Kako postati lovac?
Kako postati lovac?
Dakle, kako sam pred neki dan probao pokrenuti temu vezanu za dobivanje dozvola, molio bih neka netko od znalaca, po mogucnosti lovaca, detaljno opise koja je procedura i o kojim se novcanim inosima radi da bi se postalo lovcem?
Nakon pripravnistva, polaganja ispita, koje su obveze (i prava), kolika je prosjecna (ili vasa clanarina)?
Nakon pripravnistva, polaganja ispita, koje su obveze (i prava), kolika je prosjecna (ili vasa clanarina)?
Cijena ti 2000 kn ako polažeš preko HLS-a, u tu cijenu ti je uključena literatura i pretplata na Lovački vijesnik.Prijaviš se na tečaj sam ili preko nekog lovačkog društva odslušaš predavanja i praktičnu nastavu(ako je bude, ja nisam imao praktičnu nastavu samo gađanje na glinene golubove).patch wrote:Dakle, kako sam pred neki dan probao pokrenuti temu vezanu za dobivanje dozvola, molio bih neka netko od znalaca, po mogucnosti lovaca, detaljno opise koja je procedura i o kojim se novcanim inosima radi da bi se postalo lovcem?
Pripravništva-stažiranja nema više iako ga neka društva još prakticiraju prema nekim svojim internim statutima.
Što se tiče nabave oružja, čim položiš lovački ispit možeš zatražiti potvrdu o položenom ispitu(nemoraš čekati diplomu koja obično dolazi nakon 2-3 mjeseca), sa potvrdom na Mup i daš zahtjev za nabavnu. Na Mup-u procedura provjere traju ovisno od PU min. 30 dana pa do 2-3 mjeseca. Naravno moraš napravit lječnički koji košta cca.350kn.
Pitaj ako te još nekaj konkretno zanima probat čemo odgovriti.
Pozdrav.
Re: Kako postati lovac?
A kako stoje cijene clanarina po drustvima... dobio sam informacije kako neka drustva traze i po 4.000 kn godisnje... pa sam odustao....Aguila wrote: Cijena ti 2000 kn ako polažeš preko HLS-a, u tu cijenu ti je uključena literatura i pretplata na Lovački vijesnik.Prijaviš se na tečaj sam ili preko nekog lovačkog društva odslušaš predavanja i praktičnu nastavu(ako je bude, ja nisam imao praktičnu nastavu samo gađanje na glinene golubove).
Pripravništva-stažiranja nema više iako ga neka društva još prakticiraju prema nekim svojim internim statutima.
Cijena članarine ti ovisi od društva do društva, recimo u mojem društvu je članarina 400 kn i još 320 kn mislim da ide županijskom savezu ukupno 720 kn godišnje, što je mislim među najmanjim članarinama HR. E sad postoji jedna gora stvar a to je da novi član koji dolazi u lovačko društvo mora platiti upisninu koja je u nekim društvima i do 5000 kn a u nekima i više. Kod mene u drušvu je do ove godine upisnina bila 100€ ali smo na godišnjoj skupštini donijeli odluku da nadalje bude 3000 kn. Možda češ imati sreće pa naletiš na neko lokalno društvo gdje ta upisnina nije velika. Ako zaista voliš lov, pucanje na glinene golubove itd. nekako češ to skrpati ali ako ideš u lovce samo zbog oružja onda neznam da li ti se to isplati.
Pozdrav!
Pozdrav!
da, ovdje u Vk su me trazili 4.000 kn godisnje clanarine pa sam upravo razmisljao ne nekom manjem lokalnom drustvu.... nisam za glinene golubove, ali isao bih u lov. a s tim dolazi i oruzje.... volio bih nabaviti jedan karabin s dobrom optikom, jednu sacmaricu i jedan "lovacki" pistolj (HS 2000)...Aguila wrote:Cijena članarine ti ovisi od društva do društva, recimo u mojem društvu je članarina 400 kn i još 320 kn mislim da ide županijskom savezu ukupno 720 kn godišnje, što je mislim među najmanjim članarinama HR. E sad postoji jedna gora stvar a to je da novi član koji dolazi u lovačko društvo mora platiti upisninu koja je u nekim društvima i do 5000 kn a u nekima i više. Kod mene u drušvu je do ove godine upisnina bila 100€ ali smo na godišnjoj skupštini donijeli odluku da nadalje bude 3000 kn. Možda češ imati sreće pa naletiš na neko lokalno društvo gdje ta upisnina nije velika. Ako zaista voliš lov, pucanje na glinene golubove itd. nekako češ to skrpati ali ako ideš u lovce samo zbog oružja onda neznam da li ti se to isplati.
Pozdrav!
- Satnik

4.000 kn ????
Meni je ex profesor (inace lovac) rekao da se clanarina placa 150 kn a prvi puta 250 !
WTF ? Ko ce dat 4 kile ? Su oni normalni ?
Meni je ex profesor (inace lovac) rekao da se clanarina placa 150 kn a prvi puta 250 !
Darac Steel Production - http://s912.photobucket.com/albums/ac32 ... %20radovi/
http://www.facebook.com/darac.steel
Knife_maniac wrote:4.000 kn ????
to je nesto na sto sam u Vk, naletio prije cca 3 godine. i odonda vise nisam poduzeo nista. a bio sam uzeo i pristupnicu - ukljucit cu se i stazirati....
- Fleet Admiral

nazalost ne, vise nema izdavanja tog uvjerenja, mup ga ne priznaje vise... sada moras doci bas sa diplomom =(Aguila wrote: Što se tiče nabave oružja, čim položiš lovački ispit možeš zatražiti potvrdu o položenom ispitu(nemoraš čekati diplomu koja obično dolazi nakon 2-3 mjeseca), sa potvrdom na Mup i daš zahtjev za nabavnu. Na Mup-u procedura provjere traju ovisno od PU min. 30 dana pa do 2-3 mjeseca. Naravno moraš napravit lječnički koji košta cca.350kn. Pitaj ako te još nekaj konkretno zanima probat čemo odgovriti. Pozdrav.
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

ili "poserem ti se u ruksak!" =)Aguila wrote:Onda kreni i Dobra ti kob!
LOL, ak sereš k'o pravi Ličan! Onda mu je pun ruksakMike_Torello wrote:ili "poserem ti se u ruksak!" =)Aguila wrote:Onda kreni i Dobra ti kob!
-
debeloguzi dikatator
Cijena ti 2000 kn ako polažeš preko HLS-a, u tu cijenu ti je uključena literatura i pretplata na Lovački vijesnik.Prijaviš se na tečaj sam ili preko nekog lovačkog društva odslušaš predavanja i praktičnu nastavu(ako je bude, ja nisam imao praktičnu nastavu samo gađanje na glinene golubove).Aguila wrote:patch wrote:Dakle, kako sam pred neki dan probao pokrenuti temu vezanu za dobivanje dozvola, molio bih neka netko od znalaca, po mogucnosti lovaca, detaljno opise koja je procedura i o kojim se novcanim inosima radi da bi se postalo lovcem?
Što se tiče nabave oružja, čim položiš lovački ispit možeš zatražiti potvrdu o položenom ispitu(nemoraš čekati diplomu koja obično dolazi nakon 2-3 mjeseca), sa potvrdom na Mup i daš zahtjev za nabavnu. Na Mup-u procedura provjere traju ovisno od PU min. 30 dana pa do 2-3 mjeseca. Naravno moraš napravit lječnički koji košta cca.350kn.
Pitaj ako te još nekaj konkretno zanima probat čemo odgovriti.
Mene zanima kako se polaže preko lovačkog saveza jer sa ovim lokalnim likovima i serifima ne zelim imati posla.
Kome se obratiti radi polaganja i nastave.
Hvala
Najbolje ti je otići u Županijski lovački savez i raspitaš se kad će slijedeća predavanja.debeloguzi dikatator wrote:Aguila wrote:patch wrote: Mene zanima kako se polaže preko lovačkog saveza jer sa ovim lokalnim likovima i serifima ne zelim imati posla.
Kome se obratiti radi polaganja i nastave.
Hvala
Napisal sam prije, zavisi od društva do društva.Knife_maniac wrote:4.000 kn ????
Jos bi samo dodao, kad postanes lovac onda imas obaveze prema drustvu u kojem si clan. Znaci obavezni lovovi, izgradnja LTO, prihrana divljaci,obilazak lovista i sve sto je predviđeno po LGO.Svaki lovac kroz godinu skuplja bodove svojim aktivnostima i prema njima lovi ili ne lovi, ako nemas bodova dobijes nogu iz drustva.
Lovac nije krivolovac!
Lovac nije krivolovac!
Bem mu, a da osnujemo krivolovačko društvo?syncm2 wrote:Jos bi samo dodao, kad postanes lovac onda imas obaveze prema drustvu u kojem si clan. Znaci obavezni lovovi, izgradnja LTO, prihrana divljaci,obilazak lovista i sve sto je predviđeno po LGO.Svaki lovac kroz godinu skuplja bodove svojim aktivnostima i prema njima lovi ili ne lovi, ako nemas bodova dobijes nogu iz drustva.
Lovac nije krivolovac!
Mogli bi i to ali neznam gdje bi lovilik.horvat wrote:Bem mu, a da osnujemo krivolovačko društvo?syncm2 wrote:Jos bi samo dodao, kad postanes lovac onda imas obaveze prema drustvu u kojem si clan. Znaci obavezni lovovi, izgradnja LTO, prihrana divljaci,obilazak lovista i sve sto je predviđeno po LGO.Svaki lovac kroz godinu skuplja bodove svojim aktivnostima i prema njima lovi ili ne lovi, ako nemas bodova dobijes nogu iz drustva.
Lovac nije krivolovac!
Ako zelis biti krivolovac onda ovu svu proceduru preskoci u pusku pod kaput i u sumu
Mislim da u Klc ima lovacko drustvo bez lovista, znaci clanovi idu u lov kao gosti,(kad to zele),placaju sva davanja i legalno posjeduju oruzje
U takva se drustva upisuju lovci koji ne love a zele zadrzati oruzje, ako si lovac i radis novi ljecnicki da treba i potvrda da si lovac pa da ti produzi inaci nema. nisam siguran ali nesto je tako bilo.... mozda netko zna vise...
Onda bi te prilikom nabavke prvog oruzja i isto pitali da li si član a iz osobnog iskustva znam da me nisu pitali.Jer ti možaš biti lovac a nemoraš biti u ni jednoj udruzi, imaš člansku iskaznicu HLS-a i ako želiš loviti platiš u bilo kojem lovištu(društvu) odstrijeljenu divljač. S time da si ovu opciju mogu priuštiti oni malo dubljeg džepa.syncm2 wrote:syncm2 wrote: Mislim da u Klc ima lovacko drustvo bez lovista, znaci clanovi idu u lov kao gosti,(kad to zele),placaju sva davanja i legalno posjeduju oruzje![]()
U takva se drustva upisuju lovci koji ne love a zele zadrzati oruzje, ako si lovac i radis novi ljecnicki da treba i potvrda da si lovac pa da ti produzi inaci nema. nisam siguran ali nesto je tako bilo.... mozda netko zna vise...
Pozdrav!
- Knife_maniac
- Satnik

Potvrdjujem ovo sto je Aguila rekao. govorio mi je profesor i o tome (on isto ima loviste gdje platis pa lovis).
Prvo se plati pa ti vodic nadje divljac u vrijednosti koju si platio i onda ju odstrijelis. Ako ne nadjete nista novac se vraca.
Prvo se plati pa ti vodic nadje divljac u vrijednosti koju si platio i onda ju odstrijelis. Ako ne nadjete nista novac se vraca.
Darac Steel Production - http://s912.photobucket.com/albums/ac32 ... %20radovi/
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

sve zavisi od ustroja drustva... nije u svakom isto iako bi trebalo biti vise manje tako.syncm2 wrote:Jos bi samo dodao, kad postanes lovac onda imas obaveze prema drustvu u kojem si clan. Znaci obavezni lovovi, izgradnja LTO, prihrana divljaci,obilazak lovista i sve sto je predviđeno po LGO.Svaki lovac kroz godinu skuplja bodove svojim aktivnostima i prema njima lovi ili ne lovi, ako nemas bodova dobijes nogu iz drustva.
Lovac nije krivolovac!