odabir puške

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
Post Reply
dive37
Razvodnik
Razvodnik

odabir puške

Post by dive37 » 13 Aug 2014, 21:05

Došlo je vrijeme za kupovinu nove (polovne) puške,u igi su:sako trg22(polovna),tikka t3 varmint(nova),rem700 sps varmint(nova),savage 12 tactical(nova),sve u kal.::308,a možda i tikka u 6,5x55,s obzirom da sam od navedenih imao priliku isprobati samo rem700,može kakva preporuka?,po mogućnosti samo od onih koji imaju iskustva s navedenim.

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Re: odabir puške

Post by lex-lutor » 13 Aug 2014, 21:25

Ulozeno / Dobiveno mislim da Tika T3 Sporter nema konkurenciju za sada....

( ali sina, nogice, nosaci optike, itd...itd....moras i na to racunati ) a ako planiras polovan trg TRG koji sve to ima na sebi onda dobro prespavaj prije kupnje....mada bih ja uzeo TRG bez puno mozganja

Sretno...
Nemoguće je Nemoguće

lovac1977
Civil
Civil

Post by lovac1977 » 14 Aug 2014, 06:16

Pozz. Naveo si dosta fini pusaka u obziru za kupovinu. TRG je na prvom mjestu ali to bi bila koristena puska i veoma je tesko odrediti koliko je to koristeno. Dali je to malo koristeno ili je cjev gotova. Vecinom ove cjevi u kalibru 308 win mogu da podnesu dosta ispaljenja i mislim koje je got koristijo da je koristijo dosta jer slabo iko kupuje takvu pusku da je koristi ponekad. Radi se o tome koliko je pregrijavo cjev i dali je doslo do ostecenja i koliko. Nova puska je nova i imas neku sigurnost da je precizna mada se i tu desi gresaka ali vecina ih ima neku garanciju za preciznost. Tika je super puska i dobro precizna i cak sam negdje citao da koriste iste cjevi na sako i tika puskama. Reminkton je dosta dobar ali nesto u posljednje vrjeme nisam vidijo neke zaprepastujuce preciznosti iz noviji modela. Nisam siguran sta se desaje sa njihovim kvalitetom ali nisu vise ono sto su bili. U posljednje vrjeme ova savage puske su postale super precizne. Posto su im promjenuli nacin pravljenja cjevi mozes da ocekujes grupe oko 1/2 moa a sa boljom municijom i manje grupe. Ja ih imam nekoliko i prezadovoljan sam iako sam ljubitelj remington pusaka privlaci me vise sevage radi svoje preciznosti i cjene. Pozz

Spinnaker
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by Spinnaker » 14 Aug 2014, 11:32

lovac1977 wrote:Reminkton je dosta dobar ali nesto u posljednje vrjeme nisam vidijo neke zaprepastujuce preciznosti iz noviji modela. Nisam siguran sta se desaje sa njihovim kvalitetom ali nisu vise ono sto su bili.
dešava se to da se rade u Turskoj od kud i kamo lošijeg materijala

sjekira
Stožerni Narednik
Stožerni Narednik

Post by sjekira » 14 Aug 2014, 21:17

Spinnaker wrote:
lovac1977 wrote:Reminkton je dosta dobar ali nesto u posljednje vrjeme nisam vidijo neke zaprepastujuce preciznosti iz noviji modela. Nisam siguran sta se desaje sa njihovim kvalitetom ali nisu vise ono sto su bili.
dešava se to da se rade u Turskoj od kud i kamo lošijeg materijala
Kako sam razumio i Tikka se proizvodi u Turskoj..

Vezano na temu.. velika je razlika između trg i r700 sps da si budu konkurencija

Kakav je to savage 12 tactical uopće?

Iggy
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Iggy » 14 Aug 2014, 21:40

Savage nije skup i dobar je, samo kod nas relativno nepoznat. I ja bih TRG bez razmišljanja, Tika je također odlična i ne pravi se u Turskoj već u istoj tvornici kao i Sako. Još jednu si zaboravio, Steyr SSG. Nađe se poneki polovan i dobar.Od svih navedenih Remington mi je zadnji izbor iako je SPS sasvim ok, radije ČZ 55o varmint.

sjekira
Stožerni Narednik
Stožerni Narednik

Post by sjekira » 14 Aug 2014, 22:23

Istina za tikku, išao sam tragom te priče da proizvodi u turskoj... mudraci izvodili zaključke ako beretta ima tvornicu u turskoj, a vlasnik je tikke onda ziher bla bla

Koji je fond? R700 sps je nekih 900€... polovni trg skoro dva puta toliko

R700 police ltr ili običan 1300€ ima hs precision kundak sa punim alu beddingom

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 15 Aug 2014, 06:53

dive37 wrote:Došlo je vrijeme za kupovinu nove (polovne) puške,u igi su:sako trg22(polovna),tikka t3 varmint(nova),rem700 sps varmint(nova),savage 12 tactical(nova),sve u kal.::308,a možda i tikka u 6,5x55,s obzirom da sam od navedenih imao priliku isprobati samo rem700,može kakva preporuka?,po mogućnosti samo od onih koji imaju iskustva s navedenim.
S Tikkom neces pogrijesiti.
Medjutim, nisi naveo svrhu puske: lov ili sport?
Na osnovu onog sto si naveo - pretpostavljam da je za sport.

U tom slucaju, malo se informiraj o pravilima f classe - f open / f = tr) jer ti ta pravila uvjetuju izbor kalibra - pa da napore oko nabavke puske I streljiva usmjeris u pravcu za odredjenu disciplinu. Pravila su postirana na forumu.

Tikka ima sub-moa preciznost.
Jednostvna, I pouzdana. Bravljenje sa dvije bradavice, I push-feed system. Rotacija zatvaraca 90 stupjeva.
Od minusa, ja bih naveo slijedece: plasticni spremnik, I plasticna kapica na zadnjem dijelu zatvaraca. Najveci nedostatak je da pusku dobijes samo s jednim spremnikom.

Na sniper cupu, u RIjeci, procentualno, Tikka t3 (u verziji varmint, ili tactical) bila je uz SSG najzastupljenija. Ostale puske dosta manje.

Pojedine su bile sasvim lijepo kostumizirane sa vanserijskim kundacima I slicno, odnosno hocu reci,puska ima mogucnost nadogradnje I ocito postoji trziste za to ako ti se bude dalo malo istrazivati u tom smjeru.
Razlika izmedju T3 tactical I varmint je slijedeca:
T-3 tactical ima navoj za plinsku kocnicu (koja se ne koristi u f class T/r)
Match cijev, mat zavrsne obrade, stepenast profil krune cijevi (usta cijevi)
mehanicke nisane
piccatiny sinu.
proizvodi se samo u kalibrima 223 I 308 win (oba za f class t/r)

T-3 varmint:
Cijev je bez navoja za plinsku kocnicu, I konusnog je zavsetka na kruni cijevi (ustima cijevi)
Bez mehanickih nisana
Cijev je brunirana I sjajna
Nesto veci izbor kalibara
Nema piccatiny sinu u osnovnoj ponudi (dakle, piccatiny moras posebno nabiviti ako zelis)
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

dive37
Razvodnik
Razvodnik

Post by dive37 » 15 Aug 2014, 10:26

Puška bi bila za sport,fond oko 1500-1700eur,sad,ima trg za te novce polovan znam da na njemu ne treba ništa dorađivati ali je polovan,koliko je ispalio čovjek ne zna jer je 2.vlasnik,ako uzmem tikku,mjenjao bi kundak tako da dođem na isto,na rem700 isto tako,mada mi je on zadnji na listi,savage 10 ili 12 dosta hvale,choate kundak sa alu-blokom,kao i savage hs-precision(u rebecu 1300eur),vrijedi li polovni trg kao nova tikka s npr B&C kundakom?

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 15 Aug 2014, 12:31

Za cijenu TRG-a ne znam.

Medjutim, kalibar 308 je vrlo zahvalan za dugi zivot cijevi, sto govori u prilog polovnom TRG-u.
(Zivotni vijek, a da drzi zadovoljavajucu grupu, uz kvalitetno non corrosive / non-tox streljivo, oko 8000 komada, doduse diskutabilno)

Inace, Sako I Tikka imaju iste cijevi, prozvedene u istoj tvornici, sto ste strane govori u prilog Tikki, radi povoljnije cijene kod kupnje nove.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

zhrvoje
Skupnik
Skupnik

Post by zhrvoje » 15 Aug 2014, 12:37

Ja bih uzeo Savage...
Hunting is getting as close as you can, shooting is getting as far away as possible.
https://youtube.com/channel/UCnDcMjnFpvRMCtlVHqFqUVQ

sjekira
Stožerni Narednik
Stožerni Narednik

Post by sjekira » 15 Aug 2014, 13:39

dive37 wrote:Puška bi bila za sport,fond oko 1500-1700eur,sad,ima trg za te novce polovan znam da na njemu ne treba ništa dorađivati ali je polovan,koliko je ispalio čovjek ne zna jer je 2.vlasnik,ako uzmem tikku,mjenjao bi kundak tako da dođem na isto,na rem700 isto tako,mada mi je on zadnji na listi,savage 10 ili 12 dosta hvale,choate kundak sa alu-blokom,kao i savage hs-precision(u rebecu 1300eur),vrijedi li polovni trg kao nova tikka s npr B&C kundakom?
Savage ima odlično prateće tržište, a cijev danas sutra promjeniti možeš i sam

http://www.midwaydeutschland.de/epages/ ... 20766/9146

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 15 Aug 2014, 14:10

Ljudi dajte budite ozbiljni, kada su to Ameri imali preciznije i finije izradjeno oruzje od Evropljanja ?? TRG / Steryr /A.I./ G.E. / Uinique itd...

DA li je ikada na olimpijadama neki proizvodjac izvan EU odnesao prvo mjesto u preciznom streljastvu. Isto je i za glatke cijeve, na tronu stoje samo EU marke !!!

Osim toga ako mi se raspadne neki mehanizam ili trebam neki "custom" zahvat za EU proizvod nece biti frke, neka mi netko proba naci rez.djelova npr. za Colta u EU ???
Nemoguće je Nemoguće

Spinnaker
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by Spinnaker » 16 Aug 2014, 10:46

Uf lex... Iznenadio bi se kakve grupe ima poznanik sa savageom u 6.5x284 na 1000yardi

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 16 Aug 2014, 19:48

Spinnaker wrote:Uf lex... Iznenadio bi se kakve grupe ima poznanik sa savageom u 6.5x284 na 1000yardi
Vjerovatno i bih, no ne bih se iznenadio da je na tom Savageu neka EU cijev ili druga firma koja vuce korijene iz EU. Pucanje iz "skripa" me uupce ne zanima jer sve te BR discipline me podsjecaju na Terminatora, Robot kojim upravlja hrpa kontrolera i hidraulike a posao strijelca se svede na stiskanje gumba " Fire" !!!

Kladio bih se da uzmemo neku visu srednju klasu EU porijekla i istu takvu iz USA ( SERIJSKE PROIZVODNJE obe kategorije ) da bi EU bila u prednosti ....Ako netko zna za naki suprotni primjer volio bih da me iznenadi...
Nemoguće je Nemoguće

lovac1977
Civil
Civil

Post by lovac1977 » 17 Aug 2014, 01:29

lex-lutor wrote:
Spinnaker wrote:Uf lex... Iznenadio bi se kakve grupe ima poznanik sa savageom u 6.5x284 na 1000yardi
Vjerovatno i bih, no ne bih se iznenadio da je na tom Savageu neka EU cijev ili druga firma koja vuce korijene iz EU. Pucanje iz "skripa" me uupce ne zanima jer sve te BR discipline me podsjecaju na Terminatora, Robot kojim upravlja hrpa kontrolera i hidraulike a posao strijelca se svede na stiskanje gumba " Fire" !!!

Kladio bih se da uzmemo neku visu srednju klasu EU porijekla i istu takvu iz USA ( SERIJSKE PROIZVODNJE obe kategorije ) da bi EU bila u prednosti ....Ako netko zna za naki suprotni primjer volio bih da me iznenadi...
Pozz Lex. Po ovim odgovorima dolazim u odluku da ti imas veliki iskustva sa evropskim i americkim puskama. Ja sam slabo upucen u to pa bi me vise interesovalo koje si puske probao na streljani i sa kakvim rezultatima i sa kojimma si imao toliki problema da si dosao do ovi navedeni zakljucaka. Unaprijed hvala.

stolttom
Skupnik
Skupnik

Post by stolttom » 17 Aug 2014, 08:59

Ako je puška namijenjena za sport, onda bi bilo dobro znati i za koju streljačku disciplinu?
Ovakav se sustav ne kupuje za plinkanje na 100 m, a izbor strelišta i natjecanja na većim daljinama
je vrlo limitiran. Dakle životni vijek cijevi i nebi trebao predstavljati veći problem. U trenutnim okolnostima
nećeš opaliti više od 200 metaka na sezonu pa ti cijev s kvalitetnim održavanjem potraje i 50 godina.
S tom činjenicom se može krenuti i u razmatranje željenog sustava i njegove gradnje.
Ako je raspoloživi budžet 1500-1800 EUR, a potreba za sustavom za srednje i dalekometno streljaštvo
u F-TR klasi (.308 win) te ako se u blizini ima i sposobnog i povoljnog puškara ja bih prvo preporučio razgovor i
načelni dogovor s istim.
Naime Remington 700 SPS Varmint je solidna baza za nadogradnju. Akcija je provjereno dobra, ako nemaš
veliki peh i cijev može biti odlična, a ugrađuješ prvo šinu i optiku te nožice pa postepeno mijenjaš kundak i
okidanje. Mogućnost nabave dijelova je daleko najveća, a i cijene nisu prevelike.
Samo jedan primjer. Narudžba cijevi za SAKO TRG22 nije moguća, pušku treba poslati u Italiju (Bereta) a oni
je šalju u Finsku (znači ništa direktno). Cijena je 1500 EUR-a. Za te novce imaš novi Remington, šinu i montažu
te Harrisove nožice. Originalna montaža za TRG je 400 EUR-a, a po toliko su i original nožice, kompenzator (koji
ujedno i nije potreban).
Da me ne shvatiš krivo, ja imam SAKO TRG22 i ne bih ga mijenjao ni za jednu od navedenih pušaka, ali meni
pri kupnji budžet nije bio limitiran. Novi "goli" TRG dođe 3500 EURa.
I kako veli Lex, Evropljani imaju puno kvalitetnije streljačko oružje od Amerikanaca, ali je sve u vezi njegove
nabave i eventualne nadogradnje beskrajno komplicirano i skupo.
Što se tiče Savage-a, nemam nikakvih iskustava osim da se i u USA ljudi žale da Custom kundaci ne pašu i
da ih treba dorađivati (dodatni trošak).
Tika bi trebala biti OK i možda best buy s obzirom na uloženo/dobijeno, međutim niti tu nemam osobnih
streljačkih iskustava, a mislim da je i bilo kakva nadogradnja vrlo limitirana.
To bi na kraju bilo to s obzirom na tvoj prvotni izbor ova četiri proizvođača/modela.
Moj bi savjet ipak bio da ne žuriš, već da prije nego se odlučiš, oružje koje te zanima i pogledaš izbliza i
eventualno probaš.

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 17 Aug 2014, 10:20

lovac1977 wrote:
lex-lutor wrote:....... koje si puske probao na streljani i sa kakvim rezultatima i sa kojimma si imao toliki problema da si dosao do ovi navedeni zakljucaka. Unaprijed hvala.
Ma to sto sam je probao nije neka referenca, jer kao sto rekoh nisam bas neki strijelac no podosta se druzim sa deckima iz SLO koji znaju pucati te imaju daleko vece prakticne mogucnosti nego mi u HR, pitam sve sto me zanima i ima ljudi koji ti zele pomoci i ne skrivaju ni dobra ni losa iskustva.

Prednost njihovog razmisljanja je u tome da oni vec duze vremenea gledaju prakticno na mnoge stvari u zovotu dok mi jos uvijek volimo biti "snobovi" , hocu reci Ulozeno / Dobiveno je stavka koja bi trebala biti najvaznija za nas hobiste, za profice cijena ionako nije bitna tako da je jako puno zastupljena Tika i Howa.

Moja sljedeca puska ce 99% biti HOWA u kalibru 6.5 x 55 ili 300WM, sa GRS Hybride kundakom, i Sightron optikom 10-50x56, uz sportski okidac i neke bolje nozice.... to je investicija cca 3500 Eur, no treba prodati nesto iz ormara sto se vise ne korisiti i skupiti razliku tako da ce to malo potrajati u ova "sugava vremena".
Nemoguće je Nemoguće

dive37
Razvodnik
Razvodnik

Post by dive37 » 17 Aug 2014, 11:05

Takmičenja mi nisu presudna,više onako za sebe,zato i razmišljam o 6,5x55 ako uzmem tikku,po svemu sudeći R700 otpada,ne želim dati 1000eur za pušku i onda mjenjati sve osim akcije,neću nagliti,nabavna traje još 2 mj.

stolttom
Skupnik
Skupnik

Post by stolttom » 17 Aug 2014, 11:50

Sve pet.
Vidim da si već promijenio odluku o kalibru.
Od početnog "sve u .308 win" došao si na "6.5x55".
Puno sreće u realizaciji.

Post Reply