VHS poluautomat
Re: VHS poluautomat
Sportski strijelci i lovci (ako im dozvole). Postoji dobar razlog zašto je Steyr uveo rotacijski spremnik, a Sako svoga "stopio" sa puškom. Kao i zašto nikada nisu u desetinama metaka.Ariel wrote: ....
Uopće mi ne pada na pamet grupa korisnika koja bi preferirala takve spremnike. Za lovce su i dalje prevelikog kapaciteta, čak kad i i nosili to oružje u lov (za što nema šanse).
Razlog je ciljanje iz ležećeg stava, pogotovo na visoku metu. Kada dugi spremnici udare u tlo.
Osim dimenzija, problem je i veća težina više metaka. Pogotovo dođe do izražaja pri ciljanju sa naslona (štap, bipod, rusak....).
Idealno bi bilo imati pušku na vazi, a to je nemoguće. Uvijek je teža od naslona prema strijelcu. Pa se koriste npr. zečije uši u ležećem stavu za poduprijeti težinu.
Teže, nezgrapnije... je problem za ciljati i iz ruke, kao i nositi.
Da se natječem ili lovim (ovo je hipitetski, nije to moj đir) VHSom. Odabrao bih kratki spremnik i punio ga minimalno.
Spremnici visokog kapaciteta, doboši, redenici... su za vojsku. Jedina namjena im je povećati brzinu paljbe svakog vojnika i time ostvariti vatrenu nadmoć. Sve drugo su minusi.
Vatrena nadmoć nema nikakve veze sa civilnom upotrebom. Mete i divljač ne pucaju natrag.
Kod civila se može pričati o estetskom dojmu puške sa kratkim ili dugim spremnikom. Što je stvar ukusa svakog pojedinca.
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Glas zdravog razuma. Tocno.
Jedini izuzetak u teoriji su IPSC sportovi, ali prethodno je tocno.
Jedini izuzetak u teoriji su IPSC sportovi, ali prethodno je tocno.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Složio bih se kab bi u pitanju bila puška za statička natjecanja i lov.
Ali VHS nije ni jedno od toga. Gabariti, kontrole, pa i rad okidača - ni jedno nije primjereno lovu a još manje statičkom natjecanju, ima daleko primjerenijih oružja za to. I onda stave spremnik koji veseli natjecatelje i lovce
.
Jesu li Amerikanci nazadniji od nas, pa su za njihovo tržište pušku ponudili sa spremnikom od 30 metaka? Oni nisu u toj pušci prepoznali oružje za statična natjecanja i lov?
Ali VHS nije ni jedno od toga. Gabariti, kontrole, pa i rad okidača - ni jedno nije primjereno lovu a još manje statičkom natjecanju, ima daleko primjerenijih oružja za to. I onda stave spremnik koji veseli natjecatelje i lovce
Jesu li Amerikanci nazadniji od nas, pa su za njihovo tržište pušku ponudili sa spremnikom od 30 metaka? Oni nisu u toj pušci prepoznali oružje za statična natjecanja i lov?
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Slozio bih se kad bi smo u hr imali streljana za pusku u prakticnom streljastvu. Medjutim, nemamo.
U teoriji, ako pospani hss usvoji nove pravilnike disciplina, sa postojecom infrastrukturom, dobicemo novu papovku - vhs, i staticki oblik natjecanja za vhs.
U teoriji, ako pospani hss usvoji nove pravilnike disciplina, sa postojecom infrastrukturom, dobicemo novu papovku - vhs, i staticki oblik natjecanja za vhs.
Turn better into best!
Ako nije ni lovačka ni sportska. Kako je legalno nabaviti?Ariel wrote:Složio bih se kab bi u pitanju bila puška za statička natjecanja i lov.
Ali VHS nije ni jedno od toga. Gabariti, kontrole, pa i rad okidača - ni jedno nije primjereno lovu a još manje statičkom natjecanju, ima daleko primjerenijih oružja za to. I onda stave spremnik koji veseli natjecatelje i lovce.
VHS je i lovačka i sportska puška.
Predatori i statička natjecanja, eto.
Pusti USA.
Izuzev IPSCa, što je Jolly dobro dodao. Ono drugo je manekenstvo i tipični USA showing off. Sve to ide uz taktičku odjeću i obuću, pancirke i puno galame... Nemam ja ništa protiv toga, koga veseli samo naprijed. Ja biram kratki spremnik, udobnu odjeću i koncentraciju u tišini. Svatko po svome i svi sretni.
Kupce kratkih spremnika smo našli.
Kreće vrlo brzo, pitanje je dana ili čak sata. Ali cijenu uzmite samo okvirno, to je samo moje očekivanje. Realnost bi mogla biti drugačija.
-
Mirok
- Brigadni General

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
Misliš ,ono,dobar popust za forumaše ?Ariel wrote:Kreće vrlo brzo, pitanje je dana ili čak sata. Ali cijenu uzmite samo okvirno, to je samo moje očekivanje. Realnost bi mogla biti drugačija.
Preporučeno cijena 11875kn, najsvježija informacija.
Količina je ograničena, pa ako netko ne želi ostati bez svoje, zna gdje nas može naći. Očekujemo ih na lageru ovih dana, najkasnije početkom idućeg tjedna.
Količina je ograničena, pa ako netko ne želi ostati bez svoje, zna gdje nas može naći. Očekujemo ih na lageru ovih dana, najkasnije početkom idućeg tjedna.
Nemam ništa protiv statičkog streljaštva, ali ako govorimo o statičkom streljaštvu s jurišnim puškama, to su discipline u izumiranju. Ako HSS nešto uskoro ne promijeni, biti će ukinute u sljedećih par godina zbog nedostatka natjecatelja. Što se tiče "manekenstva", rekao bih da su na zapadu shvatili da je za vježbu borbenog djelovanja korisnija aktivnost gdje se strijelci kod gađanja moraju kretati, koristiti zaklon i slično i sve to dok nose vojnu opremu na sebi, nego obično puškaranje u trenirkama ležeći na statičnoj vatrenoj liniji. Nažalost, to shvaćanje je očito još daleko od naših domaćih glava.IB43 wrote:Pusti USA.
Izuzev IPSCa, što je Jolly dobro dodao. Ono drugo je manekenstvo i tipični USA showing off. Sve to ide uz taktičku odjeću i obuću, pancirke i puno galame... Nemam ja ništa protiv toga, koga veseli samo naprijed. Ja biram kratki spremnik, udobnu odjeću i koncentraciju u tišini. Svatko po svome i svi sretni.
Ne znam što ti misliš, koja je svrha odnosno cilj domaćeg programa streljačkog natjecanja s vojničkim puškama? Zašto su te discipline uopće uvedene? Ne misliš li da su one tu iz razloga da se ljude nauči pucati baš iz takvih pušaka, da bi sutra, ako se ukaže potreba s istima mogli efikasnije braniti domovinu? Nije li zato pravilo da M48 i M59 koje su još uvijek u programu moraju biti bez prerada i u originalnom obliku? Ako je to cilj ove discipline, onda će pravilo biti da se upravo puca sa spremnikom od 30 metaka ili blokiranim spremnikom istih dimenzija. Zašto bi se ljudi učili pucati s novim puškama sa kratkim spremnikom, kada praktično niti jedan vojnik neće nositi tu pušku na bojišnicu s takvim spremnikom?IB43 wrote:Spremnici visokog kapaciteta, doboši, redenici... su za vojsku. Jedina namjena im je povećati brzinu paljbe svakog vojnika i time ostvariti vatrenu nadmoć. Sve drugo su minusi.
Vatrena nadmoć nema nikakve veze sa civilnom upotrebom. Mete i divljač ne pucaju natrag.
Glavno da ti imaš ono što tebi treba!IB43 wrote:Kupce kratkih spremnika smo našli.
The truth is hate to those who hate the truth.
Barut. Ne vadi napisano iz konteksta. Pitanje je bilo tko uopće želi kratke spremnike i odgovoreno je. Nema tu nikakve sebičnosti. Pogotovo što poluautomati nisu moje područje interesa.
Manekenstvo se ne odnosi na IPSC. Nego na sve one aktivnosti gdje civili glume komandose. I pucaju, čisto pucanja radi, nerijetko i bez mete ili bilo kojeg drugog cilja. U tu kategoriju IPSC nikako ne pripada, skroz suprotno.
Ja se ne bavim podizanjem borbene spremnosti nacije. Time se bavi MORH, barem bi trebao. Na sportskim organizacijama je da se bave sportom. Drugačije postaju paravojska, a ne sportski klub.
Ako su ti zanimljive poluatomatske puške, nabavi i uživaj. Od mene možeš imati samo podršku.
Manekenstvo se ne odnosi na IPSC. Nego na sve one aktivnosti gdje civili glume komandose. I pucaju, čisto pucanja radi, nerijetko i bez mete ili bilo kojeg drugog cilja. U tu kategoriju IPSC nikako ne pripada, skroz suprotno.
Ja se ne bavim podizanjem borbene spremnosti nacije. Time se bavi MORH, barem bi trebao. Na sportskim organizacijama je da se bave sportom. Drugačije postaju paravojska, a ne sportski klub.
Ako su ti zanimljive poluatomatske puške, nabavi i uživaj. Od mene možeš imati samo podršku.
"Nego na sve one aktivnosti gdje civili glume komandose."
Pa jebem ti mater. Iskreno i od srca, ali zabij si takve komentare. Hvala lijepo.
Pa jebem ti mater. Iskreno i od srca, ali zabij si takve komentare. Hvala lijepo.
Ovo je forum i svatko ima pravo na mišljenje. Vrijeđanja na osobnoj razini su krajnje neproduktivna i ne doprinose raspravi.
Oružje je alat ili pribor, kao nož, vilica…ili bušilica. Dok god se pištolj/puška promatra različito od noža to društvo nije slobodno, dapače podjarmljeno je. Bilo kakva ograničenja u pogledu kalibara, veličine spremnika ili duljine cijevi su samo kretenizmi vladajuće kaste. Gdje smjernice (nipošto zakon) trebaju radi tradicije ili korektnosti prema lovini primijeniti manje spremnike je lov.
Točno, potpuno se slažem. Mislim da je ono na čemu trebamo raditi kao zajednica vlasnika oružja izbjegavati na bilo koji način pljuvati po ili omalovažavati tuđe discipline. Netko voli statiku, netko dinamiku, kratko ili dugo, zrak ili barut, na blizinu ili dalekometno itd, itd... Nitko nije bolji ili vrjedniji od drugog, sve discipline vrijede i moramo podržavati jedni druge. Ja sam spreman podržati i boriti se i za one discipline koje me niti najmanje ne zanimaju ili za vlasnike onih tipova oružja koji mi nisu interesantni. Bilo kakvim omalovažavanjem, a pogotovo svađama samo štetimo sami sebi. Naravno, vrijeđanje na osobnoj razini treba maksimalno izbjegavati.frulica wrote:Oružje je alat ili pribor, kao nož, vilica…ili bušilica. Dok god se pištolj/puška promatra različito od noža to društvo nije slobodno, dapače podjarmljeno je. Bilo kakva ograničenja u pogledu kalibara, veličine spremnika ili duljine cijevi su samo kretenizmi vladajuće kaste. Gdje smjernice (nipošto zakon) trebaju radi tradicije ili korektnosti prema lovini primijeniti manje spremnike je lov.
The truth is hate to those who hate the truth.
Ne omalovažavam niti jednu disciplinu. Još jednom, IPSC je sport i nigdje ga ne spominjem negativno.
Zamolio bih Ariela i da quota kompletnu izjavu, prije nego spomene familiju. Opis aktivnosti nije sportska disciplina. A ni to ne bih nikome branio, dok nema ugroze za druge. Napomenuto više puta.
Zamolio bih Ariela i da quota kompletnu izjavu, prije nego spomene familiju. Opis aktivnosti nije sportska disciplina. A ni to ne bih nikome branio, dok nema ugroze za druge. Napomenuto više puta.
Ne razumijem ovo količina je ograničena, to se odnosi na tebe kao shop ili?Ariel wrote:Preporučeno cijena 11875kn, najsvježija informacija.
Pa kad pojedinci i glume komandose pa mi ostali pojedinci teško ili nikako dolazimo do strelišta za praktično gađanje a ne samo statično. Ja bi bio presretan da mogu jednom doći, pa platiti ću nije problem, ali da onda imam 2 sata sam sa IPSC metama ispred sebe vremena i mira trenirati... što koga boli briga jesam ispucao 10 ili 1010 metaka ako mi se može?
Čemu bavljenje drugima? Ako netko voli dinamiku, treba li ga odmah sprdati se miče dok puca? A doživio sam to više puta, a eto sad i u ovoj temi. E pa nećeš, razbojniče. Ako ja ne sprdam tebe što ležiš i okidaš polagano, ubijaš po Africi ili nešto treće, nemoj ni ti mene jer se mičem dok pucam.
Što se tiče ograničene količine, ne bih ovu temu pretvarao u oglasnik, samo ću reći da ima određen razlog zašto je to tamo tako napisano. VHS-2S će biti dostupan na više mjesta po manje više jednakoj cijeni, a bit će ih dovoljno za prvi val.
Što se tiče ograničene količine, ne bih ovu temu pretvarao u oglasnik, samo ću reći da ima određen razlog zašto je to tamo tako napisano. VHS-2S će biti dostupan na više mjesta po manje više jednakoj cijeni, a bit će ih dovoljno za prvi val.