Promjena cijevi - nemoguća misija?

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
sjekira
Stožerni Narednik
Stožerni Narednik

Re: Promjena cijevi - nemoguća misija?

Post by sjekira » 27 Feb 2020, 16:55

Trapavi wrote:Sve je to u redu i točno . No za lovačke karabine a ne neke precizne puške za streljaštvo , reda cjena negdje 800 do 1000 eura to je potpuno neisplatno , jer i za njih i za skupe precizne cjevi treba učinit isto . Znači puškarski rad , cjena cjevi , nošenje na tormentaciju, graver i td.
Dok napr za ispod 7000 kuna kupiš novu Bergaru i ne nosiš nikud i ne zezaš se .

ovo me podsjetilo na jedan jako dobar tekst, na općenito jako poučnoj stranici... https://www.everydaymarksman.co/marksma ... precision/

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 27 Feb 2020, 21:55

sjekira wrote: ovo me podsjetilo na jedan jako dobar tekst, na općenito jako poučnoj stranici... https://www.everydaymarksman.co/marksma ... precision/
Sjekira, odlican link! :A25:
Ovo me podsjetilo na diskusije koje se povremeno vode na tu forumu.
Naime, ja cijelo vrijeme tvrdim, da za rekreativnog strijelca koji se rekreativno natjece po lokalnim turnirima u HR, indutrijska puska, je dovoljna, sa srednjom klasom optike. (tikka, bergara, sabatti, i sl)
Treba reci, da ni nasi turniri nisu na 1000 metara, sto je vrlo zahtjevno, nego obicno na 300 i 600 - dakle srednje udaljenosti.
(a i tekst sa tvoje poveznice, navodi smanjivanje procenta pogodataka tek na vecim udaljenostima)

A neki tvrde i suprotno.
Naravno, za vrhunskog strijelca, koji se natjece na medjunarodnom nivou, na zahtjevnije udaljenosti, druga je prica. Tu onda mora biti najbolje.

Ali, sa industrijskom puskom, mislim da se moze solidno snaci 99% nasih svakodnenvnih long range strijelaca, na lokalnim turnirima u HR. samo ako znaju gadjati.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times

Post by Mirok » 27 Feb 2020, 23:06

Takav je i moj način razmišljanja i osim za stijece može se sve napisano odnositi na lov i lovce.
Inače i moja żivotna filozofija je upravo takva.

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 28 Feb 2020, 01:51

Mirok wrote:Ono kako sam napisao Mike,da je dobro znati je li cijev mijenjana?
na njoj nema seriskog broja, modela, zigova, niceg... vidi se i po prednjem nisanu da je aljkavo montiran, kruna cijevi izgleda kao da sam ju sam upuštačem doradio, i brunura je bila ukenjana na vrhu cijevi al' to je moglo biti i od krvavih ruku ili divljaci
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

Trapavi
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Trapavi » 28 Feb 2020, 12:17

I kad se takva puška donese na prepis tad si je zadnji put vidio .Ako već hoćete trgovat traži da on koji je ima na papirima napravi tormentaciju i sve što treba pa makar mu ti to financirao.

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 28 Feb 2020, 13:27

Trapavi wrote:I kad se takva puška donese na prepis tad si je zadnji put vidio .Ako već hoćete trgovat traži da on koji je ima na papirima napravi tormentaciju i sve što treba pa makar mu ti to financirao.
Sta je najbolje, ta puska je nedavno kupljena i prepisana u takvom stanju, ali uvjeren sam zahvaljujuci samo dobrom šarmu i činjenici da je bivši policajac pa ga poznaju. Sljedeći u nizu je najebao i zelimo naci rijesenje da ne dođe do najgoreg ukoliko se pokaze potreba za promjenu vlasnika.
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 28 Feb 2020, 15:37

Mike_Torello wrote:
Trapavi wrote:I kad se takva puška donese na prepis tad si je zadnji put vidio .Ako već hoćete trgovat traži da on koji je ima na papirima napravi tormentaciju i sve što treba pa makar mu ti to financirao.
Sta je najbolje, ta puska je nedavno kupljena i prepisana u takvom stanju, ali uvjeren sam zahvaljujuci samo dobrom šarmu i činjenici da je bivši policajac pa ga poznaju. Sljedeći u nizu je najebao i zelimo naci rijesenje da ne dođe do najgoreg ukoliko se pokaze potreba za promjenu vlasnika.
Kako si napisao da nema oznaka ,žigova.......to je čušpajz!
Razlika je ako recimo pušku kupuješ u dobroj vjeri(misleći da je sve ok) ili ako znaš da nešto ne štima a ono ,bila je povoljna cijena!
Kada netko vidi tu pušku ,netko će morati objasniti ovo prije napisano,onda TKO je nezakonito izvršio preinake,zatim zašto se nije išlo propisanim putem,što je sa starom cijevi......i tko zna što još?
Ne znam ,ja osobno ne bih mirno spavao da imam tu pušku.

Trapavi
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Trapavi » 28 Feb 2020, 17:59

Jednostavno rečeno kao što i svi znamo prije 15 ili 20 godina to niko nije ni gledao . Gledao se broj dali prilikom legalizacije dali prilikom prepisa .
A pregled nikakav niko nije ni radio a ni pitao za ništa nego za brojeve , marku i tip te kalibar .

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 28 Feb 2020, 18:35

Naveli smo te dvojbe oko Zakona,a ja se ne bih osjećao sigurno ni oko toga kako je obavljen posao zamjene cijevi.
Nije badave ni ta tormentacija,može biti i cijev mikroporozna i eto ga na ,nesreća.
Kažem,meni se prethodni vlasnik ne bi provukao dok ne saznam istinu.
Ne zaboravimo i on snosi zakonsku odgovornost,a i najmanje što bi trebao je reći istinu i dogovoriti sa sa kupcem.

Trapavi
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Trapavi » 28 Feb 2020, 19:41

Jednostavno rečeno ako je nije kupio neka je ni ne kupi, a ako je uvjek je može dat na uništenje . To može bit obično smeće ali može bit i odlična puška. Treba na streljanu i vidit što grupira , ma na kraju krajeva i izvana se vidi dali na nešto liči . A tek ako je to zadovoljila ić na streljanu. Ali kako rekoh ako je nije kupio neka ni ne , nema smisla poslje se zezat pa ni da ti je poklone.

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 29 Feb 2020, 00:10

Trapavi wrote:Jednostavno rečeno ako je nije kupio neka je ni ne kupi, a ako je uvjek je može dat na uništenje .
i popušit cca 4000kn

Ali kako rekoh ako je nije kupio neka ni ne , nema smisla poslje se zezat pa ni da ti je poklone.
koji dio u mojim postovima nije bio razumljiv kad sam napisao da je kolega kupio tu pusku i zajebao se, a sad zeli rijesiti situaciju, a da ne ostane bez puske/novaca...

Bivsi vlasnik moze lansirati odjeb, puska je dovoljno vremena kod sadasnjeg vlasnika da se on moze ograditi od toga da je ista radio na oruzju, osim ako bi referentica i jos jedna sluzbena osoba posvjedocili da je puska vec dosla na prepis u takvom stanju (nisu mogli naci model niti kalibar upisan na njoj, samo serijski broj na kucistu zatvaraca), ali je prepis uredno obavljen, a znam da su jednom drugom poznaniku oduzeli pusku samo zato sto na njoj nije pisao model...

Zasto to nije bilo stopirano odmah prilikom pokusaja prepisa nemam pojma, vjerojatno kao sto rekoh, zbog šarma i cinjenice da je rijec o bivsem kolegi policajcu

Trapavi
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Trapavi » 29 Feb 2020, 09:22

Valjda sam previdio to da je kolega kupio tu pušku , nije on ni jedini jako puno njih je prepisano samo na osnovu broja na sanduku. To je rađeno dosta i ko god je trebao mjenjat cjev ako nije stavio od tandžare ili mitraljesku u 8×57 taj je kupio nekakvu sirovu pa kod nekog obradio i napravio pušku sebi po mjeri . Pa kako rekoh prije 15-20 godina kad je bilo legalizacija na veliko niko to nije ni gledao , kako će sad to završit pitaj boga.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 29 Feb 2020, 09:39

Bio sam iznenađen kolio su nama (uZagrebu)pregledavali oružje.
Ali sada mi je jasno kada vidim čega sve ima.
Mikeov frend uopće nije malo platio ,obzirom što je dobio.

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 29 Feb 2020, 11:47

jolly wrote:...Ali, sa industrijskom puskom, mislim da se moze solidno snaci 99% nasih svakodnenvnih long range strijelaca, na lokalnim turnirima u HR. samo ako znaju gadjati.
Ova tema nema kraja i provlaci se kroz X-postova no da ne filozofiramo previse treba se ipak osloniti na CINJENICE koje su dostupne u nasem okruzenju pa i standardu. Tko zeli neka odvoji malo vremena i prouci biltene do sada odrzanih GROM-ova u Osijeku. Rezultati govore najvise, od samog pocetka pa do prosle godine...Prvih nekoliko godina je bilo sa serijskim verzijama oruzja i serijskim streljivom, zatim se vidi evulucija u izradi streljiva, pa se pojavljuje kvalitetno i skupo oruzje sa precizno izradjenim streljivom kojem konkurira ne tako skupo oruzje ali sa vrhunski pripremljenim streljiovm...
Nemoguće je Nemoguće

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 29 Feb 2020, 12:11

Lex,pa daj malo statistike,onako u grubo?

johnnyboyy1711
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by johnnyboyy1711 » 29 Feb 2020, 12:21

Meni je iskreno baš drago što se tako razvukla tema. Mogu reći da sam puno naučio. Isto tako cijenim ljude koji održavaju ovaj forum živim :A27:
"Things that are complex are not useful, things that are useful are simple." - Mikhail T. Kalashnikov
"This is the AK-47 assault rifle, the preferred weapon of your enemy, and it makes a very distinctive sound when fired at you, so remember it." - Tom Highway

Trapavi
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Trapavi » 29 Feb 2020, 12:41

Mirok wrote:Bio sam iznenađen kolio su nama (uZagrebu)pregledavali oružje.
Ali sada mi je jasno kada vidim čega sve ima.
Mikeov frend uopće nije malo platio ,obzirom što je dobio.
Ne znam kakvu pušku je kupio taj prijatelj , i naravno s čim je opremljena. Pretpostavljam da je pravljena na bazi m98 ili m48 sa drugom cjevi . No dobro kako rekoh ne znam činjenice ali hoću reć samo za usporedit , naime ja sam platio (ajmo reć dosta) 3500kn za Zastavin karabin u kalibru 7×64. Karabin je iz 1985 godine i do prije 2 mjeseca niko nije ni metka ispalio iz njega . Ja san ga uzeo i skinuo kundak da mogu odmastit pušku, znači puška je bila konzervirana bez i jedne jedine crtice na sebi. Nigdje ogrebotine ni opće tragova da je bila kod nekog . To je čak iz prijeratne proizvodnje kad je Zastava još nešto valjala , naime stari čovjek je pušku dobio kao nagradu za dugogodišnji rad po pitanju lovstva , naravno nije mu trebala i tako dočekala nasljednika koji ju je prodao meni.
Želim reći da se danas da iz nižeg cjenovnog razreda ponešto izabrat što može poslužit za cjeli život a istovremeno je jeftino .
Kod skupljeg oružja je stvar drugčija , no tako je uvjek bilo.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 29 Feb 2020, 12:46

Da,evo ima sada extremno jeftino u trgovinama karabin Remington 783,čak sa nekom optikom.
Sve montirano, upucano i cijena je 4500 kn.

Trapavi
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Trapavi » 29 Feb 2020, 13:30

Mirok wrote:Da,evo ima sada extremno jeftino u trgovinama karabin Remington 783,čak sa nekom optikom.
Dobro istina, no nekako to mora bit a što reć , za taj novac nova puška sa optikom kakva bila ne može bit bog zna što . Zato se da tu i tamo nać polovna Zbrojevka , starije a u dobrom stanju Zastave , a već za oko 1000 eura ili samo koji više vrlo pristojan komad puške .

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 29 Feb 2020, 13:40

Trapavi wrote:
Mirok wrote:Da,evo ima sada extremno jeftino u trgovinama karabin Remington 783,čak sa nekom optikom.
Dobro istina, no nekako to mora bit a što reć , za taj novac nova puška sa optikom kakva bila ne može bit bog zna što . Zato se da tu i tamo nać polovna Zbrojevka , starije a u dobrom stanju Zastave , a već za oko 1000 eura ili samo koji više vrlo pristojan komad puške .
Stavimo na stranu optiku,mada se koliko vidim i sa njome dobro praši.
Meni je signifikantno što su testiranja pokazala da ta puška sa ručno punjenim streljivom, radi grupu od 0,33 MOA na 100 yds!!!
Upravo taj podatak je meni bitan,znači odnos cijene i kvalitete,ocjena 5.

Post Reply