Slovo zakona glede zracnog oruzja
Moderator: karabalic
Re: Slovo zakona glede zracnog oruzja
Pročitajte pravilnik o strelištima i što ta druga mjesta moraju udovoljiti.
Sve vam piše u pravilniku. I ta su pravila na snazi tamo negdje od 2012te. Zadnji pravilnik je nedvosmisleno napisao B=C=D.
Upravo to je pokopalo airguning u RH, koji danas više ne postoji.
10m ISSF je jedino što danas postoji u RH.
Sve vam piše u pravilniku. I ta su pravila na snazi tamo negdje od 2012te. Zadnji pravilnik je nedvosmisleno napisao B=C=D.
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Zakon o nabavi i posjedovanju oruzja gradjana, 2018.IB43 wrote:Pročitajte pravilnik o strelištima i što ta druga mjesta moraju udovoljiti.
Pravilnik o strelisitma, 2021. Ne spominje dvorane, stadione, itd... ali takvu mogucnost daje zakon o nabavci i posjedovanji oruzja gradjana.
Praksa koju sam ilustrirao te demantira.
Takodjer, jacu pravnu snagu ima zakon, koji je iznad pravilnika.
E, da, jedan meni poznati klub trenira zracni program u gradskom sklonistu, za koji imaju ugovor. Jos jedan primjer iz prakse.
ni ja ni ti nismo pravnici da tumacimo zakon, ali ja pokusavam zakonsku regulativu usporediti sa pozitivnom i javnom sportskom praksom.
ja nisam zakonski autoritet, ali tebe upravo demantira praksa.
Upravo mogucnost da se trenira po sklonistima, dvoranama, stadionima, itd... ne potkopava zracni program (ni strelicarsvo) , nego mu daje MAKSIMALNE MOGUCNOSTI.
kad bi svaki mali seoski klub, morao imati oficiejlnu sluzbenu ISSF streljanu za zrak, ugasilo bi se 90% klubova koji se bave zracnim programom.
Treba reci da gotovo 80% HSS radi zracni program upravo zbog tih mogucnosti, a zbog nedostatka strelista, problemi vec pocinju sa malokalibarskim programom, i sa velikim kalibrom.
Sad jedino, nisam siguran u znacenje tvoje rijeci "airgunning".
Mozda to ovisi o tvojoj definiciji te rijeci.
Sto je to air gunning?
Last edited by jolly on 07 Sep 2023, 12:36, edited 1 time in total.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
I to sklonište udovoljava pravilniku o strelištima.
Air gunning:
- Field target
- Benchrest 25m, 50m
- Long range 100m
- 10m sa i bez optike
Sve je to nekada kod nas postojalo, kao i klubovi. Sve je umrlo.
Pođite na livadu ili brdo, pa da vas netko vidi i prijavi (luđak sa snajperom). Pa da vidite posljedice, izađe ime i u crnoj kronici. Oduzimanje oružja još bude i najmanja stavka.
Nije air gunning nestao kod nas bez razloga.
Toliko od mene.
Air gunning:
- Field target
- Benchrest 25m, 50m
- Long range 100m
- 10m sa i bez optike
Pođite na livadu ili brdo, pa da vas netko vidi i prijavi (luđak sa snajperom). Pa da vidite posljedice, izađe ime i u crnoj kronici. Oduzimanje oružja još bude i najmanja stavka.
Toliko od mene.
- jolly
- Cinker - bojna

Nisi spomenuo zakon, koji ovo zaista moze kociti na livadi i brdu.IB43 wrote:I to sklonište udovoljava pravilniku o strelištima.
Air gunning:
- Field target
- Benchrest 25m, 50m
- Long range 100m
- 10m sa i bez optike
Toliko od mene.
Zakom o lovstvu, loviste pod koncesijom, i mogucnost krivolova oruzjem c kategorije u lovistu.
Kako bi to regulirao? Ja ovdje vidim sukob interesa. Ako se radi nenajavljeno. Krivolov oruzjem c kategorije postoji, povremeno se nadju strelice u krepanoj divljaci.
Lovoovlastenik bi zaista morao voditi racuna ko je u lovistu, pogotovu sa oruzjem nekog tipa.
Da li bi ti platio 150.000 kn (20.000 eur) godisnju koncesiju na loviste, i ne bi brinuo da ljudi sa zacnicama dolaze u loviste?
Sta je zazivilo, sta se razvilo, sta je odumrlo, i tako dalje?
Air gunning ovog tipa, nije se nikad ni razvio.
E, sad, sam isao pogledati registar udruga.
Field target
I dalje tvrdim field target se nije nikad razvio.
Trenutno imas jednu aktivnu udrugu u rh
I jednu udrugu za field target brisanu iz registra.
isti field target mogao je raditi svoj program na bilo kojem otvorenom zemljistu, izvan lovista, odnosno na primjer na stadionu, pod ugovorom sa onim ko vodi taj objekt.
nema interesa.
Ja osobno nikad nisam cuo za field target, dok se na gradskoj streljani 200 metara, nije pojavila upravo ta jedna udruga koja je sad brisana iz registra. Nasli su nacin i imali termin za treninge, bilo cak mislim i poneko natjecanje.
Ako ja nisam cuo za to, kako je mogla cuti javnost o tome?
zrak sa optikom, 10 metara.
nema razloga da bilo koji klub koji se bavi sa ISSF zrak 10 m, ne pokrene program zrak s optikom. zracne streljane to pokrivaju. i ima ih dosta po hrvatskoj.
nema interesa.
bench rest - bilo kojeg tipa, ni jedna udruga nikad ni osnovana ni brisana ni aktivna u registru.
A nema prepreke barem da se bave na nekom strelistu time.
Jednostavno je, za to nema interesa, dokumenti iz registra pokazuju da takvih udruga uglavnom nije bilo.
Internet otisak za takve aktivnosti je mali do nikakav kod nas
Razlika izmedju air gunninga (koji je zapravo amaterska ili rekreacijska aktivnost) iz opisa i ISSF zracnog programa je u definiciji sporta.
i zato je ISSF program popularan, a ovo drugo kao rekreacije nije.
Zracni program je sport, medjunarodni olimpijski program, postoji procedura koja ovo definira (jedan dio definicije sporta je brojnost ljudi u svijetu koji se time bave), a sve se konacno fokusira ka kvalifikacijama za medjunaronda natjecanja i olimpijske igre.
Sve ove discipline koje si naveo, nisu ni blizu definicije sporta prema kriteriju brojnosti clanstva u svijetu. to je rekreacija.
Kad nesto nije vrhunski popularno u svijetu, tesko da ce biti i kod nas u zemlji.
CB:
Ako govorimo o zraku i propisima, koji koce air gunning, sta je onda sa crnim barutom? Koristenje CB na strelistu u potpunosti jednako regulirano kao i koristenj oruzja B kategorije.
dva kluba za crni barut u hrvatskoj, dodatno i 3-4 kluba koji se bave drugim disciplinama pa imaju i CB kao dodatnu disciplinu? savez za cb ne postoji
Koji zakon njih koci? Jos je CB stavljen u C kategoriju, olaksana nabavka do maksimuma.
Mislim da u ovom kontekstu o kojem raspravljamo, sta je popularno a sta nije, zakonska regulativa je od sekundarne vaznosti.
Kako nesto postaje popularno je tesko pitanje, tesko mi odgovoriti. A za CB pozitivna zakonska regulativa postoji od barem 2012.
CB je oko godine 2012, rapidno ekspandirao na tih nekoliko klubova, i prestao sa sirenjem, iz jednostavnopg razloga da se "trziste zasitilo".
A sta je popularno?
E, to covjek ne bi vjerovao.
AIRSOFT SAVEZ
U registru udruga malo manje od 160 klubova airsofta. oruzje D kategorije.
ozbiljan savez.
Pa kako su se oni razvili?
Uglavnom, ovo su neka moja razmisljanja o popularnosti. Moram reci da ne potcjenjujem ni jednu aktivnost, ali nastojim analizirati realno.
neke stvari su prisutne, i ne razvijaju se.
neke nisu nikad postojale.
neke su zaista popularne
Ali nema pravila, osim da ja ne vidim zakonsku gresku koja to koci.
Turn better into best!
Jolly.
http://airgunshr.com/forum/index.php
Nisam siguran da ovo itko više održava i prati, nekoliko puta je i nestajao sa interneta. Novih postova uglavnom nema.
Tu ćeš naći internetski trag o svemu o čemu pišem.
Air gunning je čisto amaterski. Kao što se nekada nisu prijavljivale sve zračnice, nisu se prijavljivale ni sve udruge.
O field targetu imaš i na ovom forumu, ima i biltena. Facebook stranica još uvijek postoji.
https://www.facebook.com/FieldTargetCroatia
Negirati da je postojalo i da se razvijalo je malo neukusno.
Stranice klubova uglavnom su nestale sa interneta jer ih odavno nitko ne održava.
Ne nalaziš ništa jer air gunninga u RH nema, umro je.
Ja sam odustao od zračnica baš radi zakona i nisam jedini.
http://airgunshr.com/forum/index.php
Nisam siguran da ovo itko više održava i prati, nekoliko puta je i nestajao sa interneta. Novih postova uglavnom nema.
Tu ćeš naći internetski trag o svemu o čemu pišem.
Air gunning je čisto amaterski. Kao što se nekada nisu prijavljivale sve zračnice, nisu se prijavljivale ni sve udruge.
O field targetu imaš i na ovom forumu, ima i biltena. Facebook stranica još uvijek postoji.
https://www.facebook.com/FieldTargetCroatia
Negirati da je postojalo i da se razvijalo je malo neukusno.
Stranice klubova uglavnom su nestale sa interneta jer ih odavno nitko ne održava.
Ne nalaziš ništa jer air gunninga u RH nema, umro je.
Ja sam odustao od zračnica baš radi zakona i nisam jedini.
- jolly
- Cinker - bojna

U registru udruga su sve udruge, aktivne i ugasene.
Forumi kao izvor informacija su upitni, jer ako pogledas i ovaj forum ima manje od 20 stalno aktivnih ljudi.
Forumi se kod nas pomalo gase.
Forumi kao izvor informacija su upitni, jer ako pogledas i ovaj forum ima manje od 20 stalno aktivnih ljudi.
Forumi se kod nas pomalo gase.
Turn better into best!
Preuzimaju društvene mreže. Ali ovaj o zračnom se ugasio puno prije toga fenomena. I nije se preselio na društvene mreže.
Zračno se i danas koristi. Dijabole i oružje se i dalje prodaju. Ali ne način koji bi ja opisao kao air gunning. Znači, druženje, amaterska natjecanja...
Da se razumijemo. Zakon nije loš, nisam to ni tvrdio. Propisuje minimalne mjere. Ja bih jedino zamjerio nasip i stražare za dijabole manjeg kalibra i snage. Pa to zaustavi obična daska a destabilizira se i padne nakon 200m. To se moglo zasebno obraditi kao glatke cijevi i sačma.
Zračnicama se nerijetko bavi tip ljudi koji ne žele probleme i komplikacije, i ja sam takav. Jednostavno ih se nabavi. Dok je upotreba jednostavna, ide to. Ako se zakomplicira, tu staje.
Tako je bilo i sa mnom. Imam gdje trenirati (streljana). Koristim je i danas za vježbati čitanje i kompenzaciju vjetra, izvrsno odrađuje ovaj dio.
Ali otići sa njom van streljane. Zakoni, nasipi, ograde, znakovi.... Ma ne dolazi u obzir, ne treba to meni u životu. Uvaliti se u takve probleme radi hobija, ne dolazi u obzir. Premda je zakonski moguće.
Ne razmišljam samo ja ovako.
Po starom zakonu je prilikom nabave policija razgovarala sa susjedima. Ovo je odbilo gomilu od nabave. Odbilo bi bilo i mene, ali nisam to znao u trenutku kada sam kupio.
Vatreno je puno jednostavnije i jasnije definirano. Streljana i veži ga tu. Za lovce može i lovište uz prijavljen lov. Jednostavno i nema komplikacija. Bolje je od zračnog, izuzev 10m ISSF za koji sam ja star.
Zračno se i danas koristi. Dijabole i oružje se i dalje prodaju. Ali ne način koji bi ja opisao kao air gunning. Znači, druženje, amaterska natjecanja...
Da se razumijemo. Zakon nije loš, nisam to ni tvrdio. Propisuje minimalne mjere. Ja bih jedino zamjerio nasip i stražare za dijabole manjeg kalibra i snage. Pa to zaustavi obična daska a destabilizira se i padne nakon 200m. To se moglo zasebno obraditi kao glatke cijevi i sačma.
Zračnicama se nerijetko bavi tip ljudi koji ne žele probleme i komplikacije, i ja sam takav. Jednostavno ih se nabavi. Dok je upotreba jednostavna, ide to. Ako se zakomplicira, tu staje.
Tako je bilo i sa mnom. Imam gdje trenirati (streljana). Koristim je i danas za vježbati čitanje i kompenzaciju vjetra, izvrsno odrađuje ovaj dio.
Ali otići sa njom van streljane. Zakoni, nasipi, ograde, znakovi.... Ma ne dolazi u obzir, ne treba to meni u životu. Uvaliti se u takve probleme radi hobija, ne dolazi u obzir. Premda je zakonski moguće.
Ne razmišljam samo ja ovako.
Po starom zakonu je prilikom nabave policija razgovarala sa susjedima. Ovo je odbilo gomilu od nabave. Odbilo bi bilo i mene, ali nisam to znao u trenutku kada sam kupio.
Vatreno je puno jednostavnije i jasnije definirano. Streljana i veži ga tu. Za lovce može i lovište uz prijavljen lov. Jednostavno i nema komplikacija. Bolje je od zračnog, izuzev 10m ISSF za koji sam ja star.
- jolly
- Cinker - bojna

Kakav nasip i strazare za zracno?IB43 wrote: Ja bih jedino zamjerio nasip i stražare za dijabole manjeg kalibra i snage.
Jesi vidio slike koje sam postavio? Sportska dvorana i stadion.
Clanak koji sam citirao iz zakona o nabavci posjedovanja oruzja gradjana, za zracnu pusku (i luk i strijelu) jedino uvjetuje da je mjesto sigurno (znaci trazi samo neku razumna procjena)
brkas ovo sa pravilnikom o strelistima i definiciji mjesta za gadjanje
Zakon = zakonski akt. (zakon o nabavci i posjedovanju oruzja gradjana)
Pravilnik = podzakonski akt (pravilnik o strelistima)
Da li primjecujes neku razliku u definiciji?
Drugim rijecima, ako imas sigurno mjesto u vrtu, ili u podrumu, bez da bukom zracnice uznemiravas susjede, ili da dijabole ne moze odlediti susjedu, slobodno mozes trenirati.
Ajmo novine sta kazu.
dakle, svako malo imas u crnoj kronici da je neko nekog ozljedio sa zracnim, pa cijela gungula. Pogodio susjeda, gadjao ljude na ulici, to su prekrsaji koji ces naci.
nikad u novinama nije pisalo, da je neko pokupio prijavu jer je na siguran nacin trenirao zracnicu u podrumu ili idvoristu.
Uz prethodno navedeno, drugi oblik prekrsaja koji povlaci prijavu je neprijavljivanje zracnice. I ovo je najcesci prekrsaj.
Imas bazu podataka presuda vrhovnog suda, pa slobodo istrazi osude za zracno oruzje.
Turn better into best!
-
Mirok
- Brigadni General

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
Postaje ovo pomalo zamorno.
Zakon dopušta zračno tamo gdje nikoga ne ugrožavaš,ne smetaš,ne uznemiravaš.....
Bilo otvoreno ili zatvoreno,uglavnom gdje je sigurno.....
Zakon dopušta zračno tamo gdje nikoga ne ugrožavaš,ne smetaš,ne uznemiravaš.....
Jao Jolly, pa pročitaj pravilnik.
Dvorana je zatvoreni prostor. Stadion je veći od dometa oružja na njemu.
Pitanje?
Želiš organizirati natjecanje zračnim oružjem na otvorenome. Što sve treba?
Vidi u pravilniku, daleko je od jednostavnog, a nije baš ni skroz jasno.
Ili još bolje, pođi na otvoreno logikom zakon je iznad pravilnika pa vidi kako je MUP reagirao.
U naseljenom mjestu nikakvo oružje nije dozvoljeno.
Brzi retultat sa googla.
https://zadarski.slobodnadalmacija.hr/z ... ca-1188597
Pitanje?
Ili još bolje, pođi na otvoreno logikom zakon je iznad pravilnika pa vidi kako je MUP reagirao.
Brzi retultat sa googla.
Drago mi je da sam ovaj thread malo razbudio jer sam stosta novoga naucio kroz ovo citanje. Thumbs up!
Ima puno stvari koje covjek treba skuziti i vrlo je tesko bez mijesta poput ovoga gdje ako ne nades direktno, bar se zapocne razgovor pa se opet dode do odgovora.
Ima puno stvari koje covjek treba skuziti i vrlo je tesko bez mijesta poput ovoga gdje ako ne nades direktno, bar se zapocne razgovor pa se opet dode do odgovora.
Ja sam vas upozorio. I da, postaje zamorno. Pa pravilnik upravo definira što znači ne uznemiravati i ne ugrožavati. Odnosno pojašnjava zakon. Pa nije zakon nešto ostavljeno bilo kome na volju kako tumačiti.Mirok wrote:Postaje ovo pomalo zamorno.
-
Mirok
- Brigadni General

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
Članak upravo opisuje kako se ne radi.IB43 wrote:Jao Jolly, pa pročitaj pravilnik.
Pitanje?
Brzi retultat sa googla.
Čovjek se uopće nije držao Zakona.
Meni se cini da je bas tako, jer da je zakona napravljen kako spada nitko ne bi trebao advokate, odvjetnike itd.IB43 wrote:Mirok wrote: Pa nije zakon nešto ostavljeno bilo kome na volju kako tumačiti.
Vec tko ima bolju pricu tj. protumaci na bolji nacin taj dobiva point, radi toga i prolaze veliki kriminalci nekaznjeno u sudskim sporovima. Jer zakon nije crno na bijelo vec kako netko moze bolje protumaciti...
No dobro, to je druga prica za drugu temu, nije joj mijesto ovdje.
- jolly
- Cinker - bojna

Iz nepoznatog razloga odlučio je u svom dvorištu ispaliti nekoliko hitaca što je uznemirilo njegove susjede koji su ga prijavili policiji.
Nekoliko clanaka zakona zahvaceno, kljucna rijec uznemiravanje gradjana.
Članak 8.
Oružje iz članka 7. ovoga Zakona, u smislu prava i obveza vlasnika oružja, razvrstava se
u:
1. zabranjeno oružje – oružje i streljivo kategorije A, hladno oružje kojem je osnovna
namjena napad ili nanošenje ozljeda i predmeti pogodni za nanošenje ozljeda, kada se nose
na javnom mjestu, a način ili okolnosti njihovog nošenja ukazuju da se nose kako bi bili
uporabljeni za napad ili nanošenje ozljeda te oružje kategorije C i D kada se koristi za
uznemiravanje, napad i nanošenje ozljeda
ILI
(5) Oružje kategorije B, C i D se na javnom mjestu ne smije učiniti vidljivim drugim
građanima, odnosno nositi na način koji građane uznemiruje
ILI
6. oružje kategorije B, C i D nosi na javnim mjestima na način kojim se uznemiruju
građani i da je vidljivo drugim građanima (članak 29. stavak 5.)
Svaki prekrsaj zakona o nabavi i posjedovanju oruzja, odmah uzrokoju oduzimanje.
Nek je imao 20 kvadrata dvorista i preko ograde ga vidio susjed koji se uznemirio, evo ti crne kronike.
Ne znamo kakvo je dvoriste. Znamo da jeuznemoriavao gradjane (susjede)
Prvi clanak pokriva sve. Kad se gradjani uznemiruju svako orzje tretira se kao kategorija A
Nekoliko clanaka zakona zahvaceno, kljucna rijec uznemiravanje gradjana.
Članak 8.
Oružje iz članka 7. ovoga Zakona, u smislu prava i obveza vlasnika oružja, razvrstava se
u:
1. zabranjeno oružje – oružje i streljivo kategorije A, hladno oružje kojem je osnovna
namjena napad ili nanošenje ozljeda i predmeti pogodni za nanošenje ozljeda, kada se nose
na javnom mjestu, a način ili okolnosti njihovog nošenja ukazuju da se nose kako bi bili
uporabljeni za napad ili nanošenje ozljeda te oružje kategorije C i D kada se koristi za
uznemiravanje, napad i nanošenje ozljeda
ILI
(5) Oružje kategorije B, C i D se na javnom mjestu ne smije učiniti vidljivim drugim
građanima, odnosno nositi na način koji građane uznemiruje
ILI
6. oružje kategorije B, C i D nosi na javnim mjestima na način kojim se uznemiruju
građani i da je vidljivo drugim građanima (članak 29. stavak 5.)
Svaki prekrsaj zakona o nabavi i posjedovanju oruzja, odmah uzrokoju oduzimanje.
Nek je imao 20 kvadrata dvorista i preko ograde ga vidio susjed koji se uznemirio, evo ti crne kronike.
Ne znamo kakvo je dvoriste. Znamo da jeuznemoriavao gradjane (susjede)
Prvi clanak pokriva sve. Kad se gradjani uznemiruju svako orzje tretira se kao kategorija A
Turn better into best!
A pravilnik ćemo ignorirati. Hrabro. Dvorište spada u druga strelišta otvorenog tipa. Znači, nije zatvoreni prostor, niti je od MUPa odobrena streljana.
Članak 27.
(1) Druga mjesta za vježbe gađanja moraju ispunjavati sljedeće uvjete:
– udaljenost mjesta gađanja do najbliže građevine ne smije biti manja od 300 m, odnosno 150 m od javne prometnice, u svim pravcima polukruga, u smjeru gađanja, čiji je centar streljačko mjesto
– svaka streljačka staza mora biti cijelom širinom zaštićena sigurnosnom uzvisinom iza mete.
Neću se više javljati na ovu temu. Radite što želite. Zakoni i pravilnici su tu da ih svatko slobodno tumači. E ta je dobra.
Članak 27.
(1) Druga mjesta za vježbe gađanja moraju ispunjavati sljedeće uvjete:
– udaljenost mjesta gađanja do najbliže građevine ne smije biti manja od 300 m, odnosno 150 m od javne prometnice, u svim pravcima polukruga, u smjeru gađanja, čiji je centar streljačko mjesto
– svaka streljačka staza mora biti cijelom širinom zaštićena sigurnosnom uzvisinom iza mete.
Neću se više javljati na ovu temu. Radite što želite. Zakoni i pravilnici su tu da ih svatko slobodno tumači. E ta je dobra.
- jolly
- Cinker - bojna

Gle meni je jasno da zakon ima jacu pravnu vrijednost od pravilnika.
A zakon je rekao da postoji iznimka za zracno oruzje i oruzje s tetivom.
Ako ti nije jasan odnos izmedju zakona i pravilnika, ja tu ne mogu nista.
Turn better into best!
- jolly
- Cinker - bojna

Problem je kad se nadju dva suportna misljenja, pa sad razaberi sta je istina.BlueDog wrote:Drago mi je da sam ovaj thread malo razbudio jer sam stosta novoga naucio kroz ovo citanje. Thumbs up!
[/quote]BlueDog wrote: Pa nije zakon nešto ostavljeno bilo kome na volju kako tumačiti.
Meni se cini da je bas tako, jer da je zakona napravljen kako spada nitko ne bi trebao advokate, odvjetnike itd.
Vec tko ima bolju pricu tj. protumaci na bolji nacin taj dobiva point, radi toga i prolaze veliki kriminalci nekaznjeno u sudskim sporovima. Jer zakon nije crno na bijelo vec kako netko moze bolje protumaciti...
No dobro, to je druga prica za drugu temu, nije joj mijesto ovdje.[/quote]
Iz svega napisanog, ponovit cu samo dvije cinjenice.
Kad sam registrirao zracnicu, morao sam potpisati izjavu da je necu koristiti na streljani. Kako to tumaciti?
Drugo, drzavno prvenstvo RH iz zracne puske, odradjeno u sportskoj dvorani. (ne u streljani), ne jednom.
Kako? Po kojem pravilniku?
https://sisakportal.hr/sport/u-sisku-od ... reljastvu/
Turn better into best!
Ali zakon ništa ne definira. Kaže samo da ne mora biti streljana ali da mora biti sigurno i ne uznemiravati. Što to znači? Što bi bilo sigurno? Što je uznemiravanje?jolly wrote:Gle meni je jasno da zakon ima jacu pravnu vrijednost od pravilnika.
Čemu služi članak 29 pravilnika ako ga zakon skroz poništava i obilazi. Očito je netko imao viška vremena pa dodavao članke da se nađu. Neka ih, ljepše izgleda isprintano.
"Članak 29.
Kod gađanja zračnim oružjem i oružjem s tetivom iz kategorije C na odgovarajući se način primjenjuju uvjeti propisani za gađanje vatrenim oružjem."
Pa oružje se ne smije ni prenositi da je vidljivo, a kamoli koristiti. Nikakvo oružje. Čim vas je netko vidio i prijavio, to je uznemiravanje građana.
Slikovito.
Imate svoj hangar na svom OPGu koji udovoljava uvijete iz pravilnika o zatvorenom prostoru. Smije li se pucati vatrenim u njemu? Ne, bez odobrenja MUPa i registriranja strelišta, ne. Smije li sa zračnim, da.
Isto je i za otvorena mjesta. Napušteni kamenolom uz dozvolu vlasnika, udovoljava pravilniku. Stavljena traka (ograda) i znakovi. Smije li se sa vatrenim? Ne bez registracije i odobrenja strelišta. Smije li se sa zračnim: Da.
Ali ove stvari je uvijek bolje provjeriti na MUPu prije upotrebe.
Zakon vam govori da može i van streljane. A pravilnik pojašnjava na koji način. Samo to treba shvatiti.
Nije ni zakon ni pravilnik loš. Jednistavno je neshvaćen pa dođe do problema kao sa onim 80godišnjakom i zračnicom u svom dvorištu. Nije udovoljilo pravilniku i vidjelo ga se, prijavilo ga se i to je uznemiravanje. Isto bi završilo i samo nošenje, bez da je pucao. Oružje ne smije biti vidljivo.