Koji su vasi stavovi o "militarizaciji"?
Re: Koji su vasi stavovi o "militarizaciji"?
Skoro sve je odbijeno.Marin223 wrote:Bilo bi i zanimljivo vidjet kolko je stvari bilo odbijeno, pa da ocijenimo "stopu prihvaćanja".
Jer nam zakon nije nas, samo lose prevedena EU direktiva, koju mozemo ili ne moramo usvojiti.
2020 je doduse dodano od strane osobe u civilnoj zastiti prijedlog clanka gdje bi se morale traziti nabavne dozvole za kupnju spremnika u hrvatskoj.
Ali vec neko vrijeme radim na necemu vezano uz ovo, pa kada bude spremno za lansiranje ocekujte objavu.
E tako, to i ja kažem.Stargazer wrote:Pitajte bilo koga kako ide tok donosenja novog zakona.IB43 wrote:Nikada čuo da je nekoga sa oružjem zaustavila civilna zaštita. Obično to bude policija. Kao što policija i izdaje odobrenje za strelišta, nabavne dozvole...
Na e-savjetovanju svi sudjeluju u izradi zakona, svaki građanin ili udruga. Pa tako i Civilna zaštita.
Na kraju dana je zasluzna gospodja Bagarić iz civilne zastite, ona da prijedlog, gospodin Trut ga potpise i tek onda ide na glasanje u sabor.
Bez odobrenja te dvije osobe iz civilne zastite ne moze se donjeti novi zakon o oruzju.
jolly bi nam sad mogao detaljno objasnit kako stvari idealno funkcioniraju (koristeći pojmove Bagarić i Trut).
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Samo naprijed.Marin223 wrote: Ja bi problem riješio na svoj način, ja bi radije napravio jedno mjesto za vježbe gađanja više. Jel to ok doprinos zajednici ?
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Evo zasto nam je lose ko vlasnicima oruzja u hrvatskoj.
Jedni govore da je lose, drugi da je dobro, i umjesto da se borimo da nam bude bolje, mi se svadjamo oko gluposti.
@Jolly situacija je bolja, nazalost ne zaslugom nikakog lobiranja s nase strane nego pasivnoscu nasih zakonodavaca i europskim direktivama.
@Marine223 Vidis puno stvari koje te frustriraju u ophodenju prema nama kao vlasnicima oruzja, ali cinjenica je da je bolje nego prije 10 godina.
Znaci mogu reci da je situacija bolja nego prije, sto ne znaci nuzno da je dobra.
Svadjate se svi kao djeca oko gluposti umjesto da tu energiju utrosite na nesto korisno.
Evo ako imate visak slobodnog vremena slobodno mi se javite pa cu vam dati nesto oko cega mozete pomoci.
Jedni govore da je lose, drugi da je dobro, i umjesto da se borimo da nam bude bolje, mi se svadjamo oko gluposti.
@Jolly situacija je bolja, nazalost ne zaslugom nikakog lobiranja s nase strane nego pasivnoscu nasih zakonodavaca i europskim direktivama.
@Marine223 Vidis puno stvari koje te frustriraju u ophodenju prema nama kao vlasnicima oruzja, ali cinjenica je da je bolje nego prije 10 godina.
Znaci mogu reci da je situacija bolja nego prije, sto ne znaci nuzno da je dobra.
Svadjate se svi kao djeca oko gluposti umjesto da tu energiju utrosite na nesto korisno.
Evo ako imate visak slobodnog vremena slobodno mi se javite pa cu vam dati nesto oko cega mozete pomoci.
Ja priznajem da je zakon išao na bolje, mic po mic ali bolji od prethodnog, tu se slažem.
Ali ima još pun bitnih stvari za izmjenu da bi mogli reć "ovo je sad ok", za pomoć oko toga sam na raspolaganju.
Ali ima još pun bitnih stvari za izmjenu da bi mogli reć "ovo je sad ok", za pomoć oko toga sam na raspolaganju.
Vlasnici oružja su heterogena skupina, različitih intetesa i pogleda. Ne vidim zašto bi se u svemu slagali.
Ja militarizaciju, paravojne skupine, potpunu liberalizaciju nabave oružja (bilo kome i bilo kada, bez kriterija) nikada neću podržati. Zadnje što mi u životu treba je ekipa koja će mi objašnjavati da se moram bolje naoružati kada idem po djecu u školu, jer nikada se ne zna... Zolju i strojnicu minimalno. Može i djeci po jedan pištolj i štap dinamita. Pametno je to, jer nikada se ne zna kakva se naoružana bolesna budala mota oko škole...
Ja uopće nemam metaka. Imam samo komponente i punim po potrebi. Oružje je rastavljeno i nauljeno.
Treba mi par dana za to osposobiti i barem jedan posjet streljani za upucati.
Želim da to tako i ostane.
Ja to koristim kao sportsko oružje za dalekometno streljaštvo. Možda lov. Drugu primjenu sigurno neće imati. Niti želim da ima.
A što ako netko napadne?
Bilo je to 01.10.1991. godine. Probudile me sirene, detonacije i pucnjava. Napadnuti sa kopna, zraka i mora, totalno nadjačani, ljudstvom i tehnikom. Struje nema, vode nestaje. Ništa nismo imali. U par sati se skupilo par kubika vode, deseci kila namirnica, agregat za struju, radio veza, oružje... napravljeno sklonište. I obrana je započela. Na kraju i uspješno dovršena.
Snaći će se tko to zaista želi. Naučiti će brzo i doći do svega.
Nema nikakve potrebe za preppingom. Ne bez stvarne i neizbježne ugroze.
Ja militarizaciju, paravojne skupine, potpunu liberalizaciju nabave oružja (bilo kome i bilo kada, bez kriterija) nikada neću podržati. Zadnje što mi u životu treba je ekipa koja će mi objašnjavati da se moram bolje naoružati kada idem po djecu u školu, jer nikada se ne zna... Zolju i strojnicu minimalno. Može i djeci po jedan pištolj i štap dinamita. Pametno je to, jer nikada se ne zna kakva se naoružana bolesna budala mota oko škole...
Ja uopće nemam metaka. Imam samo komponente i punim po potrebi. Oružje je rastavljeno i nauljeno.
Ja to koristim kao sportsko oružje za dalekometno streljaštvo. Možda lov. Drugu primjenu sigurno neće imati. Niti želim da ima.
A što ako netko napadne?
Bilo je to 01.10.1991. godine. Probudile me sirene, detonacije i pucnjava. Napadnuti sa kopna, zraka i mora, totalno nadjačani, ljudstvom i tehnikom. Struje nema, vode nestaje. Ništa nismo imali. U par sati se skupilo par kubika vode, deseci kila namirnica, agregat za struju, radio veza, oružje... napravljeno sklonište. I obrana je započela. Na kraju i uspješno dovršena.
I smatrate zato sto vi zelite da oruzje bude tako da ostali ljudi koji ga legalno imaju da ga ne bi trebali imati u prije navedenim uvjetima sa moje strane?IB43 wrote:Vlasnici oružja su heterogena skupina, različitih intetesa i pogleda. Ne vidim zašto bi se u svemu slagali.
A što ako netko napadne?
Najzanimljivija tema na forumu trenutno. Da, militarizacija je svakako nešto čime bi se opisao Japan pred Drugi svjetski rat, a ne ljudi koji se u 2023. u Hrvatskoj žele naučiti koristiti oružje iznad razine prosječnog građanina. Zašto se to naziva militarizacijom od strane sustava, bio bi red na pokretača teme da napiše. Naslućujem o čemu se radi, ali treba stvari i napisati. Ovako ispada da se bojimo što će o nama misliti doslovce par ljudi koji su zabetonirani u sustav.
Vi ste naveli kako koristite oruzje, smeta li vam ono sto su drugi ljudi predlozili u smislu priprema i da takvi ljudi ne bi trebali imati oruzje.IB43 wrote:Napiši to ponovo. Totalno je nerazumljivo.
Makar je to oruzje koje posjeduju trenutno legalno.
Ne možeš imati legalno oružje za tu namjenu. Ako je to jedino za što ga koristiš i imaš, sustav je zakazao.
Meni ne smetaš dok me ne ometaš. A nametanje jest ometanje.
Bori se za svoja prava, ako misliš da su ispravna. Ali ne nameći se i ne osuđuj druge radi različitog mišljenja. Ostavi to ružni dojam, pa potpora potpuno izostane. Čak pređe i u suprotno.
Zašto bi svi razmišljali istko kao ti?
Meni ne smetaš dok me ne ometaš. A nametanje jest ometanje.
Bori se za svoja prava, ako misliš da su ispravna. Ali ne nameći se i ne osuđuj druge radi različitog mišljenja. Ostavi to ružni dojam, pa potpora potpuno izostane. Čak pređe i u suprotno.
Zašto bi svi razmišljali istko kao ti?
Svakako bih se složio da ne smije svaka budala imati oružje. A kakvih budala sve ima, uvijek se iznenadim, gotovo svakodnevno.
I smatram kako su zakoni o oružju pisani s takvima u vidu, na štetu normalnih, prosječnih, odgovornih. Čak i po cijenu da se isti ne mogu obraniti kad ih napadnu kriminalci, teroristi ili netko treći. Koliko je to realan scenarij ili ne, vjerujem da se ne može izvući jednoznačan zaključak. Čak bih rekao da se okolnosti mijenjaju na tjednoj bazi. Nije isto Osijek 1991., Korenica 2023., međimurski Piškorovec 2023., sva tri imaju elemente opasnosti i potrebe (samo)obrane. U Hrvatskoj postoje naselja u koja se i policija boji ući, osim ako nisu brojni i ozbiljno naoružani. A sve se stavlja pod istu kapu i radi se totalna uravnilovka uz najniži zajednički nazivnik
.
I da se vratim na budale iz prve dvije rečenice. A što ako je budala već naoružana? Ilegalno ili legalno. Što ako budala dolazi iz sustava? Što ako je sposobnost i inteligencija ljudi koji nam kroje zakone niža od onih na koje se ti zakoni odnose? Što ako je njihov motiv nešto drugo osim sigurnosti građana i pojedinaca? Malo sam potaknut nekim događanjima iz stvarnog života, gdje zaista potkapacitirani ljudi na odgovnornim mjestima kroje našu svakodnevicu. Postoji ona glupa odredba o ogranjčenju spremnika na 10 komada. Zato imam 10 spremnika
.
I smatram kako su zakoni o oružju pisani s takvima u vidu, na štetu normalnih, prosječnih, odgovornih. Čak i po cijenu da se isti ne mogu obraniti kad ih napadnu kriminalci, teroristi ili netko treći. Koliko je to realan scenarij ili ne, vjerujem da se ne može izvući jednoznačan zaključak. Čak bih rekao da se okolnosti mijenjaju na tjednoj bazi. Nije isto Osijek 1991., Korenica 2023., međimurski Piškorovec 2023., sva tri imaju elemente opasnosti i potrebe (samo)obrane. U Hrvatskoj postoje naselja u koja se i policija boji ući, osim ako nisu brojni i ozbiljno naoružani. A sve se stavlja pod istu kapu i radi se totalna uravnilovka uz najniži zajednički nazivnik
I da se vratim na budale iz prve dvije rečenice. A što ako je budala već naoružana? Ilegalno ili legalno. Što ako budala dolazi iz sustava? Što ako je sposobnost i inteligencija ljudi koji nam kroje zakone niža od onih na koje se ti zakoni odnose? Što ako je njihov motiv nešto drugo osim sigurnosti građana i pojedinaca? Malo sam potaknut nekim događanjima iz stvarnog života, gdje zaista potkapacitirani ljudi na odgovnornim mjestima kroje našu svakodnevicu. Postoji ona glupa odredba o ogranjčenju spremnika na 10 komada. Zato imam 10 spremnika
Last edited by Ariel on 07 Nov 2023, 19:27, edited 1 time in total.
I da, zaboravio sam napisati. Kako sam posljednjih mjeseci vezan na neke druge aktivnosti i gotovo nimalo ne koristim oružje, čak je došlo do većeg zasićenja, ozbiljno sam ga namjeravao prodati. Čak sam imao i ozbiljnog kupca. I to jutro vidim što se dogodilo u Izraelu i kako sustav nije u stanju zaštititi građane. To je bilo pola priče, druga polovica je bila reakcija ljudi koji su udarali FB "smajliće" na te vijesti (zašto, ne znam, ali ako u 2023. postoje ovi prvi i ovi drugi, ja se ne namjeravam razoružati).
Ariel. To je za samoobranu. Može se dobiti legalno.
Ono što ti treba je tečaj samoobrane. Bio je i link na temi.
Vojna znanja nisu individualna. Nego su timska. Cilj nije jedna luda naoružana osoba, nego čitavo naselje. Ne radi se samo o pješačkom oružju, nego i o topništvu....
Za što ti trebaju takva znanja? Sve i da živiš u Colonu, Panama. Ni tamo ti ne treba. Ali oružje i tečaj samooobrane, definitivno da.
Vojna znanja nisu individualna. Nego su timska. Cilj nije jedna luda naoružana osoba, nego čitavo naselje. Ne radi se samo o pješačkom oružju, nego i o topništvu....
Za što ti trebaju takva znanja? Sve i da živiš u Colonu, Panama. Ni tamo ti ne treba. Ali oružje i tečaj samooobrane, definitivno da.
O tome se i radi. Tema mi se čini pokrenuta zato što hrvatske obavještajne službe zovu na obavijesne razgovore ljude koji drže ili polaze takve tečajeve. I to nazivaju militarizacijom. Takav sustav bi bio u stanju i razoružati građane u najgorem trenutku.
Nije to nova vijest. Ali je svakako dobra reklama, ako ništa drugo. Postoji grupa instruktora s iskustvom, koja je pokrenula tečajeve korištenja vatrenog oružja u, između ostalog, i stvarnim situacijama. Pozvani su na obavijesne razgovore od strane obavještajnih službi i dano im je do znanja da takva znanja nisu poželjna kod civila. Pri tome je korišten termin militarizacija. Moguće da nisam sve najtočnije prenio, volio bih da me netko ispravi. Inače je ovo trenutak kad se svaka rasprava prekida, na spomen SOA-e, kao da se oni već ne prepoznaju u ovoj temi.
Bome je kratak put bio od: svi ste obavezni u vojsku i branit drzavu, pa do: idete u zatvor ako nanjusimo da se obucavate za samoobranu...
Ako pođemo od toga da svakom na vlasti nije cilj sigurnost građana, već ona vlastita, ako većini u sustavu nije cilj dobrobit društva već biti biti plaćen što bolje uz što manje rada i odgovornosti, sve je logično. Jasno da će navedeni uvijek najprije staviti sebe, a građane samo ako im se interesi podudaraju ili ako te građane treba za sljedeće izbore ili sljedeće uhljebljenje. Bitan je reizbor a u slučaju sustava netalasanje. Sve ostalo je smetnja koju treba ukloniti. Mislite li da se ijedan propis iz domene oružja donio zbog sigurnosti građana ili zbog političkog ili nekog drugog interesa?
P.S. Primijetite kako će rasprava naglo utihnuti na spomen čarobne riječi "SOA".
P.S. Primijetite kako će rasprava naglo utihnuti na spomen čarobne riječi "SOA".
Ima li neki razloga zasto vise civila ne bi smjelo vjezbati timsko djelovanje?IB43 wrote:Ariel. To je za samoobranu. Može se dobiti legalno.