Promjena cijevi - nemoguća misija?
-
Mirok
- Brigadni General

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
Re: Promjena cijevi - nemoguća misija?
Sama cijena zamjene cijevi je takva kakva je i u okviru je kako sam pričao sa puškarima.
Prodaja kalaša? Sve ovisi o tome što ti treba i što želiš imati u ormaru?
Ako je dobar,precizan,ja bih ga ostavio......?
Prodaja kalaša? Sve ovisi o tome što ti treba i što želiš imati u ormaru?
Ako je dobar,precizan,ja bih ga ostavio......?
Te cjevi nebrunirane iz magazina su u ratno doba i posle cirkulirale , čak su ih ljudi i bacali .Koliko znam bilo je nekih pripasivanja na sanduk od Talijanke no ne znam kako je bilo na kraju . U ono doba je svaki bedak radio što je htio pa tako i to.
Ako hoćeš više o puškama s obrtnim zatvaračima, nabavi https://www.amazon.com/Bolt-Action-Rifl ... 0873491688 . Meni osobno je M98 je sve što trebam. A to o punjenju naopako, ako brzo zatvoriš zatvarač, svaka će napuniti. Ako ideš sporo, druga priča. Probali su moji pajdaši naopako (i polako) Browning BBR i još jednu sa šipkicom za izbacivanje u zatvaraču (zaboravio sam koju), nije išlo.jolly wrote:Sa novom linijoj 557 isli su i na skracivanje cijevi. (moj dojam, pod pritiskom trzista), 21 inch. onda su izbacili Lux II, 24 incha cijev.
Sa novijim linijama u MK 22lr treba vidjeti tek kakve su.
Inace, njima je danas zapravo baza proizvodnje najvise na pistoljima, ne vidim vise ni safari liniju 550 sto je bila do nedavno na njihovim web stranicama. Mora da im je nestalo akcija od 550. Gotovo.
Ja sam probao sa drugim puskama to izvesti naopako, ne ispada metak vani kod repetiranje kad je puska naopacke. Tikka, sako, merkel helix.... Ja imam dojam da su to bapske price.
A sto se tice zaglavljivanja, m98 i svaka druga se takodjer mogu zaglaviti.
Meni je m98 sustav najdrazi za lovacki karabin, ali koliko god sam se trudio racionalizirati prednosti nad ostalim sistemima obrtnog zatvaraca, nisam nasao razlog da mogu tvrditi da je m98 NAJBOLJI, ili najsigurniji, ali bio bi mi prvi izbor - ako nista drugo radi nostalgije, za lov.
Također, ako gurneš zatvarač samo djelomično (tzv. "short stroke"), M98 će odmah izvlakačem zagrabiti čahuru, i ako povučeš nazad, izbacit će naboj van. Ostale puške, sa zatvaračem sa šipkicom za izbacivanje pod oprugom, ne mogu zagrabiti čahuru dokle god se ne zatvori zatvarač do kraja. Ako pak na ovim zadnjima gurneš zatvarač napola, povučeš nazad pa opet gurneš naprijed, imat ćeš dva naboja ispred zatvarača. Probao sam na mojoj mauserki isto, nije bilo problema, ni dva naboja ispred zatvarača.
Naravno, ovo što sam opisao su IZNIMNO rijetki slučajevi. Ali, očito da su se dešavali, i da se zato M98 sustav pokazao najboljim. Jedan od razloga je i taj što je izbijač čahure solidan komad metala. Šipkica pod oprugom može zaštekati i nema izbacivanja. Očito, profesionalni lovci imaju razloga zašto cijene M98.
Govoreći o CZ, baš sam razočaran što su obustavili proizvodnju Brno Super. Također, da li oni još uopće rade dvocijevke? Gledam https://www.czub.cz/en/hunt-and-explore/ , osim karabinki, ne vidim ništa drugo. Nije li neka druga firma preuzela dvocijevke?
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Nece, ako to napravis dovoljno kratko. mozda trecina puta, mozda cetvrtina, ali napravis short stroke, ne izvuce, gurnes napred, tako napravis double feeding - zaglavljuje.Onty wrote:
Također, ako gurneš zatvarač samo djelomično (tzv. "short stroke"), M98 će odmah izvlakačem zagrabiti čahuru, i ako povučeš nazad, izbacit će naboj van.
ne postoji puska koju nestrucno rukovanje ne moze zaglaviti.
Drugo, kod nestrucnog rukovanja (a vidio sam takvih) lijeni za napunit mausera preko spremnika, nego, recimo na streljani samo stavi metak i gurne napred mauser po principu push feed. Ne stavi metak u spremnik.
I sad od takvog punjenja mogu biti dva problema, gurne metak u leziste, sa strane je izglodan prostor pa dugi izvlakac preskoci preko ruba cahure. I tako se moze ponavljati dok jednom ne pukne od zamora materijala.Ka dovo vidim meni se dize kosa na glavi. seljacina s dozvolom za oruzje!!!
Drugi problem vidjeh na mauser zatvaracu od starijeg voere karabina u lovu. Stariji kolega iskustvo dugogdisnje, napuni isto tako. Ide na stand, puni prije dolaska na stand (naravno, da ne bi cekao lovnika da mu kaze kad puniti), i njemu na standu je "dovoljan" samo jedan metak u puski sa fixnim okvirom. Hodam iza njega i gledam sta radi, idemo ka standovima.
Stavi metak odzgora, ne gurne palcem da legne u spremnik, gurne napred zatvarac, na push feed prinsip, a ne da izvlakac lagano prihvati i povuce metak iz spremnika, i sad ne zakljucava, ne moze.
Sa strane nema prostora da izvlakac preskoci, a metak nece nazad. ostao u lezistu, a zatvarac mu se klati napred nazad, a zakljucat ne moze. Ne pozna vlastitu pusku
Do kraja lova cubio na standu sa otvorenim zatvaracem i metkom u cijevi.
ovo su dva tipicna problema u ovisnosti koji model m98 imas, prblem preskaknja izvlakca razlicit proizvodjaci na modifikacijama mausera su rjesavali na dva nacina (ili da moze preskociti ili da ne moze), u ovisnosti sta je sigurnije ako dodje budali u ruke. Ali poanta je da ni jedan sustav nije orporan na nestrucno rukovanje, svaku pusku budala zaglaviti moze.
I sad nekom das takvu pusku za lov na opasnu divljac Afrike?
Da li je napraviti CRF m98 da moze prskociti izvlakac preko ruba cahure, pa dugorocno i da pukne od zamora materijala, mozda bas kad je u lovu?
ili napravit tako da ne moze preskociti, ali s metkom u cijevi da ne moze ni zakljucati?
Nema odgovora na ovo pitanje.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
-
johnnyboyy1711
- Nadnarednik

Proizvodi li LW uopće cijevi za puške 7,62x39? Ne mogu ništa naći osim cijevi za .308 Win.
"Things that are complex are not useful, things that are useful are simple." - Mikhail T. Kalashnikov
"This is the AK-47 assault rifle, the preferred weapon of your enemy, and it makes a very distinctive sound when fired at you, so remember it." - Tom Highway
"This is the AK-47 assault rifle, the preferred weapon of your enemy, and it makes a very distinctive sound when fired at you, so remember it." - Tom Highway
-
Mirok
- Brigadni General

Johnny ???johnnyboyy1711 wrote:Proizvodi li LW uopće cijevi za puške 7,62x39? Ne mogu ništa naći osim cijevi za .308 Win.
LW ima sve cijevi,ukucaj Lothar Walther barrel blank.
Naći ćeš,međutim mislim da su ti te cijevi pod oznakom ' 30 i imaš različitih, sa raznim kutevima uvijanja.
Pogledaj možda baš i ima 7,62x39,ali mislim da je prije ono prvo.
-
johnnyboyy1711
- Nadnarednik

Ali čudi me da je jedino 308 pod kategorijom hladno kovanih cijevi... Ovo je jedino što sam našao:Mirok wrote:Johnny ???johnnyboyy1711 wrote:Proizvodi li LW uopće cijevi za puške 7,62x39? Ne mogu ništa naći osim cijevi za .308 Win.
LW ima sve cijevi,ukucaj Lothar Walther barrel blank.
Naći ćeš,međutim mislim da su ti te cijevi pod oznakom ' 30 i imaš različitih, sa raznim kutevima uvijanja.
Pogledaj možda baš i ima 7,62x39,ali mislim da je prije ono prvo.
https://www.lothar-walther.com/gun-barr ... steel?c=34
"Things that are complex are not useful, things that are useful are simple." - Mikhail T. Kalashnikov
Ma nije mi vrag dao mira kad sam pročitao to sa naopakim punjenjem metka u mauzer 98 . Uzmem 7×64 Igmanov metak u magazin i okrenem naopako pa probaj ovako probaj onako svaki put ulazi nikad ne ispadajući. Probao sam jako sporo i ulazi bez ikakvih problema.
Opet mi ne da vrag mira pa ista proba sa 30-06 , opet isto .
Ne znam baš u praktičnom smislu koliko je to bitno pa makar e radilo o Africi . Čovjek koji nema pojma o oružju nema što niti tražit u takvom lovu . Nevješt čovjek i neznalica će uvjek nešto zeznut, bilo to zaglavljivanje ili nešto drugo.
Mauser sistem je jako skup za izradit i to mu je jedna od mana možda i najveća iako ne i jedina. Naprimjer mauserov izvlakač kod puškarstva Bock je mislim (da sad ne guglam ) nešto preko 100eura , pa sad gledaj koliko bi bio cjeli zatvarač .
Opet mi ne da vrag mira pa ista proba sa 30-06 , opet isto .
Ne znam baš u praktičnom smislu koliko je to bitno pa makar e radilo o Africi . Čovjek koji nema pojma o oružju nema što niti tražit u takvom lovu . Nevješt čovjek i neznalica će uvjek nešto zeznut, bilo to zaglavljivanje ili nešto drugo.
Mauser sistem je jako skup za izradit i to mu je jedna od mana možda i najveća iako ne i jedina. Naprimjer mauserov izvlakač kod puškarstva Bock je mislim (da sad ne guglam ) nešto preko 100eura , pa sad gledaj koliko bi bio cjeli zatvarač .
- jolly
- Cinker - bojna

Trapavi,
60tih godina se pojavio remington 700, a u vijetnamski rat su poslali prvo kontigent pre-64 winchestera za snipere kao i nesto springfiled 06, oboje za snajpersku funkciju. (sve na bazi m98)
s vremenom, remington 700 zamjenio je ove na terenu do kraja rata. A winchester se bacio u proizvodnju post 64 push feed m70.
Tad se stvorila debata sta je bolje, sigurnije, itd. ta debata do danas nije zavrsila.
Uglavnom, to ispadanje metka kod puske naopako bio je jedan od argumenata za push feed da ne valja. i danas se vrti ko mantra po internetu.
Nije tocno, svi push feed sustavi koje sam vidio, ne ispadaju im meci ako je puska naopako. naravno da sam probao.
S druge strane kod nestrucnog rukovanja, probleme mausera sam prethodno naveo, da ne ponavljam. problemi kod punjenaj metka odzgo, ako se ne radi tako da ga se ne osigura u spremnik.
Nije m98 kriv nego nestrucno rukovanje. Ali sistem je takav.
Paralelno s tim, imas i razvoj streljastva u smjeru long range. govorim o godinama nakon vijetnamskog rata. remngton 700 vec stvorio repoutaciju, precizne i pouzdane puske.
mauseri po svijetu propadaju, po tvrtkama. (mauser bacio m66 na trziste, englesko puskarstvo sa africkim puskama m98 i expresicama ide u krizu kad se gube kolonije i pada broj africkih lovaca)
Uglavnom, za gadjati metu iz lezeceg polozaja, dobro dodje opcija za stavljenjem metka odzogo direktno u cijev, makar djelomicno.
takodjer, brojne puske za long range jesu jednometke. A m98 sustav, za jednometku bas nije (opisao sam prehtodno zasto)
push feed jednostavniji za napraviti, i krece era push feed pusaka, a debata sta je bolje prvo po casopisima, a kasnije na internetu se nastavlja.
Odatle krece i vjecita debata sta je bolje, pouzdanije, preciznije.
Neki javni kompromis/koncenzus/mit koji se stvorio tako, ispada - control feed aka m98 je pouzadniji, a push feed precizniji.
premda mislim da je to zbog velike vecine long range pusaka, koje su u push feed sustavu, pa zato o preciznosti, a o boljoj pouzdanosti nema dokaza.
Double feeding, on short stroke, zaglavljuje i jednu i drugu.
ja nisam imao ni jedan zastoj, i zaglavljenje ni na control feed, ni na push feed, niti metci ispadaju iz puske ako je naopako u oba slucaja.
Ono sto nisam isprobao, to je jednometna puska, centralnog paljenja push feed, ako nema spremnika da drzi metke, mozda stvarno metak ispadne a zatvarc otvoren. Ali to nisu puiske za lov, nego za long range natjecanje, lezeci polozaj u uvjetima streljane. i onda je to posve nevazno.
Sto se tice pouzdanosti i afrike, sve je dobro. Dobra puska je dobra puska, bilo kojeg sistema.
medjutim, moj bi izbor bio nesto na bazi m98 iz subjetivnog razloga tradicije i nostalgije ka starim vremenima.
Inace blaser 08, vidim da se pokazao jako uspjesnim, blaser 93 bio u kampu gdje sam lovio.... i to je ok, ali nije za mene. ja sam konzerva!!!
60tih godina se pojavio remington 700, a u vijetnamski rat su poslali prvo kontigent pre-64 winchestera za snipere kao i nesto springfiled 06, oboje za snajpersku funkciju. (sve na bazi m98)
s vremenom, remington 700 zamjenio je ove na terenu do kraja rata. A winchester se bacio u proizvodnju post 64 push feed m70.
Tad se stvorila debata sta je bolje, sigurnije, itd. ta debata do danas nije zavrsila.
Uglavnom, to ispadanje metka kod puske naopako bio je jedan od argumenata za push feed da ne valja. i danas se vrti ko mantra po internetu.
Nije tocno, svi push feed sustavi koje sam vidio, ne ispadaju im meci ako je puska naopako. naravno da sam probao.
S druge strane kod nestrucnog rukovanja, probleme mausera sam prethodno naveo, da ne ponavljam. problemi kod punjenaj metka odzgo, ako se ne radi tako da ga se ne osigura u spremnik.
Nije m98 kriv nego nestrucno rukovanje. Ali sistem je takav.
Paralelno s tim, imas i razvoj streljastva u smjeru long range. govorim o godinama nakon vijetnamskog rata. remngton 700 vec stvorio repoutaciju, precizne i pouzdane puske.
mauseri po svijetu propadaju, po tvrtkama. (mauser bacio m66 na trziste, englesko puskarstvo sa africkim puskama m98 i expresicama ide u krizu kad se gube kolonije i pada broj africkih lovaca)
Uglavnom, za gadjati metu iz lezeceg polozaja, dobro dodje opcija za stavljenjem metka odzogo direktno u cijev, makar djelomicno.
takodjer, brojne puske za long range jesu jednometke. A m98 sustav, za jednometku bas nije (opisao sam prehtodno zasto)
push feed jednostavniji za napraviti, i krece era push feed pusaka, a debata sta je bolje prvo po casopisima, a kasnije na internetu se nastavlja.
Odatle krece i vjecita debata sta je bolje, pouzdanije, preciznije.
Neki javni kompromis/koncenzus/mit koji se stvorio tako, ispada - control feed aka m98 je pouzadniji, a push feed precizniji.
premda mislim da je to zbog velike vecine long range pusaka, koje su u push feed sustavu, pa zato o preciznosti, a o boljoj pouzdanosti nema dokaza.
Double feeding, on short stroke, zaglavljuje i jednu i drugu.
ja nisam imao ni jedan zastoj, i zaglavljenje ni na control feed, ni na push feed, niti metci ispadaju iz puske ako je naopako u oba slucaja.
Ono sto nisam isprobao, to je jednometna puska, centralnog paljenja push feed, ako nema spremnika da drzi metke, mozda stvarno metak ispadne a zatvarc otvoren. Ali to nisu puiske za lov, nego za long range natjecanje, lezeci polozaj u uvjetima streljane. i onda je to posve nevazno.
Sto se tice pouzdanosti i afrike, sve je dobro. Dobra puska je dobra puska, bilo kojeg sistema.
medjutim, moj bi izbor bio nesto na bazi m98 iz subjetivnog razloga tradicije i nostalgije ka starim vremenima.
Inace blaser 08, vidim da se pokazao jako uspjesnim, blaser 93 bio u kampu gdje sam lovio.... i to je ok, ali nije za mene. ja sam konzerva!!!
Turn better into best!
Ma ja i na streljani Zastavin karabin ili nešto takvog punim po jedan metak , naravno otvorim zatvarač i stavim da uđe u magazin i gurnem . Ona idiotarija guranja metka u ležište pa posle na silu zatvarat , to ne treba ni komentirat . Inače Zastavini karabini najbolje funkcioniraju kad je u ležištu 4 metka pa se prvi ne upoprečuje nego ljepo uleti . Dobro da se rješit no nema ni preke potrebe bez obzira rješenoili ne gurat 5 u magazin.
- jolly
- Cinker - bojna

Znas da diljem svijeta ljubitelji oruzja moraju prodiskutirati svaki potencijalni problem!Mirok wrote:Moram priznati da nikada nisam čuo za te probleme,nikada ih nisam provocirao.
Ako se uvijek postupa pravilno,u čemu je problem?
Iz sireg aspekta, problem je pravilno pustupanje, ima nestrucnih ljudi a vlasnika oruzja, pa se problemi desavaju.
Turn better into best!
-
Mirok
- Brigadni General

Ha,stvarno svega ima.
Bio sam jednom u lovu,mislim još u Vrginmostu i sjednemo mi u stanci i pričamo.
Kaže jedan stariji lovac koji je hvalio svoju pušku kako je kvalitetna,da evo jako je zadovoljan,pušku jako dugo ima ,a tako je dobra da je on nikada nije morao očistiti!!??
I što reći?
Nešto smo prokomentirali kako se puška treba čistiti,a on upro kako je njegova tako kvalitetna da on ne mora!!??
Čovijek nam je tada mogao biti otac,tako da smo nekako šutke prešli preko svega.
Bio sam jednom u lovu,mislim još u Vrginmostu i sjednemo mi u stanci i pričamo.
Kaže jedan stariji lovac koji je hvalio svoju pušku kako je kvalitetna,da evo jako je zadovoljan,pušku jako dugo ima ,a tako je dobra da je on nikada nije morao očistiti!!??
I što reći?
Nešto smo prokomentirali kako se puška treba čistiti,a on upro kako je njegova tako kvalitetna da on ne mora!!??
Čovijek nam je tada mogao biti otac,tako da smo nekako šutke prešli preko svega.