NOVO u HS-u!

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times

Re: NOVO u HS-u!

Post by Mirok » 30 Sep 2021, 07:12

Mario_Zg wrote:Eno izasao je puskomitraljez. :A03:
Znači Minimi je tu ✌️

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 30 Sep 2021, 07:14

Znači Minimi je tu ✌️

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 30 Sep 2021, 07:22

Ima li neka objava u javnosti o tome? Novine, portali?
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 30 Sep 2021, 09:39

Vidim jednu lošu fotku, ali mi se cijev čini deblja nego na originalu.

damirdj75
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by damirdj75 » 30 Sep 2021, 14:48

čekamo civilnu poluautomatsku verziju :A03: :A02: :A05: :A03:

berbenn
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik
Been thanked: 1 time

Post by berbenn » 01 Oct 2021, 06:34

Izbacili su novi model pištolja, BPS ili BSP, tako nekako. Detalje ne znam!
BUM BUM...

samoborac
Skupnik
Skupnik

Post by samoborac » 01 Oct 2021, 09:21

Koliko vidim izbacili su xdm 3.8 elite compact osp u 10 mm.

Barut
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Barut » 02 Oct 2021, 00:19

Ariel wrote:Vidim jednu lošu fotku, ali mi se cijev čini deblja nego na originalu.
Evo boljih fotki.
Puškomitraljez FN
Puškomitraljez FN
Puškomitraljez FN
Puškomitraljez FN
Puškomitraljez FN
Puškomitraljez FN
Puškomitraljez FN
Puškomitraljez FN
Puškomitraljez FN
Puškomitraljez FN
Nažalost ipak nije hrvatski proizvod. Prema riječima ljudi iz HS-a taj projekt je tek u povojima.
The truth is hate to those who hate the truth.

Barut
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Barut » 02 Oct 2021, 00:25

S druge strane, dobra vijest je da je VHSica skoro spremna. Probna proizvodnja je već krenula, a na tržište izlazi sljedeće godine. (naravno, Ameri ju dobivaju prvi) Tako da, možete već lagano pripremati nabavne. :A27:

Iggy
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Iggy » 02 Oct 2021, 14:34

Za kojeg vraga će mi to??? Po funkcionalnosti i upotrebljivosti u svim uvjetima nikada neće nadmašiti AK, a ne daj Bože potrebe lako ću je zadužiti. I zašto se ne odluče na proizvodnju bar jednog jednostavnog modela karabina, plastični kundak i dva-tri popularna kalibra?? Sigurno bi uz normalnu cijenu jako dobro prošao na tržištu. Još uvijek su čisto vojna industrija, za nas smrtnike ostaju samo pištolji.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 02 Oct 2021, 15:18

Između svega objavljenog,je li Minimi proizveden u HSu ili nije?

Barut
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Barut » 02 Oct 2021, 15:35

Nije. Ovo na slici je FN. Po riječima čovjeka koji radi u proizvodnji, hrvatski minimi je još uvijek u fazi razvoja. Stekao sam dojam da nije još ni blizu finalizaciji.

Sent using Tapatalk

Barut
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Barut » 02 Oct 2021, 15:55

Iggy wrote:Za kojeg vraga će mi to??? Po funkcionalnosti i upotrebljivosti u svim uvjetima nikada neće nadmašiti AK, a ne daj Bože potrebe lako ću je zadužiti. I zašto se ne odluče na proizvodnju bar jednog jednostavnog modela karabina, plastični kundak i dva-tri popularna kalibra?? Sigurno bi uz normalnu cijenu jako dobro prošao na tržištu. Još uvijek su čisto vojna industrija, za nas smrtnike ostaju samo pištolji.
Ne znam što želiš reći?
Slažem se s tim da bi u HS trebali proširiti gamu dugog oružja koje je upotrebljivo za civilne svrhe. Ali se ne slažem za AK. Ne želim pljuvati po kalašu i znam da je legendarna puška (i meni je u dugoročnom planu nabave) ali AK-47 je već pomalo zastarjeli koncept. Znam da ga još uvijek prati fama nezaustavljive pouzdanosti, ali to nije baš utemeljeno u realnosti koliko se misli. Ta fama dolazi primarno od amerikanaca, ito iz doba vijetnamskog rata, kada je u usporedbi AK-47 i M16/A1 kalaš zaista imao veliku prednost u pouzdanosti rada. Ali to je više rezultat problema koji su pratili M16 program nego ideje da je kalaš toliko bolji od svega ostalog. Danas je novi moderni AR-15 čak i pouzdaniji od danas proizvedenih kalašnjikova.

Naravno, VHS2 je relativno novi dizajn i trebati će neko vrijeme da se dokaže i da se ispeglaju svi "bugovi". Zbog toga smatram da je HS donio izvrsnu odluku da se puška plasira na civilno tržište. To znači da će VHS doći u mnogo više ruku i da će se iz njih puno više pucati u različitim uvjetima i okolinama, a to može samo pomoći da se riješe eventualni nedostaci i da puška dođe na dobar glas. Mislim da je tu odluku trebalo donijeti i puno ranije. Kad izađe na tržište će biti dobra prilika da HSS izmjeni disciplinu vojne puške i uvrsti VHS2 u službeni program natjecanja.

Sent using Tapatalk

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 02 Oct 2021, 16:19

Da, sad se i vidi da je i cijev standardna (Minimi).

Civilni VHS može biti samo dobra stvar, što je više izbora, to bolje za potrošača. A i ovo gore je točno, više korisnika znači i više povratnih informacija, pogotovo ako su ti korisnici iskusniji. Osobno je ne bih kupio, ali tko voli, samo naprijed.

Iz prve ruke kao korisnik TR-3, mogu reći AK obitelj sad već jako zaostaje, čak i novi AKV-521. Možda AK jednostavnost i pouzdanost u ekstremnim uvjetima znači nekome, ali sigurno ne civilnim strijelcima koji svoje oružje održavaju i ne dovode do krajnjih granica.

AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Post by AR15 fan » 03 Oct 2021, 11:50

Jedini problem što VHSica za EU i ostala tržišta van američkog nije ni izbliza još spremna :A25:
HS će za MORH napraviti okvirno ni 700 komada Minimija kroz 7 godina prema zaključenom ugovoru... što je 700 komada oružja, par dana posla?

Svedimo se u okvire da je Hrvatska malo tržište gdje bi se prodalo možda 100 VHS-ica... par tisuća po Europi... u odnosu na SAD 0,0000...01% udjela u prodaji figurativno rečeno gledano na sveukupnu prodaju.

Springfield je gazda, oni kažu što može, ako može i kad može.

Da je nešto dostupno ili skoro u planu da će biti, onda bi logički i mogao prednaručiti, ali se ne zna ni konfiguracija ni finalna cijena. Kuloari kažu 12 do 13 tisuća kuna ali nitko ne kaže jel to s PDV-om ili bez, jel to veleprodajna cijena ili ne, je li to finalna cijena u tvornici koju platiš ili na nju ide 20% popusta... to svu sve nepoznanice.

Amerika grabi sve živo i neživo, ne bitno hoće se prodati, mora biti, ponuda slaba, sve odlazi, kupuje se megalomanski. Colt M4 sam prednaručio tamo krajem srpnja, početkom kolovoza kod Rebeca, prije toga u Bojni koja naravno nije niti dobila niti je znala hoće li dobiti ali bitno da su rekli da hoće... predračun sam platio u petak 01.10.2021. kod Rebeca...

Btw XD-M Elite 3.8" Compact OSP je nešto što možemo samo poželjeti... tko ga je imao prilike držati u ruci i pucati iz njega je sretnik :A16: Imam SF-19 4.5 OSP TB i 10 mm compact je taman širine i dužine za moju šaku da je flush fit. Također je malo manjeg standardnog kapaciteta nego li CZ P10S koji nosim (12 metaka 9x19 spremnik bez produžetka) ali za taj jedan metak ni vrit ni mimo a puno bolje leži u ruci.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 03 Oct 2021, 12:07

Da,negdje sam vidio podatak da je narudžba HVa 500 kom Minimija.
Sitnica za masovnu proizvodnju,ali ako naši idu u to ,onda se sigurno računa na ugovore vani.

Barut
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Barut » 03 Oct 2021, 12:39

AR15 fan wrote:Jedini problem što VHSica za EU i ostala tržišta van američkog nije ni izbliza još spremna :A25:
Koja je to posebna spremnost potrebna za EU tržište?
AR15 fan wrote: Svedimo se u okvire da je Hrvatska malo tržište gdje bi se prodalo možda 100 VHS-ica... par tisuća po Europi... u odnosu na SAD 0,0000...01% udjela u prodaji figurativno rečeno gledano na sveukupnu prodaju.
Možda bi se kod nas prodalo samo 100 komada. Ali kako sam već napisao, ovo je odlična prilika da HSS konačno izmjeni discipline vojničke puške i uvrsti VHS, što je i jedini logičan potez. Kad se to napravi, možeš biti siguran da će se prodati daleko više od 100 komada. Naravno, cijena mora biti razumna, dakle sigurno ne 2000€, ali siguran sam da su toga svjesni.

Sent using Tapatalk Pro

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 03 Oct 2021, 15:36

Barut wrote: Možda bi se kod nas prodalo samo 100 komada. Ali kako sam već napisao, ovo je odlična prilika da HSS konačno izmjeni discipline vojničke puške i uvrsti VHS, što je i jedini logičan potez. Kad se to napravi, možeš biti siguran da će se prodati daleko više od 100 komada. Naravno, cijena mora biti razumna, dakle sigurno ne 2000€, ali siguran sam da su toga svjesni.

Sent using Tapatalk Pro
Za sad se HSS pokazao potpuno pasivan po pitanju novih disciplina. Medjutim, nikad ne reci nikad, mozda se i pokrenu i donesu neke nove pravilnike.
ALi, mislim da - ako govorimo o modificiranom programu vojnicke puske, ili PA puske, pravilnik nece ici (ili mislim da nece ici) u smjeru da se monopolizira VHS za natjecanja. Vjerojatno ce biti neka opcija raspona kalibara i modela. A onda je i 223 u tom rasponu logicna opcija. Mislim da bi bilo za ocekivati ovaj pravilnik po modelu pravilnika za serijski pistolj. Maksimalna tezina, raspon kalibara pa ce natjecatelji moci birati prema cjenovnoj moci, i kvaliteti pusaka.

Isto mislim da cijena za ocekivati civilne VHS na nivou 1500 - 2000 eur, nece biti manja.

Medjutim, preko HSS i sportcommerce, vec je bila akcija subvencionirane nabavke oruzja za klubove (oruzje zrak i MK) , i nema razloga da se slicna akcija ne pokrene opet, nakon donosenja pravilnika, za VK PA puske.

Koliki je nivo cjene za najjeftiniji model poluatomata ak47 ili ar15, ne znam, da bi se moglo usporediti. Izraelski tavor, bullpup, nude ga u maloprdaji za oko 23.000 kn. Nisam bas siguran da je best seller. :A00:
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Post by AR15 fan » 06 Oct 2021, 15:49

Barut wrote:
AR15 fan wrote:Jedini problem što VHSica za EU i ostala tržišta van američkog nije ni izbliza još spremna :A25:
Koja je to posebna spremnost potrebna za EU tržište?
AR15 fan wrote: Svedimo se u okvire da je Hrvatska malo tržište gdje bi se prodalo možda 100 VHS-ica... par tisuća po Europi... u odnosu na SAD 0,0000...01% udjela u prodaji figurativno rečeno gledano na sveukupnu prodaju.
Možda bi se kod nas prodalo samo 100 komada. Ali kako sam već napisao, ovo je odlična prilika da HSS konačno izmjeni discipline vojničke puške i uvrsti VHS, što je i jedini logičan potez. Kad se to napravi, možeš biti siguran da će se prodati daleko više od 100 komada. Naravno, cijena mora biti razumna, dakle sigurno ne 2000€, ali siguran sam da su toga svjesni.

Sent using Tapatalk Pro
Da gazda Springfield kaže da se smije prodavati. Onda da prođe testiranje u MUPu/vještaćenje... pa CIP... pa prodaja... samo to

Mario_Zg
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by Mario_Zg » 06 Oct 2021, 18:29

Koji gazda Springfield?

Post Reply