Čišćenje cijevi

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
Post Reply
Darko11
Natporučnik
Natporučnik
Been thanked: 2 times

Re: Čišćenje cijevi

Post by Darko11 » 26 Jan 2014, 22:55

Ostajem pri istom misljenju.Potrebno je cistiti ali 22 lr nakon svakih 500 komada bez obzira na pospremanje oruzja a ostale kalibre ranije ali ne bas nakon svakog pucanja osim ako se ne puca iz oruzja jako rijetko npr 2-3 puta godisnje ili se u komadu ne ispali bas hrpa metaka,recimo preko 100 komada.Mislim da za to nema realne potrebe sa modernim nekorozivnim streljivom,nastranu to sto ne mozete spavati ako vam je cijev prljava,neko ne moze spavati ako mu auto nije oprano itd.Onaj ko puca vojnu korozivnu municiju,vec smo rekli,cetku u ruke svaki put :)
Takodjer ako ima nekih jakih naslaga a nema kemije nikada ne cistiti celicnom cetkom koja moze izgrebati cijev a mesinganom se moze,mesingana navodno ne moze nikako ostetiti cijev.

Mario_Zg
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by Mario_Zg » 26 Jan 2014, 23:48

Ne vidim cemu toliko nauke oko toga. Sto ljudi sto cudi. Ja osobno nebi mogao bit na miru da je ne pocistim pa makar ispucao najcisci moguci metak. Tko moze nek mu bude.

Ja sam osobno i strijelac i lovac i sve svoje puske cistim na isti nacin. Nije mi problem nakon treninga i ispucanih 50 (7,9) i 100(7,62) metaka puske rastaviti i oprati i namastiti. Prije slijedece upotrebe samo pospricam brake cleanerom od lezista metka i odmastim ju i to je to. Neces cuvat neces ni imat...

Hawk
Satnik
Satnik

Post by Hawk » 27 Jan 2014, 10:30

Darko11 wrote:...nikada ne cistiti celicnom cetkom koja moze izgrebati cijev a mesinganom se moze, mesingana navodno ne moze nikako ostetiti cijev...
Darko...tu ima dosta logike... iako više ni u to nisan siguran...
navodno je dokazano da i špag zna oštetiti usta cijevi... a svi špagi su mekži od mesinga...
isto tako ja san vidija gadna oštećenja koja je ribarska tunja (najlon) napravila na inox osovini od propelera...
ono kad propeler ulovi tunju i ona se uvuče u ležište osovine....a kako...??? ...ni meni nije jasno... ali tako je.
U mainstream medijima ništa nije onako kako na prvi pogled izgleda.
Oružje ne ubija, ubija čovjek.

Hawk
Satnik
Satnik

Post by Hawk » 27 Jan 2014, 10:46

Mario_Zg wrote:Ne vidim cemu toliko nauke oko toga. Sto ljudi sto cudi. Ja osobno nebi mogao bit na miru da je ne pocistim pa makar ispucao najcisci moguci metak. Tko moze nek mu bude.
Ja sam osobno i strijelac i lovac i sve svoje puske cistim na isti nacin. ...
tako je Mario... ja san nekad davno bija strijelac, a lovac san još i danas...
čuja san i čita dosta mišljenje, neke čak i razumin. Nekada mi se moglo dogoditi dami cijev ostane neočišćena jednu noć,
ali mi nikada nije ostala dvi noći, pa makar ispuca i jedan metak. Jbg... ne mogu mirno spavat...
U mainstream medijima ništa nije onako kako na prvi pogled izgleda.
Oružje ne ubija, ubija čovjek.

Mario_Zg
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by Mario_Zg » 27 Jan 2014, 15:47

A sto se tice ciscenja sa spagom reci cu ovo. Na mom streljackom Mauseru je kruna cijevi jako izlizana tako da se ni ne vide zljebovi, cijev je malo nagrizena a zlijebovi jako izrazeni a na lovackom koji sam nedugo kupio i kojeg sutra idem isprobati na vrapcak je kruna cijevi savrsena, cijev puno jace nagrizena i zljebovi tu negdje. Bas me zanima kako ce se ona pokazati na 100m. Stavim kasnije slike kruna cijevi.

Woolf Blaser
Natporučnik
Natporučnik

Post by Woolf Blaser » 27 Jan 2014, 18:11

Darko11 wrote:Ostajem pri istom misljenju.Potrebno je cistiti ali 22 lr nakon svakih 500 komada bez obzira na pospremanje oruzja a ostale kalibre ranije ali ne bas nakon svakog pucanja osim ako se ne puca iz oruzja jako rijetko npr 2-3 puta godisnje ili se u komadu ne ispali bas hrpa metaka,recimo preko 100 komada.Mislim da za to nema realne potrebe sa modernim nekorozivnim streljivom,nastranu to sto ne mozete spavati ako vam je cijev prljava,neko ne moze spavati ako mu auto nije oprano itd.Onaj ko puca vojnu korozivnu municiju,vec smo rekli,cetku u ruke svaki put :)
Takodjer ako ima nekih jakih naslaga a nema kemije nikada ne cistiti celicnom cetkom koja moze izgrebati cijev a mesinganom se moze,mesingana navodno ne moze nikako ostetiti cijev.
Jel su i to rekli Ameri...ili pises iz svojeg iskustva!? Ako je tvoje iskustvo, mene bi zanimalo
koliko nakon ispaljenog metka (ili vise metaka) mogu ostaviti oruzje neocisceno, bez da to
ima negativne posljedice za njega?
Head in the City. Hearth in the Field.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 27 Jan 2014, 18:33

Woolf,
Dok neko ne kupi dvije iste puske, i jednu bude cistio, a drugu ne - na ovo pitanje odgovra nema.
S time da bi u biti trebalo kupiti 4 puske:
2 na centralno paljenje i 2 sa rubnim paljenjem, a sve u svrhu znanstvenog pokusa.

I onda nakon nekoliko godina, objaviti rezultate u sluzbenom glasilu, to jest na ovom forumu... :D
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Woolf Blaser
Natporučnik
Natporučnik

Post by Woolf Blaser » 27 Jan 2014, 18:44

Ne treba ti to! Na ovome forumu imas nebrojeno takvih slucajeva. Tj imas puno ljudi ovdje
koji posjeduju oruzje istog proizvodjaca,isti kalibar, cak i ista godina proizvodnje, a ni razlika
u ispucanoj kolicini streljiva nije velika! Neko od tih oruzja je u vrlo dobroj kondiciji, bez hrdje
i nagrizenosti cijevi, a neke su usljed zapustenosti prakticno neupotrebljive. Pametnome dosta.

šaran
Pozornik
Pozornik

Post by šaran » 27 Jan 2014, 18:48

Bolje više pucat,a manje čistiti.. :D

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 27 Jan 2014, 19:11

Woolf Blaser wrote:...Jel su i to rekli Ameri...ili pises iz svojeg iskustva!? Ako je tvoje iskustvo, mene bi zanimalo
koliko nakon ispaljenog metka (ili vise metaka) mogu ostaviti oruzje neocisceno, bez da to
Osobno mislim da je ovo tesko pitanje za svakoga, ali da odgovor ne moze biti univerzalan. Nije isto pucati samo olovo ili zrno sa bakrom ili npr. samo monolitno od mesinga ill druge legure. Nova cijev moze stajati godinama, no kada se pocme pucati iz nje zapocmu i procesi koji su neizbjezni.....naprezanja,toplo-hladno, vlazno-suho, mikro-pukotine, naslage olova, bakra, garezi, i tko zna kavi sve spojevi pod utjecajem pritiska > 3000 Bara, temperature i trenja.

Samo mehnaicko ciscenje BEZ KEMIJE nece nikada ukloniti naslage drugih metala, ako nista drugo pod svim tim uvijetima koji nastaju logicno je da ce se te cestice utisnuti u mikro pukotine i da smo vrlo limitirani sa mogucnostima ciscenja na tom nivou.

Prema mom skromnom znanju kemije osnova je ociscenu cijev zastiti slojem neko inertnog sredstva koje nece dozvoliti KISIKU i vlazi doticaj sa cijevi. bez kisika nema oksidacije, bez oksidacije nema stvaranja raznih soli a bez soli i vlage iz zraka nema korozije.

Da imam uvijete cuvanja tandjare u barem djelomicnom vakumu pucao bih samo streljivo iz 50-h godina sa zivinim fulminatom cca godinu dana bez ciscenja da dokazem tu teoriju.
Nemoguće je Nemoguće

Darko11
Natporučnik
Natporučnik

Post by Darko11 » 27 Jan 2014, 19:32

Woolf Blaser wrote:
Darko11 wrote:Ostajem pri istom misljenju.Potrebno je cistiti ali 22 lr nakon svakih 500 komada bez obzira na pospremanje oruzja a ostale kalibre ranije ali ne bas nakon svakog pucanja osim ako se ne puca iz oruzja jako rijetko npr 2-3 puta godisnje ili se u komadu ne ispali bas hrpa metaka,recimo preko 100 komada.Mislim da za to nema realne potrebe sa modernim nekorozivnim streljivom,nastranu to sto ne mozete spavati ako vam je cijev prljava,neko ne moze spavati ako mu auto nije oprano itd.Onaj ko puca vojnu korozivnu municiju,vec smo rekli,cetku u ruke svaki put :)
Jel su i to rekli Ameri...ili pises iz svojeg iskustva!? Ako je tvoje iskustvo, mene bi zanimalo
Ako nije korozivna municija cijev iz mog iskustva mozes u suhom ormaru ostaviti ne ociscenu neograniceno vrijeme.Nece zahrdjati jer nema zivinog fulminata u barutnim naslagama.U cijevi ima manje kisika i ne dodiruje se unutrasnjost prstima tako da ce prije zahrdjati izvana nego iznutra.Sacmaricu sam jednom nakon pucanja ostavio neociscenu oko godinu dana i nakon ciscenja se cijev caklila kao nova.Nikakvih ostecenja ni nagrizenosti.22 lr sam vidio koju covjek nikako nije cistio ni podmazivao i dao mi je da je cistim, izvana je bila gadno nagrizena cijela puska ali cijev iznutra je nakon ciscenja bila kao ogledalo,bez ijedne rupice.

Woolf Blaser
Natporučnik
Natporučnik

Post by Woolf Blaser » 27 Jan 2014, 20:20

Nemoj mijesati kruske i jabuke...sacmara ti ima kromiranu cijev pa to nije mjerilo. Sto se
tice lovackih karabina to jednostavno nije tocno. Mogu biti neocisceni duzi period, ali nakon
nekog vremena ce neminovno doci do nagrizenosti, a nakon toga nikakvo ciscenje ne pomaze,
tj postupak korozije cijevi mozes samo usporiti, a nikako zaustaviti! Kako mogu tvrditi drugacije
kad je najbolji primjer bila bivsa JNA. Zadnjih godina se pucalo streljivo koje nije imalo zivin
fulminat, pa svejedno je netko nakon odsluzenog roka predao oruzje sa stupnjem nagrizenosti
istim kao i kad ju je zaduzio i obrnuto. Zakljucak se namece sam po sebi. Dogodila se i meni steta
na cijevi na Remingtonu i to nakon prilicno kratkog zanemarivanja (ne sa moje strane), a pucao
sam RWS streljivo...a cijev od krom-molibden celika. Kolike su samo Ceske sacmarice, Merklovi
i Suhlovi unisteni zbog neciscenja, a celik je jedan od najboljih. Ta teorija da ako ne cistis oruzje
da se cijevi nista ne moze dogoditi jednostavno nije tocna. Ako cistis oruzje na pravilan nacin
nista mu se nece dogoditi...sad najbolje da cijevi bakar,tombak,osiromaseni celik i tko zna sto
jos ne steti, a da ce pamucne krpice ostetiti cijev...glupost. Naravno da cijevi nisu vjecne, mogu
se i sloziti s tim da ces ciscenjem u nekoj mjeri i pohabati cijev...ali na pitanje da li ciscenje oruzja
produzava ili smanjuje uporabni vijek cijevi...definitivno da produzuje...a kad si vec i Bench Restere
spomenio onda malo i pogledaj sto ustvari rade sa novim puskama ptije nego li je puska
spremna za streljanu...tj za match.

Darko11
Natporučnik
Natporučnik

Post by Darko11 » 27 Jan 2014, 21:54

Ja samo kazem da cijev treba cistiti ali mislim da nije obavezno svaki put.Mislim da Zastavinoj sacmarici o kojoj pricam ovaj put nije kromirana cijev a ovoj 22 ojki nije sigurno.Nemam tvoje iskustvo tako lakog korodiranja cijevi ako je streljivo ne korozivno.Takodjer nisam upoznat da je JNA ikad koristila nekorozivno streljivo i mislim da je PPU samo jedno vrijeme izvozio takvo streljivo.

Woolf Blaser
Natporučnik
Natporučnik

Post by Woolf Blaser » 27 Jan 2014, 22:20

Zastavine sacmarice imaju kromirane cijevi.

Darko11
Natporučnik
Natporučnik

Post by Darko11 » 27 Jan 2014, 22:35

Nisam znao,a ok onda,moguce da je to razlog,znam da bestija nema sansi da zahrdja iznutra.

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 27 Jan 2014, 22:45

Kako mislis "kromirane cijevi " ? Cesto dolazi do zbrke pojmova, jer ljuydi znaju reci za inox cijevi da su kromirane a predpostavljam da mislis na tvrdo kromiranje iznutra. ( mada da budem iskren ne kuzim cemu taj postupak kada ima celika sa vecom tvrdocom od tog sloja kroma koji se mjeri u mikronima, zar se to nije koristilo samo pri ojacavanju lakih legura na mjestima velikog trenja, dok je takav postupak zapravo stetio spojevima celika jer ga je zapravo destabilizirao po strukturi ??? )
Nemoguće je Nemoguće

Woolf Blaser
Natporučnik
Natporučnik

Post by Woolf Blaser » 28 Jan 2014, 00:54

Tvrdo kromiranje iznutra! Primarno nije zastita cijevi od korozije, mada to korisnicima
znatno ,olaksava zivot,! Povrsine koje su kromirane imaju vrlo ,glatku, povrsinu, tako da
na neki nacin imaju svojstva grafita, tj smanjuje trenje prilikom prolaska zrna(olova, plastike,
cepova...) kroz cijev. Puske,revolveri,pistolji...koji su napravljeni od inoxa nisu ,cvrsci, i trajniji
od uobicajenog celika kojeg radi zastite dodatno bruniraju,fosfatiziraju...nego je prednost takvog
materijala upravo ta svojstva grafita koje imaju. Grubo receno...zrno koje prolazi kroz cijevi
uobicajenih celika usljed otpora u cijevi (cijev iznutra nema cijelom duzinom apsolutnu perfekciju
pa zrno i prolazi kroz njega neujednacenom brzinom, sto dodatno stvara vibracije na cijevi koje
negativno utjecu na preciznost, s druge strane, cijevi od inoxa su nesto ,mekse, a struktura je
takva da usljed tih svojstava zrno lakse ,klizne, kroz cijev. Uglavnom, cijevi od inoxa su nesto
preciznije, ali i krace traju. Opet velim...grubo receno.

Darko11
Natporučnik
Natporučnik

Post by Darko11 » 28 Jan 2014, 02:33

Da,to znam Wolf,a kromirane cijevi duze traju ali su nesto nepreciznije .Kad su u pitanju sacmarice nije mi bas jasna svrha kromiranja osim ako nije u pitanju samo antikorozivna zastita jer sacmene cijevi svakako mogu cijelu vijecnost a da se ne potrose,trenje u cijevi je jako meko i malo.

Woolf Blaser
Natporučnik
Natporučnik

Post by Woolf Blaser » 28 Jan 2014, 02:58

Pa i stijenke su vrlo tanke. Gle...stvarno smo otisli u nedogled. Ceske sacmare, Merkel Suhl,
Simson Suhl, vjerojatno i jos neke nemaju kromirane cijevi i te cijevi su jako sklone koroziji.
Jako dobre puske,skupe puske, a oni koji ih imaju moraju jako voditi brigu o njima da bi
cijevi ostale ,netaknute,. Znam sto pricam jel sam 10 god imao Simson Suhla. Meni osobno
je to predstavljalo ,problem,,a i drugi korisnici tih pusaka nisu sretni sto moraju neusporedivo
vise truda i paznje posvetiti svojim puskama od onih koji imaju puske sa kromiranim cijevima.
Kad su pitali gospodu iz Suhla odgovorili su ,ako je celik dovoljno kvalitetan nema potrebe
kromirati cijevi,! U pravu su, ali jebo ja to, tj ne zelim vise posjedovati sacmaru koja nema
kromirane cijevi. Druga stvar, cijev kod karabina moze biti i sto posto nagrizena, ali bez
ikakve bojazni mozes pucati iz njega. Zamisli sljedece...da tvoja sacmarica nema kromiranu
cijev i da je iz nekog razloga korodirala iznutra, tanke stijenke cijevi,,a pucas 12/76!? Te
cijevi jednostavno ne bi bile vise sigurne za uporabu.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 28 Jan 2014, 04:39

Na lovackom ispitu izredalo se nas 30-40 na streljani za glinene golubove.
Svaki ispalio barem 10 metaka. (dakle uzastopno je ispaljeno 300 do 400 hitaca, bez ciscenja)
Sve iz iste (jadne) ruske bokerice 12/70.
Kad je ispit bio gotov, i bas imajuci u vidu kako mi cijev izgleda na MK, nakon nekoliko ispaljenih Bellota, uzeo sam tu pusku da vidim kako izgleda cijev nakon cijelog dana pucanja.

Pogledam unutra, a cijev se sjaji! :shock:

Mislim da je velika razlika od neuzlijebljene sacmarice, do uzljebljene cijevi, medjutim tesko mi objasniti. Razlike u tlakovima su znatne, i to sve skupa ima drugacije posljedice po cijev.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Post Reply