poluautomatsko oružije tipa ak 47 ili ar15
-
dundoivica
- Stožerni Narednik

Re: poluautomatsko oružije tipa ak 47 ili ar15
paralelno otprilike sa brojem na glavi puške možda mrvicu niže.
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 19 times
Mike_Torello wrote:
Samo racionalno razmisljam...
Da ne citiram sve, ali hvatam tok diskusije.
Cijenica jest, da mnogi ili vecina lovaca dolazi u lovstvo zato jer je iz lovacke obitelji.
U tom slucaju, mnogo je toga lakse, pa ako otac ima koju pusku viska, samo je prepise na sina.
U nekim drustvima, postoje smanjene upisnine, ili cak i bez upisnine za najblizeg clana obitelji.
Kako gdje.
Ali sto ako neko, recimo iz urbane sredine, koji nije iz lovace obitelji, zeli krenuti u smjeru lovstva.
Njemu je pocetna akumulacija troskova potpuna. Vjerojatno ce ici postepeno u opremanje, kako mu prilike budu dopustale.
U mom kraju (PGŽ) nema nekih atraktivnih lovista poput Todoricevog, manje vise sve su to lovista istog ili slicnog boniteta. Takodjer to nije kraj poznat po jakim trofejima, vepar do srebra vec izvanredan, slabiji srnjaci ispod medalje, jelen u bronci je vec rijedak. Sve preko tog je vanserijski bonus i sreca ako se potrefi lovcu. Moze se posreciti, ali nacelno, lovista ne daju vidoke trofeje.
I onda imas, neka od pravila za upis.
Upisnina i clanarina, radne akcije, prve dve godine bez prava lova.
Ili:
Lovac koji polozi ispit u privatnoj skoli, koja ima sve dozvole ministarstava za skolvanje, ali nije HLS, e takav lovac, moze se uclaniti u drustvo, plus upisnina i clanarina, i opet dve godine bez prava lova. Jer HLS skoluje "ma daleko visem i kvalitetnijem nivou"?
Ponavljam, lovista su sva slicnog boniteta, nema ovdje lovista da su jeleni i srnjaci svi u medalji.
Dake, o tome pricam.
Vjerojatno, na sjeveru i istoku Hrvatske, a pogotovu Baranja, gdje su jeleni jaki, divlje svinje brojne, vjerojatno u takvim podrucjima ima razlike od lovista do lovista, pa razumijem logiku.
Konacno,
da sumiram.
Situacija u lovstvu i priliv madih kadrova je slozena:
- ispit se moze polagati preko HLS, ili u privatnim skolskim centrima kojih je sve vise
Nakon ispita, mladi lovac, ima slijedece opcije, uz uvjet da rjesi minimum opreme nakon ispita:
- uclaniti se u lovacko drustvo, prema pravilim uclanjenja, preuzimajuci obaveze koje drustvo postavi
- Loviti komercijalno, o lova do lova
- Loviti komericajlno, preko placanja tzv. "lovnih paketa" kroz sezonu
- Loviti komercijalno preko agencija
- Loviti na poziv, u gostima
Svaka od navedinih opcija, moze se lako prosiriti u zasebnu temu.
Za sad te opcije postoje, ali za sad jos uvjek je cijeli sustav slabo transparentan, ili ne transparentan. Vrlo tesko se orijentirati, nekom ko ne dolazi iz lovackih krugova. Cim nije transparentno, nije ni atraktivno, vise je to po principu "snadji se druze". Jos to sve skupa po meni nije na zdravim nogama.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

upravo to sam i rekao... nitko nece danas odluciti da zeli biti lovac, sutra iskesirati 30.000kn i prekosutra ici u lov.jolly wrote:Cijenica jest, da mnogi ili vecina lovaca dolazi u lovstvo zato jer je iz lovacke obitelji.
U tom slucaju, mnogo je toga lakse, pa ako otac ima koju pusku viska, samo je prepise na sina.
U nekim drustvima, postoje smanjene upisnine, ili cak i bez upisnine za najblizeg clana obitelji.
Kako gdje.
Ali sto ako neko, recimo iz urbane sredine, koji nije iz lovace obitelji, zeli krenuti u smjeru lovstva.
Njemu je pocetna akumulacija troskova potpuna. Vjerojatno ce ici postepeno u opremanje, kako mu prilike budu dopustale.
tako je i kod mene na spoju Like i Korduna, ima nesto medalje u srnjaku i vepru, jelen svake druge prestupne zaluta, medo bude u medalji ali za komercijalni lov ili kako se koji put dogodilo da bude odstreljen jer je bio bliski susret :/ zeca se puštalo ali lisica je previse, a nije ih se lovilo, pa je to bio samo skupi obrok za lije. Čagljeva opet ima kao i prije rata, nađe se i vuka pomalo.U mom kraju (PGŽ) nema nekih atraktivnih lovista poput Todoricevog, manje vise sve su to lovista istog ili slicnog boniteta. Takodjer to nije kraj poznat po jakim trofejima, vepar do srebra vec izvanredan, slabiji srnjaci ispod medalje, jelen u bronci je vec rijedak. Sve preko tog je vanserijski bonus i sreca ako se potrefi lovcu. Moze se posreciti, ali nacelno, lovista ne daju vidoke trofeje.
ovaj dio nisam bas razumio niti skuzio sto zelis reci, govorimo o upisnini, a u oba ili-ili imas upisninu???I onda imas, neka od pravila za upis.
Upisnina i clanarina, radne akcije, prve dve godine bez prava lova.
Ili:
Lovac koji polozi ispit u privatnoj skoli, koja ima sve dozvole ministarstava za skolvanje, ali nije HLS, e takav lovac, moze se uclaniti u drustvo, plus upisnina i clanarina, i opet dve godine bez prava lova. Jer HLS skoluje "ma daleko visem i kvalitetnijem nivou"?
Ponavljam, lovista su sva slicnog boniteta, nema ovdje lovista da su jeleni i srnjaci svi u medalji.
Dake, o tome pricam.
kod nas je kad polozis, gdje god, ides u lov, aj bok... kod nas toga da 2g nemas pravo lova ne postoji. niti u slucaju polaganja kod HLS niti kod privatnih skola. no odlazimo previse u lovacki sektor, daleko od teme uvjeta posjedovanja određenog tipa oruzja i na koji nacin i zasto itd.
tocnoVjerojatno, na sjeveru i istoku Hrvatske, a pogotovu Baranja, gdje su jeleni jaki, divlje svinje brojne, vjerojatno u takvim podrucjima ima razlike od lovista do lovista, pa razumijem logiku.
širimo ionako OT temu sad i na polaganje i opcije, diskutirali smo upisnina da ili ne. BTW ja sam ovaj zadnji na popisu, jednom u 5g. odem u lov, odsjedim tih par sati na tronoscu, pokriven kabanicom, poslije se podruzim, pojedem gulas i idem kuci... ostalo sam na streljani, imam taj lovacki ispit samo radi oruzja i ispalo mi je jeftinije i i prakticnije nego streljacki status. Pogotovo jer tamo gdje sam zivio nije bilo streljaskih klubova u krugu 80km, pa bi mi i to bio dodatni trosak. ovo je sve pocelo jer smo diskutirali koji je status povoljniji osobi koja zeli imati oruzje i povremeno ga koristiti a nije specificno zainteresirana niti za lov niti za ozbiljno streljastvo.
Konacno,
da sumiram.
Situacija u lovstvu i priliv madih kadrova je slozena:
- ispit se moze polagati preko HLS, ili u privatnim skolskim centrima kojih je sve vise
Nakon ispita, mladi lovac, ima slijedece opcije, uz uvjet da rjesi minimum opreme nakon ispita:
- uclaniti se u lovacko drustvo, prema pravilim uclanjenja, preuzimajuci obaveze koje drustvo postavi
- Loviti komercijalno, o lova do lova
- Loviti komericajlno, preko placanja tzv. "lovnih paketa" kroz sezonu
- Loviti komercijalno preko agencija
- Loviti na poziv, u gostima
Svaka od navedinih opcija, moze se lako prosiriti u zasebnu temu.
stvarno ne znam sto odgovoriti na ovo.Za sad te opcije postoje, ali za sad jos uvjek je cijeli sustav slabo transparentan, ili ne transparentan. Vrlo tesko se orijentirati, nekom ko ne dolazi iz lovackih krugova. Cim nije transparentno, nije ni atraktivno, vise je to po principu "snadji se druze". Jos to sve skupa po meni nije na zdravim nogama.
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
Nije to za moj džep nikakojolly wrote:Nisu svi lovci clanovi lovackog drustva (znaci nemaju drustvenih obaveza), i nisu sva lovacka drustva u posjedu lovista.AR15 fan wrote:A što lovci onda skupo plaćaju po nekim društvima ako nije članarina? Neko održavanje lovišta ili kakvi su mogući troškovi?Mirok wrote:Da bi položio za lovca cijena je 2200 kn+,dovoljno je biti član HLSa,ne moraš biti član lovačkoga društva.
Osnovna članarina u HLSu je 150 kn godišnje,ukoliko želiš nešto više nešto je skuplje,ali do 300 kn.
znaci troskovi variraju.
Ajde da napisem za lovce "platise", i njihove troskove.
Znaci prvo da stavim troskove drustva, koji se reflektiraju na troskove lovca pojedinca.
Lovci (drustva, ili fizicke osobe, ili firme), koji gospodare lovistem placaju koncesiju za loviste, godisnje. Visina koncesije ovisi o bonitetu (kvaliteti) lovista, i povrsini lovista.
Nivo godisnje koncesije moze biti od 50.000 kn na godinu, pa do vise milijuna kuna na godinu (kao recimo, za bivse Todoricevo loviste).
Dodatni trosak su stete koje drustva placaju, a to su stete na usjevima, i stete na vozilima.
Ovo je komplexna tema, ali jedan dio pokrivanja steta moze biti pokriven osigurenjam (opet trosak) ali tamo gdje su takve stete ucestale, osiguranja traze previsoke i nerealne premije, ili uopce ne zele potpisati. Za stete na vozilima, lovacki savez pokusava da lovacka drustva ne budu odgovorna za to, ali nije rijeseno 100%.
Clanarina savezu i zupanijsklom savezu.
Hrana i dohrana za divljac, takodjer je stavka, govorimo o vise tona nekakve hrane koja se na godisnjoj bazi stavlja u hranilice za divljac.
Kad ovo saberes godisnje cifre troskova su barem na 6 znamenki. Novaca treba drustvu.
Privatna i komercijalna lovista financiraju se iz lovnog turizma.
Lovista kojima gospodari drustvo, neprofitna udruga, financiraju se kako znaju i umiju, a dobrim dijelom iz clanstva.
Kad ovo sumiramo sta to financijski znaci za jednog lovca clana drustva, imas sredtvstva iz ovih izvora:
- Upisnine
- Clanarine
- Donacije firmi ili lokalne samouprave, ili lokalne zajednice
- Dobrovoljni rad pojedinaca (radni sati)
Upisnina u drustvo, je pojam koji sam vidio jedino u lovackim drustvima (kroz zivot sam bio clan barem 5 razlicitih udruga - ne lovackih, i pojam upisnine sam sreo samo u lovackom drustvu).
Zasto su vecina lovackih drustava uvela upisninu nisam siguran u tu politiku, a danas je to vise obicaj, nego finacijska korist (po meni).
Vjerojatno je osnovni razlog da se namakne vise novaca za godisnje troskove i oboaveze drustva, ali kao rezultat politke upisnine, postoji vrlo mali upis novih clanova u prosjecno lovacko drustvo, i drustva su u prosjeku sve "starija".
Visina upisnine varira, ide od 500 kn, za jedno drustvo koje znam, pa maksimalno do 10.000 kn, za drustvo sa najvisom upisninom, meni poznatom.
Prosjek upisnina se vrti negdje od 3000 - 5000 kn.
Kad mladi lovac plati upisninu, onda je stekao pravo, da plati jos ponesto:
Clanarina:
Clanarine su razumnije: od 500 kn godisnje, do mozda 1500 kn godisnje. Cesto puta se placaju na vise rata, jer je dosta lovaca u mirovini, i platiti sve odjednom, moze biti problem
materijal za ceku ili ostale objekte u lovistu.
Materijal za ceku ili objekte u lovistu, moze rjesiti drustvo, ali vrlo cesto lovac sam u svom reviru izradjuje ceku i ono sta mu treba (na pr hranilica), o svom trosku.
Pa ima investiciju materijala, i vlastitih radnih sati.
Radni sati.
nakon svih placanja, da bi lovac imao pravo lova, mora odraditi odredjene radne sate: hranjenje divljaci, odrzavanje lovacke kucice, izrada ceka, cijepanje drva za zimu za lovacku kucicu, kosenje trave, oranje remize da se zasadi nasad za divljac, izrada pojilista, itd... Minimum radnih sati u obliku bodova, propisuje lovacko drustvo
Lovac to odradi volonterski, ali ako cemo biti realni, na trzistu rada, radni sad je barem 40 kn / sat. Pa po toj racunici radni sat je investicija.
kad je to ispunjeno, lovac ima pravo lova, ali nema garanciju odstrela. Lovac je onda ogranicem lovnim pravilima drustva. Prva restrikcija je "lovni dan". Obicno lov radnim danom drustva ne dozvoljavaju, lovi se samo vikendom. Kad je lov, onda ,lovnik kaze sto se lovi, kako, i do kad je lov... itd. itd...
E, da, znam za barem dva drustva koja mladom lovcu, od restrikcija u "ponudi", mladom lovcu ne dozvolavaju lov prve dve godine clanstva, a daje im sve ostale radne i financisjke obveze.
Placas puno, lovis malo: Rezultat ovog sustava je mali i nikakv priliv lovaca u drustva, i s druge strane pojava komerijcalnog turistickog lova, kako po drustvima tako, naravno i komercijalnim lovistima.
E, sad troskovi za lovca u komercijali:
(Nema upisnine, nema clanarine, nema radnih sati, nema redukcije lovnih dana - jer u lovnoj sezoni svi su dani lovni a ne samo vikend)
Srnjaka s mesom, koji nije u medalji mozes loviti za priblizno 250 do 350 eur.
Srna s mesom, 100 - 150 eur.
nazimad, 500 kn - 100 eur...
fazan, 100 - 150 kn po kljunu
zec 50 eur, po repu
itd... itd...
Znaci turisticki lov sasvim legalan, a nema dodatnih troskova, i nema radnih obaveza.
Vrlo cesto lovacka drustva nude komercijalni lov gostima sto im pomaze pokriti godisnje obaveze, obicno su takvi lovovi najrazumniji s cijenom, jer udruge nisu profitabilne organizacije. Komercijalna lovista naplacuju nesto vise.
Nemojmo se zavravati, lov na trofeje je skup, na trofeje u medalji.
Ali ako neko lovi radi gusta, ili radi mesa, usporedjujuci s obavezama u drusvtu, komercjalni lov nije nepristupacan.
Ali u toj racunici, lovca koji nije clan lovackog drustva, onda imas primjer GODISNJIH troskova, recimo da odstreli dva srnjaka ispod medalje i jedno nazime, sto je dovoljno za razumne godisnje potrebe za meso divljaci:
Iskaznica HLS godisnja 150 kn.
2 x srnjak, komercijalni lov, pausal, 2 x 350 eur - 700 eur (5180 kn)
1 x nazime, komercijalni lov, 100 eur. (740 kn)
10 x fazan, za gust, 1.000 kn
ukupno: 6.930 kn
Umjesto dva srnjaka koji nisu u medalji, ali jesu trofeji mozes recimo uzeti 3 nazimeta, dobio si godisnje:
Iskaznica HLS godisnja 150 kn.
3 x nazime, komercijalni lov, 3x100 eur. (2220 kn)
10 x fazan, za gust, 1.000 kn
ukupno: 3.370 kn
naravno, u svim kombinacijama imas putne troskeove, i druge troskove, marende, itd... ali mislim da je prethodno dovoljno slikovito.
Inace ja jesam clan lovackog drustva, ali cesto odem za gust u komericjalni lov. Dao sam neki prosjek cijena koje sam sretao.
HLS ima svoje loviste, i nude turisticki lov, imaju cjenik na web stranicama u vise detalja, pa pogledaj ako te zanima.
Osobno, ja u lovackoj sobi imam trofeja, ali nemam ni jedan trofej u medalji. (sve medalje koje imam, su iskljucivo iz streljastva)
Uglavnom dobio si sliku, u financijski svijet lovstva!!!
Imam i taj za pištolj i dva ova za puške, u svaki ti ide 4 komada.jungleboy wrote:Juer u Pevecu kupio sef za pištoj, cijena je 169 kuna Sef za puške je 750 kuna, misim da stanu 3 komada unutra.jolly wrote:
Ovo si super zbrojio! Svaka cast!![]()
ja bih na ovu listu troskova dodao jos cijenu sefa za drzanje oruzja, koji se mora imati, pa dodje obavezan jednako kako i ostali administrativni troskovi.
Mislim da ciijene najjeftinijih, za pusku, idu od 700 kn na gore, priblizno (bauhuas, pevec i slicni ducani). Cijene su nize, za manje sefove, za kratko oruzje.
Ne vrijedi taj više 5000 kn kad je on u toj cijeni platio PDV 25% i maržu trgovcu. Tko će ti danas platiti taj trošak? Drugi par rukava bi bio da je on stavio npr bolji okidač ili kvalitetniji kundak ili montažu za optiku ili rukohvat...nešto čime bi podigao cijenu.dundoivica wrote:trenutno na njuškalu ima lik prodaje ak 47 sdm kineski za 5000kn a kupis novi takav za 5000 i nešta sitno ili tipa prodaju hs 2000 za 2800kn i vise a novi hs takav u trgovini kosta 2800 do 3000kn. e sad hebemu mater aj ti znaj sta je on drkio po njemu ok cjev vidiš jel ok ili ne al mnoge stvari se mgu zamaskirat i prodas covjeku. neznam uvijek gledam da kupim polovno i memam nista od oružja da sam kupio novo al sam ceko i gledo da izadje nesta realno tak sam i kupio glock 19 svoj za 2300kn od zene kojoj je muz umro pa ga je prodavala.
-
dundoivica
- Stožerni Narednik

ev sad iz moje perspektive bio bi ja lovac rado ali upravo to tu kod nas u pakracu ili lipiku prvo skupa je upisnina u lovačkim društvima drugo dve godine biti potrčko i onda te hebu za sve aj ovo aj ono al baš te maltretiraju kao idiota onda nakon lova te guze da sam trančiraš 5 svinja ili jelena nebitno kolko god i šta god se odsteijelilo taj dan dok ostali jedu i piju. e sad neznam kak drugdje al sam čuo i priče da se i u lov ide dibrano pod čokom tu kod nas a to mi se nesviđa pa da još moram pucat u nekog da bi izvuko živu glavu. i još jedna stvar ovdje u društvima se toliko spletkari da ima ljudi koji su izašli iz društava jel bi poludili. i kod nas vrijedi ona da su lovci največi krivolovci. bio slučaj di su išli u krivolov pa meso prodavali nekim skupim restoranima po zg-u dok im nisu poslali atj lučko da ih čeka u šumarku i pohvatali ih jel je jedan od njih pao u krivolovu pa propjevao da spasi svoju guzicu. a ak nisi u nekom klanu nemoš doč do mesa tipa imaš krizmu krstitke ili tak nest pa ti treba za gulaš a određeni cjele godine skupljaju i zamrzavaju za kolinja pa prodaju suhomesnate proizvode. i razvili biznise. i onda ti to zgadi se sve.
-
dundoivica
- Stožerni Narednik

AR15 fan wrote:Ne vrijedi taj više 5000 kn kad je on u toj cijeni platio PDV 25% i maržu trgovcu. Tko će ti danas platiti taj trošak? Drugi par rukava bi bio da je on stavio npr bolji okidač ili kvalitetniji kundak ili montažu za optiku ili rukohvat...nešto čime bi podigao cijenu.dundoivica wrote:trenutno na njuškalu ima lik prodaje ak 47 sdm kineski za 5000kn a kupis novi takav za 5000 i nešta sitno ili tipa prodaju hs 2000 za 2800kn i vise a novi hs takav u trgovini kosta 2800 do 3000kn. e sad hebemu mater aj ti znaj sta je on drkio po njemu ok cjev vidiš jel ok ili ne al mnoge stvari se mgu zamaskirat i prodas covjeku. neznam uvijek gledam da kupim polovno i memam nista od oružja da sam kupio novo al sam ceko i gledo da izadje nesta realno tak sam i kupio glock 19 svoj za 2300kn od zene kojoj je muz umro pa ga je prodavala.
pa to i kazem to me zivcira kod nas ima lumena koji cak stave polovno i prodaju skuplje neg u trgovini novo.
najbolje mi je kad sam vidio prodaje lik m 48 sa leupold optikom i to za 6000kn ja pitam moze bez optike a on moze 4000kn pa reko mamicu ti za te pare kupim remingtona .
To da stanu 3 komada sam onako odokativno brzinski procijenioAR15 fan wrote:Imam i taj za pištolj i dva ova za puške, u svaki ti ide 4 komada.jungleboy wrote:Juer u Pevecu kupio sef za pištoj, cijena je 169 kuna Sef za puške je 750 kuna, misim da stanu 3 komada unutra.jolly wrote:
Ovo si super zbrojio! Svaka cast!![]()
ja bih na ovu listu troskova dodao jos cijenu sefa za drzanje oruzja, koji se mora imati, pa dodje obavezan jednako kako i ostali administrativni troskovi.
Mislim da ciijene najjeftinijih, za pusku, idu od 700 kn na gore, priblizno (bauhuas, pevec i slicni ducani). Cijene su nize, za manje sefove, za kratko oruzje.
Ja koristim mali za pune spremnike nositi, pušku ili pištolj u koferu. Definitivno više preferiram kofer jer u njega složimo sve za čišćenje, nužne alate, ne moram skidati remen s puške, njega isto lijepo posložim ma da ajde stane remen i u torbu za nošenje, ali mi onda ne pridržava alate i ostalo. U drugu ruku super je za nositi kada stavim optiku. Ovaj sef iz Peveca možda nije kvaliteta i više je po sili zakona ali je dobar. Jedan komotno trpam streljivo, čak mi je u planu nabavka kutija onih za remenike s metcima što idu na vozila sa strojnicama. Kombinacija metalne kutije s gumenom brtvom na poklopcu i polimerne navlake unutra ispadne 200 kn a stane 800+ komada 7.62x39 unutra npr...mogu se slagati jedna na drugu.
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

to sto ne on nabrojio je za rijetko ciji dzep... ako gledamo minimalne uvjete... evo ih, pa vidi sta je za tvoj dzep.AR15 fan wrote:Nije to za moj džep nikako
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

stoji djelomicno... ajmo reci da ti sad ides prodati svoju pusku u stock stanju? Koliko bi za nju trazio u odnosu na koliko si ju ti platio, s obzirom na kolicinu utrosenog vremena, reklamacije, pravne zavrzlame ovo ono? Znaci STOCK... ne racunaj ulaganje u aftermarket i to...AR15 fan wrote:Ne vrijedi taj više 5000 kn kad je on u toj cijeni platio PDV 25% i maržu trgovcu. Tko će ti danas platiti taj trošak? Drugi par rukava bi bio da je on stavio npr bolji okidač ili kvalitetniji kundak ili montažu za optiku ili rukohvat...nešto čime bi podigao cijenu.
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

to je hrvatska realnost, to nije samo u lovu... to je gdje god se moze jamit nesto... hoces medicina, hoces gradiliste, hoce politika, da ne nabrajam...dundoivica wrote:ev sad iz moje perspektive bio bi ja lovac rado ali upravo to tu kod nas u pakracu ili lipiku prvo skupa je upisnina u lovačkim društvima drugo dve godine biti potrčko i onda te hebu za sve aj ovo aj ono al baš te maltretiraju kao idiota onda nakon lova te guze da sam trančiraš 5 svinja ili jelena nebitno kolko god i šta god se odsteijelilo taj dan dok ostali jedu i piju. e sad neznam kak drugdje al sam čuo i priče da se i u lov ide dibrano pod čokom tu kod nas a to mi se nesviđa pa da još moram pucat u nekog da bi izvuko živu glavu. i još jedna stvar ovdje u društvima se toliko spletkari da ima ljudi koji su izašli iz društava jel bi poludili. i kod nas vrijedi ona da su lovci največi krivolovci. bio slučaj di su išli u krivolov pa meso prodavali nekim skupim restoranima po zg-u dok im nisu poslali atj lučko da ih čeka u šumarku i pohvatali ih jel je jedan od njih pao u krivolovu pa propjevao da spasi svoju guzicu. a ak nisi u nekom klanu nemoš doč do mesa tipa imaš krizmu krstitke ili tak nest pa ti treba za gulaš a određeni cjele godine skupljaju i zamrzavaju za kolinja pa prodaju suhomesnate proizvode. i razvili biznise. i onda ti to zgadi se sve.
Apsolutno ti računica nema veze s mojom...i nakon 7 godina meni je sportska jeftinija nego lovačka...Mike_Torello wrote:to sto ne on nabrojio je za rijetko ciji dzep... ako gledamo minimalne uvjete... evo ih, pa vidi sta je za tvoj dzep.AR15 fan wrote:Nije to za moj džep nikako
4500 do možda 5000 jer više od toga za nju ne bi dobio stock...Mike_Torello wrote:stoji djelomicno... ajmo reci da ti sad ides prodati svoju pusku u stock stanju? Koliko bi za nju trazio u odnosu na koliko si ju ti platio, s obzirom na kolicinu utrosenog vremena, reklamacije, pravne zavrzlame ovo ono? Znaci STOCK... ne racunaj ulaganje u aftermarket i to...AR15 fan wrote:Ne vrijedi taj više 5000 kn kad je on u toj cijeni platio PDV 25% i maržu trgovcu. Tko će ti danas platiti taj trošak? Drugi par rukava bi bio da je on stavio npr bolji okidač ili kvalitetniji kundak ili montažu za optiku ili rukohvat...nešto čime bi podigao cijenu.
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

koliko je godisnja clanarina u Bastionu?AR15 fan wrote:Apsolutno ti računica nema veze s mojom...i nakon 7 godina meni je sportska jeftinija nego lovačka...Mike_Torello wrote:to sto ne on nabrojio je za rijetko ciji dzep... ako gledamo minimalne uvjete... evo ih, pa vidi sta je za tvoj dzep.AR15 fan wrote:Nije to za moj džep nikako
- jolly
- Cinker - bojna

Ne kazem da takvih stvari nema, ali ovakav opis bih vise stavio u rijedju pojavu, nego u opcu situaciju.dundoivica wrote:ev sad iz moje perspektive bio bi ja lovac rado ali upravo to tu kod nas u pakracu ili lipiku prvo skupa je upisnina u lovačkim društvima drugo dve godine biti potrčko i onda te hebu za sve aj ovo aj ono al baš te maltretiraju kao idiota onda nakon lova te guze da sam trančiraš 5 svinja ili jelena nebitno kolko god i šta god se odsteijelilo taj dan dok ostali jedu i piju. e sad neznam kak drugdje al sam čuo i priče da se i u lov ide dibrano pod čokom tu kod nas a to mi se nesviđa pa da još moram pucat u nekog da bi izvuko živu glavu. i još jedna stvar ovdje u društvima se toliko spletkari da ima ljudi koji su izašli iz društava jel bi poludili. i kod nas vrijedi ona da su lovci največi krivolovci. bio slučaj di su išli u krivolov pa meso prodavali nekim skupim restoranima po zg-u dok im nisu poslali atj lučko da ih čeka u šumarku i pohvatali ih jel je jedan od njih pao u krivolovu pa propjevao da spasi svoju guzicu. a ak nisi u nekom klanu nemoš doč do mesa tipa imaš krizmu krstitke ili tak nest pa ti treba za gulaš a određeni cjele godine skupljaju i zamrzavaju za kolinja pa prodaju suhomesnate proizvode. i razvili biznise. i onda ti to zgadi se sve.
Medjutim, ne moras ad hoc odbaciti lov samo tako. Ja bih preporucio da polozis lovacki ispit. Pa onda dalje, korak po korak.
Za pocetak, mozes loviti komercijalno. Dva nazimeta u komercijali, vec su tek malo skuplja od prosjecne clanarine.
Turn better into best!
- jolly
- Cinker - bojna

Mike, streljacka varijanta, mislim da ipak dodje jeftinija kroz deset godina.Mike_Torello wrote:to sto ne on nabrojio je za rijetko ciji dzep... ako gledamo minimalne uvjete... evo ih, pa vidi sta je za tvoj dzep.AR15 fan wrote:Nije to za moj džep nikako
Evo, bas gledam za LAS.
Prva godina 600 kn
Druga godina 500 kn
Treca godina nadalje, 400 kn.
(vidi komentare o clanarini ispod tablice)
https://las.hr/streljaki-klub/clanstvo- ... u-las.html
A imaju povremeno, i "Akcije" uclanjenja na popustu.
https://www.crnojaje.hr/DealProvider/2080
Dobro, ovo je privatna streljana, i mora biti komercijalno orijentirana, ali mislim da je ovakav primjer vrlo pozitivan kod privlacenja novih ljudi u sport, obzirom na duh onog o cemu raspravljamo, dok je uclanjenje u prosjecno lovacko drustvo prepuno raznih filtera.
Turn better into best!
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

Ovo je solidna info, nisam znao te detalje... evo korigirane racunice na 10g. ondajolly wrote:Mike, streljacka varijanta, mislim da ipak dodje jeftinija kroz deset godina.Mike_Torello wrote:to sto ne on nabrojio je za rijetko ciji dzep... ako gledamo minimalne uvjete... evo ih, pa vidi sta je za tvoj dzep.AR15 fan wrote:Nije to za moj džep nikako
Evo, bas gledam za LAS.
Prva godina 600 kn
Druga godina 500 kn
Treca godina nadalje, 400 kn.
(vidi komentare o clanarini ispod tablice)
https://las.hr/streljaki-klub/clanstvo- ... u-las.html
A imaju povremeno, i "Akcije" uclanjenja na popustu.
https://www.crnojaje.hr/DealProvider/2080
Dobro, ovo je privatna streljana, i mora biti komercijalno orijentirana, ali mislim da je ovakav primjer vrlo pozitivan kod privlacenja novih ljudi u sport, obzirom na duh onog o cemu raspravljamo, dok je uclanjenje u prosjecno lovacko drustvo prepuno raznih filtera.
G. clanarina + trosak kotizacije i streljiva za jedno natjecanje godisnje radi izlaska u biltenu.
1. 600+150 (ako uzmemo da prva clanarina nije preko crnog jajeta)
2. 500+150
3. 400+150
4. 400+150
5. 400+150
6. 400+150
7. 400+150
8. 400+150
9. 400+150
10. 400+150
5800kn za 10g. a lovacko je 4600kn... taman da odbijes jos 400kn za crno jaje popust u prvoj godini opet si na 5400kn sto je vise nego 4600kn, samo eto, lovacki je skuplji "na komad"... a nakon 20g. razlika je vjerojatno i veca
sad, davno je bilo, znam da lovacko ima ogranicenja na neke kalibre uglavnom za kratko oruzje (kalibar i energija, zato je meni .22LR revolver na samoobranu regan, jer nemam niti jedno sportsko, sve mi je lovacko), kod dugog mislim da nema nikakvih ogranicenja... Dok sportsko je imalo neke limite po starom zakonu, ne sjecam se jel se sta mjenjalo po tom pitanju? Ovo je po starom zakonu
http://www.hr-oruzje.org/zakon.html#A37
- jolly
- Cinker - bojna

Limit za lovacko kratko oruzje bio je min. kalibar 7.62 i energija 300 joula, a to je i dalje tako. Medjutim, ima lovaca koji imaju 22lr ili 6.35mm, ili 7.65 mm medjutim dobili su ga na dozvolu za drzanje. Da li u svakoj PU su voljni na takav nacin registrirati, ne znam.Mike_Torello wrote: sad, davno je bilo, znam da lovacko ima ogranicenja na neke kalibre uglavnom za kratko oruzje (kalibar i energija, zato je meni .22LR revolver na samoobranu regan, jer nemam niti jedno sportsko, sve mi je lovacko), kod dugog mislim da nema nikakvih ogranicenja... Dok sportsko je imalo neke limite po starom zakonu, ne sjecam se jel se sta mjenjalo po tom pitanju? Ovo je po starom zakonu
http://www.hr-oruzje.org/zakon.html#A37
Za sportsko, nije mi poznato da je bilo nekih ogranicenja, i tad je cak bio vazeci pravilnik o sportskim kalibrima koji je pokrivao, skoro sve postojece uobicajene kalibre. Medjutim, sa ovim novim zakonom, (ako sam dobro razumio) taj pravilnik nije vise na snazi, i mogu se koristiti svi kalibri za sport. (a stari pravilnik o sporstiskim kalibrima i tako nije ogranicavao skoro nista, jedino ako se pojavio neki widlcat koji nije na popisu, a i to je prolazilo nakon vjestacenja). Dakle, moze vjerojatno i do 50 bmg, iako nisam siguran da to itko ima u HR. Ako se registrira puska sa kalibrom koji je prvi put u HR, vjerjatno ce ici puska na vjestacenje.
U streljastvu, prema pravilniku HSS, su ogranicenja, s smislu PAP 7.62, m48 7.9mm,22lr, i pistoljsko revolverski kalibri. Ali to je interni natjecateljski pravilnik, ne i zakonsko ogranicenje. Sad se radi revizija pravilnika, i eventualno uvodjenje novih kalibara i disciplina u program rada HSS, a sto ce komisija odluciti i kako ce sloziti novi pravilnik, budemo vidjeli.
Turn better into best!