.357 sig ili .357 magnum cijevi 4" ???
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Re: .357 sig ili .357 magnum cijevi 4" ???
Oko svih tih nedoumica, ako malo prostudiras problematiku ciljne balistike, shvatit ces da je to vjecita nedoumica.vrakun wrote: ali municija koje je kod nas za kupiti PPU i Belot nisu nigdje testirane, mislim, ne mogu pronači ništa na netu.
Zato se i dvoumim između .357 sig-a i .357 mag sa zrnom 10.25 g. koji daje više, recimo pouzdaniji itd.
Sve ima svoje...
Zato jer djelovanje zrna ovisi o brzini (indirektno udaljenosti), kutu pogotka, kao i vrsti pogodjenog materijala: drvo, gel, tkivo divljaci, kost, itd.
A za suplje metke, jos i ovisi da li se rupica na vrhu napunila necim. pa su ti onda svi ti testovi upitni, relativni i nikad definitvni.
od ova dva kalibra koja si sad naveo, u osnovi je jedan pistoljski, a drugi revolverski kalibar slicne snage, istog promjera.
Tako da slobodno uzmi sta ti srcu drago, a izbor je zapravo izmedju pistolja ili revolvera.
Inace, ja se bavim streljastvom, i skupljam cahure raznih kalibara, pa rado zavirim u kutiju sa potrosenim cahurama na streljani, nadajuci se da cu pronaci neku novu cahuru za kolekciju.
I mogu ti reci da jos nisam nikad vidio niti nasao cahuru 357 sig, koju je netko koristio.
U zakljucku, mislim da ces tesko naci nekog da podijeli iskustva iz prve ruke.
Inace, to je kalibar (357 sig) koji je po meni u startu namjenjen za americko trziste, u trenutku kad je po policijskim sluzbama poceo nestajati revolver iz sluzbene upotrebe, i to su htjeli kompenzirati metkom slicne snage, namjenjen za pistolj. Pa tako da u nasim krajevima nikad nije zazivio ni stvorio tradiciju. ne kazem da ga nema, ali ja ga nisam kikad vidio u svom skromnom iskustvu.
Ako se vodis logikom da je pistoljski 357 konstriran da balistikom glumi revolverski 357 mag, onda mozes pretpostaviti da ce se i zrna pri istoj brzini jednako ponasati, pa onda imas daleko veci izbor recenzija. (isti promjer zrna, ista pocetna brzina, dat ci ti priblizno istu ciljnu balistiku)
Ako malo analiziras stvar onda se moze usporedjivati i raspravljati o tome da li je 9x19, 40sw ili 45 acp, bolji ili precizniji, veceg ili manjeg trzaja, ili daljeg dometa, itd, medjutim izmedju 357 sig i 357 mag, govorimo o dva blizanca. Ista brzina, isti promjer.
Samo izaberi oces li pistolj ili revolver.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
kod nas Federal (uzimam) a tamo mi je trgovac pokazao Normu i Hornady.. tražim njihov katalog ali nema ga..lex-lutor wrote:Koje si gledao vani a koje kod nas ?sjekira wrote:...pa gledao sam u kettneru u austriji match streljivo .308 2€ komad toliko je i kod nas..
Norma, Lapua, Honady, RWS, Sakko, Berger ????
Koliko znam samo Bellot je cca 13-15 Kn
Ako malo analiziras stvar onda se moze usporedjivati i raspravljati o tome da li je 9x19, 40sw ili 45 acp, bolji ili precizniji, veceg ili manjeg trzaja, ili daljeg dometa, itd, medjutim izmedju 357 sig i 357 mag, govorimo o dva blizanca. Ista brzina, isti promjer.
Jolly, tu si u pravu, slažem se. Pištolj gledam samo zbog dimenzija i težine...ali sve više me vuče na .357 mag
bez obzira na sve...
Jolly, tu si u pravu, slažem se. Pištolj gledam samo zbog dimenzija i težine...ali sve više me vuče na .357 mag
bez obzira na sve...
Dobar revolver sa cijevi 4" biti ce sasvim ok. Ili pistolj ali 40 sw, 10 auto ili 45.
- jolly
- Cinker - bojna

Da, ako hoce pistolj, bas tako jak .... onda ga uzmi u 357 sigvrakun wrote: Jolly, tu si u pravu, slažem se. Pištolj gledam samo zbog dimenzija i težine...ali sve više me vuče na .357 mag
bez obzira na sve...
AKo hoces revolver, onda 357 mag.
Good luck!
Turn better into best!
Decki....nemate neki osjecaj da smo " zastranili " ???jolly wrote:..., ako hoce pistolj, bas tako jak .... onda ga uzmi u 357 sig
AKo hoces revolver, onda 357 mag....Good luck!
OK, razumijem ako je covjek po " defaultu" mazohista pa si zeli zagorcati zivot na sve moguce nacine, ali pored svih normalnih kalibara i prvenstveno svrsi za koji se trazi oruzje mi smo razvukli 357-Sig....Helooooooo ???? Cemu, kako, zasto ???
To je isto kao i kad zoves nase trgovce pa trazis 6xc, 7saum, 6dasher a onda ti oni kazu da to ne postoji i da imas krive podatke....
Nemoguće je Nemoguće
- jolly
- Cinker - bojna

Ajme Lex,lex-lutor wrote:Decki....nemate neki osjecaj da smo " zastranili " ???jolly wrote:..., ako hoce pistolj, bas tako jak .... onda ga uzmi u 357 sig
AKo hoces revolver, onda 357 mag....Good luck!
OK, razumijem ako je covjek po " defaultu" mazohista pa si zeli zagorcati zivot na sve moguce nacine, ali pored svih normalnih kalibara i prvenstveno svrsi za koji se trazi oruzje mi smo razvukli 357-Sig....Helooooooo ???? Cemu, kako, zasto ???
To je isto kao i kad zoves nase trgovce pa trazis 6xc, 7saum, 6dasher a onda ti oni kazu da to ne postoji i da imas krive podatke....
pa svako ima svije guste. Zasto ne?
kalibri mog izbora svi su relativno uobicajeni u nasim lokalnim trgovinama.
Ako je nekome gust nesto drugo, zasto ne?
Moje je osobno misljenje da samilosni hitac u lovu nije neka zahtjevna funkcija za kratko lvacko oruzje, i sve ono sta je zakonodavac propisao zadovoljava tu funkicju.
Nema tu loseg kalibra.
A to sam i napomenuo prethodno.
S druge strane, diskusija se svela na usporedbu 357 sig i 357 mag koji su balisticki blizanci.
Svak ima svoje guste, pa i pravo na greske, i u konacnici, zasto ne?
Za nekog ko trenira streljastvo izbor je 9x19, i 357/38 sp, ali za aktivnog lovca izbor je ipak siri.
Turn better into best!
Mislim da tu nema pogreske bas u smislu pogreske, no da moze biti potencijalnih problema oko nabavke municije to je vec nesto drugo, pogotovu ako uzmemo u obzir kako je partija sjebala zakon 2012g "slucajnom administrativnom pogreskom" a za posljedice se svima zivo jebe......
A ako cemo o gustima ..... neki 50AE, ili 0.500 SMith Mag za malo mazohizma bas nedostaje...hahahhah
A ako cemo o gustima ..... neki 50AE, ili 0.500 SMith Mag za malo mazohizma bas nedostaje...hahahhah
Nemoguće je Nemoguće
- jolly
- Cinker - bojna

Treba napomenuti da su revolverski i pistoljski jaki kalibri, razvijeni za lov, dakle odstrel divljaci. U americi, i zemljama gdje je to predvidjeno zakonom.
Kod nas nemaju takvu funkciju, jer se kratkim oruzjem ne lovi. Tako da po meni, u snazi preko 357 ni ne treba ici.
Kod nas nemaju takvu funkciju, jer se kratkim oruzjem ne lovi. Tako da po meni, u snazi preko 357 ni ne treba ici.
Turn better into best!
Lovac sam preko 20 godina, iako imam kratko oružje nikada nije bilo stvarne potrebe za istim u lovu. Ponesem ga kad je radna akcija ili kakav obilazak lovišta, uglavnom kad je lovostaj. Tek toliko da imam nešto. Puška je zakon, pa i za samilosni hitac. Revolver je po meni zgodniji od pištolja, samo traži uvježbanost. Može se kombinirati i straljivo sa sačmom, ako se baš mora upucati kakva zmijurina. A i ona pobjegne sama ako je baš ne nagaziš.
Ima li kod Vas gustiša koji se ovdje lokalno naziva "crni trn" ? Sam sebi si problem ako se želiš uputiti u to grmlje, viška ti je i kemijska olovka ako je imaš a puška je nešto što ti definitivno smeta, no DS se najrađe uvuku baš u to ako su ranjenje ???Iggy wrote:......, pa i za samilosni hitac....
Nemoguće je Nemoguće
bokericom razgrčem crni trn kako bih mogao propuzati na drugu stranu. Pištolj ne nosim je nikakve koristi od njega, samo smetalex-lutor wrote:Ima li kod Vas gustiša koji se ovdje lokalno naziva "crni trn" ? Sam sebi si problem ako se želiš uputiti u to grmlje, viška ti je i kemijska olovka ako je imaš a puška je nešto što ti definitivno smeta, no DS se najrađe uvuku baš u to ako su ranjenje ???Iggy wrote:......, pa i za samilosni hitac....
Ima nešto , ali nisam nikada morao tražiti po tome. Moja ekipa ne ide na čeku, a u pogonu se rijetko ranjava i lako nađe sa psima ako je ranjeno da valja.
lex-lutor wrote:Ima li kod Vas gustiša koji se ovdje lokalno naziva "crni trn" ? Sam sebi si problem ako se želiš uputiti u to grmlje, viška ti je i kemijska olovka ako je imaš a puška je nešto što ti definitivno smeta, no DS se najrađe uvuku baš u to ako su ranjenje ???Iggy wrote:......, pa i za samilosni hitac....
E upravo o tome govorim, "crni trn".
Da mi je vidjet kako će netko po ranjenu svinju i to malo jaču, sa bokericom ili nečim sličnim.
Tu je revolver/pištolj zakon...
Ako moras puzeći prema ranjenom vepru u gustiš, ostavi se corava posla. To je skoro samoubojstvo, pa da imas ne znam sta uza se. Slažem se da je tu kratko prikladnije ali je blesavo u takvo što se uopće upuštati. Jer vepar kad krene na sve ili ništa, zajeban je do bola. Pustite priče, tko će ga na metar ili manje zaustaviti prvim metkom ako nije u čelo?? Lutrija teška.
Proslo ljeto,idemo sa streljane kad uz cestu vepar. Po kocnici,rikverc. Stari baja sjedi u ladovini i cuva ga.
Reko sto je bilo. Terali svinje iz kuruze, vepara dva puta nastrijelili i zavuko se u glog. Mladeg poslali unutra, cetveronoski prema njemu, psi na njemu, vepar krenuo, on okinuo. Brakircu probusio uho i vepru ravno u celenku zadao hitac kuglom. Da je imao pistolj, pitanje kako bi prosao.
Zato se uzdam u kugle kod takvih potjera. Jednom u zivotu sam trazio vepra sa PP i nikad vise.
Reko sto je bilo. Terali svinje iz kuruze, vepara dva puta nastrijelili i zavuko se u glog. Mladeg poslali unutra, cetveronoski prema njemu, psi na njemu, vepar krenuo, on okinuo. Brakircu probusio uho i vepru ravno u celenku zadao hitac kuglom. Da je imao pistolj, pitanje kako bi prosao.
Zato se uzdam u kugle kod takvih potjera. Jednom u zivotu sam trazio vepra sa PP i nikad vise.
Lako je ako ga bas trefis u glavu ili u predio mozga, pada on i od PP a i od pistolja, ako bas nije neki ugao veliki lubanju sve lako probije, ali treba pogodit glavu tj mozak, a za ostale djelove tjela kugla iz sacmare je extra ali ni da imas 50 bmg nije garant pada na mjestu.Zajebana je potraga za DS.Ja se sa pistoljem nebih usudio,bgmi trta me u prevelikom gustisu sa bilo cim.Cekaj da iskrvari i gotovo,ljudi se junace i igraju sa zivotom.
Ranio psa, riskirao život i zdravlje. Više nego dovoljno razloga za ne ići unutra. Na šta je ličio jadni pas??Spinnaker wrote:Proslo ljeto,idemo sa streljane kad uz cestu vepar. Po kocnici,rikverc. Stari baja sjedi u ladovini i cuva ga.
Spinnaker wrote: Brakircu probusio uho i vepru ravno u celenku zadao hitac kuglom
Pas je sad bas faca,ima rupu za minđušu samo je malo povelikaIggy wrote:Spinnaker wrote:
Ranio psa, riskirao život i zdravlje. Više nego dovoljno razloga za ne ići unutra. Na šta je ličio jadni pas??
Vidim da nisu samo Japanci imali KAMIKAZE u svojim redovima ????
Nemoguće je Nemoguće