Vrste streljiva za pojedine namjene
Re: Vrste streljiva za pojedine namjene
Kalibar .40 S&W (Smith&Wesson):Metak .40 S&W pojavio se ranih devedesetih. Uto su se vrijeme razvili mnogi novi kalibri. Iako je S&W bio zabavljen poboljšanjem različitih modela pištolja u kalibru 10mm Auto, razvili su posve novi kalibar u suradnji s tvornicom Winchester Ammunition. Novije kalibar predstavljen na izložbi oružja, American Shot Show 1990. godine. Prema S&W taj bi metak trebao konačno završiti beskrajne rasprave o idealnom pištolju i obrambenom kalibru koje traju već 100 godina. Oba su proizvođača predvidjela da će drugi kalibri kao 9mm Para, 45 ACP, 41 Action Express pa čak i novi 10mm Auto uskoro biti zaboravljeni. No ni 1996. njihov metak nije dostigao željenu poziciju, niti će je ikad dostići. Zapravo .40 S&W ima iste mjere kao i 10mm Auto, osim dužine. Povrat udara za vrijeme pucanja je mnogo nježniji nego kod 10mm Auto, ovisno o oružju iz kojeg se puca. To naravno utječe na razinu energije metka koja je 75 % energije 10mm Auto.
Kalibar .38 Special:Kalibar .38 Special jedan je od najstarijih i najpopularnijih kalibara širom svijeta. Metak su 1906. proizveli Smith & Wesson, zajedno s prvim revolverom tog kalibra, Military & Police Model 10. Od tada ovaj je kalibar neobično uspješan, zato što gotovo i nema marke kratkog oružja koji nema ili nije imala u svojoj ponudi .38 Special revolver ili pištolj. Do pojave . 357 Magnum metka i odgovarajućeg revolvera, ovaj kalibar našao je široku primjenu kao policijski metak Sjedinjenih Američkih Država. Jedan od najčešće korištenih metaka za takmičenje je Wadcutter, zbog svoje velike preciznosti. Za ovaj kalibar postoje u prodaji i posebni +P (Super moćni) meci, koji su puno brži od uobićajnih natjecateljskih metaka. Ako koristi ovaj metak, strijelac mora paziti iz kakvog oružja puca, s obzirom na to da stariji modeli revolvera ponekad ne mogu podnijeti maksimalni tlak plinova tih naboja. Ako niste sigurni u izdržljivost svog oružja, bez srama zatražite savjet dobrog oružara. Meci ovog kalibra također se mogu koristiti bez problema za .357 Magnum revolvere. Mjere .38 Special su prilično zbunjujuće. Ovaj kalibar je često označen kao 9mm, ali to nije točno s obzirom na to da je prava mjera 9,07 ili 9,1mm, dok je 9,652mm artimetićki ekvivalent od .38.
Kalibar .44 Magnum (.44 Remington Magnum Pistol):[/b]S&W i Remington stvorili su .44 Magnum, a pojavio se 1955. godine zajedno s revolverom tog kalibra S&W Model 29. U stvaranju tog metka sudjelovao je poznati američki šerif, policijski zapovjednik, policajac i lovac Elmer Keith. Keith nije bio zadovoljan rezultatima .357 kalibra i nastojao je pronaći kompromis između kalibra .357 i .44 Special. Sve do pojave posebnih Super Magnuma, kao što su Casull-ovi ovaj metak jebio najači Magnumov kalibar. Za vrijeme svog postojanja dobio je više nadimaka kao npr. " zaustvljivać vlakova ". Snažni trzaj teških metaka zvali su se "udarcima mule". Za mnoge je strijelce taj trzaj bio previše jak, posebno s mecima koji su se približavali maksimalnom punjenju. To je i razlog zašto mnogi strijelci nisu previše voljeli serije od pedeset rundi na takmičenjima. Postignuća poput onih Prljavog Harryja (pogađanje muhe između očiju na 100 metara), pucanje s boka, dostižna su samo nekolicini odabranih. Ovaj je metak napravljen u USA posebno za oružje za lov na polarne medvjede i sobove kad je to bilo dozvoljeno gotovo u svim državama Sjeverne Amerike. Priča o .44 Magnumu, u odnosu na .44 Special gotovo je jednaka prići o .38 Special i .357 Magnum. Čahura je produžena i za .44 Magnum, da bi se spriječilo ispaljivanje jakih metaka iz .44 Special oružja, pa čak i slučajno ispaljivanje s obzirom na to da oni ne ulaze u stare bubnjeve .44 Special.
Kalibar 9 mm Short (.380 Auto ili .380 Automatic):Ovaj kalibar načinio je oko 1900. poznati izrađivač oružja John Moses Browning, u kombinaciji s izradom jednog svog pištolja. Iako je taj naboj, do kraja osamdesetih bio vrlo popularan u vladinim krugovima, njegova obrambena moć nije bila tako jaka. U usporedbi s 9 mm Para metkom, ovaj kalibar je u nepovoljnom položaju. Namijenjen je za sportsko pucanje.
Kalibar .32 H&R Magnum:Povijest kalibra .32 Harington & Richardson, skraćeno .32 H&R Magnum počinje 1878. godine. U to su vrijeme Smith &Wesson načinili metak .32 S&W za svoj revolver jednostrukog hoda Model 11/2 na prelamanje. Prvobitni je metak imao barutno punjenje. Od 1939. postao je i .32 S&W s nitro punjenjem. Oko 1902. pojavio se novi S&W kalibar, temeljen na starom .32 S&W, koji je nazvan .32 S&W Long. To je bio revolverski metak, namijenjen takmičarskom pucanju revolverima i pištoljima. Razlika u odnosu na stari .32 S&W bila je u dužini čahure, koja je u novom modelu produžena za 8,1 mm tako da je ukupna dužina čahure iznosila 23,6 mm. Time se željelo spriječiti da se jaki .32 S&W Long kalibar ispaljuje iz revolvera starog kalibra. Čahura je ponovo produžena 1984. na 27,3 mm i taj je metak, s puno moćnijim barutnim punjenjem, predstavljen kao .32 H&R Magnum.
Kalibar .38 Special:Kalibar .38 Special jedan je od najstarijih i najpopularnijih kalibara širom svijeta. Metak su 1906. proizveli Smith & Wesson, zajedno s prvim revolverom tog kalibra, Military & Police Model 10. Od tada ovaj je kalibar neobično uspješan, zato što gotovo i nema marke kratkog oružja koji nema ili nije imala u svojoj ponudi .38 Special revolver ili pištolj. Do pojave . 357 Magnum metka i odgovarajućeg revolvera, ovaj kalibar našao je široku primjenu kao policijski metak Sjedinjenih Američkih Država. Jedan od najčešće korištenih metaka za takmičenje je Wadcutter, zbog svoje velike preciznosti. Za ovaj kalibar postoje u prodaji i posebni +P (Super moćni) meci, koji su puno brži od uobićajnih natjecateljskih metaka. Ako koristi ovaj metak, strijelac mora paziti iz kakvog oružja puca, s obzirom na to da stariji modeli revolvera ponekad ne mogu podnijeti maksimalni tlak plinova tih naboja. Ako niste sigurni u izdržljivost svog oružja, bez srama zatražite savjet dobrog oružara. Meci ovog kalibra također se mogu koristiti bez problema za .357 Magnum revolvere. Mjere .38 Special su prilično zbunjujuće. Ovaj kalibar je često označen kao 9mm, ali to nije točno s obzirom na to da je prava mjera 9,07 ili 9,1mm, dok je 9,652mm artimetićki ekvivalent od .38.
Kalibar .44 Magnum (.44 Remington Magnum Pistol):[/b]S&W i Remington stvorili su .44 Magnum, a pojavio se 1955. godine zajedno s revolverom tog kalibra S&W Model 29. U stvaranju tog metka sudjelovao je poznati američki šerif, policijski zapovjednik, policajac i lovac Elmer Keith. Keith nije bio zadovoljan rezultatima .357 kalibra i nastojao je pronaći kompromis između kalibra .357 i .44 Special. Sve do pojave posebnih Super Magnuma, kao što su Casull-ovi ovaj metak jebio najači Magnumov kalibar. Za vrijeme svog postojanja dobio je više nadimaka kao npr. " zaustvljivać vlakova ". Snažni trzaj teških metaka zvali su se "udarcima mule". Za mnoge je strijelce taj trzaj bio previše jak, posebno s mecima koji su se približavali maksimalnom punjenju. To je i razlog zašto mnogi strijelci nisu previše voljeli serije od pedeset rundi na takmičenjima. Postignuća poput onih Prljavog Harryja (pogađanje muhe između očiju na 100 metara), pucanje s boka, dostižna su samo nekolicini odabranih. Ovaj je metak napravljen u USA posebno za oružje za lov na polarne medvjede i sobove kad je to bilo dozvoljeno gotovo u svim državama Sjeverne Amerike. Priča o .44 Magnumu, u odnosu na .44 Special gotovo je jednaka prići o .38 Special i .357 Magnum. Čahura je produžena i za .44 Magnum, da bi se spriječilo ispaljivanje jakih metaka iz .44 Special oružja, pa čak i slučajno ispaljivanje s obzirom na to da oni ne ulaze u stare bubnjeve .44 Special.
Kalibar 9 mm Short (.380 Auto ili .380 Automatic):Ovaj kalibar načinio je oko 1900. poznati izrađivač oružja John Moses Browning, u kombinaciji s izradom jednog svog pištolja. Iako je taj naboj, do kraja osamdesetih bio vrlo popularan u vladinim krugovima, njegova obrambena moć nije bila tako jaka. U usporedbi s 9 mm Para metkom, ovaj kalibar je u nepovoljnom položaju. Namijenjen je za sportsko pucanje.
Kalibar .32 H&R Magnum:Povijest kalibra .32 Harington & Richardson, skraćeno .32 H&R Magnum počinje 1878. godine. U to su vrijeme Smith &Wesson načinili metak .32 S&W za svoj revolver jednostrukog hoda Model 11/2 na prelamanje. Prvobitni je metak imao barutno punjenje. Od 1939. postao je i .32 S&W s nitro punjenjem. Oko 1902. pojavio se novi S&W kalibar, temeljen na starom .32 S&W, koji je nazvan .32 S&W Long. To je bio revolverski metak, namijenjen takmičarskom pucanju revolverima i pištoljima. Razlika u odnosu na stari .32 S&W bila je u dužini čahure, koja je u novom modelu produžena za 8,1 mm tako da je ukupna dužina čahure iznosila 23,6 mm. Time se željelo spriječiti da se jaki .32 S&W Long kalibar ispaljuje iz revolvera starog kalibra. Čahura je ponovo produžena 1984. na 27,3 mm i taj je metak, s puno moćnijim barutnim punjenjem, predstavljen kao .32 H&R Magnum.
Predhodni text je iz literature a ono sa Hydra-Schok-om je bila šala da nebi ko ozbiljno shvatio.
he, voli gice i ne voli čok,
ne znam jel tekući al svakako je šok
Omnes tenentes gladios et ad bella doctissimi uniuscuiusque ensis super femur suum propter timores nocturnos
Because none of us are as cruel as all of us
Činjenice: kal. .40 S&W je kod gotovo svih policijskih agencija u USA službeni policijski kalibar, jer ima bolju zaustavnu moć od kal. 9x19 koji je prevladavao osamdesetih, kada su gotovo sve policijske agencije u USA prešle na pištolj(sa uobičajenih revolvera).Maximus wrote:Kalibar .40 S&W (Smith&Wesson): Prema S&W taj bi metak trebao konačno završiti beskrajne rasprave o idealnom pištolju i obrambenom kalibru koje traju već 100 godina. Oba su proizvođača predvidjela da će drugi kalibri kao 9mm Para, 45 ACP, 41 Action Express pa čak i novi 10mm Auto uskoro biti zaboravljeni. No ni 1996. njihov metak nije dostigao željenu poziciju, niti će je ikad dostići.
Najčešći policijski pištolj je Glock u kal. .40S&W, a HS produkt je novi XDM i napravio kao izravnog konkurenta Glocku, a kako u XDM stane 16 metaka (u Glock 15), uz nižu cijenu i činjenicu da ameri drže XDM "svojim" ganom (jer ide pod imenom SPRINGFIELD), ne sumnjam da je glock u velikim problemima.
NO TRESPASSING - VIOLATORS WILL BE SHOT - SURVIVORS WILL BE SHOT AGAIN
Lijepa riječ i pištolj u ruci otvaraju svaka vrata
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

takozvana "idealka" ("Ideal" kugla za sacmarice, imam ih ja za 16-icu [kugli - ne cijelih metaka], samo nemam gdje napuniti)BoB wrote:he, voli gice i ne voli čok,
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
Još uvijek smo na pištoljskim i revolverskim zrnima. 
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

moj odgovor je bio upucen Bobu za "nepoznato" zrno koje je pokazao na slikama.
Ma zato sam i napisao, ako je tema pištoljsko, onda se treba držati teme a ne ulijetati sa nečim što nije tema.
nije nepoznato, iako ga više ne upotrebljavam.
ups, bit će da mi se pogrešno prikazuje ime teme.
dok vi riješite pištoljsko i revolversko streljivo standard će postati plazma, a činjenica je da nam ne treba previše tema.
ups, bit će da mi se pogrešno prikazuje ime teme.
dok vi riješite pištoljsko i revolversko streljivo standard će postati plazma, a činjenica je da nam ne treba previše tema.
Omnes tenentes gladios et ad bella doctissimi uniuscuiusque ensis super femur suum propter timores nocturnos
Mogu ti reći da se o višku tema slažem s tobom, stvarno ih je previše, pa predlažem adminu i modovima da ozbiljno razmotre brisanje onih tema koje ne spadaju na ovaj forum, kao i onih koje su pune čvaraka i malvazije i koječega što ovdje samo smeta i doprinosi gubljenju perspektive.
Ima puno dobrih tema koje su samo načete...
Ima puno dobrih tema koje su samo načete...
Kao sto vec rekoh nas zakon je retardiran u svakom pogledu.
Neka mi netko od tih pametnih zakonodavaca smisleno objasni zasto su FMJ zrna
dozvoljena a ekspanzivna(sve vrste) zabranjena za samoobranu?!
Osim nekih djetinjastih,lažnih i "politically correct" nebuloza to nema
apsolutno nikakvog temelja.
Dapaće,ako se zakonom želi smanjiti mogučnost da
pogine što više policijskih službenika treba dozvoliti iskljućivo ekspanivna zrna jer
takva ne probijaju pancirke kakve nose specijalci,sa FMJ šanse su 50-50.
Koristeći ekspanzivna zrna,sva bi se energija metka trebala
(teoretski) prenjeti na agresora i trenutno ga zaustaviti,
takva zrna ne bi trebala raditi izlaznu ranu i ako je naprave manje su
opasna od FMJ zrna za kolateralnu štetu(slucajni prolaznik,dijete...)
A samim time sto prenose svu soju energiju na zadani cilj
potrebno ih je manje tj.eksponencijalno je veca vjerovatnost
da ce biti potrebno manje hitaca da bi se agresor zaustavio
a time je i manja opasnost od zalutalog metka.
Kada smo napadnuti,naš je cilj ZAUSTAVITI taj napad što je
moguce efikasnije,hoće li agresor umrijeti na licu mjesta ili
nakon dan-dva u bolnici ili će samo lakše biti ranjen je NEVAŽNO!
Ovo može zvučati ružno ali je apsolutno točno!
Tim se pravilom povode sve sigurnosne agencije diljem svijeta.
ipak postoji jedna konstrukcija zrna koja iskorištava rupu u zakonu.
EFMJ od Federala.(expanding full metal jacket)
http://www.ammoman.com/40_EP_DESC.htm
http://thegunzone.com/efmj.html
Iako u svom imenu imaju ekspanding,mislim da se zakon na njih ne odnosi,
jer se precizira da su "ekspanzivna zrna" samo ona koja imaju otkrivenu olovnu jezgru.
Znam da ih amerikanci koriste u ratu i tako izbjegavaju
ženevsku konvenciju,a ne samo to,ta zrna imaju i nesto vecu probojnost
nežive materije od HP,SP,HS i sl.
Pa čak ako napadać nosi pancirku koju istine probije,udarac će biti punio jaći.
Sjetite se;
Zakon je nadomjestak zdrav razum,tu je da bi nas zaštitio od manijaka,
ali ako je zakon sam po sebi manijakalan...mislim da gudi svoju osnovu!
Samo vi nosite ekspanzivne metke,bolje je za opću sigurnost.
uostalom nije propisana nikakva kazna za uporabu istih
Za one koji pune sami imam još nešto jako zanimljivo,
iznenaditi ćete se kako obični FMJ metak pretvoriti
u iznimno ubojit.
Naime standardni lovački metci ili fragmentiraju ili stvaraju
gljivu,ovaj radi oboje;
http://www.theboxotruth.com/docs/bot32_4.htm
Zaboravite rezanje,samo ih preokrenite!
Za one koji pune za 7,62x25mm (tt33) iam jednu odlicnu ideju,
pošalite mi PP.
Neka mi netko od tih pametnih zakonodavaca smisleno objasni zasto su FMJ zrna
dozvoljena a ekspanzivna(sve vrste) zabranjena za samoobranu?!
Osim nekih djetinjastih,lažnih i "politically correct" nebuloza to nema
apsolutno nikakvog temelja.
Dapaće,ako se zakonom želi smanjiti mogučnost da
pogine što više policijskih službenika treba dozvoliti iskljućivo ekspanivna zrna jer
takva ne probijaju pancirke kakve nose specijalci,sa FMJ šanse su 50-50.
Koristeći ekspanzivna zrna,sva bi se energija metka trebala
(teoretski) prenjeti na agresora i trenutno ga zaustaviti,
takva zrna ne bi trebala raditi izlaznu ranu i ako je naprave manje su
opasna od FMJ zrna za kolateralnu štetu(slucajni prolaznik,dijete...)
A samim time sto prenose svu soju energiju na zadani cilj
potrebno ih je manje tj.eksponencijalno je veca vjerovatnost
da ce biti potrebno manje hitaca da bi se agresor zaustavio
a time je i manja opasnost od zalutalog metka.
Kada smo napadnuti,naš je cilj ZAUSTAVITI taj napad što je
moguce efikasnije,hoće li agresor umrijeti na licu mjesta ili
nakon dan-dva u bolnici ili će samo lakše biti ranjen je NEVAŽNO!
Ovo može zvučati ružno ali je apsolutno točno!
Tim se pravilom povode sve sigurnosne agencije diljem svijeta.
ipak postoji jedna konstrukcija zrna koja iskorištava rupu u zakonu.
EFMJ od Federala.(expanding full metal jacket)
http://www.ammoman.com/40_EP_DESC.htm
http://thegunzone.com/efmj.html
Iako u svom imenu imaju ekspanding,mislim da se zakon na njih ne odnosi,
jer se precizira da su "ekspanzivna zrna" samo ona koja imaju otkrivenu olovnu jezgru.
Znam da ih amerikanci koriste u ratu i tako izbjegavaju
ženevsku konvenciju,a ne samo to,ta zrna imaju i nesto vecu probojnost
nežive materije od HP,SP,HS i sl.
Pa čak ako napadać nosi pancirku koju istine probije,udarac će biti punio jaći.
Sjetite se;
Zakon je nadomjestak zdrav razum,tu je da bi nas zaštitio od manijaka,
ali ako je zakon sam po sebi manijakalan...mislim da gudi svoju osnovu!
Samo vi nosite ekspanzivne metke,bolje je za opću sigurnost.
uostalom nije propisana nikakva kazna za uporabu istih
Za one koji pune sami imam još nešto jako zanimljivo,
iznenaditi ćete se kako obični FMJ metak pretvoriti
u iznimno ubojit.
Naime standardni lovački metci ili fragmentiraju ili stvaraju
gljivu,ovaj radi oboje;
http://www.theboxotruth.com/docs/bot32_4.htm
Zaboravite rezanje,samo ih preokrenite!
Za one koji pune za 7,62x25mm (tt33) iam jednu odlicnu ideju,
pošalite mi PP.
pozdrav
dosta je toga napisano,naroćito je maximus bio konkretan
mene bi zanimalo usporedba nekoliko kalibara u sljedećim parametrima:
-zaustavna moć
-preciznost
-energija trzaja(kontrola oružja)
za kalibre: 9mm Para
.40 S & W
.45 ACP
ako neko ima (a znam da ima) iskustva s različitim kalibrima molim da podijeli znanje
naravno, i svaki drugi kalibar je dobrodošao
dosta je toga napisano,naroćito je maximus bio konkretan
mene bi zanimalo usporedba nekoliko kalibara u sljedećim parametrima:
-zaustavna moć
-preciznost
-energija trzaja(kontrola oružja)
za kalibre: 9mm Para
.40 S & W
.45 ACP
ako neko ima (a znam da ima) iskustva s različitim kalibrima molim da podijeli znanje
naravno, i svaki drugi kalibar je dobrodošao
Homo sum: humani nihil a me alienum puto!
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

da napune zrnjem od 7,62x39?Oerlikon wrote:Za one koji pune za 7,62x25mm (tt33) iam jednu odlicnu ideju,pošalite mi PP.
Ej ljudi...? Upotreba ilegalnog oružja u samoobrani se tretira kao kazneneo djelo, zašto ste posjedovali ilegalno oružje? U koliko se to dokaže na sudu. A upotreba visoko ekspanzivnih zrna je zakonom propisana da mora biti FMJ. Kakva je kazna u koliko ja u svojstvu nužne obrane koristim Hydra-Shok? Jel to vrijedno ljudskog života? Meni je apsurd da policija i ostale službe koriste FMJ. Zašto? Sve mi govori da se kod nas do neki dan koristio metak 7,62x25 koji ima izrazitu probojnost. Dije tu probojnost koja može teško ozljediti ako ne i ubiti još nekoliko ljudimi nakon prostrjelne rane napadača. Mislim da bi našim stručnjacima trebalo savjetovati THV zrno. Sigurno će im se svidjeti.
Slažem se 7,62 tt nema što raditi u policiji!
Nasreče su se već događale zbog toga
THV...pre napredno za zaostalu hrvatsku,jednaku kao BAT i sl.
Nasreče su se već događale zbog toga
THV...pre napredno za zaostalu hrvatsku,jednaku kao BAT i sl.
Ali je ideja i iveše nego dobra!
Odlično zrno!
nenormalno brzo(800m/s),lagano,stvara ogromni šok,probija bolju pancirku
ali ne izlaz iz tijela.
Odlično zrno!
nenormalno brzo(800m/s),lagano,stvara ogromni šok,probija bolju pancirku
ali ne izlaz iz tijela.