Dosadno nedjeljno poslijepodne
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

Re: Dosadno nedjeljno poslijepodne
sto se sipke tice zanima me kolika bi trebala biti da si napravim neki bowie od ccs 50mm sirine ostrice, najmanje 6mm debljine materijala...
damascus - daj otvori zasebnu temu, napisi nesto o njemu, poslije mozes samo kopirati post i ubaciti slike, kakav je to perni bat? od pernog celika ili? zasto mora biti bas takav? jel prvo kujes komacice pa spajas ili sve zguzvas u jednu hrpu i ubijes boga u masi metala? no daj malo detalja =) tko ce te docekati da nabavis perni bat =)
eheh kovacnica, mamin tata je u podrumu stare kuce (izgorila u ratu) imao kovacnicu ali nista nije ostalo od nje... poznat mi je taj miris, ima jos jedan, onako kako mirisu mehanicarske radionice samo tome dodaj hrpu hrdjavog zeljeza... specifican miris, podsjeca me na dedu i kako sam kao klinac pravio nered u radioni i kovacnici =)
ako i kupim to vidjet cu mozda prenesem k sebi kuci ali onda nemam gdje staviti, moram graditi neku šupu... mozda se dogovorim s njima da se jednostavno mogu sluziti s tom cijelom kovacnicom tamo, dakle da imam pristup istoj... stari je znao kao klinac raditi s tim covjekom (to je bila kovacnica za potkivanje konja) ali vjerujem da ima korisnog alata ako ga tko nije razjebao.... budem vidio, valjda ce doci sad na ljeto tu...
damascus - daj otvori zasebnu temu, napisi nesto o njemu, poslije mozes samo kopirati post i ubaciti slike, kakav je to perni bat? od pernog celika ili? zasto mora biti bas takav? jel prvo kujes komacice pa spajas ili sve zguzvas u jednu hrpu i ubijes boga u masi metala? no daj malo detalja =) tko ce te docekati da nabavis perni bat =)
eheh kovacnica, mamin tata je u podrumu stare kuce (izgorila u ratu) imao kovacnicu ali nista nije ostalo od nje... poznat mi je taj miris, ima jos jedan, onako kako mirisu mehanicarske radionice samo tome dodaj hrpu hrdjavog zeljeza... specifican miris, podsjeca me na dedu i kako sam kao klinac pravio nered u radioni i kovacnici =)
ako i kupim to vidjet cu mozda prenesem k sebi kuci ali onda nemam gdje staviti, moram graditi neku šupu... mozda se dogovorim s njima da se jednostavno mogu sluziti s tom cijelom kovacnicom tamo, dakle da imam pristup istoj... stari je znao kao klinac raditi s tim covjekom (to je bila kovacnica za potkivanje konja) ali vjerujem da ima korisnog alata ako ga tko nije razjebao.... budem vidio, valjda ce doci sad na ljeto tu...
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
- stari-nakovanj
- Desetnik

idesss..ti odmah na mrcinu od noza. pa recimo da ti treba oko 25mm da budes siguran da ti nece manjkati materijala, ali kada lupas, celik se i siri i izduzuje u razlicitim omjerima sto pak ovisi o povrsini cekica i nacinu lupanja, isto tako ovisi i do koje ces ga mjere iskovati, a koliko ces brusiti. tako da se opet vracam na pocetak i ponavljam...uzmi vise razlicitih dimenzija, zlupaj na zeljene debljine i drzi sve u kovacnici na jednom mjestu. kad ides raditi noz odredene debljine i sirine samo nades komad koji ti odgovara i od njegovih dimenzija krenes....sto se sipke tice zanima me kolika bi trebala biti da si napravim neki bowie od ccs 50mm sirine ostrice, najmanje 6mm debljine materijala...
ma vjeruj mi da se isplati cekati, nadam se da ce biti nesto do kraja ove godine. perni se zove jer kao opruzni element koristi lamele od pernog celika tj lisnatu oprugu da bi mogao raditi u rezonantnom podrucju, sto pak pomaze da mu udarac traje manje od 0.008 sec. za sliku proguglaj pod power hammer i leaf hammerdamascus - daj otvori zasebnu temu, napisi nesto o njemu, poslije mozes samo kopirati post i ubaciti slike, kakav je to perni bat? od pernog celika ili? zasto mora biti bas takav? jel prvo kujes komacice pa spajas ili sve zguzvas u jednu hrpu i ubijes boga u masi metala? no daj malo detalja =) tko ce te docekati da nabavis perni bat =)
pa zapocetak bih ja na tvom mjestu kupil 20kg ugljena i zamolil ih da malo tam lupam dan-dva, pa ak ti se svidi kupis i odneses si doma, kaj ne?eheh kovacnica, mamin tata je u podrumu stare kuce (izgorila u ratu) imao kovacnicu ali nista nije ostalo od nje... poznat mi je taj miris, ima jos jedan, onako kako mirisu mehanicarske radionice samo tome dodaj hrpu hrdjavog zeljeza... specifican miris, podsjeca me na dedu i kako sam kao klinac pravio nered u radioni i kovacnici =)
- Knife_maniac
- Satnik

Hvala na komplimentustari-nakovanj wrote:knife, imas zavidnu vjestinu, i prava bi steta bilo da sljedeca tri nebudu od celika. jedini ti problem moze biti naci zeljene dimenzije opruge, ali za 2KN/kg isplati se kopat po smetlistu ak ne zelis kovati iz sipke. eto..toliko od mene za sad
Perni celik sam nacuo gdje bi mogao biti samo treba uhvatiti vremena u kuputi ga i u par dana i mrcine su gotove.
Nema ljepseg osjecaja nego kad gledas u bezlicni komad celika i kazes samo sebi: Ovo ce biti nozina
Darac Steel Production - http://s912.photobucket.com/albums/ac32 ... %20radovi/
http://www.facebook.com/darac.steel
http://www.facebook.com/darac.steel