Čišćenje cijevi
-
PUNISHER1987
- Nadnarednik

Re: Čišćenje cijevi
Sve sto si nabrojio + jednog garonju ili MG42!!oštrostrijelac wrote:Imaš tenk, samohotku ili najobičniji top???![]()
To sin by silence, when we should protest, makes cowards out of men.
Pozdrav narode. Da li je ovo u redu cijev nakon 300 metaka? Probao sam ocistiti sa brunoxom i mesinganom cetkicom, u pitanju je sig?
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Brunox je uljni spray za ciscenje garezi, laganu antikorozivnu zastitu i podmazivanje.
Sa njim neces skinuti naslage bakra.
Po meni malo bakrenih naslaga nece smetati, osim ako ti stvarno i vidljivo ne utjece na preciznost da se grupa vidljivo siri.
Ako zelis bas to ocistiti kompletno, onda uzmi neko sredstvo za skidanje bakra. Obicno su to sredstva na bazi amonijaka (i to se solidno osjeti po mirisu).
Ja korisitm trenuto tetra gun, plava tekucina u bocici za to.
(koristim tetra gun jer mi je dostupan u ducanu, ne zato sta je najbolji... da odmah pojasnim)
A ti vidi u svom loklanom ducanu, kakvo slicno sredstvo je dostupno.
namazes, sacekas mozda deset minuta, i cistis sa krpicom dok krpica ostane cista.
Nakon tog brunox, ili uljni sprej, pa opet vuces sa krpicom dok ne izadje suha i cista.
nakon tog neko sredstvo za odmascivanje, brake cleaner ili slicno, za potpunu suhocu cijevi.
medjutim, to se ne radi svakih 5 minuta.
Zaista se radi samo kad su naslage bakra jake i vidljive i siguran si da utjecu na preciznost.
Postoji jedna jaka teorija da ovakvo precesto cisenje cijevi sa jakim kemikalijama s vremenom unisti cijev. ne znam jel to stoji ili ne stoji, ali jako sam tu konzervativan (jer cijev mogu unisititi samo jednom), i vrlo rijetko cistim sa tim jakim sredstvima za bakar. Po nekom mom sudu (sto moze biti i diskutabilno), puska za match se tako cisti nakon 150 -200 metaka, kad se grupa pocne siriti, a za pistolj koji radi na manjim tlakovima i brzinama - mislm da mozemo govoriti i o ispaljenju 2000 metaka... mozda i vise, opet tek kad se grupa pogodaka pocne siriti.
To je po meni... probaj pistolj, vidi kakva ti je grupa, pa onda sam odluci.
Sa njim neces skinuti naslage bakra.
Po meni malo bakrenih naslaga nece smetati, osim ako ti stvarno i vidljivo ne utjece na preciznost da se grupa vidljivo siri.
Ako zelis bas to ocistiti kompletno, onda uzmi neko sredstvo za skidanje bakra. Obicno su to sredstva na bazi amonijaka (i to se solidno osjeti po mirisu).
Ja korisitm trenuto tetra gun, plava tekucina u bocici za to.
(koristim tetra gun jer mi je dostupan u ducanu, ne zato sta je najbolji... da odmah pojasnim)
A ti vidi u svom loklanom ducanu, kakvo slicno sredstvo je dostupno.
namazes, sacekas mozda deset minuta, i cistis sa krpicom dok krpica ostane cista.
Nakon tog brunox, ili uljni sprej, pa opet vuces sa krpicom dok ne izadje suha i cista.
nakon tog neko sredstvo za odmascivanje, brake cleaner ili slicno, za potpunu suhocu cijevi.
medjutim, to se ne radi svakih 5 minuta.
Zaista se radi samo kad su naslage bakra jake i vidljive i siguran si da utjecu na preciznost.
Postoji jedna jaka teorija da ovakvo precesto cisenje cijevi sa jakim kemikalijama s vremenom unisti cijev. ne znam jel to stoji ili ne stoji, ali jako sam tu konzervativan (jer cijev mogu unisititi samo jednom), i vrlo rijetko cistim sa tim jakim sredstvima za bakar. Po nekom mom sudu (sto moze biti i diskutabilno), puska za match se tako cisti nakon 150 -200 metaka, kad se grupa pocne siriti, a za pistolj koji radi na manjim tlakovima i brzinama - mislm da mozemo govoriti i o ispaljenju 2000 metaka... mozda i vise, opet tek kad se grupa pogodaka pocne siriti.
To je po meni... probaj pistolj, vidi kakva ti je grupa, pa onda sam odluci.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Hvala na pojasnjenju. Pistolj je da kazem nov, grupe bez promjene, ispucano tacno 300metaka. Iz gloka sam ispucao mnooogo vise al mi se ovo slabo desavalo negdje sam procitao da je to zbog razlicitih zljebova? Kod nas se moze samo nabaviti robla solo mil za bakar.
- jolly
- Cinker - bojna

Mislim da je robla sol, OK.
A glock, ako ima tipicnu glockovu poligonalnu cijev, logicno da ce navlacit manje naslaga. (podatak o razlicitm zlijebovima stoji)
Suprotno tome, kod klasicnog zlijeba skuplja se vise naslaga - kao na slici.
Sa 300 ispaljenja, nemoj se sekirati. ja ne vidim nista nenormalno.
A glock, ako ima tipicnu glockovu poligonalnu cijev, logicno da ce navlacit manje naslaga. (podatak o razlicitm zlijebovima stoji)
Suprotno tome, kod klasicnog zlijeba skuplja se vise naslaga - kao na slici.
Sa 300 ispaljenja, nemoj se sekirati. ja ne vidim nista nenormalno.
Turn better into best!
Ovo mi se cini jako " sklizav teren" po pitanju pravih informacija...barem sto se puske tice, mislim da se previse zanemarije utjecaj naslaga bakra na preciznost samo iz razloga sto nemamo uvijete za ucestalo pucanje.jolly wrote:...medjutim, to se ne radi svakih 5 minuta.
....
Bakra ostaje u cijevi puno vise nego sto mi to vidimo a samim tim se drasticno povecava trenje svakim novim metkom nakon sto naslage dostignu neku x-debljinu. Da naslage nisu zanemarive moze se osjetiti prilikom ciscenja sa zelenim VFG cepicima koji su dosta tvrdji od bijelih, sila otpora provlacenja kada je puska cista i nakon dobrog pucanja je osjetna a to nesto govori.
E sada koliki je to problem u praksi ja ne mogu reci jer mislim da o tome moze pricati netko tko drzi prosjek veci od 9 i to konstantno, a mene tu nema
Nemoguće je Nemoguće
- jolly
- Cinker - bojna

Onaj ko cisti bakar, taj ne zanemaruje utjecaj bakra.lex-lutor wrote:Ovo mi se cini jako " sklizav teren" po pitanju pravih informacija...barem sto se puske tice, mislim da se previse zanemarije utjecaj naslaga bakra na preciznost samo iz razloga sto nemamo uvijete za ucestalo pucanje.jolly wrote:...medjutim, to se ne radi svakih 5 minuta.
....
medjutim treba biti realan i ne pretejrivati, jer pre-revno ciscenje takodjer nije dobro, barem po meni.
neovisno o utjecaju na preciznost, dugorocna posljedica bakra u cijevi je galvanska korozija koja dugorocno jede cijev.
Ako cijev koja je kronicno neociscena od bakra jos i dodje u dodir s vlagom (neadekvatan smjestaj), ili zbog ne ciscenja nakon lova u vlaznim vremenskim uvjetima, voda ce djelovati kao provodnik i proces je ubrzan. Lijek je cijev redovno proci s masnom krpom, i pusku koja se ne koristi drzati u ormaru s masnom cijevi.
A kad smo kod vlage, jos i ovo da dodam.
Nakon jesenskog pogonskog lova, u kisnim uvjetima, dolazim doma. to bilo prije nekoliko godina.
prodjem cijev s masnom krpom. Sve lijepo obrisem. I pusku spremim u ormar na suho.
( u ormaru jos imam na "strateskim mjestima' i silicagel za skupljanje vlage, premda je i ormar na suhom mjestu)
Drugi dan sam slucajno imao vremena pa rekoh ipak da malo pogledam pusku. Puska je naoko suha, cijev odlicna.
Skinou sam kundak da budem na miru.
ispod kundaka, vlaga i voda cijede u kapljicama.
pouka je: nakon lova po kisi, skinuti kundak, obrisati sve, proci s masnom krpom.
Dobro odrzavanje nece zaustaviti potrosnju cijevi, ali produzit ce joj zivot jaaako jako dugo...
To je po meni.
Turn better into best!
Evo malo razbijanja mitova .....zapravo mozda je bolje da zivimo u neznanju ponekada.
Fotke koje sam zakacio ovdje su prikaza onoga sto ostane u cijevi nakon ISPALJENIH 45 metaka, ni vise ni manje, brzina cca 850 m/s .30 cal
E pa sada neka svatko procjeni za sebe..... fotkano je odmah poslje prelaznog konusa, sredina i nekgdje pri kraju...
I samo da dodam, prije pucanja cijev je bila CISTA bez tragova bakra

Fotke koje sam zakacio ovdje su prikaza onoga sto ostane u cijevi nakon ISPALJENIH 45 metaka, ni vise ni manje, brzina cca 850 m/s .30 cal
E pa sada neka svatko procjeni za sebe..... fotkano je odmah poslje prelaznog konusa, sredina i nekgdje pri kraju...
I samo da dodam, prije pucanja cijev je bila CISTA bez tragova bakra
Nemoguće je Nemoguće
Danas bio na strelistu, propustio kroz cijev 70ak komada, nakon toga cistio brunoxom. Sto vise cistim i koristim ova svijetla polja se kao prosiruju, kao da cijem ima neki finis iznutra koji se skida koristenjem, da li je to moguce?
Pucas bakrena zrna ili cisto olovo za streljastvo ?
No da nastavim sa igrom....
Ovo je fotka BIJELOG VFG cepica namocenog u solvent i provucenog dva puta kroz cijev...
No da nastavim sa igrom....
Ovo je fotka BIJELOG VFG cepica namocenog u solvent i provucenog dva puta kroz cijev...
Nemoguće je Nemoguće
Pucam standardnu fmj municiju pobjeda gorazde. Ono sto me cudi je da sto vise cistim ova svijetla boja se prosiruje, kao da skida boju. Dobicu za par dana roblu solo za bakar pa cemo probati.
- jolly
- Cinker - bojna

Lex, ovo su krasne dugine boje, prakticki steta i odstranjivati! Sta ti nije zao?
Nego, opet si mi kratak s informacijama.
Pitanja:
1. koji kalibar je taj 30? (30-30, 308, 30-06, 300 win mag... ?)
2. da li su naslage utjecale na preciznost nakon tih 45 hitaca ili je grupa bila dobra i na kraju serije?
3. Ako je cijev bila cista, kakva je grupa bila na pocetku gadjanja, u odnosu na kasnije?
Inace, bore sighter super stvarcica, samo meni bolje da ga nemam samo bih se nasekirao!
Shakal PB, ne znam na tvoje pitanje odgovoriti?!
Nego, opet si mi kratak s informacijama.
Pitanja:
1. koji kalibar je taj 30? (30-30, 308, 30-06, 300 win mag... ?)
2. da li su naslage utjecale na preciznost nakon tih 45 hitaca ili je grupa bila dobra i na kraju serije?
3. Ako je cijev bila cista, kakva je grupa bila na pocetku gadjanja, u odnosu na kasnije?
Inace, bore sighter super stvarcica, samo meni bolje da ga nemam samo bih se nasekirao!
Shakal PB, ne znam na tvoje pitanje odgovoriti?!
Turn better into best!
Hi Shakal,
Ono sto mislis da je sivo pretvorit ce se u crveno kada prodjes npr. zelenim VFG cepicem koji ima mesigane niti upletene u materijal, dojam ce biti vrslo slican mojem...
Jolly,
Cal. je 300 WMX, zapravo 300 WM sa modificiranim-duzim lezistem tako da moze ici duzi OAL, ne znam ti sto reci oko preciznosti imam osjecaj da se grupa popravljala od pocetka pucanja prema kraju, no municija je bila SROT tako da .........
Jos jedna fotka za nerviranje svima onima koji misle kako je cijev CISTA NA OKO !!!
Ono sto mislis da je sivo pretvorit ce se u crveno kada prodjes npr. zelenim VFG cepicem koji ima mesigane niti upletene u materijal, dojam ce biti vrslo slican mojem...
Jolly,
Cal. je 300 WMX, zapravo 300 WM sa modificiranim-duzim lezistem tako da moze ici duzi OAL, ne znam ti sto reci oko preciznosti imam osjecaj da se grupa popravljala od pocetka pucanja prema kraju, no municija je bila SROT tako da .........
Jos jedna fotka za nerviranje svima onima koji misle kako je cijev CISTA NA OKO !!!
Nemoguće je Nemoguće
- jolly
- Cinker - bojna

Rapsodija u plavom!
E sad si u konkurenciji za fotografiju mjeseca na forumu!!!
Moje iskustvo za 308:
nakon temeljitog ciscenja prvih jedna do dvije grupe su takve da mislim da to nije moja puska, digne mi se kosa na glavi...
Ali vec nakon druge grupe, puska dolazi na svoje. (velicina neke kovanice) uglavnom ono sta ti se cini, moze biti i realno jer je slicno mojem iskustvu
E sad si u konkurenciji za fotografiju mjeseca na forumu!!!
Moje iskustvo za 308:
nakon temeljitog ciscenja prvih jedna do dvije grupe su takve da mislim da to nije moja puska, digne mi se kosa na glavi...
Ali vec nakon druge grupe, puska dolazi na svoje. (velicina neke kovanice) uglavnom ono sta ti se cini, moze biti i realno jer je slicno mojem iskustvu
Turn better into best!
Ono sto je sigurno jeste to da 100% cista puska luduje u pocetku pucanja, ne znam da li je to samo kod mene ili to moze potvrditi jos netko sa puno iskustva.
Ne usudim se biti jako pametan jer jos nikada nisam kupio NOVU-NOVCATU pusku sa 0-ispaljenih metaka pa da sam krenuo od ZERO-ZERO...
Pricao sam sa covjekom u SLO koji je kupio novu novcatu pusku CUSTOM 100% u nekom 6xx kalibru sa stvarno vrhunksim komponentama da ju je htio vratiti puskaru jer ne drzi grupu ni pod razno, pa ga je ovaj pitao koliko je ispalio a to je bilo cca 50-60 kom...Dobio je odgovor da mu se javi nakon 300 ispaljenih te da bi nakon 500 ispaljenih trebala biti u 2 Kn na 300m...e sad ?
Sa druge stane znam da je Stoltton kupio novu igracku " taze ducan" i da ta od prvog dana ima grupu 2Kn na 300m...jebaji ga.
Ne usudim se biti jako pametan jer jos nikada nisam kupio NOVU-NOVCATU pusku sa 0-ispaljenih metaka pa da sam krenuo od ZERO-ZERO...
Pricao sam sa covjekom u SLO koji je kupio novu novcatu pusku CUSTOM 100% u nekom 6xx kalibru sa stvarno vrhunksim komponentama da ju je htio vratiti puskaru jer ne drzi grupu ni pod razno, pa ga je ovaj pitao koliko je ispalio a to je bilo cca 50-60 kom...Dobio je odgovor da mu se javi nakon 300 ispaljenih te da bi nakon 500 ispaljenih trebala biti u 2 Kn na 300m...e sad ?
Sa druge stane znam da je Stoltton kupio novu igracku " taze ducan" i da ta od prvog dana ima grupu 2Kn na 300m...jebaji ga.
Nemoguće je Nemoguće
- jolly
- Cinker - bojna

Ja sam imao novih i polovnih, i dosao do zakljucka da svaka ima svoju dusu, a dio igre je da joj nadjes "sweet spot" di je ona najpreciznija. Sa prljavom, ili cistom cijevi, ovom ili onom municijom.
Cijela igra kosta, ali kad nadjes sweet spot, di je ona nazahvalnija, onda je to - to.
Ali zanimljivo je i pucanje bez stvaranja naslaga.
Na jednoj puski stalno mi cista cijev, nema bakarnih naslaga. ( samo ocistim malo garezi, i gotovo). Dobro, nemam bore sighter ali gledam s povecalom, i vidi se razlika izmedju jedne koja ima naslage, ili druge koja nema.
idem malo njuskati oko toga, zasto je to tako.. a pazi ovu stvar:
kroz pusku ide iskljucivo bellotov spce metak, a kad stavim magnet na zrno, magnet lijepi jer je kosuljica od nekog mekog zeljeza.
Cijela igra kosta, ali kad nadjes sweet spot, di je ona nazahvalnija, onda je to - to.
Ali zanimljivo je i pucanje bez stvaranja naslaga.
Na jednoj puski stalno mi cista cijev, nema bakarnih naslaga. ( samo ocistim malo garezi, i gotovo). Dobro, nemam bore sighter ali gledam s povecalom, i vidi se razlika izmedju jedne koja ima naslage, ili druge koja nema.
idem malo njuskati oko toga, zasto je to tako.. a pazi ovu stvar:
kroz pusku ide iskljucivo bellotov spce metak, a kad stavim magnet na zrno, magnet lijepi jer je kosuljica od nekog mekog zeljeza.
Turn better into best!
Neke belotove metke magnet lijepi neke ne ali istina je bas suprotna tj da pojacano pobakrivaju cijevi karabina zato mi nije jasan tvoj slucaj Jolly.Zadnjih stotinjak komada SPCEa koje sam kupio ne lijepi magnet,imam i Belot SP u raznim kalibrima koje lijepi magnet a i koje ne,ko ce tu biti pametan.Uglavnom ne brinite previse oko cijevi.Ni cilindar motora ne moze vise biti savrseno cist kada bismo gledali sa bore sightom ,ali to nema utjecaj na performanse.Neke cijevi koje su iznutra glatke ciste i sjajne izgledom ko picino oko vrlo su neprecizne a neke koje izgledaju kao makadam zadive preciznoscu.Nikad nisam koristio solvente za bakar.Sto su cijevi prljavije to su preciznije, a ta galvanska korozija gotovo da je mit koji se dogodi samo pri teskom zanemarivanju puske uz povecu vlagu u cijevi.Danas kad municija nije sa korozivnom kapislom odrzavanje cijevi je piece of cake.Nista kompliciranjie nego kod zracnice bar za nas lovce,vi strijelci nakon kariole ispucanih metaka u jednom danu mozda imate problema ali sjecam se da je nekad nakon obicnog Balistola krpica izlazila plava a cijev bila besprijekorno cista i nakon vise stotina metaka i par krpica Balistola...... dok nije postao smece a na limenki nacrtali sivace masine.
- jolly
- Cinker - bojna

Kad teoretiziramo...
Oko stvaranja naslaga ima vise faktora:
1) glatkoca cijevi. sto je (nova) cijev kvalitetnija, ona je tvornicki vise ispolirana. gruba cijev s vidljivim tragovima alata, skuplja vise naslaga jer je hrapava. cijev se doduse sa upotrebom "razradi" ali ako se ne cisti, a u pocetku skupi naslage, galvanski proces stupa na snagu, pa dok se razradi cijev, korozivno se se i nacme.
u ovoj postavci lezi sva ona teorija o razradjivanju cijevi, barrel brake in, kad je cijev nova - kako ju razraditi da bude dugotrajna i precizna.
otprilike 50% strucnjaka misli da se treba razraditi, a 50% da ne treba.
Ako se radi barrel brake in, onda se to zapravo svodi na odredjene sekvecne pucanja i ciscenja, prvih 50 ili 100 metaka, gdje se cesce cisti iza prvih hitaca, a smanji se do zadnje serije.
cak i neki proizvodjaci preporucaju da se barel brake in napravi, drugi ne preporucaju.
recimo, na stranicama sako i tikka, ove preporuke nema.
Do nedavno je bila preporuka na browningowim stranicama, sad je nema,
Ali sam nedavno to vidio na winchesterovim stranicama.
S tim da treba reci da sako i tikka garantiraju moa preciznost, i vjerojatno su im cijevi nesto kvalitetnije i ispoliranije od drugih prosjecnih proizvodjaca.
Ako govorimo o tome, moj slucaj koji spominjes je... 680-700 m/sec...
Sve sam ti rekao.... sa ovim podatkom. Zrno sporo, ko iz pracke.
3) duzina cijevi i utjecaj zagrijavanja cijevi
Moje je misljenja da krace cijevi manje skupljaju bakar od dugih. Napominjem da je ovo samo moje misljenje, ne moram biti u pravu, svak me moze ispraviti ako zna bolje.
razlog je slijedeci:
glavna expanzija, tlakovi i zagrijavanje je na pocetku cijevi. (proguglaj malo po internetu kako izgleda krivulja tlaka u cijevi, slicna je za sve karabine)
Sto znaci da se cijev zagrijava vise neposredno ispred lezista, a manje pri ustima cijevi.
Onda je zbog diletacije, sirenje cijevi pri vrhu manje, i onda cijev pri vrhu skuplja vece naslage. Zrno se urezalo u cijev neposredno ispred lezista, ali kako se cijev razlicito zagrijava, vise naslaga se skuplja pri vrhu jer je vrh malo uzi zbog manjeg zagrijavanja.
Sto je cijev duza, razlika temperature na pocetku i na kraju cijevi je veca.
I, naravno, sto se vise puca i vise zagrijava, ta razlika je vidljivija.
Ako se cesto puca, ali samo na hladnu cijev, opet je zdravije za pusku, zato uz malo ciscenja lovacki karabini traju vjecito. jedan hitac u lovu, na hladnu cijev, i onda opet u ormar. ne zagrijavaju se.
Cinjenica je da se cijev najvise trosi na ustima cijevi, i kod stare puske, zivot joj se moze produziti kracenjem cijevi.
mozda ja ne moram biti u pravu, ali cinjenica je da se naslage najvise skupljaju na ustima cijevi, i s vremenom se to trosi (galvanski proces), iako su tamo najmanji tlakovi, i po meni to je objsanjenje. ne moram biti u pravu, ali to tako vidim.
A drugo mjesto pojacanog trosenja je ispred lezista. tu nema puno pomoci, ali to je i logicno uslijed najvecih tlakova
U glavnom, u ovoj posljednjoj stavci o unutrasnjoj balistici, u meni dostupnoj literaturi malo se ili nista ne pise. tesko je tu biti siguran. realno, mozda jedino proizvodjaci tu imaju precizna saznanja, ali je malo tog dostupno u meni dostupnim publikacijama, ili internetu.
Oko stvaranja naslaga ima vise faktora:
1) glatkoca cijevi. sto je (nova) cijev kvalitetnija, ona je tvornicki vise ispolirana. gruba cijev s vidljivim tragovima alata, skuplja vise naslaga jer je hrapava. cijev se doduse sa upotrebom "razradi" ali ako se ne cisti, a u pocetku skupi naslage, galvanski proces stupa na snagu, pa dok se razradi cijev, korozivno se se i nacme.
u ovoj postavci lezi sva ona teorija o razradjivanju cijevi, barrel brake in, kad je cijev nova - kako ju razraditi da bude dugotrajna i precizna.
otprilike 50% strucnjaka misli da se treba razraditi, a 50% da ne treba.
Ako se radi barrel brake in, onda se to zapravo svodi na odredjene sekvecne pucanja i ciscenja, prvih 50 ili 100 metaka, gdje se cesce cisti iza prvih hitaca, a smanji se do zadnje serije.
cak i neki proizvodjaci preporucaju da se barel brake in napravi, drugi ne preporucaju.
recimo, na stranicama sako i tikka, ove preporuke nema.
Do nedavno je bila preporuka na browningowim stranicama, sad je nema,
Ali sam nedavno to vidio na winchesterovim stranicama.
S tim da treba reci da sako i tikka garantiraju moa preciznost, i vjerojatno su im cijevi nesto kvalitetnije i ispoliranije od drugih prosjecnih proizvodjaca.
2) Drugi faktor, mislim da pokriva ovaj tvoj komentar: brzina zrna, tlakovi, trenje, temperature. Kad je sve u porastu, vjerojatno se i naslage povecavaju.Darko11 wrote:Neke belotove metke magnet lijepi neke ne ali istina je bas suprotna tj da pojacano pobakrivaju cijevi karabina zato mi nije jasan tvoj slucaj Jolly..
Ako govorimo o tome, moj slucaj koji spominjes je... 680-700 m/sec...
3) duzina cijevi i utjecaj zagrijavanja cijevi
Moje je misljenja da krace cijevi manje skupljaju bakar od dugih. Napominjem da je ovo samo moje misljenje, ne moram biti u pravu, svak me moze ispraviti ako zna bolje.
razlog je slijedeci:
glavna expanzija, tlakovi i zagrijavanje je na pocetku cijevi. (proguglaj malo po internetu kako izgleda krivulja tlaka u cijevi, slicna je za sve karabine)
Sto znaci da se cijev zagrijava vise neposredno ispred lezista, a manje pri ustima cijevi.
Onda je zbog diletacije, sirenje cijevi pri vrhu manje, i onda cijev pri vrhu skuplja vece naslage. Zrno se urezalo u cijev neposredno ispred lezista, ali kako se cijev razlicito zagrijava, vise naslaga se skuplja pri vrhu jer je vrh malo uzi zbog manjeg zagrijavanja.
Sto je cijev duza, razlika temperature na pocetku i na kraju cijevi je veca.
I, naravno, sto se vise puca i vise zagrijava, ta razlika je vidljivija.
Ako se cesto puca, ali samo na hladnu cijev, opet je zdravije za pusku, zato uz malo ciscenja lovacki karabini traju vjecito. jedan hitac u lovu, na hladnu cijev, i onda opet u ormar. ne zagrijavaju se.
Cinjenica je da se cijev najvise trosi na ustima cijevi, i kod stare puske, zivot joj se moze produziti kracenjem cijevi.
mozda ja ne moram biti u pravu, ali cinjenica je da se naslage najvise skupljaju na ustima cijevi, i s vremenom se to trosi (galvanski proces), iako su tamo najmanji tlakovi, i po meni to je objsanjenje. ne moram biti u pravu, ali to tako vidim.
A drugo mjesto pojacanog trosenja je ispred lezista. tu nema puno pomoci, ali to je i logicno uslijed najvecih tlakova
U glavnom, u ovoj posljednjoj stavci o unutrasnjoj balistici, u meni dostupnoj literaturi malo se ili nista ne pise. tesko je tu biti siguran. realno, mozda jedino proizvodjaci tu imaju precizna saznanja, ali je malo tog dostupno u meni dostupnim publikacijama, ili internetu.
Turn better into best!
Cijevi se uopce ne trose na ustima cijevi.Usta cijevi stradaju kod pusaka koje se ciste nepravilno od strane usta cijevi.Zivotni vijek cijevi prestaje tako sto se potrosi prelazni konus ispred lezista gdje su tlakovi i temperature najvece,s vremenom pomalo nestaje ozlijebljenje ispred lezista i to trosenje je brze sto su tlakovi i vrsne temperature vece,zato je zivotni vijek cijevi kalibara koji imaju cahuru velikog kapaciteta a zrno malog kalibra, kratak.Sto sagorjevas vise baruta u cijevi manjeg kalibra zivotni vijek cijevi je kraci.Da je tvoja teorija tocna cijevi u kalibru 22-250 i 8x57 imali bi jednako dug zivotni vijek cijevi i stradala bi usta cijevi,ali istina je da puno krace traje cijev u kalibru 22-250 jer je odnos barut/sirina cijevi vise na strani baruta u kalibru 22-250, a to znaci vece tlakove i temperaturu nego kod 8x57,a to znaci brzu eroziju prelaznog konusa ispred lezista.jolly wrote: