Zasto Hrvati kupuju oruzje u Hrvatskoj?
Re: Zasto Hrvati kupuju oruzje u Hrvatskoj?
Krenuo sam pisati odgovor kako se formira cijena, ali sam shvatio da je tu toliko različitih faktora da bi post bio predugačak i kompliciran. Na kraju krajeva, to kupca uopće ne treba zanimati. Kupit će gdje mu je povoljnije, a na trgovcu je da bude konkurentan.
-
Mirok
- Brigadni General

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
Mislim da ipak nema opravdanja da cijena bude dvostruko veća ,npr za streljivo koje sam naveo ?Ariel wrote:Krenuo sam pisati odgovor kako se formira cijena, ali sam shvatio da je tu toliko različitih faktora da bi post bio predugačak i kompliciran. Na kraju krajeva, to kupca uopće ne treba zanimati. Kupit će gdje mu je povoljnije, a na trgovcu je da bude konkurentan.
Mogući razlozi:
- trgovac ne prati konkurenciju
- jedini ima točno taj artikl na stanju
- nova pošiljka s višom nabavnom cijenom
- trgovac misli da je prvi izbor svima i da kupci neće uspoređivati cijene
- trgovac ima neke druge pogodnosti za kupca koje kompenziraju cijenu
- prisiljen je imati određenu cijenu politikom proizvođača ili distributera
- greška u formiranju cijene ili web stranici
- trgovac ima neke druge pogodnosti za kupca koje kompenziraju cijenu
- prisiljen je imati određenu cijenu politikom proizvođača ili distributera
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Rijec je o dvije trgovine razlicitih vlasnika u dva grada. Trgovac B je digao cijenu za 10 kn. Za dostavu iz drugog ducana, udaljenosti 150 km.
U tom trenutku, uz rat u ukrajini, nestasica je streljiva, i moj kolega se namucio trazeci po trgovinama ko ima na stanju pojedine trgovine imaju po kutiju.
Trazio je vise kutija istog lota.
Nije rijec o novoj posiljci nego prodaji robe koja je potvrdjena na stanju
Nije rijec o tome, nego prvi trgovac u Rijeci tada ima samo jednu kutiju na stanju, a dostava vece kolocine robe iz Zagreba vezana je za dostavu is druge trgovine razlicitog vlasnika.
Nije neobicna situacija. U ponekoj trgovini meni su u slicnoj situaciji dostavili robu druge trgovine, po istoj maloprodajnoj cijeni. Dakle razlocite firme.
Stvar dogovora. trgovac - klijent.
- trgovac ima neke druge pogodnosti za kupca koje kompenziraju cijenu.
Pogodnosti, nisu diskutirane niti pogodjene. osim poskupljenja. (na pr, kupite kod nas po visljoj cijeni, a dobit ce te to i to, ili bon za popust za drugu kupovinu ili tome slicno.
- prisiljen je imati određenu cijenu politikom proizvođača ili distributera.
Sa ovi slucajem, nije relevantno.
Web stranica ducana u ZG je imala tocnu cijenu, prihvatljivu za kupca.
Medjutim trgovac preko kojeg je trebalo biti dostavljeno u Rijeci za dostavu je digao cijenu 10 kn po komadu. (preko 25%)
CIjena odlaska autocestom, cestarina, gorivo, vrijeme, nije prihvatljivo za kupca.
Bilo kako bilo, do kupoprodaje u ovom slucaju nije doslo - razlog formiranje previsoke cijene u drugoj trgovini.
Jedan od primjera.
Rijec je o dvije trgovine razlicitih vlasnika u dva grada. Trgovac B je digao cijenu za 10 kn. Za dostavu iz drugog ducana, udaljenosti 150 km.
U tom trenutku, uz rat u ukrajini, nestasica je streljiva, i moj kolega se namucio trazeci po trgovinama ko ima na stanju pojedine trgovine imaju po kutiju.
Trazio je vise kutija istog lota.
Nije rijec o novoj posiljci nego prodaji robe koja je potvrdjena na stanju
Nije rijec o tome, nego prvi trgovac u Rijeci tada ima samo jednu kutiju na stanju, a dostava vece kolocine robe iz Zagreba vezana je za dostavu is druge trgovine razlicitog vlasnika.
Nije neobicna situacija. U ponekoj trgovini meni su u slicnoj situaciji dostavili robu druge trgovine, po istoj maloprodajnoj cijeni. Dakle razlocite firme.
Stvar dogovora. trgovac - klijent.
- trgovac ima neke druge pogodnosti za kupca koje kompenziraju cijenu.
Pogodnosti, nisu diskutirane niti pogodjene. osim poskupljenja. (na pr, kupite kod nas po visljoj cijeni, a dobit ce te to i to, ili bon za popust za drugu kupovinu ili tome slicno.
- prisiljen je imati određenu cijenu politikom proizvođača ili distributera.
Sa ovi slucajem, nije relevantno.
Web stranica ducana u ZG je imala tocnu cijenu, prihvatljivu za kupca.
Medjutim trgovac preko kojeg je trebalo biti dostavljeno u Rijeci za dostavu je digao cijenu 10 kn po komadu. (preko 25%)
CIjena odlaska autocestom, cestarina, gorivo, vrijeme, nije prihvatljivo za kupca.
Bilo kako bilo, do kupoprodaje u ovom slucaju nije doslo - razlog formiranje previsoke cijene u drugoj trgovini.
Jedan od primjera.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Ah, tom slucaju moja greska! 
Turn better into best!
Ne znam zašto ostali kupuju oružje u Hrvatskoj, ali znam zašto ja kupujem.
Priča ide ovako:
Odlučim kupiti revolver u kalibru magnum 44, duljine cijevi 4 incha. Nemam puno iskustva s kupovinom, ali znam propise. Znam da trebam nabavnu dozvolu.
Pogledam po dućanima što se nudi i vidim da trenutno nitko nema u ponudi nešto takvo. Ima hrpa 357 magnuma, ali nema ama baš niti jedan 44 s cijevi 4 incha. Pitam kad se može očekivati da će biti? Dobijem odgovore, kako kod kojih. Negdje da će biti za 2-3 tjedna, a negdje za 30 do 90 dana. To je bilo prije kojih mjesec i pol dana, pa i više.
Ok, krenem tražiti nabavnu dozvolu. Dobijem je nakon malo više od mjesec dana. Gledam po dućanima. I DALJE nema ništa u kalibru 44 magnum s 4 incha dužine cijevi. Pitam kad će? Opet isti odgovori. 2-3 tjedna pa do nekoliko mjeseci.
Ok, tu sam prešao na Slovenske dućane. Gledam tamo, kontaktiram, ima na lageru. Što trebam od papira? Kako ide kupovina tamo? Kaže trgovac, damo vam podatke o revolveru, vi riješite odobrenje za unos, pošaljete nam skenove odobrenja za unos, nabavne dozvole, vaše osobne iskaznice i mi rješavamo slovenske papire. To košta 50 eura. Ok, super!
Zovem u policiju i pitam za odobrenje za unos oružja s obzirom da već imam nabavnu dozvolu.
A NE NE! Ne ide to tako. Ne mogu dobiti odobrenje za unos NAKNADNO, kad već posjedujem nabavnu dozvolu. Odobrenje za unos sam trebao tražiti ISTOVREMENO kad sam zatražio nabavnu dozvolu. Pa reko, u čemu je razlika, ionako je to Slovenija. Nije Zimbabwe.
Kaže teta - ne može!
Reko, što mogu sada? Kaže ona - možete ponovo pokrenuti zahtjev za nabavnu dozvolu zajedno sa zahtjevom za unos.
Pa reko, čekao sam više od mjesec dana! To znači da ću čekati još mjesec ili ko zna koliko?
Kaže ona, da, to je nažalost tako.
I tako ja sad sa ovom nabavnom dozvolom imam mogućnost kupiti oružje jedino u HR. Ne znam jel to stvarno tako, ali nisam u poziciji prepirati se s tetom u policiji. Ako ona neda dozvolu za unos, što ja tu mogu?
Eto zato kupujem u HR, tj, čekam da se negdje u HR pojavi kakav magnum 44 s cijevi 4 incha. I nadam se da će se pojaviti prije nego mi istekne 6 mjeseci rok za nabavu temeljem ove nabavne dozvole.
Priča ide ovako:
Odlučim kupiti revolver u kalibru magnum 44, duljine cijevi 4 incha. Nemam puno iskustva s kupovinom, ali znam propise. Znam da trebam nabavnu dozvolu.
Pogledam po dućanima što se nudi i vidim da trenutno nitko nema u ponudi nešto takvo. Ima hrpa 357 magnuma, ali nema ama baš niti jedan 44 s cijevi 4 incha. Pitam kad se može očekivati da će biti? Dobijem odgovore, kako kod kojih. Negdje da će biti za 2-3 tjedna, a negdje za 30 do 90 dana. To je bilo prije kojih mjesec i pol dana, pa i više.
Ok, krenem tražiti nabavnu dozvolu. Dobijem je nakon malo više od mjesec dana. Gledam po dućanima. I DALJE nema ništa u kalibru 44 magnum s 4 incha dužine cijevi. Pitam kad će? Opet isti odgovori. 2-3 tjedna pa do nekoliko mjeseci.
Ok, tu sam prešao na Slovenske dućane. Gledam tamo, kontaktiram, ima na lageru. Što trebam od papira? Kako ide kupovina tamo? Kaže trgovac, damo vam podatke o revolveru, vi riješite odobrenje za unos, pošaljete nam skenove odobrenja za unos, nabavne dozvole, vaše osobne iskaznice i mi rješavamo slovenske papire. To košta 50 eura. Ok, super!
Zovem u policiju i pitam za odobrenje za unos oružja s obzirom da već imam nabavnu dozvolu.
A NE NE! Ne ide to tako. Ne mogu dobiti odobrenje za unos NAKNADNO, kad već posjedujem nabavnu dozvolu. Odobrenje za unos sam trebao tražiti ISTOVREMENO kad sam zatražio nabavnu dozvolu. Pa reko, u čemu je razlika, ionako je to Slovenija. Nije Zimbabwe.
Kaže teta - ne može!
Reko, što mogu sada? Kaže ona - možete ponovo pokrenuti zahtjev za nabavnu dozvolu zajedno sa zahtjevom za unos.
Pa reko, čekao sam više od mjesec dana! To znači da ću čekati još mjesec ili ko zna koliko?
I tako ja sad sa ovom nabavnom dozvolom imam mogućnost kupiti oružje jedino u HR. Ne znam jel to stvarno tako, ali nisam u poziciji prepirati se s tetom u policiji. Ako ona neda dozvolu za unos, što ja tu mogu?
Eto zato kupujem u HR, tj, čekam da se negdje u HR pojavi kakav magnum 44 s cijevi 4 incha. I nadam se da će se pojaviti prije nego mi istekne 6 mjeseci rok za nabavu temeljem ove nabavne dozvole.
Traži od tete u referadi neka joj nadređeni voditelj upravnih poslova (nadležne PU) ovjeri izjavu na papir da je baš ovakva procedura.Human wrote:...
Put your money where your mouth is.
Teta ti je krivo rekla. mozes, teta ti mora izdat EU suglanost za prenos oruzja preko granice, a svoju nabavnu dozvolu saljes prema trgovini u kojoj kupujes oruzje da je oni ispune.Human wrote: A NE NE! Ne ide to tako. Ne mogu dobiti odobrenje za unos NAKNADNO, kad već posjedujem nabavnu dozvolu. Odobrenje za unos sam trebao tražiti ISTOVREMENO kad sam zatražio nabavnu dozvolu. Pa reko, u čemu je razlika, ionako je to Slovenija. Nije Zimbabwe.
Kaže teta - ne može!
Koja PU je u pitanju?
Takodjer toplo preporucam izbjegavanje hrvatskih trgovina, puno obecanja, velike cijene i jako malo realizacija.
I unutar 6 mjeseci nakon sto ti se izda dozvola za sport ili lov, mozes dobit neograniceno nabavnih bez cekanja, samo doneses obrazac 1 i biljege i moraju ti izdat na licu mjesta.
Last edited by Stargazer on 28 Nov 2023, 20:41, edited 2 times in total.
Ja bi reko da hrvatske trgovine nisu baš za kupovinu metodom "treba mi točno to i to", naše trgovine su više za metodu "čeg ima ? daj šta imaš", i onda to puno platiš.
U jednoj trgovini na web-u nađem nož (250 kn), pošaljem narudžbu, zovu me i kažu nema tog... ja reko jel se može nabavit, ja bi baš taj... probat ćemo. Nabave nož i cijena 350 kn...
U jednoj trgovini na web-u nađem nož (250 kn), pošaljem narudžbu, zovu me i kažu nema tog... ja reko jel se može nabavit, ja bi baš taj... probat ćemo. Nabave nož i cijena 350 kn...
Odlican primjer zasto ne podrzavati lokalnu trgovinu.Marin223 wrote:Ja bi reko da hrvatske trgovine nisu baš za kupovinu metodom "treba mi točno to i to", naše trgovine su više za metodu "čeg ima ? daj šta imaš", i onda to puno platiš.
Umjesto da se gledamo samo kao "hrvati" i da "kupujemo hrvatsko", ajmo se gledat kao potrosaci i kupovati gdje je najbolje za nas.
Ako Hrvati kupuju oruzje i namirnice losije kvalitete po vecoj cijeni, trgovci nemaju incentivu popraviti se.
Radi se o PU Koprivnica. Eh, moja nabavna nije za sport i lov, nego za osobnu sigurnost. Možda je tu razlika. Nemam pojma.Stargazer wrote:
Teta ti je krivo rekla. mozes, teta ti mora izdat EU suglanost za prenos oruzja preko granice, a svoju nabavnu dozvolu saljes prema trgovini u kojoj kupujes oruzje da je oni ispune.
Koja PU je u pitanju?
Takodjer toplo preporucam izbjegavanje hrvatskih trgovina, puno obecanja, velike cijene i jako malo realizacija.
I unutar 6 mjeseci nakon sto ti se izda dozvola za sport ili lov, mozes dobit neograniceno nabavnih bez cekanja, samo doneses obrazac 1 i biljege i moraju ti izdat na licu mjesta.
Uglavnom, zato sam je dugo i čekao. Više od mjesec dana.
A da idem ponovo u proces dobivanja nabavne isto bih dugo čekao.
Da, teta mora izdati suglasnost za unos oružja, ali ne želi to. Kaže da moram ponovo pokrenuti cijeli proces ili kupiti oružje u HR.
Što se tiče hrvatskih trgovina, vidim sada i sam da je tako. Jedan je stavio na stranicu da ima u ponudi to što ja želim. Nazovem, pa dobijem odgovor da u stvari nema, ali da će naručiti. Da neka uplatim 100 eura, pa će on naručiti. Pitam ga koliko se čeka? Kaže oko 2 tjedna. Reko, jel to sigurno s obzirom da se kod drugih čeka mjesecima? I kaže on, samo da provjerim u njemačkoj (od kuda nabavlja). I onda počne nešto zastajkivati i kaže, da, da, evo trenutno tog modela nema ni kod mog dobavljača u njemačkoj.
Pa reko, što ćemo sad?
Kaže, ništa, onda ostavite kontakt pa ću vas kontaktirati kad dođe u Njemačku, pa ćete mi onda uplatiti 100 eura i dati mi vašu nabavnu.
Ok, doviđenja.
-
Mirok
- Brigadni General

Od kuda ti to da možeš dobiti neograničeno nabavnih i da moraš dobiti odmah na licu mjesta ?Stargazer wrote:Teta ti je krivo rekla. mozes, teta ti mora izdat EU suglanost za prenos oruzja preko granice, a svoju nabavnu dozvolu saljes prema trgovini u kojoj kupujes oruzje da je oni ispune.Human wrote: A NE NE! Ne ide to tako. Ne mogu dobiti odobrenje za unos NAKNADNO, kad već posjedujem nabavnu dozvolu. Odobrenje za unos sam trebao tražiti ISTOVREMENO kad sam zatražio nabavnu dozvolu. Pa reko, u čemu je razlika, ionako je to Slovenija. Nije Zimbabwe.
Kaže teta - ne može!
Koja PU je u pitanju?
Takav propis ne postoji.
-
Mirok
- Brigadni General

Pitaš tko je šef za poslove oružja...Human wrote:Kako doći do njega u PU Koprivnica?Mirok wrote:Priča teta svašta.
Obrati se šefu za poslove oružja.
Možda ima na internetu?
Kad smo kod ove teme, kada se kupuje oruzje izvan HR. SLO mi nije problem jer je blizu i cas posla covjek pokupi oruzje ako ima svu papirologiju.
Npr. zelim nesto sta sam naso u Italiji ili Belgiji. Jel postoji nacin da to ide preko weba i neke specijalne dostavljacke sluzbe ili to ne postoji kao opcija?
Vec moram ja fizicki podignuti to oruzje iz drugih drzava EU?
Npr. zelim nesto sta sam naso u Italiji ili Belgiji. Jel postoji nacin da to ide preko weba i neke specijalne dostavljacke sluzbe ili to ne postoji kao opcija?
Salju postom, ovisi od zemlje do zemlje, cijene su ti od 150-200 eura, za svicarsku je 500.BlueDog wrote:Kad smo kod ove teme, kada se kupuje oruzje izvan HR. SLO mi nije problem jer je blizu i cas posla covjek pokupi oruzje ako ima svu papirologiju.
Sta je tocno u toj cijeni, ta specijalna usluga kurira ili?Stargazer wrote:Salju postom, ovisi od zemlje do zemlje, cijene su ti od 150-200 eura, za svicarsku je 500.BlueDog wrote:Kad smo kod ove teme, kada se kupuje oruzje izvan HR. SLO mi nije problem jer je blizu i cas posla covjek pokupi oruzje ako ima svu papirologiju.
Prijevoz vatrenog oruzja i eksplozivnih tvari.BlueDog wrote:Sta je tocno u toj cijeni, ta specijalna usluga kurira ili?Stargazer wrote:Salju postom, ovisi od zemlje do zemlje, cijene su ti od 150-200 eura, za svicarsku je 500.BlueDog wrote:Kad smo kod ove teme, kada se kupuje oruzje izvan HR. SLO mi nije problem jer je blizu i cas posla covjek pokupi oruzje ako ima svu papirologiju.