmrćivanje životinja, podvodne puške i drugi predmeti koji snagom opruge, napete gume ili stlačenog plina izbacuju osti ili harpun koji su isključivo namijenjeni ribolovu (podvodno oružje), oružje koje se koristi u industrijske ili tehničke svrhe, streljivo za zračno oružje i oružje s tetivom i lažno streljivo.

Zakon je vrlo jasan i ovdje nema mjesta za tumačenje.

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 26 Feb 2011, 01:08

Znači... trajno onesposobljeno oruzje MOZES I SMIJES dati klincima da se igraju oko kuce jer se to vise ne smatra oruzjem, bez obzira u koju kategoriju je spadalo prije trajnog onesposobljavanja. Dakle, imas trajno onesposobljene Thompsona i tetejca recimo, i das ih klincima da jure oko kuce s njima bez ikakvih problema?
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

omega
Skupnik
Skupnik

Post by omega » 26 Feb 2011, 01:24

Ako govorimo o zakonu o oružju smiješ. Međutim postoje i drugi zakoni zbog kojih to nije preporučljivo, posebice zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira. Naime takvo ponašanje se može protumačiti kao uznemiravanje, pa čak i kao prijetnja u nekim slučajevima. Zato je iz tih razloga preporučljivo izbjegavati takvo ponašanje.
Bio je slučaj negdje u dalmaciji da su se klinci igrali sa deaktiviranim P38. Naravno pozvana je policija i prekršaja po zakonu o oružju nije bilo ali po drugim je.
Isto ti je pitanje da li bi se šetao sa airsoft g36 po cesti, naravno da ne.
Ipak je tu pitanje prerealnog izgleda koji će izazvati paniku i nelagodu kod ljudi.

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 26 Feb 2011, 01:47

Ok, taj dio kuzim... no to onda isto znaci da se klinci igraju rata oko kuce sa airsoft pucaljkama moze ih se optuziti za isti problem... kao i svu airsoft ekipu ako ih se zatekne u šumi u punoj opremi... osim ako ne postoji procedura za prijavljivanje okupljanja i to, ali generalno gledano prema ZoO se može, a za uznemiravanje te mogu optuziti ako jurcas oko kuce i sa realisticnim plasticnjakom...

omega
Skupnik
Skupnik

Post by omega » 26 Feb 2011, 01:52

Upravo tako, zato su svi airsoft susreti (barem kod normalih klubova) najavljeni sukladno zakonu, a ostali ako jurcaju i neko ih prijavi eto prekršajnih prijava :) .
A za plastičnjak se isto da nadrapati. Zato ja oko kuće jurcam jedino s flaksericom :D, a klinci nek se igraju sa onim s placa, barem će objašnjavanje susjedima biti jednostavnije, a i dečkima u plavom.

Nažalost živimo u vremenu kada se oružje kao društveni fenomen ne tolerira i moramo se tome prilagoditi, a zakon je zakon.

maki61
Razvodnik
Razvodnik

Post by maki61 » 26 Feb 2011, 02:22

Ha! Ha! Vatrenog se oružja boji jedan, onaj prema kome je okrenuta cijev, a onesposobljenog dva!
Onaj koji gleda u cijev i onaj koji ga drži, a i suseda Bare koja sve to vidi!
Luger je Luger, a sve ostalo su pištolji! NA KRAJU SVI LUGERI BUDU U VLASNIŠTVU 3 ČOVJEKA!

brankec
Desetnik
Desetnik

Post by brankec » 26 Feb 2011, 16:24

Zivko Les wrote: Za oružje koje je staro/ dotrajalo i nesigurno za upotrebu a tehnički ispravno potrebna je dozvola za sakupljanje starog oružja..
Odobrenje za sakupljanje starog oružja imam od 2009 . Željezni ormar sa odvojenim prostorom za streljivo - dvije brave - imam . Zaboravite oružje kategorije A .

Koji bi bio nastavak Živkove rečenice :

.....I to se oružje sve mora trajno onesposobiti ......
ili
.....I to se oružje može držati neosposobljeno u zakonski propisanom željeznom ormaru ili " željeznoj sobi "

Koje pojašnjenje i koja točka zakona ??? Pozdrav . Brankec . :A25:

istra champion
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by istra champion » 26 Feb 2011, 17:21

To se oružje može držati osposobljeno tj. funkcionalno ispravno u odgovarajućim spremištima kako je propisano u čl.30 Zoo.
SCORE:278 COMPETITION/186MEDAL; 105 GOLD 57 SILVER 24 BRONZE
4 TIME NATIONAL CHAMPION 6 TIME SECOND PLACEMENT 6 TIME THIRD PLACEMENT
25m VK REVOLVER 10+10 NATIONAL TEAM RECORD-567
CUSTOM GUN MASTER
http://www.skistra.hr
https://www.facebook.com/skistramarcana

brankec
Desetnik
Desetnik

Post by brankec » 26 Feb 2011, 18:58

Članak 30 ZoO govori samo o oružju za držanje . Članak 24 ZoO govori o sakupljanju starog oružja i nigdje ne spominje da se SVAKI sakupljeni primjerak mora trajno onesposobiti .

Ili nedorečenost u zakonu ili mi je moj referent za oružje zaboravil nekaj reči .

Puno hvala svima ! Pozdrav . Brankec . :A25:

maki61
Razvodnik
Razvodnik

Post by maki61 » 27 Feb 2011, 00:23

Kakvi zakoni?
Te zakone može svako tumačiti kako god hoće. Jedna referntica veli ovak, druga onak.
To je smeće!
Zakon mora biti jasan i ne dvosmislen ili trosmislen. :A24:

ruger357
Razvodnik
Razvodnik

Post by ruger357 » 27 Feb 2011, 01:41

aha.od referenta na mupu se svašta naslušaš a svako ima neko svoje tumačenje koje nije nužno točno..neki dan sam pital dal mogu pištolj koji je na dozvoli za držanje prebaciti na dozvolu za skupljanje i rekli su mi da mogu ako ga prethodno trajno onesposobim..a za djelomično onesposobljavanje nisu ni čuli i zamolili me da ih još i s tim ne gnjavim. previše se toga različito tumači od postaje do postaje i ak si doma na krivom mjestu ni bog ti ne pomogne da im objasniš.

BOXI
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by BOXI » 27 Feb 2011, 13:17

Nije istina da se mora onesposobiti da bi prenio sa jedne dozvole na drugu. Svaka referentica ima svoje tumačenje jer misli da je "bogom dana" i da je najpametnija na svijetu. Ja sam se osobno prepucavao sa puno njih i svaki put sam bio u pravu. Kad nije išlo drukčije onda sam poslao dopis u "upravu " i poslije im "mahao" sa pisanim odgovorom. Činjenica je da se u "terminalu" (bar do nedavno) nije moglo odjaviti oružje osim ako je nekom prodano ili je onesposobljeno, jer nije postojala treća opcija i zato je dolazilo do problema. Ne iz razloga što "referentica" nije htjela to napraviti , nego nije mogla iz tehničkih razloga. Ja sam dosta toga kupio i prenio na kolekcionarsku i stvar funkcionira.....nekad teže....nekad lakše.
Da mi nije lijepih žena, starog oružja i meze, život bi mi bio sasvim bezveze.
crno zlato je rezervirano za Arape, žuto za Židove, a ja radim sa smeđim....... www.boxi.hr

brankec
Desetnik
Desetnik

Post by brankec » 27 Feb 2011, 20:14

ruger357 wrote: za djelomično onesposobljavanje nisu ni čuli .
Ja isto nisam nikada čuo za djelomično onesposobljavanje . Možda je to ona sitnica koju mi je moj referent zaboravio reči ?

Ako ti nije teško , prosim te lijepo , pojasni malo detaljnije ?

Pozdrav . Brankec . :A25:

Tomy
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Tomy » 27 Feb 2011, 22:16

Pronađi si na stranicama Narodnih novina Pravilnik o postupku i načinu onesposobljavanja vatrenog oružja i pogledaj članak 2. stavak 3. i članak 5. i sve bu ti jasno.

brankec
Desetnik
Desetnik

Post by brankec » 27 Feb 2011, 22:47

Tomy - puno - puno hvala !!

Pozdrav . Brankec . :A25:

Post Reply