COVID19 - opasnost 21. stoljeća

Opća rasprava koja može i ne mora biti vezana uz oružje - biti će moderirana po potrebi u slučaju vrijeđanja drugih članova ili otvorenih svađa i prepiranja. POLITIKU IZBJEGAVATI.
Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times

Re: COVID19 - opasnost 21. stoljeća

Post by Mirok » 10 May 2021, 16:06

Guglaj dalje...

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 10 May 2021, 16:19

Mirok wrote:Guglaj dalje...
Problem je da ne mogu povezati gensku terapiju, ne samo za zadnjim postovima, nego bilo čim napisanim na ovoj temi. Ni google ne može povezati.
Da ne pričam o evolucijskoj biologiji i odakle ti je ona pala na pamet.

Zaista duguješ obašnjenje, što je bilo smiješno i što točno nismo razumili.

Možeš li objasniti?

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 10 May 2021, 16:44

Da te ne mučim.

Genska terapija je eksperimentalna metoda liječenja bolesti modifikacijom ljudskog gena. Ovo apsolutno nikada nitko nije spomenuo, osim tebe.

Virus nije živ jer se ne uklapa u definiciju živog iz evolucijske biologije. Ovisi o stanici domaćina. I upravo na toj činjenici se zasniva pojedina antiviralna medicina. Genetski se modificiraju stanice ili bakterije da onemoguće protein ili enzim kojim se virus veziva na stanicu domaćina, zatim to daju ljudima kao lijek ili cijepivo. Pri tome ne uništava virus poput npr. virocida. Samo ga spriječava u vezivanju na stanicu domaćina.
To nije genska terapija. I nikada nije spomenuto na temi.

Jedini koji pokazuje neznanje si ti. Nisi ni svjestan o čemu pišeš i čemu se smiješ.

Ja se neću smijati. Nije smiješno ne znati ove stvari, usko je specijalizirano, nisu osnove u pitanju.
Naprotiv, biti ću iskren i napisati da osim maglovitih dijelića, pojma nemam o čemu se radi.
I onda poslušam one koji znaju. Ne pokušavam fantazirati i izmišljati bajke. I ne smijem se nikome kada ovakve stvari ne zna.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 10 May 2021, 16:51

:mrgreen:

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 10 May 2021, 16:57

Mirok wrote::mrgreen:
Jesi li u stanju ponoviti svojim riječima o čemu se radi i čemu se smiješ.

Što upće radiš u zdravstvu, na kojoj poziciji?

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 10 May 2021, 18:13

Ako sam nekoga zbunio genetikom, evo jedan mali video kako to radi. Ovo je najjednostavnije objašnjenje za ljude van struke.

https://youtu.be/WOvvyqJ-vwo

Znači, modificira se gen virusa, a ne ljudski. Ljudski gen nije modificiran u niti jednom trenutku. Ovo nije genska terapija.
Ako bi ovo bila genska terapija, onda bi nas svaka viroza genetski modificirala. Nakon prehlade nitko nije genetski modificiran, tako nije ni nakon ovoga, jer radi isto što i virus.
Virus, ako se ne veže na stanicu, ne može se razmnožavati. Odnosno, po definiciji evolucijske biologije, nije živ. Ali ga možete imati u tijelu.

Genska terapija je modifikacija ljudskog gena. Znači, nešto totalno drugo. Nedavno je u USA odobrena prva genska terapija za jednu vrstu raka.

https://www.fda.gov/news-events/press-a ... le-myeloma

Cezar
Razvodnik
Razvodnik

Post by Cezar » 10 May 2021, 19:03

IB43 wrote:Ako sam nekoga zbunio genetikom, evo jedan mali video kako to radi. Ovo je najjednostavnije objašnjenje za ljude van struke.

https://youtu.be/WOvvyqJ-vwo

Znači, modificira se gen virusa, a ne ljudski. Ljudski gen nije modificiran u niti jednom trenutku. Ovo nije genska terapija.
Ako bi ovo bila genska terapija, onda bi nas svaka viroza genetski modificirala. Nakon prehlade nitko nije genetski modificiran, tako nije ni nakon ovoga, jer radi isto što i virus.
Virus, ako se ne veže na stanicu, ne može se razmnožavati. Odnosno, po definiciji evolucijske biologije, nije živ. Ali ga možete imati u tijelu.

Genska terapija je modifikacija ljudskog gena. Znači, nešto totalno drugo. Nedavno je u USA odobrena prva genska terapija za jednu vrstu raka.

Svaka čast! :A28: :A28: :A28:

https://www.fda.gov/news-events/press-a ... le-myeloma

Cezar
Razvodnik
Razvodnik

Post by Cezar » 10 May 2021, 19:04

Svaka čast! :A28: :A28: :A28:

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 10 May 2021, 19:36

:A02: :A13: :A25:

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 10 May 2021, 20:46

Ako sam nešto naučio kod protivnika cijepljenja, to je da nema nazad. Znam nekoliko ljudi, čak i u svojoj obitelji, koji su protivnici cijepljenja. I nema šanse uvjeriti ih ni da je Zagreb glavni grad Hrvatske, imaju uvijek svoj argument. Rasprava jednostavno nema smisla.

S druge strane, svjedočio sam kako je lako pokolebati nekog tko se imao namjeru cijepiti. Uvijek postoji sumnja koja nailazi na plodno tlo antivaksera. Doživio sam da mi antivakserica s tri razreda srednje za dijete iznese cijelu povijest bolesti s uzrocima (naravno, svemu su kriva cjepiva).

Uzmimo hipotetski primjer djeteta koje se dva tjedna nakon cijepljenja razboljelo ili razvilo neki poremećaj. Znanstvenik i liječnik će ostaviti 1% mogućnosti da je cjepivo krivo (nije dokazano, ali ostavit će tu mogućnost dok se ona ne isključi). Antivakser će, guglanjem i bez ikakvih dokazivanja, taj poremećaj doživjeti i prezentirati kao neoboriv dokaz da je cjepivo krivo, čim sazna da je dijete cijepljeno. Zato što se dogodilo, cjepivo je jedini krivac i ništa drugo. Još ako taj antivakser ima financijski interes (npr. prodaje ljekovite trave, ljekovite smjese i pripravke; ili je jednostavno izgnanik iz akademske zajednice koji se želi osvetiti bivšim kolegama), svoje stavove širi vrlo agresivno po FB grupama. Bez imalo suzdržavanja će uvjeravati roditelje da im je dijete otrovala farmaceutska industrija.

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 10 May 2021, 21:04

Ariel wrote:Ako sam nešto naučio kod protivnika cijepljenja, to je da nema nazad. Znam nekoliko ljudi, čak i u svojoj obitelji, koji su protivnici cijepljenja. I nema šanse uvjeriti ih ni da je Zagreb glavni grad Hrvatske, imaju uvijek svoj argument. Rasprava jednostavno nema smisla.

S druge strane, svjedočio sam kako je lako pokolebati nekog tko se imao namjeru cijepiti. Uvijek postoji sumnja koja nailazi na plodno tlo antivaksera. Doživio sam da mi antivakserica s tri razreda srednje za dijete iznese cijelu povijest bolesti s uzrocima (naravno, svemu su kriva cjepiva).
Razlika je u kritičkom razmišljanju.

Kod većine koja kritički razmišlja, sve ovisi o činjenicama. Možeš ih pokolebati, ali i opet vratiti. Ovisi o činjenicama.

Antivakseri spadaju u grupu koja ne razmišlja kritički. Oni slijepo vjeruju, obično u ono što im osobno paše.
Možeš ih okrenuti samo tako da im serviraš vjerovanje koje im osobno više paše od trenutnog. Sve ostalo igniriraju, kao da se nije ni dogodilo.
Argumenti su im većinom fantazije i situacije koje se događaju stotim dijelovima promila. Samo je pitanje, imaš li volje istražiti argumente. Ali nema smisla, protuargumente ignoriraju.

Zanimljivo.
https://skepticalinquirer.org/2020/05/t ... tionality/

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 10 May 2021, 21:54

IB43 wrote:....
Možeš ih okrenuti samo tako da im serviraš vjerovanje koje im osobno više paše od trenutnog. Sve ostalo igniriraju, kao da se nije ni dogodilo.
Argumenti su im većinom fantazije i situacije koje se događaju stotim dijelovima promila. Samo je pitanje, imaš li volje istražiti argumente. Ali nema smisla, protuargumente ignoriraju.
[/url]
1. Predpostavimo da prosjecno inteligentan covjek mora donijeti odluku na osnovu informacija kojima vjeruje i koje moraju doci od ljudi sa jakim zivotnim REFERENCAMA !?

- Celni covjek sozera javno izjavi u roku 5-min : " na pitanje A: Gripe nema zato jer se ljudi drze mjera, na pitanje B: zaraza Covidom raste jer se ljudi NE drze mjera "

2. Cjepljeni i dalje mogu biti prenosnici virusa : DA
3. Cjepljeni i dalje mogu dobiti Covid: DA
4. Cjepljeni ako dobiju Covid moraju i izolaciju: DA
5. Svi koji su bili bliski sa cjepljenima koji su dobili Covid moraju u izolaciju: DA
6. Prirodno imuni - postaju gradjani drugog reda: DA
7. Ako sam imun i ne zelim se cjepiti OGRANICAVAS mi pravo kretanja jer mogu siriti Virus: DA
8. Ako sam cjepljen i lutanjem na okolo sirim virus to je LEGALNO zato jer sam cijepljen: DA
9. Ako su mi u frimi svi cjepljeni i svi dobiju Covid pa ne rade 15-dana to ide na moj trosak : DA
10. U dva staracka doma u IStri gotovo svi su ponovo zarazeni iako su dobili 2-doze cjepiva, tih informacija NEMA u javnosti: Bas cudno ?
11. Testiranje kosta vise u HR nego u drugim EU zemljama iako bi moralo biti besplatno: DA

Eto ja sam naveo nesto argumenata, posto sam mentalno ogranicen i zaostao u razvoju meni ce "pelcovanje " biti prihvatljivo kada svi odgovori budu NE ....
Nemoguće je Nemoguće

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 10 May 2021, 22:31

12. Cijepljeni ne bi trebali razviti teže simptome: DA
13. Nema težih simptoma = nema navale na bolnice = lockdown više nema svrhu = život se vraća u normalu: DA

Sve dok je postotak onih koji mogu teže oboliti dovoljan da optereti bolnice. Nema popuštanja.

Jednom kada problem bolnica nestane, nitko te neće tražiti ni masku ni izolaciju. 4. - 9. Se pretvara u NE. (8 je kontradiktoran sa 4)

Meni je ovo dovoljno da se cijepim.

Ali ako postotak necijepljenih ostane visok, i 4-9 ostaje DA. 8 ne prolazi pored 4.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 10 May 2021, 22:49

Lex...DA!
Vidiš,moglo bi ti se desiti da te proglase ovakvim,onakvim,da te se ne može uvjeriti da je ZG glavni grad.... :mrgreen:
Ne kužim čemu tolika nervoza ovih koji zagovaraju "cijepljenje", pa samo naprijed!
Lauc,koji je član vladina savjeta kaže da nema pandemije,ni trećega vala!?
Capaka sam već spomenuo,pa su ga se neki ovdje odrekli,ali čovijek je proglasio kraj trećega vala...!?
Ali Lex ne smije ni spomenuti zaražene u domu za starije koji su se dva puta cijepili,jer to je hereza....
Itd,itd...

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 10 May 2021, 22:53

Što se tiče izjave stožera. Možda COVID ima znatnu veću transmisiju od gripe, pa radi toga. Možda.

BTW Ima li slučaj gripe i COVIDa istodobno?
Zanimljivo pitanje. Kao i prehlada i COVID.

Ima i znanstvenih radova na tu temu. Odgovore ljudi koji su život posvetili takvim istraživanjima, ja pročitam kada razjasne.
Do tada, ne izmišljam bajke.
Last edited by IB43 on 10 May 2021, 22:58, edited 1 time in total.

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 10 May 2021, 22:57

Mirok wrote:Lex...DA!
Vidiš,moglo bi ti se desiti da te proglase ovakvim,onakvim,da te se ne može uvjeriti da je ZG glavni grad.... :mrgreen:
Ne kužim čemu tolika nervoza ovih koji zagovaraju "cijepljenje", pa samo naprijed!
Lauc,koji je član vladina savjeta kaže da nema pandemije,ni trećega vala!?
Capaka sam već spomenuo,pa su ga se neki ovdje odrekli,ali čovijek je proglasio kraj trećega vala...!?
Ali Lex ne smije ni spomenuti zaražene u domu za starije koji su se dva puta cijepili,jer to je hereza....
Itd,itd...
Nije nikakva hereza, nego točke 2 i 3 Lexovog komentara. Za koje nitko nikada i nije tvrdio da su drugačije.

Poanta je koliko ih je danas u bolnici i jeli to relativno manje ili isto.
Pravi zaključak će se tek moći donjeti nakon što se provjere milijuni, različitih dobnih skupina.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 11 May 2021, 08:15

Interesantno je da je na specijaliziranom forumu koji se bavi sportskim streljastvom, lovom, i legalnim oruzjem, kolekcionarstkim oruzjem, zakonskom problematikom oko oruzja, disciplinama streljastva, trenutno najjaca tema covid 19, sa akcentom na teoriju zavjere.

(u nedostatku strucnih kadrova na forumu medicinske struke).

S tim kad je ova tema otvorena imala je drugi naslov, koji je vec upucivao na neku globalno "zavjeru". Naime u produzetku naslova teme, na samom pocetku ove rasprave, naslove je bio u nastavku: "COVID19 - opasnost 21. stoljeća ili test lakoumnosti masa",
Kako je stvar lokalno i globalno postala ozbiljna, ljudi poceli umirati, naslov teme su moderatori promijenili u postojeci.

Medjutim, i dalje se najvise raspravlja o "lakoumnosti" onih sto vjeruju u cjepivo, kao i onih koji vjeruju sluzbenom stavu nadleznih.

Po meni ovo je direktni utjecaj medija na neke od clanova foruma (TV, dnevnih portala, i razno raznih internet "influencera" bez pokrica i diplome, kojima je danas interent preplavljen), i to je zabrinjavajuce.

https://makarska-danas.com/sefica-kated ... -zdravlju/

Bilo bi dobro da na forumu ima neki medicinar da se ukljuci u ovu raspravu. Pa da cujemo konacno glas struke.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 11 May 2021, 09:07

Upravo je stvar u tome da je i struka podijeljena.
Sumnjam da bi i na forumu bilo drugačije ,taman da su tu sami virolozi.
Problem je što mišljenja van službenih tokova ne mogu u javne medije i svako drugo mišljenje se relativizira.

johnnyboyy1711
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by johnnyboyy1711 » 11 May 2021, 09:24

Mirok wrote:Upravo je stvar u tome da je i struka podijeljena.
Sumnjam da bi i na forumu bilo drugačije ,taman da su tu sami virolozi.
Problem je što mišljenja van službenih tokova ne mogu u javne medije i svako drugo mišljenje se relativizira.
Potpisujem komentar.
"Things that are complex are not useful, things that are useful are simple." - Mikhail T. Kalashnikov
"This is the AK-47 assault rifle, the preferred weapon of your enemy, and it makes a very distinctive sound when fired at you, so remember it." - Tom Highway

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 11 May 2021, 09:33

Struka nije podjeljena medicinski niti malo. Jedino oko lockdowna nisu svi usuglašeni. O efektima cijepiva je rano govoriti.

Ja nisam medicinske struke, ali mogu predvidjeti kako će završiti.
Ako pogledate statistike, najveći udar je na ekonomiju. Prema tome, jednom kada se pistigne razina da ekonomija funkcionira normalno. Da ljudi ne navaljaju na bolnice. Sve će nestati: maske, izolacije, lockdowni.... I pustiti će ljude da umru.
Kolektivni imunitet je nemoguće ostvariti sa ovim što imamo. Moguće je samo rasteretiti bolnice, i to je ono što se radi.
Pogledajte onaj video kako cijepivo radi. Pomaže eliminirati virus brže, ali ga se može dobiti, pa i prenjeti (ovo je individualno za svaku osobu jer ovisi o imunološkom sustavu). A još dodatno, virus mutira.

Nitko se neće kockati sa stoljećima napredka i razvoja radi tvrdoglavih pojedinaca. Ostaviti će ih da rade što žele, tj. prepustiti sudbini kakvu su sami odabrali. Pa kakva bude, bude.

Zvuči okrutno. Živi bili pa vidjeli.
Radi se to i danas, čim broj zaraženih padne, nestaje sve. Vraća se kako se bolnice popunjavaju.

Post Reply