Koji pištolj 9x19mm Parabelum
Koji pištolj 9x19mm Parabelum
Trebam savjet, volio bih si nabaviti pristojan pištolj 9x19mm. Ne poznajem baš ovdje tržište, pa molim za savjet. Sve upućuje da je CZ 75/85 dobar izbor, naročito inox, ali imam nekih nedoumica. Evo čemu dajem prednost:
- Klasičan Browning sustav sličan 1911, i s vanjskim udaračem/kokotom
- Uži pištolj, jednoredni okvir, imam šaku srednje veličine pa mi dvoredni (probao sam Mauser) malo glomazan, nezgrapan. Više volim plosnatije drške, bolje usmjeravam pištolj
- Dužina cijevi 114-130mm, pa i više ako je odgovarajući
- Jedan od onih čvrstih tako da bez brige mogu pucati i one viših tlakova po NATO standardima
Prijatelj mi nudi kao poklon novi CZ M70A, ali bez onih drški kao na Tokagypt https://i.pinimg.com/originals/0f/40/71 ... 3d7ae8.jpg mi je nezgrapan i neergonomičan.
Koliko sam vidio, idealan bi mi bio VIS Radom Model 35, ali ga je teško naći u dobrom stanju, i koliko sam vidio, svi su ratne proizvodnje tako da nisu baš neka ljepota, ipak ne želim škljocaru. Rado bih si uzeo novog VIS-a, ali koliko znam još se ne proizvode, iako je bilo najave da će početi.
Neki me uvjeravaju da uzmem jedan od HSP-ovih, ali osim što sam "staromodan", te plastika i unutrašnja igla/udarač, te njihov otponac nisu za mene, veći mi je problem što sam imao slučaj da neko staro vojno streljivo nije opalilo na prvi udarac, već tek iz drugog (nekih 25-30%). S novim streljivom nije bilo problema, ali svejedno.
Lijepo bi bilo imati SIG P210, ali cijene su paprene, tako da za sad ništa, osim ako dobijem na lutriji
.
Eto, ako imate još neki pištolj na umu, samo stavite.
Hvala na savjetu!
- Klasičan Browning sustav sličan 1911, i s vanjskim udaračem/kokotom
- Uži pištolj, jednoredni okvir, imam šaku srednje veličine pa mi dvoredni (probao sam Mauser) malo glomazan, nezgrapan. Više volim plosnatije drške, bolje usmjeravam pištolj
- Dužina cijevi 114-130mm, pa i više ako je odgovarajući
- Jedan od onih čvrstih tako da bez brige mogu pucati i one viših tlakova po NATO standardima
Prijatelj mi nudi kao poklon novi CZ M70A, ali bez onih drški kao na Tokagypt https://i.pinimg.com/originals/0f/40/71 ... 3d7ae8.jpg mi je nezgrapan i neergonomičan.
Koliko sam vidio, idealan bi mi bio VIS Radom Model 35, ali ga je teško naći u dobrom stanju, i koliko sam vidio, svi su ratne proizvodnje tako da nisu baš neka ljepota, ipak ne želim škljocaru. Rado bih si uzeo novog VIS-a, ali koliko znam još se ne proizvode, iako je bilo najave da će početi.
Neki me uvjeravaju da uzmem jedan od HSP-ovih, ali osim što sam "staromodan", te plastika i unutrašnja igla/udarač, te njihov otponac nisu za mene, veći mi je problem što sam imao slučaj da neko staro vojno streljivo nije opalilo na prvi udarac, već tek iz drugog (nekih 25-30%). S novim streljivom nije bilo problema, ali svejedno.
Lijepo bi bilo imati SIG P210, ali cijene su paprene, tako da za sad ništa, osim ako dobijem na lutriji
Eto, ako imate još neki pištolj na umu, samo stavite.
Hvala na savjetu!
-
dundoivica
- Stožerni Narednik

Re: Koji pištolj 9x19mm Parabelum
neznam šta bi rekao također srednju veličinu šake imam i imao sam čz 75ticu puco dosta iz nje i super pištolj ali mi komande bile na knap (tipka za vađenje spemnika ) hs 2000 sam koristio službeno i puco iz njega i nije mi baš sjeo al nema veze sa držanjem oružja možda ovi novi modeli bi mi bolje pasali neznam nisam probo na kraju mi je glock 19 sjeo ko budali šamar naj deblji naj glomazniji od ta tri koja sam probao a najbolje mi sjedi u ruci tako da neznam odakle si al ako si u zg- ili okolici odi u streljanu las oni imaju izbor popriličan pištolja za najam pa isprobaš ev moja preporuka. po ovome najidealnike bi ti bilo colt 1911 u 9mm kalibru jel uže nemože al to opet košta ko svetog pretra kajgana. ja plazim za 1911 u 45 acp i skupi su ko vrag. a sto se tiče striker fired sistem ili kokot sistem men osobno nema razlike. crvenu zastavu onu 9mm ne tetejac neg onaj drugi zaboravio sam koji je model sam probao od frenda pucat i grizao me je između palca i kažiprsta pri svakom pucnjušta god napravio.
Probajte HS SF 19, pištolj ima 3 razne debljine rukohvata u kutiji koje sami mijenjate.
Ja mogu preporučiti Tanfoglio.Limited Custom koji je SA ili Stock II koji je SA/DA.Klasika,ali ipak malo začinjena 
μολὼν λαβέ
Kao što rekoh, plastika i igla/udarač nisu baš po mojem ukusu. A tu je i neugodno iskustvo s (doduše starim) vojnim streljivom. Kad dugo koristiš revolver, "razmazi" te otponac na njima. Ipak je otponac na klasičnom pištolju bliže revolveru nego HSP ili Glock.Poki wrote:Probajte HS SF 19, pištolj ima 3 razne debljine rukohvata u kutiji koje sami mijenjate.
Koliko tanje nego standardne, odnosno, kolika je ukupna debljina drške s tanjim koricama? To bi mi pomoglo da usporedim s Mauserom.timmy75 wrote:CZ 75 s tankim drškama.
Također, postoji li za ČZ 75/85 kraći otponac, i ako ima, koliko je kraći?
Vidim koji put dobra cijena za rabljeni ČZ 75. Ako je cijev loša, koliko je teško dobiti i zamjeniti ju, i može li se nabaviti od inoxa?
I treće, može li ČZ 75/85 trošiti bez ograničenja NATO naboje većih tlakova?
S original plastičnim i gumenim koricama debljina drške je oko 36,5mm. S tankim koricama ukupna debljina drške iznosi 28,5mm.Onty wrote:Koliko tanje nego standardne, odnosno, kolika je ukupna debljina drške s tanjim koricama? To bi mi pomoglo da usporedim s Mauserom.timmy75 wrote:CZ 75 s tankim drškama.
Također, postoji li za ČZ 75/85 kraći otponac, i ako ima, koliko je kraći?
Vidim koji put dobra cijena za rabljeni ČZ 75. Ako je cijev loša, koliko je teško dobiti i zamjeniti ju, i može li se nabaviti od inoxa?
I treće, može li ČZ 75/85 trošiti bez ograničenja NATO naboje većih tlakova?
Ne znam na što točno misliš kraći? Fizički kraći ili kraćeg hoda u dvostrukoj akciji? Ako misliš na ovo drugo, postoje razni "reach reduction" sustavi, najčešće kroz drugačiju geometriju razdjelnika i to pomaže. Pozicija okidača je oko 5mm bliže drški pištolja kod dvostruke akcije, ali ne mogu garantirati da će na svima biti isto. Ovisi o tome je li model sa ili bez blokade udarne igle i o tolerancijama dijelova mehanizma.
Može se kupiti nova cijev, cijena je 100-200 EUR, ovisi koji model, procedura je kao i za novi pištolj, tj. nova nabavna i upis u oružni list. Nova cijev odgovara, ako baš želiš možeš raditi "hard fitting" ali nema potrebe. Sve su od inoxa..?
CZ 75 i 85 bez problema rade s +P i +P+ streljivom.
Put your money where your mouth is.
-
dundoivica
- Stožerni Narednik

mozda cak star bm model ili lama 9x19 kopije colta 45 sad kolko su kvalitetni neznam
Za koju namjenu trazis pistolj?
Cz75 je lako prepravljiv, iz tog razloga se meni sviđa, a sto se tice hs-a ispucao sam dosta metaka i ppsjedujem ga... Nikakvih zastoja nisam imao, izuzev sto ne ostane navlaka u zadnjem polozaju ako drzim palac preko sto je moja greska...
Cz75 je lako prepravljiv, iz tog razloga se meni sviđa, a sto se tice hs-a ispucao sam dosta metaka i ppsjedujem ga... Nikakvih zastoja nisam imao, izuzev sto ne ostane navlaka u zadnjem polozaju ako drzim palac preko sto je moja greska...
Slučajni događaj stvar je nemara...
M70A pa ako ne odgovara, lako se proda i uzme nešto skuplje. CZ 75 je isto tako česti izbor. Browning Hi Power sam ove godine prvi puta imao u rukama i pucao iz njega, složio sam 4 devetke i jedan centar iz njega na 10 metara... mene se dojmio pošto iz XDM-a iz kojega sam imao stotine metaka nisam pucao ni približno toliko dobro... 1911 isto tako može biti vrlo dobar izbor, nađe se drška tanka ''kao papir'' dok može biti debela kao u magarca ona stvar hh
Ja se vec neko vrijeme dvoumim izmedju Canika SFX ili XDM 5.25. Ali sta vise citam i istrazujem, sve me vise vuce dat vise love i uzet CZ 75 SP-01 shadow.AR15 fan wrote:M70A pa ako ne odgovara, lako se proda i uzme nešto skuplje. CZ 75 je isto tako česti izbor. Browning Hi Power sam ove godine prvi puta imao u rukama i pucao iz njega, složio sam 4 devetke i jedan centar iz njega na 10 metara... mene se dojmio pošto iz XDM-a iz kojega sam imao stotine metaka nisam pucao ni približno toliko dobro... 1911 isto tako može biti vrlo dobar izbor, nađe se drška tanka ''kao papir'' dok može biti debela kao u magarca ona stvar hh
Jel netko ima iskustva s tim pistoljem? Za amatersku precizu.
Imam Star BM `82 godište. Super zadovoljan, i dalje puca bez problema. Jednom sam zamjenio udarnu iglu i to je sve. Odličan za mali dlan ili dlan srednje veličine. Od kad sam udomio XDM-a, BM-u zamjeram težinu...jbt...ne cigla...KVADAR.dundoivica wrote:mozda cak star bm model ili lama 9x19 kopije colta 45 sad kolko su kvalitetni neznam
Hvala na iscrpnom odgovoru. Stanjenje drške za nekih 8mm je prilično.timmy75 wrote:S original plastičnim i gumenim koricama debljina drške je oko 36,5mm. S tankim koricama ukupna debljina drške iznosi 28,5mm.
Ne znam na što točno misliš kraći? Fizički kraći ili kraćeg hoda u dvostrukoj akciji? Ako misliš na ovo drugo, postoje razni "reach reduction" sustavi, najčešće kroz drugačiju geometriju razdjelnika i to pomaže. Pozicija okidača je oko 5mm bliže drški pištolja kod dvostruke akcije, ali ne mogu garantirati da će na svima biti isto. Ovisi o tome je li model sa ili bez blokade udarne igle i o tolerancijama dijelova mehanizma.
Može se kupiti nova cijev, cijena je 100-200 EUR, ovisi koji model, procedura je kao i za novi pištolj, tj. nova nabavna i upis u oružni list. Nova cijev odgovara, ako baš želiš možeš raditi "hard fitting" ali nema potrebe. Sve su od inoxa..?
CZ 75 i 85 bez problema rade s +P i +P+ streljivom.
Kraći otponac mislim prvenstveno kraći doseg ("trigger reach"), udaljenost od zadnjeg dijela drške do otponca, u trenutku odapinjanj.
Kad kažeš "Sve su od inoxa", da li se to odnosi i na postojće, rabljene pištolje? Ako jesu, jedna velika briga manje. Također pogledao sam malo o tlakovima koje ČZ 75 može podnijeti. Prema ovom, do uključivo +P, NE +P+:
Offline PaulG
Newbie
Re: +p+ IN CZ75
« Reply #3 on: September 25, 2015, 03:47:46 PM »
I talked directly to CZ the other day about WHAT Ammo my CZ 75 SP-01 can use.
I was told up to and including +P but NOT ++P.
https://czfirearms.us/index.php?topic=74403.0
Pištolj mi treba za rekreaciono gađanje. Imam namjeru puniti svoje naboje. Jedna stvar me brine kod punjenja 9x19m,m, kratak naboj, i samo mala varijacija u punjenju, odoše tlakovi "nebu pod oblake". Zato volim veće, duže naboje, s većim volumenom.
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

dakle imam i "tupperware" i "klanfu", svaka mi ima svoje prednosti i mane... no niti jedan se ne moze mjeriti sa revolverskim okidanjem, ČZ75B je stock, a XDM je tvornicki olaksan, na koliko tocno, nisam mjerio... sa XDM sam imao zastoje nakon ugradnje trigger travel i trigger stop, ali svojom krivicom, jer sam podesio maximum na suho, i sad svaki put kad idem na gađanje, nakon toga interveniram... umjesto da sam poceo sa minimumom i pojacavao pomalo. (pod minimum smatram ono sto je najblize tvornickim postavkama)
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
Trigger reach ćeš riješiti s reach reduction kitovima. Imaš u SLO, oko 130 eur (previše), ali prvo probaj. Ako ti treba smanjenje dosega i nakon instalacije tankih drški, imaš stvarno malu šaku.Onty wrote:
Hvala na iscrpnom odgovoru. Stanjenje drške za nekih 8mm je prilično.
Kraći otponac mislim prvenstveno kraći doseg ("trigger reach"), udaljenost od zadnjeg dijela drške do otponca, u trenutku odapinjanj.
Kad kažeš "Sve su od inoxa", da li se to odnosi i na postojće, rabljene pištolje? Ako jesu, jedna velika briga manje. Također pogledao sam malo o tlakovima koje ČZ 75 može podnijeti. Prema ovom, do uključivo +P, NE +P+:
Offline PaulG
Newbie
Re: +p+ IN CZ75
« Reply #3 on: September 25, 2015, 03:47:46 PM »
I talked directly to CZ the other day about WHAT Ammo my CZ 75 SP-01 can use.
I was told up to and including +P but NOT ++P.
https://czfirearms.us/index.php?topic=74403.0
Pištolj mi treba za rekreaciono gađanje. Imam namjeru puniti svoje naboje. Jedna stvar me brine kod punjenja 9x19m,m, kratak naboj, i samo mala varijacija u punjenju, odoše tlakovi "nebu pod oblake". Zato volim veće, duže naboje, s većim volumenom.
Ne razumijem baš ovo o inoxu? Navlaka, ram i cijev kod svih 75 modela se prave od nehrđajućeg čelika, imaju polycoat premaz, samo teško neodržavanje može stvoriti hrđu. Ima starijih modela koji su samo brunirani, ali opet, uz održavanje će biti ok. Cijevi su na nekim modelima polirane, na nekima su premazane nekom "zaštitom" od koje sreće nema. Uz minimalno održavanje neće im ništa biti.
Vidio sam jednom u PP dva oduzeta pištolja, CZ75 i Zastava M57. Stajali su jedan na drugom, Zastava je bila potpuno hrđava, dok je CZ dobio samo minimalni trag iznad serijskog broja na cijevi. Vlasnik je garantirao da su oduzeti u odličnom stanju oba.
Eksperimentirao sam sa +P+, na četiri modela, radi na svima.
Ako smijem pitati, koja ti je svrha +P+ streljiva?
Ne vidim smisla u +P+ streljivu za devetku? Open, major? Ako baš želiš brzinu zrna, promjeni barut, za preciznost ti i ionako ne treba ni +P.
Ako čisto iz straha govoriš da ne bi ušao u +P+ zonu greškom, jednostavno je, čitaj reloading manual, drži se podataka od tamo i sve će biti u redu.
Put your money where your mouth is.
+P i +P+ streljivo po meni realno u 9x19 mm imaju primjenu samo kod HP i JHP streljiva za samoobranu, koja kod nas ionako nije dozvoljena za tu namjenu, a čisto sumnjam da netko lovi nešto sa 9x19 mm...dok s druge strane kolega koji je kupio moj XDM za IPSC puni municiju na najmanji mogući dozvoljeni pritisak da bi imao slabiji trzaj kako bi izvukao veću preciznost i brzinu kod gađanja...
Druga stvar, +P i +P+ streljivo je osjetno skuplje, pa i za puniti skuplje, tako da ne vidim smisla...osim za prethodno spomenutu samoobranu koja kod nas nije legalna s tim streljivom
Druga stvar, +P i +P+ streljivo je osjetno skuplje, pa i za puniti skuplje, tako da ne vidim smisla...osim za prethodno spomenutu samoobranu koja kod nas nije legalna s tim streljivom
Kakvo je okidanje na sf-u?Poki wrote:Probajte HS SF 19, pištolj ima 3 razne debljine rukohvata u kutiji koje sami mijenjate.
Slučajni događaj stvar je nemara...
- Barut
- Časnički Namjesnik

- Has thanked: 1 time
Naravno da je legalna, jedino nije dozvoljeno nositi oružje napunjeno s HP mecima.AR15 fan wrote:Druga stvar, +P i +P+ streljivo je osjetno skuplje, pa i za puniti skuplje, tako da ne vidim smisla...osim za prethodno spomenutu samoobranu koja kod nas nije legalna s tim streljivom
Drugo pitanje je gdje naći +P streljivo kod nas (a pogotovo +P+!)? To streljivo nije po CIP-u jer CIP ne poznaje različite maksimalne pritiske u istom kalibru, +P je prihvaćen samo od američkog SAAMI-ja i tehnički je legalan samo u SAD-u. +P+ ne priznaje niti SAAMI, ja bih očekivao da se to može nabaviti samo u Americi, gdje se očito može proizvoditi i prodavati streljivo koje je van službenih standarda. U EU se ne može prodavati streljivo koje nije po CIP-ovom standardu.
Sent from my iPad using Tapatalk
The truth is hate to those who hate the truth.
Pojašnjenje: najvažnije mi je da pištolj može koristiti NATO naboje, za svaki slučaj. Koliko vidim, 9mm NATO je 252 MPa (36,500 psi) https://en.wikipedia.org/wiki/9%C3%9719 ... O_standard , što je u biti čak i manje od +P koji je po američkim izvorima 38,500 ps. S te strane, +P mi je više nego dosta.
Kao što rekoh, namjera mi je puniti naboja, i ne mislim ići u neke visoke tlakove, standardni su dovoljni, najviše do NATO razine. Jedino što prednost dajem težim kuglama, u slučaju da pištolj koristim kao lovački. Moje pitanje da li ČZ može koristiti +P (ili čak +P+) je više informativne naravi, da znam koliki mi je faktor sigurnosti.
Također, razmišljao sam o Mauseru, inače FEG P9R. Međutim, osupnulo me da mu je, prema ovim navodima https://www.thehighroad.org/index.php?t ... 9r.449634/ , cijev iz dva dijela. Zna li netko pouzdano da li je ovo točna informacija? Ako je, velika šteta, jer izgleda kao veoma solidno rađen pištolj.
Netko je spomenuo 9x19mm u 1911. Nisam ih ovdje vidio. Usput, bio sam našao na internet stranici jednog puškara u Kanadi o kineskim 1911. On je imao visoko mišljenje o njihovoj kvaliteti, posebno čvrstoći čelika.
Kao što rekoh, namjera mi je puniti naboja, i ne mislim ići u neke visoke tlakove, standardni su dovoljni, najviše do NATO razine. Jedino što prednost dajem težim kuglama, u slučaju da pištolj koristim kao lovački. Moje pitanje da li ČZ može koristiti +P (ili čak +P+) je više informativne naravi, da znam koliki mi je faktor sigurnosti.
Također, razmišljao sam o Mauseru, inače FEG P9R. Međutim, osupnulo me da mu je, prema ovim navodima https://www.thehighroad.org/index.php?t ... 9r.449634/ , cijev iz dva dijela. Zna li netko pouzdano da li je ovo točna informacija? Ako je, velika šteta, jer izgleda kao veoma solidno rađen pištolj.
Netko je spomenuo 9x19mm u 1911. Nisam ih ovdje vidio. Usput, bio sam našao na internet stranici jednog puškara u Kanadi o kineskim 1911. On je imao visoko mišljenje o njihovoj kvaliteti, posebno čvrstoći čelika.