streljivo nakon prodaje oruzja

Opća rasprava koja može i ne mora biti vezana uz oružje - biti će moderirana po potrebi u slučaju vrijeđanja drugih članova ili otvorenih svađa i prepiranja. POLITIKU IZBJEGAVATI.
Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times

Re: streljivo nakon prodaje oruzja

Post by Mirok » 05 Jul 2020, 20:08

Zakon kaže-važeći OL,znači u oružnom listu je registrirano oružje u svom kalibru.
I samo u tome kalibru smiješ posjedovati streljivo.
Zakon kaže da je to streljivo za oružje kategorije B,naravno jer je to dozvoljeno oružje uz nabavnu dozvolu.
U prijašnjem postu se navodi da ti prijatelj može sam napuniti i dati streljivo za oružje (kalibar)za koji nemaš OL.
To nije dopošteno,Zakon kaže da municiju možeš puniti SAMO za vlastite potrebe i to samo za sport i lov!
Zar nije kontradiktorna izjava po kojoj možeš imati streljivo u bilo kome kalibru,a trgovac ti to streljivo ne smije prodati?
Ako ti ne smije prodati,kako ćeš ga legalno posjedovati(nabaviti)?
I još nešto,Zakon ne prepoznaje municiju koja je nekome ostala nakon prodaje oružja,pa taj posjednik eventualno ne bi bio kriv!
Čak sam čuo da neki trgovci nisu htjeli prodati municiju npr 38spl,ako imaš registriran 357mag.

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 05 Jul 2020, 23:59

Mirok wrote:Zar nije kontradiktorna izjava po kojoj možeš imati streljivo u bilo kome kalibru,a trgovac ti to streljivo ne smije prodati?
tako da prodas oruzje koje si imao u tom kalibru a streljivo ti ostane... tako da posudis lovacku pusku od kolege lovca i na njegov OL kupis streljivo, koje nisi potrosio pa ti ostane a pusku si vratio... Tako sto ti kolega lovac pokloni metak za kolekciju recimo, itd itd...
I još nešto,Zakon ne prepoznaje municiju koja je nekome ostala nakon prodaje oružja, pa taj posjednik eventualno ne bi bio kriv!
ne prepoznaje ju zakon, al' zakon moze vidjeti ponisteni OL za taj kalibar i uvjerit se da je to cinjenica? ne kuzim bas ovu izjavu???
Čak sam čuo da neki trgovci nisu htjeli prodati municiju npr 38spl,ako imaš registriran 357mag.
i to je sasvim logicno barem s mojeg stajalista, jer TO nije isti kalibar, to je samo neki presutni sporazum koji se negdje uvazava a negdje ne... nije to da imas reganu pusku na kalibar 7.9mm a trgovac ti nece prodati 8x57mm streljivo, to je "ISTO" streljivo, a to sto se .38Spec moze pucati iz .357Mag, to je "slucajnost"... također, uz malu intervenciju na bubnju, moze se pucati i 9x19mm, pa jel u redu da na .357 dozvolu onda kupujes i to streljivo koje "nema veze s vezom", nema tog trgovca koji bi ti to legalno prodao i mogao opravdati.
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

Barut
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Barut » 06 Jul 2020, 04:45

AR15 fan wrote:Barut isključi mene iz rasprave jer nemam potrebu za tom informacijom. Ako si htio pokrenuti temu, mogao si ju pokrenuti bez da mene citiraš i ubacuješ u raspravu.
Nitko tebe ne uključuje u raspravu osim tebe samoga. Jasno mi je da si prodao streljivo i da te tema ne zanima, ali pošto si iznio netočan navod, smatram da imam pravo to ispraviti, radi drugih članova. Ako te tema ne zanima, nemoj se u nju ni uključivati.
The truth is hate to those who hate the truth.

Barut
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Barut » 06 Jul 2020, 04:57

Mirok wrote:Zakon kaže-važeći OL,znači u oružnom listu je registrirano oružje u svom kalibru.
I samo u tome kalibru smiješ posjedovati streljivo.
Osim što to zakon nigdje ne kaže.
Mirok wrote:U prijašnjem postu se navodi da ti prijatelj može sam napuniti i dati streljivo za oružje (kalibar)za koji nemaš OL.
To nije dopošteno,Zakon kaže da municiju možeš puniti SAMO za vlastite potrebe i to samo za sport i lov!
Pročitaj moj post još jednom, pa ćeš vidjeti da nigdje nisam napisao da prijatelj puni streljivo za druge.
Mirok wrote:Zar nije kontradiktorna izjava po kojoj možeš imati streljivo u bilo kome kalibru,a trgovac ti to streljivo ne smije prodati?
Po meni to nije kontradiktorno jer su to dva različita zakona koji reguliraju dvije različite skupine osoba. Kako ćeš ga legalno posjedovati, već ti je objasnio Mike.
Mirok wrote:Čak sam čuo da neki trgovci nisu htjeli prodati municiju npr 38spl,ako imaš registriran 357mag.
Pa to nije ništa iznenađujuće, s obzirom da zakon za trgovce navodi kalibar upisan u oružni list, tako da svaki trgovac ima pravo odbiti prodati kalibar koji nije eksplicitno naveden u OL. To što će ti neki ipak prodati .38-icu je stvar njihove dobre volje.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 06 Jul 2020, 18:14

Primjer 357mag-38spl sam naveo jer su neki drugi između ostaloga i to naveli.
Ako netko stvarno misli ako ima na OL 22lr,da može imati svu moguću municiju orużja B kategorije, onda samo naprijed.
Očito da svatko tumači Zakon po svome,pa se sve trpa u isti koš.
Kao ,nije po Zakonu ali je stvar dobre volje,pa ti netko pokloni metke,pa samo mali zahvati na bubnju.......
Ukratko sve što sam naveo,naveo sam da se netko nehotice ne nađe u banani,ali"hrabre"ne možemo sprijećiti,zar ne? :mrgreen:

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 06 Jul 2020, 19:18

Mirok wrote:Kao ,nije po Zakonu ali je stvar dobre volje,pa ti netko pokloni metke, pa samo mali zahvati na bubnju...
to sam napisao zato sto metak uredno ide u bubanj, i cijev je "ok" za taj kalibar... potrebno je samo napraviti dosjed na bubnju za moon-clip da metak stoji na određenoj dubini...
1287751437.jpg
Razlika .38Spec i .357Mag je kao i .22lr i .22wmr... onda recimo za regani .22wmr revolver mozes kupiti i .22lr, .22short... jer svi uredno idu u bubanj...
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 06 Jul 2020, 19:32

Ma kužim tematiku,ali možda je bolje ne pisati to ovako,jer mogu ljudi doći na ideju....... ;)

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 18 times

Post by jolly » 07 Jul 2020, 07:50

Mike_Torello wrote:
Razlika .38Spec i .357Mag je kao i .22lr i .22wmr... onda recimo za regani .22wmr revolver mozes kupiti i .22lr, .22short... jer svi uredno idu u bubanj...
Ispaljena cahura od 22lr, se moze uvuci u ispaljenu cahuru 22wmr,
Zrno 22lr, je nesto malo uze, pa u cijevi 22wmr ne nasjeda na zlijeb.
22lr je promjera 0.223, a 22 wmr je 0.224 nominalno.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 07 Jul 2020, 12:20

jolly wrote:
Mike_Torello wrote:Razlika .38Spec i .357Mag je kao i .22lr i .22wmr... onda recimo za regani .22wmr revolver mozes kupiti i .22lr, .22short... jer svi uredno idu u bubanj...
Ispaljena cahura od 22lr, se moze uvuci u ispaljenu cahuru 22wmr,
Zrno 22lr, je nesto malo uze, pa u cijevi 22wmr ne nasjeda na zlijeb.
22lr je promjera 0.223, a 22 wmr je 0.224 nominalno.
pa nisam rekao da ce preciznost biti na razini, rekao sam samo da je moguce kao i .38/.357, ili .45ACP/.45 Super, ili .45Colt/.454Casull... najbolji primjer versatilnosti razlicitih kalibara je TAURUS JUDGE .410, mozes pucati sacmeno i revolversko streljivo...

sad vidim al' smo otisli kvragu sa ovom temom... :P

Trapavi
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Trapavi » 07 Jul 2020, 12:58

De vi meni odgovorite da li ste ove kvazi sefove za oružje zašarafili sa tiplama za zid ili to nije nužno . Naime iako imam prostoriju bez prozora na katu nisam na njoj imao protuprovalna vrata pa sam kupio ovi limeni sef iz Bauhausa da mi koji revnosni organ ne bi pljenio oružje.
I u takvoj prostoriji je čak ugrađen za čitav zid ormar koji je na licu mjesta sastavljen pa eto ipak moram ova sranja kupovat. Kontao sam iako je moguće prednju frontu napravit od čeličnog lima no previše bi bilo posla .

Mraz
Razvodnik
Razvodnik

Post by Mraz » 07 Jul 2020, 14:27

Zar negdje pise da ormar mora biti metalni?

Trapavi
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Trapavi » 07 Jul 2020, 15:42

Mraz wrote:Zar negdje pise da ormar mora biti metalni?
A ne piše metalni mislim bar ,no piše da se ne može sa alatom uobičajene namjene. Pa nekako uvjek sam strahovao premda je postojao čelični lanac koji je išao iza cjevi od centralnog i koji sam mogao provuć kroz sanduk ili bubanj revolvera.
A ja sam otvorio brava i brava sa kako oni kažu alatom opće namjene , još najlakše bravu sa cilindrom koji strši , tu treba manje od minuta .Radapcigeriće neću ni spominjat jer ipak nisu opće namjene . Vjerujem da bi to meni i prošlo kao što i je prije x godina kad su bili u kontroli , no ovako zadovoljava formu i ne mogu ništa .

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 07 Jul 2020, 16:24

Kad sam radio ugradbeni ormar preko cijelog zida, odmah je predviđeno mjesto za dvokrilni sef :D

nego, koji su to alati uobičajene namjene? gdje povlačimo crtu koji su uobičajeni a koji nisu? Pajser za vaditi cavle iz dasaka od šalunga ili za rastavljanje paleta npr... jel to alat uobicajene namjene ili?

Trapavi
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Trapavi » 07 Jul 2020, 20:23

Mike_Torello wrote:Kad sam radio ugradbeni ormar preko cijelog zida, odmah je predviđeno mjesto za dvokrilni sef :D

nego, koji su to alati uobičajene namjene? gdje povlačimo crtu koji su uobičajeni a koji nisu? Pajser za vaditi cavle iz dasaka od šalunga ili za rastavljanje paleta npr... jel to alat uobicajene namjene ili?
Pa to nije nigdje definirano , ustvari to je najgluplja moguća definicija. Najveći šarafciger je već gotovo ko pajser i sa njim će se lako otvorit svaki od ovih jeftinih sefova, tako da je to bez veze .
Zakonodavac je trebao samo svakom ostavit zakonsku obavezu da čuva svoje oružje i za njega je odgovoran . Kako će se za to pobrinut ja bi ostavio svakom pojedincu da sam misli .

Barut
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Barut » 07 Jul 2020, 21:23

Ja bih rekao da smo na dobrom tragu da u praksi tako i bude, s obzirom da su ukinute terenske provjere. Policija ti vjerojatno neće dolaziti u kuću ako te netko ne prijavi ili ne posumnjaju na tebe iz nekog drugog razloga.

Sent from my iPad using Tapatalk Pro

Trapavi
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Trapavi » 07 Jul 2020, 21:42

Barut wrote:Ja bih rekao da smo na dobrom tragu da u praksi tako i bude, s obzirom da su ukinute terenske provjere. Policija ti vjerojatno neće dolaziti u kuću ako te netko ne prijavi ili ne posumnjaju na tebe iz nekog drugog razloga.

Pa i ja bi rekao , uostalom kad sam nedavno za vrijeme korone produžavao oružane listove na trajno morao sam potpisat jedan papir da imam uvjete za sigurno čuvanje . Mislim da je tako nekako sročen papir , a 5ili 6 mjeseci ranije kad sam kupovao još jedan karabin isto sam morao takav papir potpisat .
Mislim da je logično da se to obaveže vlasnika oružja jer nikakav propisani sef neće čuvat oružje nego njegov vlasnik.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 07 Jul 2020, 22:13

Taj metalni ormarić za oružje ne moraš imati učvršćen .
Meni kada su bili ,bili su zadovoljni samim ormarićem iz Metroa.
Ali ne treba se zavaravati,po Zakonu policija vrši nadzor nad oružjem i mogu ti banuti bilo kada!
Nije točna definicija da ti nitko neće doći jer su ukinute terenske provjere.
Terenskih provjera nema samo kod traženja nabavnih dozvola i kod produženja OL.

Trapavi
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Trapavi » 07 Jul 2020, 22:37

Mirok wrote:Taj metalni ormarić za oružje ne moraš imati učvršćen .
Ali ne treba se zavaravati,po Zakonu policija vrši nadzor nad oružjem i mogu ti banuti bilo kada!
Ma glupo mi bušit zid jer još gledam kako bi ga točno smjestio , u svakom slučaju bar je to lako napravit. Na posljednjoj terenskoj provjeri nisu htjeli gledat dali i kakav ormar imam. Tad se radila provjera prilikom traženja nabavne dozvole i to je bio kraj terenskih provjera jer je upravo tad izglasan već bio novi zakon ali pošto je zahtjev predan nešto ranije proveli su provjeru po starom. Vjerujem da neće bez veze dolazit ali ko zna imaju pravo a dužan si im to omogućit.

Barut
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Barut » 07 Jul 2020, 23:01

Mirok wrote:Taj metalni ormarić za oružje ne moraš imati učvršćen .
Nitko nije tvrdio da ti nitko neće doći. Napisao sam da ti mogu doći iz nekog specifičnog razloga, ali neće ići u redovne provjere. Tako je i sam mup izjavio.

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 07 Jul 2020, 23:59

Trapavi wrote:Na posljednjoj terenskoj provjeri nisu htjeli gledat dali i kakav ormar imam.
ja sam na zadnjoj morao izmjeriti sef/ormar da znaju upisati dimenzije u zapisnik

Post Reply