VHS-2 poluautomatska puška - kada bi bilo, bi ste li kupili
Re: VHS-2 poluautomatska puška - kada bi bilo, bi ste li kup
Normalno da puška nije precizna, pola vojnika ne zna ni upucat pušku. Dosta ih ne zna ni ciljati. Dosta će ti ljudi reći da im je izletio kundak prilikom uporabe manevaraca, to je ispočetka bio veliki problem, naime pošto se tamo 2016 prijelaz za PPU na IK streljivo koje je osjetno slabije bilo punjenje, puške nisu funkcionirale sa pojačnikom trzaja koje je bio postavljen na 1 a ponekad, i na 2 dok se netko nije sjetio i zapovjedio da se stavi poluga regulatora između 2 i 3, te time potpuno zatvorio regulator. Nakon toga je jako velik broj pušaka išao na remont. Koliko znam jedino što se naknadno popravljalo je obrazina koja je padala pa se naknadno ugrađivao shift koji to osigurava. VHS 1 sam dužio 1 godinu, a VHS 2, 4 godine u tih 4 promjenio i kratkih i dugih i sve su bile dobre.
Veliki bi korak unazad bio za bilo kojeg proizvođača oružja da izbaci poboljšanju noviju generaciju pa da ne ispravi stare greške...
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Ruda, ne preciznom gadjanju, u poluautomatskom rezimu, kako bi procijenio preciznost? Recimo da usporedio sa ak47?
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Teško mi je reći, ocjenio bih VHS kao puno precizniju, ali problem je s AK 47 i mojim sudom što su oba bila stara i istrošena, sjećam se jednog koji je bio 1963 godina, njemu je i cijev čak imala nagriženosti. I za AK se uglavnom troše zalihe streljiva i najčešće bude izmješano u rinfuzi, ima rumunjskog, ruskog, PPU...
Vojska ih je radila 115% kao i HS Produkt ali kod nas ne postoji navika da se takve stvari javnosti daju na uvid iako bi se moglo kontaktirati HS direktno i pitati. Vraćam se na ovo proljeće, Vrapčanski potok i gađanje Paukova netom prije odlaska u eFP misiju na istok Europe. Ogromne mete koje se inače stavljaju na veće udaljenosti, streljivo Igman iz 2014. sa zrnom 4 grama FMJ i čeličnim penetratorom, bosanski ekvivalent belgijskog M855 green tip. Nisu se brojali pogotci i raspon grupe nego broj pogodaka u metu, tu veliku meturinu od metar sa metar ... 3 komada u metu je bio nekakav standard... sada kada bi to pretočili u R50 na koji svi pucamo, možda bi po 1 od 8 metaka zalutao na R50, ostali bi bili po nosačima i okolo...
1. puške nisu pravilno upucane
2. streljivo je neprecizno i loše čak i za upotrebu u puškostrojnici
1. neka me netko tko je bolje upoznat s pričom ispravi ako iznesem koji detalj krivo: VHS da li u prvoj da li u drugoj da li u obje varijante koristi kopije H&K ciljnika sa G3/MP5/G36 ... određeni dio ciljnika koji se montira na picatinny šinu je kompromisno rješenje na kopiji HSovih ciljnika iz razloga što originalni H&K ciljnici izvorno nisu zamišljeni da idu na nju... jedna polugica ili dodatak ciljnika na velikom broju pušaka koje su prolazile kroz periodični pregled i remont u HV-u su bile nakon tog pregleda i remonta sve sastavljene tako da prednji ciljnik nije bio dobro montiran jer je bio priručno učvršćen samo šerafom koji je klaparao nakon par hitaca od vibracija. Puške su znale nositi po metar i pol lijevo ili desno na 100 metara.
2. streljivo Igman kupovano nakon raskola sa Srbima i PPU-om je očajne kvalitete i preciznosti ali je cjenovno na natječaju redovito najpovoljnije a javna nabava kaže da najjeftinija ponuda pobjeđuje na natječaju.
Ako ćemo se voditi nekim neformalnim pravilom da se sve puške u kalibru 5,56x45 uspoređuju sa M4A1 koji da bi zadovoljio vojnu preciznost mora nositi 2 do 4 MoA na 100 metara odnosno da grupa nije šira od 5 do 10 cm pošto se MoA deklarira po sistemu da 1 MoA nosi 1" odnosno 2,54 cm na 100 jardi, te da za svakih 100 jardi više za jedan 1" povećava rasip...
Primjera radi...moja Saiga sa vojnom municijom podilazi daleko ispod deklariranog rasipa od 124 mm na 100 metara koliko je meni upisano u certifikat o pregledu i preciznosti koji sam dobio uz pušku. Budimo realni Tula municija nikada nije bila nešto, radila se masovno i zadovoljavala je uvjet da okine svaki puta a preciznost se nije gledala... odgovorno tvrdim da sa jugo M67 puške može u rukama strijelca koji je vrstan strijelac može slagati grupe uže od 5 cm ili oko 5 cm...
Nažalost nikada se nisam upustio u test po sistemu: komercijalno streljivo S&B, vojni višak M67, vojni višak Norinco, komercijalno streljivo vojnog porijekla Barnaul.
1. puške nisu pravilno upucane
2. streljivo je neprecizno i loše čak i za upotrebu u puškostrojnici
1. neka me netko tko je bolje upoznat s pričom ispravi ako iznesem koji detalj krivo: VHS da li u prvoj da li u drugoj da li u obje varijante koristi kopije H&K ciljnika sa G3/MP5/G36 ... određeni dio ciljnika koji se montira na picatinny šinu je kompromisno rješenje na kopiji HSovih ciljnika iz razloga što originalni H&K ciljnici izvorno nisu zamišljeni da idu na nju... jedna polugica ili dodatak ciljnika na velikom broju pušaka koje su prolazile kroz periodični pregled i remont u HV-u su bile nakon tog pregleda i remonta sve sastavljene tako da prednji ciljnik nije bio dobro montiran jer je bio priručno učvršćen samo šerafom koji je klaparao nakon par hitaca od vibracija. Puške su znale nositi po metar i pol lijevo ili desno na 100 metara.
2. streljivo Igman kupovano nakon raskola sa Srbima i PPU-om je očajne kvalitete i preciznosti ali je cjenovno na natječaju redovito najpovoljnije a javna nabava kaže da najjeftinija ponuda pobjeđuje na natječaju.
Ako ćemo se voditi nekim neformalnim pravilom da se sve puške u kalibru 5,56x45 uspoređuju sa M4A1 koji da bi zadovoljio vojnu preciznost mora nositi 2 do 4 MoA na 100 metara odnosno da grupa nije šira od 5 do 10 cm pošto se MoA deklarira po sistemu da 1 MoA nosi 1" odnosno 2,54 cm na 100 jardi, te da za svakih 100 jardi više za jedan 1" povećava rasip...
Primjera radi...moja Saiga sa vojnom municijom podilazi daleko ispod deklariranog rasipa od 124 mm na 100 metara koliko je meni upisano u certifikat o pregledu i preciznosti koji sam dobio uz pušku. Budimo realni Tula municija nikada nije bila nešto, radila se masovno i zadovoljavala je uvjet da okine svaki puta a preciznost se nije gledala... odgovorno tvrdim da sa jugo M67 puške može u rukama strijelca koji je vrstan strijelac može slagati grupe uže od 5 cm ili oko 5 cm...
Nažalost nikada se nisam upustio u test po sistemu: komercijalno streljivo S&B, vojni višak M67, vojni višak Norinco, komercijalno streljivo vojnog porijekla Barnaul.
Nije to do HS-a, oni su ciljnik napravili kao cjelinu i ta cjelina je normalno bila montirana, netko je napravio zajeb u HV-u kod remontirana i pregleda pa nije to sastavio kako treba...
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
https://www.gunsandammo.com/editorial/v ... ine/248019
Dok je ne vidimo u poluautomatskoj varijanti za civilno trziste, ne treba se opterecivati.
Municija Igman, i tako ima losu reputaciju, a treba znati da su automati osjetljivi na kvalitetu municije.
https://www.vecernji.hr/vecernjitv
Dok je ne vidimo u poluautomatskoj varijanti za civilno trziste, ne treba se opterecivati.
Municija Igman, i tako ima losu reputaciju, a treba znati da su automati osjetljivi na kvalitetu municije.
https://www.vecernji.hr/vecernjitv
Turn better into best!
Zato onaj M67 iz 1980. nosi kao šampion usko. Jedini problem što je ostalo samo 280 komada još...
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

ni ja nisam fan bulpup sistema jer je dugo vremena bio "neprijateljski" za ljevake, no i dalje mi se ne sviđa kao sistem, mozda bih promjenio misljenje da ga isprobam, no ne mogu reci da mi je puska ruzna,damirdj75 wrote:Nije mi to lijepa puška ako bih bio još više kritičan rekao bih da je ružna i nezgrapna
ako usporedimo iskljucivo estetski i zanemarimo konstrukcijski dio i performanse, famas, vhs1, steyr aug i vhs2, famas mi je najruzniji... onda vhs1 pa aug pa tek vhs2... ako gledamo iskljucivo estetski, vhs2 (i to ona verzija BEZ optickog ciljnika) mi je ekvivalent "ljepote" u bulpup izvedbama, ono sto mi je HK416 u AR platformi
NE bih se zalio da ubacim jednu u kolekciju, pogotovo ako je povoljna
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
Još da dođe konkurencija Bojni sa boljom ponudom streljiva i oružja, povoljnijih cijena ... onda bi se makli od nule
-
dundoivica
- Stožerni Narednik

i da neprodaju dalično oružije ko bojna 
Kako bi bilo lijepo da uskoro budemo mogli imat PA VHS-a doma. 
Kažeš mokri snovi
da, bilo bi lijepo, ali pošto sad već godinu dana imam kalju koju sam malo modificirao, za naše prilike solidno ispucao, nemaš ti gdje redovito i relativno dostupno za otići pucati. Sve je to em daleko, gledam za sebe, em je sistem da ti se nakalemi netko sa zračnicom pa puckara pola sata da ne možeš ići metu promjeniti... ili ti dođu ljudi s kratkim pa oni ne mogu jer logički ne možeš pored njih pucat na 100 metara, tj preko glave im...
Budi ti zicer koliko hoćeš, ali samo se nadaj