Koji su vasi stavovi o "militarizaciji"?

Opća rasprava koja može i ne mora biti vezana uz oružje - biti će moderirana po potrebi u slučaju vrijeđanja drugih članova ili otvorenih svađa i prepiranja. POLITIKU IZBJEGAVATI.
Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times

Re: Koji su vasi stavovi o "militarizaciji"?

Post by Mirok » 09 Nov 2023, 13:53

Ariel wrote:Izgleda da ne pričamo isti jezikom. Jasno sam napisao kako se trenira i čime, što je legalno. Tenk i top nisu. Jesu li možda međusobni položaji strijelaca na strelištu zabranjeni? Linija može, dijamant ne? :) To što bi ta znanja donekle mogla biti kompatibilna s nečim je tolika konstrukcija da je smiješno (a i jadno u pogledu do sad stečenih znanja).
Kakav isti jezik ?
Samo jedan član foruma stalno lupa o paravojskama,anarhiji,tenkovima,topovima....
Nitko drugi nije na to pomisio....
A možda je bacio udicu...?

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 09 Nov 2023, 13:57

Koja si ti Mirok naivčina, za nevjerovati.

Pa nije ih SOA posjetila jer su brali gljive u šumi.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 09 Nov 2023, 14:03

IB43 wrote:Koja si ti Mirok naivčina, za nevjerovati.

Vidim da ti sve znaš.
Pa daj i nama naivcima i onima u septičkim jamama napiši što su napravili i što su krivi?

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 09 Nov 2023, 14:14

Ariel wrote:. Jesu li možda međusobni položaji strijelaca na strelištu zabranjeni?
na klasicnom strelistu su definirana linijom, kroz sekundarna pravila sigurnosti koja ima svaka streljana.
makni se sa streljackog mjesta sa oruzjem u ruci, koje je mozda i napunjeno, svaki voditelj strelista te ima pravo udaljiti sa strelista.

Za dinamicke sportove, ogranicenja kod promjene polozja strijelca su slijedeca. Pravilnik, nn86/2021.

Članak 11.

(1) Ako se tijekom gađanja mijenja pozicija strijelca ili mete, ili i strijelca i mete istovremeno, za svaku poziciju strijelca moraju biti ispunjeni uvjeti propisani člankom 7. ili 8. i 9. ili 10. ovog Pravilnika.

(2) Iznimno, u odnosu na stavak 1. ovog članka, uvjete iz članka 9. i 10. ovog Pravilnika nije potrebno ispunjavati ako se prilikom gađanja u neposrednoj blizini strijelca, uz pisano odobrenje odgovorne osobe, nalazi osoba koja u slučaju ugroženosti ljudi, životinja i materijalnih dobara, unutar i izvan strelišta, može fizičkim kontaktom pravovremeno spriječiti daljnje gađanje.

(3) Osoba iz stavka 2. ovog članka, koja se nalazi u neposrednoj blizini strijelca, mora biti zaposlenik strelišta ili član udruge koja obavlja gađanje uz uvjet da je zdravstveno sposobna i stručno osposobljena za rukovanje vatrenim oružjem te je dužna odgovornoj osobi dati pisanu izjavu o preuzimanju odgovornosti za provođenje mjera sigurnosti iz stavka 2. ovog članka.

Znaci ako nedostaje pisani dokument - odobrenje za takav nacin gadjanja, ne moze se.

Nadalje, pravilima disciplina IPSC i IDPA, ili IASC tocno je odredjena safety zona unutar koje se smije okretati oruzje,
Izadji s cijevi izvan tog, imas DQ.

Streljana nije mjesto za akrobacije, i ima svoja ogranicenja.
Svakako ne moze okretanje cijevi u horizontalnom sektoru 360 stupnjeva (ili vertikalnom sektoru od 180 stupnjeva).
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 09 Nov 2023, 14:18

IB43 wrote:
E, to ne znamo. Mozda jesu!

Pazi, za gljive treba dozvola. ne moze svako brati gljive. I ne samo to, kolicina je ogranicena.
IB43, molim te da pratis zakonsku regulativu!

https://www.index.hr/vijesti/clanak/zas ... 01370.aspx
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 09 Nov 2023, 14:29

Upravo tako, strelišta su ograničenje, između ostaloga.

Istovremeno, u Sloveniji je otvoren tzv, killhouse: https://blackbearsolution.com/

Na otvorenju novih prostora prošle subote bilo je i ljudi iz Hrvatske. Civila. Jesu li Slovenci veći militaristi i paravojnici ili su, uobičajeno, godinama ispred nas?

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 09 Nov 2023, 14:32

jolly wrote:
IB43 wrote:

Pazi, za gljive treba dozvola. ne moze svako brati gljive. I ne samo to, kolicina je ogranicena.

Moja isprika. Nisam znao.

@Mirok
Eto pa ništa nisu napravili. Djeca se zaigrala, brala gljive a SOA ih rastjerala. Pa stvarno.... Uhljebi jedni, sram ih bilo.

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 09 Nov 2023, 14:33

Evo još malo Slovenaca:

https://www.youtube.com/watch?v=GdVABBk4e8c

https://www.youtube.com/watch?v=ElYXw8fK7CQ

E da je njima šibnut SOA-u na koji dan :)

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 09 Nov 2023, 14:36

Ariel wrote:Upravo tako, strelišta su ograničenje, između ostaloga.

Istovremeno, u Sloveniji je otvoren tzv, killhouse: https://blackbearsolution.com/

Na otvorenju novih prostora prošle subote bilo je i ljudi iz Hrvatske. Civila. Jesu li Slovenci veći militaristi i paravojnici ili su, uobičajeno, godinama ispred nas?
Zadnji put.

Ne možeš imati paravojnu grupu, pogotovo ne onu koja se obučava u napadačkim taktikama. Ni kod nas ni u Sloveniji. One slovenske graničare su pohapsili.

Ostalo nije problem.

BTW O čemu se SOA raspitivala?

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 09 Nov 2023, 14:41

Zadnja rečenica mi govori da ne čitaš ni jedan moj posto pažljivo. Već par puta sam napisao da sa mnom nisu razgovarali. Pa ni ne znam što su pitali.

Nekako mi se čini da na zastarjeli način gledaš sve ovo. Stavio sam linkove na video materijale kako se to radi u slobodnom svijetu. Jasno da u nekadašnjoj Jugi to ne bi bilo dopušteno, vjerojatno ni u Mijanmaru niti sličnim zemljama.

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 09 Nov 2023, 14:45

Čitam ja tebe dobro. Ništa što si stavio nije materijal za SOA-u. Da, shvatio sam da nisi bio tamo ali isto tako i da znaš detalje, poput navedene militarizacije npr.

Što se dogodilo? Nema smislati ako ne znamo što je bilo.

Što se napravilo? I što je SOA htjela?

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 09 Nov 2023, 14:53

Ajde vas dva raspravite te stvari na pm.
Mene to ne zanima uopce. Vjerujem ni druge.
Turn better into best!

andrej
Skupnik
Skupnik
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Post by andrej » 09 Nov 2023, 14:58

jolly wrote:
bafinjo wrote:Ni meni nije baš jasno.

Nije dobro taktički se uvježbavati ali airsoft je ok?

Pa airosoft je taktičko vježbanje. Što imaš u ruci nije bitno.
andrej wrote:
IB43 wrote:Ne znam Bafinjo tko si.
Novi član foruma (iako lutam temama već mjesecima) i od prije godinu dana, u malo kasnijoj dobi, zaljubljenik u pucanje pištoljem. Za sada je samo pištolj :D

:D :D :D
Dakle, IB43 reagira na prvi post novog clana foruma pod nickom bafinjo,
a javlja se na pitanje, drugi novi clan foruma, andrej takodjer sa prvim postom!

E, sad, jel to imamo jednog clana foruma sa dva nicka, ili imamo dva nova clana foruma?
:D :D :D

jel kome sta jasno?
A vraga, ja sam u oba slucajeva. Jedan mi je PC na poslu a drugi doma, izgleda da sam se slucajno duplo registrirao. Sad cu to rijesiti :)

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 09 Nov 2023, 16:51

Aha!
Mangup kreativac! :D
Turn better into best!

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 09 Nov 2023, 20:50

IB43 wrote:
jolly wrote:
IB43 wrote:

Moja isprika. Nisam znao.

@Mirok
Eto pa ništa nisu napravili. Djeca se zaigrala, brala gljive a SOA ih rastjerala. Pa stvarno.... Uhljebi jedni, sram ih bilo.
Eto vidiš,lijepo si nam objasio.
Kako znaš da je SOA nekoga rastjerala?
Koga i gdje?

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 09 Nov 2023, 21:12

Nije rastjerala nikog, to mi vuče na wishful thinking. Obavijesni razgovor nije rastjerivanje.

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Stargazer » 10 Nov 2023, 05:03

jolly wrote: Konacno, takvih marginalnih grupa, kao prethodno navedeni primjer u Sloveniji, niti nemamo.

Sto se mene tice ova tema moze biti zakljucana.
Htio bi se fokusirati na ovu izjavu.

Kako su marginalne grupe dosle do Slovenije?

Mozda teleportacija ili padobranci? Ili su prosli hrvatsku i zadrzali se tamo kao ilegalni imigranti.

I sto cemo sad kad je Slovenija pojacala granicu i ponovo stavila kontrolu na njoj i veliki broj tih ljudi vise ne bude mogao preci kod njih? Oce doci do Slovensek granice i rec "jebiga" i vratit se u zemlju odakle su krenuli ili ce pokusati ostati kod nas.

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Stargazer » 10 Nov 2023, 05:07

IB43 wrote:
Ariel wrote:Mogu reći u svoje ime, a vjerujem da znam kako razmišlja nekolicina ljudi s kojima sam blizak. Apolitični smo i ne petljamo politiku s hobijem. Većinom treniramo sportski pristup (vrijeme i točnost, nema tu previše sličnosti s borbom). U poziciji smo da ne budemo odveć nezadovoljni ni statusom ni materijalno, dok nas politika ne zanima, što sam već naveo. Kao takvi smatram da nismo nikome ugroza. Osobno bih volio trenirati više taktički, a manje sportski, no trenutno to ne mogu niti imam gdje i kako. E sad, zašto bi to bilo zabranjeno? Možda nekome s kriminalnim dosjeom ili teroristu, ali profilu ljudi koje sam naveo? Zašto netko iz hobija i osobne zadovoljštine ne bi volio posjedovati taktička znanja? Zar je znanje zabranjeno? Dotle smo stigli kao društvo u 2023.?
Gledaj Ariel. Taktička znanja nisu zabranjena znanja. Nitko ti ih ne brani učiti. Airsoft jest taktička aktivnost. Ali ti ne može poslužiti kao paravan za neku organizaciju.

Ne možeš uzeti vatreno oružje i uspostaviti vojnu formaciju. Ovo ne smiješ. Nigdje ovo nije dozvoljeno i nikada nije bilo, niti će biti. Zašto? Jer je uvod u odmetništvo, anarhiju i šerifovanje. Mad Max scenarij. Onda je zaista potreban prepping.
Ja to ne vidim kao nikakav preping ili anarhiju.

Treniranje nije problem.

Problem je kada grupa pocne nametati svoje ideale ostalima, sto nisam vidio da se dogadja, vecina ovakih zajednica je jednostavno zatvorena i trenira radi svoje zabave i gusta.

I sto vise pises to manje imas smisla, analogije su ti takodjer katastrofalne.

IB43 wrote:Jer je uvod u odmetništvo, anarhiju i šerifovanje.
Odluci se, jel anarhija, durstvo bez pravila i hijerarhije ili ima serifa pa nije anarhija vec hijerarhija jer ocito je netko na vrhu.

zdebat
Poručnik
Poručnik

Post by zdebat » 10 Nov 2023, 07:59

jolly wrote:
Mislim da je time sve receno.

Sto se mene tice ova tema moze biti zakljucana.
Potpisujem.

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 10 Nov 2023, 08:49

Tema je zapravo najzanimljivija u zadnje vrijeme, samo nju i pratim. Ima tu svega, neki novi trendovi vezani uz vatrenmo oružje, podrška mahom mlađih korisnika, prikriveno podmetanje stare garde, stav sustava prema novim stvarima.

Post Reply