safe action,glock 17
- Marin Bralic
- Skupnik

safe action,glock 17
Da pitam upucene. Dakle,zanima me ovaj safe action sustav. Koliko sam shvatio,zamisljeno je da se metak nosi u cijevi. Ali,kada se ubaci spremnik u pistolj,i ovaj repetira,tada okidac odmah skace prema naprijed,udarna igla je u napetom polozaju. I sada,ako se pistolj tako drzi, jel to ne smeta opruzi udarne igle? To je kao da kokot ostavim cijelo vrijeme napet,zar ne? A opet, ovdje ne postoji nacin,da kada repetiram i ubacim metak u cijev,da onda dekok napravim...
I druga stvar, kada praznim oruzje,spremnik izvadim,navlaku unazad da izbaci metak iz cijevi. Navlaku naprijed,ali onda opet ostaje udarna igla napeta,okidac je u prednjem polozaju. Na glocku ne mogu dekok napraviti,osim tada okinuti u prazno. A to su mi rekli da na CZ smeta,da udarna igla zna puknut. Sto s glockom napravit? Okidanje na prazno mu ne smeta? Jer dekok ne mogu napravit drugacije nego okidanjem u prazno... Da li nakon praznjenja pistolja bolje okinuti u prazno,ili ostaviti udarnu iglu u tom polunapetom polozaju?
I druga stvar, kada praznim oruzje,spremnik izvadim,navlaku unazad da izbaci metak iz cijevi. Navlaku naprijed,ali onda opet ostaje udarna igla napeta,okidac je u prednjem polozaju. Na glocku ne mogu dekok napraviti,osim tada okinuti u prazno. A to su mi rekli da na CZ smeta,da udarna igla zna puknut. Sto s glockom napravit? Okidanje na prazno mu ne smeta? Jer dekok ne mogu napravit drugacije nego okidanjem u prazno... Da li nakon praznjenja pistolja bolje okinuti u prazno,ili ostaviti udarnu iglu u tom polunapetom polozaju?
Re: safe action,glock 17
Kod Glockovog safe action sustava udarna igla nakon što je ubačen metak u cijev ili izvršeno repetiranje na prazno nije u potpuno napetom položaju, nego se povlačenjem okidača vrši napinjanje igle do kraja i oslobađanje iste koja onda udara u kapislu, nošenje metka u cijevi je kod tog sustava vrlo sigurno (rađeni su testovi u kojima su pištolje bacali s velikih visina i nije došlo do opaljenja) jer udarna igla praktički nije napeta dio kraja, on nema klasičnog udarača, (kokota, oroza, hammera ili kako se sve već zove) već ima udarnu iglu koja djelovanjem sile sabijene opruge udara i vrši opaljenje nakon što povlačenjem okidača izvršimo dodatno napinjanje i otpuštanje igle.
Zbog gore opisane konstrukcije to oružje nije toliko osjetljivo na okidanje na prazno, IPSC strijelci često okidaju na prazno, a mnogi pucaju sa Glockovima i nije bilo večih problema sa pucanjem udarnih igala, slično je i kod HS-a.
Zbog gore opisane konstrukcije to oružje nije toliko osjetljivo na okidanje na prazno, IPSC strijelci često okidaju na prazno, a mnogi pucaju sa Glockovima i nije bilo večih problema sa pucanjem udarnih igala, slično je i kod HS-a.
- Marin Bralic
- Skupnik

OK, znaci mogu okidati na prazno. A kada praznim oruzje, da li je bolje ostaviti udarnu iglu u tom "polunapetom" polozaju i tako pospremiti pistolj mjesecima, ili je bolje opaliti na prazno i tako dovesti udarnu iglu u "totalno opusteni" polozaj? Ne pitam ovo radi same igle, vec njene opruge.
Procitao sam to u uputstvima, da je udarna igla u "polunapetom" polozaju, ali ipak mi nekako bas ne djeluje dobro za oprugu udarne igle da tako stoji cijelo vrijeme... A ako hocu imati metak u cijevi, nema druge...
Procitao sam to u uputstvima, da je udarna igla u "polunapetom" polozaju, ali ipak mi nekako bas ne djeluje dobro za oprugu udarne igle da tako stoji cijelo vrijeme... A ako hocu imati metak u cijevi, nema druge...
Ako hoćeš nositi oružje ove konstrukcije s metkom u cijevi nema druge ali drugo u ovom slučaji i kod ovog sistema nema smisla jer ne možeš brzo napeti udarač, kojeg nema, palcem kao kod pištolja takve konstrukcije ovdje bi morao malo povuči navlaku u nazad nekih 2-3 cm kako bi ga opet napeo, to oružje je konstruirano da se koristi na taj način i izuzetno je pouzdano, ukoliko ga spremaš slobodno okini i otpusti oprugu, agenti FBI-a su dugou službenoj uporabi imali legendarni Colt Goverment 1911 ili klonove istog, a mnogi su vrlo popularni joši danas upravo zbog mogučnosti da se savršeno sigurno nose sa metkom u cijevi sa napetim udaračem i zakočeni što je konstrukcija tog oružja omogučavala, a da bi pištoljem počeli pucati bilo je dovoljno potegnuti ga iz holstera i otkočiti ga palcem i bio je spreman za paljbu i tako funkcionirao godinama.
- BojnikPerGall
- Desetnik

Marin Bralić wrote:OK, znaci mogu okidati na prazno. A kada praznim oruzje, da li je bolje ostaviti udarnu iglu u tom "polunapetom" polozaju i tako pospremiti pistolj mjesecima, ili je bolje opaliti na prazno i tako dovesti udarnu iglu u "totalno opusteni" polozaj? Ne pitam ovo radi same igle, vec njene opruge.
a) Kada je oružje repetirano tzv. "striker" (možemo reći udarna igla) se nalazi u polunapetom položaju. Kod okidanja povlačenjem okidača "striker" se ponovno napinje nekih 3 mm kada dolazi do pada i deaktiviranja tzv."drop safety" i kretanja "strikera" prema naprijed uslijed djelovanja opruge "strikera".
b) Radi sigurnosnih razloga NIKADA se bilo koje oružje ne smije ostavljati napeto pa tako niti Glock kod kojeg je "striker" stalno polunapet. Naime, u tome trenutku oružje je uvijek spremno za opaljenje. Dakle, postoji mogućnost incidentnog opaljenja (neću sad nabrajati razloge zašto!). Stoga, uvijek nakon repetiranja odnosno kod provjere oružja izvršiti probno okidanje na suho. Do sada nisu zabilježeni lomovi "strikera" kod Glocka uslijed takvog opaljenja. Igla i opruga u ovom slučaju nisu važne.
c) Glock je tako dizajniran i nema problema da se brineš jer je snaga oruge i njena trajnost brižljivo proračunata. Da je drugačije ovaj bi sustav imao mana i Glock nikada nebi bio ono što je danas, a to je kultni pištolj.
d) Lomovi igala na modelu ČZ 75 drugačije su prirode ali o tome drugom prilikom.
e) Kod HS/XD-a je drugačije riješeno okidanje i kod njega je "striker" u stalno napetom položaju za razliku od Glocka gdje je u polunapetom položaju. Još jedan dokaz da HS/XD nije kopija Glocka.
Slažem se s bojnikom, kako je jedan od indikatora napetosto udarne igle "strikera" , a time i velike vjerojatnosti da je i metak u cijevi (pogotovo kod Glockova starije proitvodnje koji nemaju na izvlakaču vizuelno-taktilni indikator da je streljivo u ležištu) kod Glocka i okidač pomaknut unaprijed, to stanje oružja bi trebalo uvijek shvatiti kao da se u cijevi nalazi naboj, stoga bi i zbog toga trebalo izbjegavati ostavljati oružje u tom stanju. U tom stanju ga treba držati samo ako je metak u cijevi, a čim to nije otpustiti striker i riješena stvar, da se nebi dogodilo kod vlasnika koji stalno imaju napet striker i okidač u prednjem položaju da se na to "nviknu" kao na normalno stanje oružja, pa ga tako tretiraju iako s oružjem uvijek treba postupati kao da je napunjeno, s metkom u cijevi i otkočeno ma što s njim radili i gdje se nalazili.
- BojnikPerGall
- Desetnik

Ice wrote:Slažem se s bojnikom, kako je jedan od indikatora napetosto udarne igle "strikera" , a time i velike vjerojatnosti da je i metak u cijevi (pogotovo kod Glockova starije proitvodnje koji nemaju na izvlakaču vizuelno-taktilni indikator da je streljivo u ležištu) kod Glocka i okidač pomaknut unaprijed, to stanje oružja bi trebalo uvijek shvatiti kao da se u cijevi nalazi naboj, stoga bi i zbog toga trebalo izbjegavati ostavljati oružje u tom stanju. U tom stanju ga treba držati samo ako je metak u cijevi, a čim to nije otpustiti striker i riješena stvar, da se nebi dogodilo kod vlasnika koji stalno imaju napet striker i okidač u prednjem položaju da se na to "nviknu" kao na normalno stanje oružja, pa ga tako tretiraju iako s oružjem uvijek treba postupati kao da je napunjeno, s metkom u cijevi i otkočeno ma što s njim radili i gdje se nalazili.
Ice,
GLOCK je oružje koje uz sve vrline ima i sitnice koje vrlo lako mogu prerasti u velike mane ovog vrhunskog dizajna.
Naime, GLOCK nema nikakav pokazatelj stanja oružja i tu leži problem.
To mu je i velika mana u usporedbi s HS/XD-om.
To što si napisao da Glock ima na izvlakaču nekakav pokazatelj tj.indikator jest kao da ga niti nema. Teško da to itko skuđiti može!
S druge strane položaj okidača odnosno njegov prednji položaj nikako nije niti se može a ni smije smatrati sigurnosnom značajkom oružja niti nekakvim sigurnosnim indikatorom.
Po tome iskusniji stijelci vrlo lako mogu shvatiti jeli oružje napeto ( čitaj "striker" ) ili nije. Ali samo iskusni strijelci i vlasnici.
Ovdje je ključna riječ ISKUSNI!
Da se radi o nekakvom sigurnosom indikatoru odnosno elementu to bi značilo da ga i strijelci početnici mogu mogu razumjeti odnosno s njime manipulirati.
Kako to nije slučaj, prednji položaj okidača mehanička je karateristika "Safe Action" sustava djelovanja mehanizma a nikako ne hvale vrijedan sigurnosni elemenat.
Zaključak:
Ne smije se usmjeravati ljude na taj detalj jer ga manje iskusni teško percipiraju.
Da je tako govori nam podatak kako gotovo 97 % ispitanih policajaca (interno ispitivanje provedeno na uzorku od 1000 hrvatskih policajaca iz svih segmenata rada ovlaštenih službenih osoba zaduženih pištoljima GLOCK) nije u stanju uočiti promjene u položaju okidača! Naprosto ne vide razliku!
Odličan podatak bojniče, nisam niti mogao zamisliti da netko ne uočava tu razliku, meni je prilično vidljiva iako nisam ni mislio da je to namjerno napravljeno u vidu indikatora većje jednostavno konstrukcijski tako,a može se iskoristiti kao indikator stanja oružja ali evo vraga izgleda da nije tako.
- Marin Bralic
- Skupnik

E hvala vam puno na odgovorima,sada su mi stvari jasnije. Moram samo reci da mi je malo 'bezveze' sto se striker neda vratiti u potpuno opusten polozaj osim okidanjem. Dakle,kada mi je metak u cijevi, automatski mi je okidac u prednjem polozaju,striker polunapet. A otpustit se moze jedino opaljenjem. To me malo buni,valjda jer sam naucen na cz75b,pa mi mozak tako funkcionira. Ma,priviknut ce se.
Dakle,da rezimiramo.
1. Kad je metak u cijevi,striker ne moze bit drugacije nego u tom polunapetom polozaju.
2. Kod praznjenja pistolja,vadjenje metka iz cijevi repetiranjem,i onda obavezno okidanje na suho.
Dakle,da rezimiramo.
1. Kad je metak u cijevi,striker ne moze bit drugacije nego u tom polunapetom polozaju.
2. Kod praznjenja pistolja,vadjenje metka iz cijevi repetiranjem,i onda obavezno okidanje na suho.
- Original_G
- Cinker - bojna

ma iskomplicirali austrijanci , zato se ti rađe drži provjerenog ruskog sistema čeze
kad je napet je napet a kad je spušten kokot je spušten
inače "glupi" ameri kod CCW (concealed carry) najčešće nose napeti pištolj s metkom u cijevi, zakočen, što je po meni notorna glupost osim kad se ne nalaziš u borbenoj zoni ili si službena osoba, jer izvlačenjem pištolja ali i običnim premještanjem lako možeš otpustiti kočnicu i onda dovesti do slučajnog opaljenja (mada slučajno kod oružja ne postoji).
obični ljudi (civilians) koji svjesno nose oružje sa sobom isto tako moraju stalno svjesno "čitati" okolinu što im daje dovoljno vremena za napinjanje!
inače "glupi" ameri kod CCW (concealed carry) najčešće nose napeti pištolj s metkom u cijevi, zakočen, što je po meni notorna glupost osim kad se ne nalaziš u borbenoj zoni ili si službena osoba, jer izvlačenjem pištolja ali i običnim premještanjem lako možeš otpustiti kočnicu i onda dovesti do slučajnog opaljenja (mada slučajno kod oružja ne postoji).
obični ljudi (civilians) koji svjesno nose oružje sa sobom isto tako moraju stalno svjesno "čitati" okolinu što im daje dovoljno vremena za napinjanje!
武士道
Ognjem i mačem.
Ognjem i mačem.
Original_G wrote:ma iskomplicirali austrijanci , zato se ti rađe drži provjerenog ruskog sistema čeze![]()
E upravo zbog ovakvog razmišljanja i ne prihvačanja nečeg novog i rekao bih naprednijeg su se i događala ona neželjena opaljenja kod Glocka i HS-a,pogotovo kod ljudi koji nisu dovoljno obučeni ili upućeni u način rada tog oružja. Stoga je svakako hvale vrijedan svaki napor i interes usmjeren ka prikupljanu informacija kako bi se bolje razumio način rada koji je različit od do tada korištenog oružja koje također ima svoje prednosti i nedostatke, kako bi se povečala sigurnost pri korištenju istog. Spuštanje udarača kod oružja koje nema polugu ili način za sigurno "dekokiranje" tj. spuštanje udarača kada je metak u cijevi je izuzetno osjetljiva operacija koja kod neiskusnijih korisnika češće nego što se misli rezultira nehotičnim opaljenjem.
Nikako se nebi složio s ovom tvrdnjom, naime kada se radi o korištenju oružja u samoobrani svaka milisekunda je bitna (sekunda je preduga vremenska jedinica u ovim slučajevima, iskusan i obučen napadač može za sekundu izvuči oružje i uputiti 2-3 zrna prema žrtvi, stoga ako žrtva (iskusna u korištenju vatrenog oružja,dobro obučena) ima sreću pa uoči napad "čitajući" okolini i počne potezati svoj gan, nakon što je uočila da je napadač počeo povlačiti svoj gan eventualno će uspjeti uputiti hitac prema napadaču tek nakon njegovog prvog, tako da nikakvo napinjanje udarača u to slučaju ne dolazi u obzir, jer češ popušiti još jedan metak i šanse za preživljavanje i pružanje otpora su ti svedene na minimum, već eventualno otpuštanje kočnice (koja je vrlo ergonomski napravljena na Colt Governmentu i njegovim klonovima) i to dok ga izvlači, te kad oružje bude usmjereno prema napadaču več je otkočeno (znači nije izgubljeno ništa vremena na otkočivanje, a udarač nije moguće napeti bez gubitka dragocijenih milisekundi) i ukoliko je žrtva taj scenarij (izvlačenje oružja i otkočivanje oružja) ponovila "milion" puta.inače "glupi" ameri kod CCW (concealed carry) najčešće nose napeti pištolj s metkom u cijevi, zakočen, što je po meni notorna glupost osim kad se ne nalaziš u borbenoj zoni ili si službena osoba, jer izvlačenjem pištolja ali i običnim premještanjem lako možeš otpustiti kočnicu i onda dovesti do slučajnog opaljenja (mada slučajno kod oružja ne postoji).
Obučena osoba (znači ne onaj koji je nekoliko puta vadio svoje oružje iz holstera) sigurno neče otkoči oružje Colt Government 1911 konstrukcije (jer to su oružje amerikanci najčešće nosili na taj način) slučajnim prebacivanjem oružja ili nekim drugim manevrom, a ako se to i dogodi to oružje će opaliti tek kada je povučen okidač, a sve osobe koje su iole obučene u rukovanju vatrenim oružjem ne drže prst na okidaču sve dok ne žele izvršiti opaljenje, stoga se ovdije treba bojati jedino nestručnih i neobučenih osoba i zato trenirati,trenirati i opet trenirati. Sve ovo je sastavni dio IPSC-a, pa osobno smatram da je to jedan odličan način da se usvoje sigurnosna pravila u rukovanju oružjem i da se trenira ovakvo povlačenje oružja iz holstera kako nebi došlo do incidentnih opaljenja.
Marin Bralić wrote:E hvala vam puno na odgovorima,sada su mi stvari jasnije. Moram samo reci da mi je malo 'bezveze' sto se striker neda vratiti u potpuno opusten polozaj osim okidanjem. Dakle,kada mi je metak u cijevi, automatski mi je okidac u prednjem polozaju,striker polunapet. A otpustit se moze jedino opaljenjem. To me malo buni,valjda jer sam naucen na cz75b,pa mi mozak tako funkcionira. Ma,priviknut ce se.
Dakle,da rezimiramo.
Tako je, a što se tiče konstrukcije takva je kakva je oružje se prilično sigurno nosi s metkom u cijevi (ako izuzmemo ljudski i najkritičniji faktor tj.neobučen korisnik, ali toje opasnost kod svakog oružja bilo koje konstrukcije) i brzo je spremno za paljbu dovoljno ga je potegnuti iz holstera i povuči okidač.
- BojnikPerGall
- Desetnik

Original_G,inače "glupi" ameri kod CCW (concealed carry) najčešće nose napeti pištolj s metkom u cijevi, zakočen, što je po meni notorna glupost osim kad se ne nalaziš u borbenoj zoni ili si službena osoba, jer izvlačenjem pištolja ali i običnim premještanjem lako možeš otpustiti kočnicu i onda dovesti do slučajnog opaljenja (mada slučajno kod oružja ne postoji).
nisu oni glupi, dapače, vrlo vrlo pametni ako ćemo suditi prema pištolju 1911 odnosno načinu njegove uporabe i nošenja.
Upravo specifičnost konsktrukcije s idelano smještenom polugom kočnice dovela je posljedično do razvoja cijelog sistema nošenja oružja uključujući metak u cijevi.
Baš poradi ovoga pištolji tipa 1911 dali su amerima napokon jednakost u usporedbi s revolverima (a koji su dugo dominirali) u brzini reakcije te veću preciznost, stabilnost i brzinu pucanja.
Naime, revolverima (SA/DA sustava) "de facto" je metak uvijek u cijevi i to mu je bila prednost u dobra kada se nisu radili pištolji "double action" sustava okidanja.
Pojavom pištolja 1911 te izvanredno ergonomski smještene palčane kočnice korisnici su dobili mogućnost "sigurnog" nošenja pištolja s metkom u cijevi a koji ima je davao priliku brze reakcije.
Ubrzo je pištolj 1911 počeo kod znalaca istiskivati revolver radi nekoliko razloga:
a) imao je veći kapacitet dakle veću vatrenu moć od revolvera
b) bio je precizniji u brzom pucanju jer se uvijek pucalo "single action" načinom dakle s kratkim i laganim hodom okidača dok si kod revolvera sve pucao "double actiona" (SA bio bio puno nepraktičniji). Misli se pritom na praktičnu uporabu oružja a ne "NE DIHAJ" način
c) radi SA načina okidanja bio je kako precizniji tako i brži u režimu brze paljbe od revolvera
d) manji trzaj i lakša kontorla kod brze paljbe od revolvera. Prilikom dolaska na tržište "magnum" kalibara ta se prednost drastično povećala u korist 1911 pištolja. Dan danas rijetki su oni koji mogu kontrolirati revolvere "magnum" kalibara u brzom pucanju.
e) ta se kočnica ne otpušta tako lako, a ako i dođe do otpuštanja gotovo da je sigurno kako se radi o amateru tj.neiskusnoj osobi...
- BojnikPerGall
- Desetnik

Sustav pištolja ČZ 75 nije ruski, već američki...Original_G ma iskomplicirali austrijanci , zato se ti rađe drži provjerenog ruskog sistema čeze
Vuće porijeklo od 1911 pištolja kao i Tokarev 33 odnosno ruski TT.
G. Marine Bralić!
Čitajući druge postove naletih na podatak da si nedavno postao vlasnik Glocka 17 a čezu prodaješ, volio bi čuti impresije ovako na prvu, a poslije čemo kad se sve isproba!
Čitajući druge postove naletih na podatak da si nedavno postao vlasnik Glocka 17 a čezu prodaješ, volio bi čuti impresije ovako na prvu, a poslije čemo kad se sve isproba!
- Marin Bralic
- Skupnik

Heh, uopce me sram napisati, ali da, prekojucer navecer sam ga donio doma, i do danas nisam uspio naci vremena da ga isprobam
Ali sutra ujutro definitivno cu ici na streljanu, i onda napisem dojmove.
Za sada, samo ovako bez pucanja. Prije sam pisao da mi 17-ica ima predugu rucku, da mi 19 bolje pase. To sam fulao, sada kada sam ga isprobavao u ducanu, upravo je suprotno. 17 mi je ko izliveni, pase super u ruku. Na 19.ici mi mali prst skoro cijeli pada van rucke, prekratka je.
Znaci, 17 mi u ruci lijepo lezi, puno bolje od CZ. Mada, na CZ imam drvene rucke, koje su presiroke, to tek sada shvacam kada sam 17 stavio u ruku. 17 mi ima uzu, a duzu rucku, i to mi bolje odgovara.
Malo mi je cudan i osjecaj da je cijela tezina 17ice u gornjem dijelu, navlaci, dok je CZ cijeli teski. Sutra kod pucanja cu vidjeti kako to utjece na samo pucanje.
Isto tako vidim da nisu isto balansirani. CZ je balansiran nekako otprilike 50:50, mogu ga drzati na jednom prstu, po sredini pistolja. A glock ne, kada ga objesim na prst, pada prema iza. To isto ne znam kakvog ce imati utjecaja kod gadjanja. Naravno, ovo o balansu govorim o praznom pistolju.
Ovaj kut o kojem se cini mi se tu na forumu govorilo, ne primjetim neku razliku. Kut drske i ostatka pistolja mi se cini sasvim ok, nije mi nista prenisko polozeno...
Dopada mi se na Glocku sto je razmak od prednjeg do zadnjeg nisana 1cm duzi nego na CZ.
Materijal, ova obrada metala na Glocku mi djeluje odlicno, stvarno mi se cini da ga je jako tesko izgrepsti.
Rastavljanje povlacenjem onih dviju rucica prema dolje mi je bolje nego izbijanje stifta na CZ.
Okidac kada ovako na prazno lupam mi se cini tvrdji nego na CZ, na to cu se jednostavno trebati priviknuti. CZ me malo razmazila mekim okidacem. Ali cini mi se da je to stvar na koju se covjek privikne, i poslije mu odgovara i takva. To je kao i s autom, tvrdjim ili meksim volanom, kuplungom, ...
Na glocku mi se jako svidja sto spremnik izlazi ko po lagerima van cim se stisne gumb.
Nisane cu mozda zamijeniti na Glocku, jer na CZ su isto u pocetku bili ovako lijepi bijeli, ali s vremenom od ciscenja balistolom su pozutili, to bi se i na glocku moglo dogoditi.
Na glocku mi se jako svidja i to sto spremnik pokazuje koliko metaka ima u njemu, na CZ mi je to dosta falilo...
Uglavnom, Glock mi se ovako na prvu loptu jako svidja, kada ga covjek drzi u rukama ta zavrsna obrada, kvaliteta materijala u biti ulijeva povjerenje. Tenifer me bas odusevio, nisam do sada nigdje vidio slicno obradjeni materijal. REcimo, u pevecu sam prije 3tj drzao u rukama i Glock i Stayer. Oba dva su novi, dakle, iz vitrine. Stayer je bio dobrano izgreban, Glock nije imao ni jednu ogrebotinu. A vjerujem da prodavac daje oba dva pistolja svim musterijama u ruke, tako da ima fakat nesto u toj Tenifer obradi, i tvrdoci slicnoj dijamantu...
A o preciznosti, trzaju, i ostalome, sutra nakon streljane...
Evoga, ovo je onako laicki od mene, prvi dojam.
Ali sutra ujutro definitivno cu ici na streljanu, i onda napisem dojmove.
Za sada, samo ovako bez pucanja. Prije sam pisao da mi 17-ica ima predugu rucku, da mi 19 bolje pase. To sam fulao, sada kada sam ga isprobavao u ducanu, upravo je suprotno. 17 mi je ko izliveni, pase super u ruku. Na 19.ici mi mali prst skoro cijeli pada van rucke, prekratka je.
Znaci, 17 mi u ruci lijepo lezi, puno bolje od CZ. Mada, na CZ imam drvene rucke, koje su presiroke, to tek sada shvacam kada sam 17 stavio u ruku. 17 mi ima uzu, a duzu rucku, i to mi bolje odgovara.
Malo mi je cudan i osjecaj da je cijela tezina 17ice u gornjem dijelu, navlaci, dok je CZ cijeli teski. Sutra kod pucanja cu vidjeti kako to utjece na samo pucanje.
Isto tako vidim da nisu isto balansirani. CZ je balansiran nekako otprilike 50:50, mogu ga drzati na jednom prstu, po sredini pistolja. A glock ne, kada ga objesim na prst, pada prema iza. To isto ne znam kakvog ce imati utjecaja kod gadjanja. Naravno, ovo o balansu govorim o praznom pistolju.
Ovaj kut o kojem se cini mi se tu na forumu govorilo, ne primjetim neku razliku. Kut drske i ostatka pistolja mi se cini sasvim ok, nije mi nista prenisko polozeno...
Dopada mi se na Glocku sto je razmak od prednjeg do zadnjeg nisana 1cm duzi nego na CZ.
Materijal, ova obrada metala na Glocku mi djeluje odlicno, stvarno mi se cini da ga je jako tesko izgrepsti.
Rastavljanje povlacenjem onih dviju rucica prema dolje mi je bolje nego izbijanje stifta na CZ.
Okidac kada ovako na prazno lupam mi se cini tvrdji nego na CZ, na to cu se jednostavno trebati priviknuti. CZ me malo razmazila mekim okidacem. Ali cini mi se da je to stvar na koju se covjek privikne, i poslije mu odgovara i takva. To je kao i s autom, tvrdjim ili meksim volanom, kuplungom, ...
Na glocku mi se jako svidja sto spremnik izlazi ko po lagerima van cim se stisne gumb.
Nisane cu mozda zamijeniti na Glocku, jer na CZ su isto u pocetku bili ovako lijepi bijeli, ali s vremenom od ciscenja balistolom su pozutili, to bi se i na glocku moglo dogoditi.
Na glocku mi se jako svidja i to sto spremnik pokazuje koliko metaka ima u njemu, na CZ mi je to dosta falilo...
Uglavnom, Glock mi se ovako na prvu loptu jako svidja, kada ga covjek drzi u rukama ta zavrsna obrada, kvaliteta materijala u biti ulijeva povjerenje. Tenifer me bas odusevio, nisam do sada nigdje vidio slicno obradjeni materijal. REcimo, u pevecu sam prije 3tj drzao u rukama i Glock i Stayer. Oba dva su novi, dakle, iz vitrine. Stayer je bio dobrano izgreban, Glock nije imao ni jednu ogrebotinu. A vjerujem da prodavac daje oba dva pistolja svim musterijama u ruke, tako da ima fakat nesto u toj Tenifer obradi, i tvrdoci slicnoj dijamantu...
A o preciznosti, trzaju, i ostalome, sutra nakon streljane...
Evoga, ovo je onako laicki od mene, prvi dojam.
- Marin Bralic
- Skupnik

Da, glocka 19 i stayera sam probavao u pevecu, ali nisam tamo kupio, nisu imali 17. Kupio sam ga u Lovcu u Zg.
Inace, prodavac u Pevecu te poznaje, malo smo te istracali
Inace, prodavac u Pevecu te poznaje, malo smo te istracali
- Original_G
- Cinker - bojna

sve stoji, osim da su manje više svi tj. barem medijski eksponirani slučajevi propucavanja bili s HS-omIce wrote:Original_G wrote:ma iskomplicirali austrijanci , zato se ti rađe drži provjerenog ruskog sistema čeze![]()
Spuštanje udarača kod oružja koje nema polugu ili način za sigurno "dekokiranje" tj. spuštanje udarača kada je metak u cijevi je izuzetno osjetljiva operacija koja kod neiskusnijih korisnika češće nego što se misli rezultira nehotičnim opaljenjem.
ovo je također istina, ali osoba koja nosi zataknuti pištolj u javnosti a nije službena osoba mora "čitati" okolinu jer očekuje napad, ili nek ne nosi oružje sa sobom! tj. kad kreće prema opasnoj situaciji npr. mračno parkiralište ili slično napne se pištoljIce wrote:Nikako se nebi složio s ovom tvrdnjom, naime kada se radi o korištenju oružja u samoobrani svaka milisekunda je bitna (sekunda je preduga vremenska jedinica u ovim slučajevima, iskusan i obučen napadač može za sekundu izvuči oružje i uputiti 2-3 zrna prema žrtvi, stoga ako žrtva (iskusna u korištenju vatrenog oružja,dobro obučena) ima sreću pa uoči napad "čitajući" okolini i počne potezati svoj gan, nakon što je uočila da je napadač počeo povlačiti svoj gan eventualno će uspjeti uputiti hitac prema napadaču tek nakon njegovog prvog, tako da nikakvo napinjanje udarača u to slučaju ne dolazi u obzir, jer češ popušiti još jedan metak i šanse za preživljavanje i pružanje otpora su ti svedene na minimum, već eventualno otpuštanje kočnice (koja je vrlo ergonomski napravljena na Colt Governmentu i njegovim klonovima) i to dok ga izvlači, te kad oružje bude usmjereno prema napadaču več je otkočeno (znači nije izgubljeno ništa vremena na otkočivanje, a udarač nije moguće napeti bez gubitka dragocijenih milisekundi) i ukoliko je žrtva taj scenarij (izvlačenje oružja i otkočivanje oružja) ponovila "milion" puta.inače "glupi" ameri kod CCW (concealed carry) najčešće nose napeti pištolj s metkom u cijevi, zakočen, što je po meni notorna glupost osim kad se ne nalaziš u borbenoj zoni ili si službena osoba, jer izvlačenjem pištolja ali i običnim premještanjem lako možeš otpustiti kočnicu i onda dovesti do slučajnog opaljenja (mada slučajno kod oružja ne postoji).
Obučena osoba (znači ne onaj koji je nekoliko puta vadio svoje oružje iz holstera) sigurno neče otkoči oružje Colt Government 1911 konstrukcije (jer to su oružje amerikanci najčešće nosili na taj način) slučajnim prebacivanjem oružja ili nekim drugim manevrom, a ako se to i dogodi to oružje će opaliti tek kada je povučen okidač, a sve osobe koje su iole obučene u rukovanju vatrenim oružjem ne drže prst na okidaču sve dok ne žele izvršiti opaljenje, stoga se ovdije treba bojati jedino nestručnih i neobučenih osoba i zato trenirati,trenirati i opet trenirati. Sve ovo je sastavni dio IPSC-a, pa osobno smatram da je to jedan odličan način da se usvoje sigurnosna pravila u rukovanju oružjem i da se trenira ovakvo povlačenje oružja iz holstera kako nebi došlo do incidentnih opaljenja.
ili amere po cesti još uvijek napadaju indijanci iz zasjede pa ima potrebe sjediti u saloonu sa revolverom na boku?
naime još uvjek ameri nose pištolje i sve ih je više koji nose razne Glockove i XD-e a manje colt izvedenice (plastika je lakša za nošenje) te su u pitanju većinom kompakt modeli
武士道
Ognjem i mačem.
Ognjem i mačem.
- Original_G
- Cinker - bojna

komentar na glupost ide prema tome da umjesto da si srede državu, proživljavaju drame i paranoje svakodnevno pa imaju potrebu za CCW, daleko od toga da su države europe sređene u odnosu na SAD ali ipak se sigurnije osjećam kad oružje smiju nositi samo službene osobe nego svi! draži mi je njihov odnos prema oružju i smatram ga zdravijim (mentalno) ali ipak malo pretjeruju !BojnikPerGall wrote:Original_G,inače "glupi" ameri kod CCW (concealed carry) najčešće nose napeti pištolj s metkom u cijevi, zakočen, što je po meni notorna glupost osim kad se ne nalaziš u borbenoj zoni ili si službena osoba, jer izvlačenjem pištolja ali i običnim premještanjem lako možeš otpustiti kočnicu i onda dovesti do slučajnog opaljenja (mada slučajno kod oružja ne postoji).
nisu oni glupi, dapače, vrlo vrlo pametni ako ćemo suditi prema pištolju 1911 odnosno načinu njegove uporabe i nošenja.
Upravo specifičnost konsktrukcije s idelano smještenom polugom kočnice dovela je posljedično do razvoja cijelog sistema nošenja oružja uključujući metak u cijevi.
Baš poradi ovoga pištolji tipa 1911 dali su amerima napokon jednakost u usporedbi s revolverima (a koji su dugo dominirali) u brzini reakcije te veću preciznost, stabilnost i brzinu pucanja.
Naime, revolverima (SA/DA sustava) "de facto" je metak uvijek u cijevi i to mu je bila prednost u dobra kada se nisu radili pištolji "double action" sustava okidanja.
Pojavom pištolja 1911 te izvanredno ergonomski smještene palčane kočnice korisnici su dobili mogućnost "sigurnog" nošenja pištolja s metkom u cijevi a koji ima je davao priliku brze reakcije.
Ubrzo je pištolj 1911 počeo kod znalaca istiskivati revolver radi nekoliko razloga:
a) imao je veći kapacitet dakle veću vatrenu moć od revolvera
b) bio je precizniji u brzom pucanju jer se uvijek pucalo "single action" načinom dakle s kratkim i laganim hodom okidača dok si kod revolvera sve pucao "double actiona" (SA bio bio puno nepraktičniji). Misli se pritom na praktičnu uporabu oružja a ne "NE DIHAJ" način
c) radi SA načina okidanja bio je kako precizniji tako i brži u režimu brze paljbe od revolvera
d) manji trzaj i lakša kontorla kod brze paljbe od revolvera. Prilikom dolaska na tržište "magnum" kalibara ta se prednost drastično povećala u korist 1911 pištolja. Dan danas rijetki su oni koji mogu kontrolirati revolvere "magnum" kalibara u brzom pucanju.
e) ta se kočnica ne otpušta tako lako, a ako i dođe do otpuštanja gotovo da je sigurno kako se radi o amateru tj.neiskusnoj osobi...![]()
kaj se tiče prednosti sustava pištolja nad ravolverom su očite ! upravo postavljanje "thumb" sistema kočnice i mogućnost brze upotrebe je najveća prednost, ali opet velim za službene osobe; civil nemaju kaj raditi s metkom u cijevi i napetim pištoljem tj. amateri, jer se njima i može otkočiti !
smatram se amaterom makar sam obučen za korištenje vatrenog oružja i ugrađen mi je crv u mozak ali mi nebi palo na pamet nositi ga Condition 0 ili 1, jedno normalno mi je Cond. 2
"Conditions of readiness:
Condition 0: round in chamber, hammer cocked, safety Off
Condition 1: round in chamber, hammer cocked, safety On
Condition 2: round in chamber, hammer uncocked
(note: all of the above include a loaded magazine in the weapon)
Condition 3: empty chamber, hammer uncocked, loaded magazine in weapon
Condition 4: empty chamber, no magazine in weapon"
武士道
Ognjem i mačem.
Ognjem i mačem.
- Original_G
- Cinker - bojna

u pravu si, zaboravih da je Colt ipak tata-mataBojnikPerGall wrote:Sustav pištolja ČZ 75 nije ruski, već američki...Original_G ma iskomplicirali austrijanci , zato se ti rađe drži provjerenog ruskog sistema čeze
Vuće porijeklo od 1911 pištolja kao i Tokarev 33 odnosno ruski TT.
武士道
Ognjem i mačem.
Ognjem i mačem.