VHS-2 poluautomatska puška - kada bi bilo, bi ste li kupili
Re: VHS-2 poluautomatska puška - kada bi bilo, bi ste li kup
Oho, to zvuči kao da se netko opametio u sustavu. Je li to stvarno moguće? 
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Pa jel ikad iko nosio HS pistolj (vulgaris) u vucetic kod prve registracije?
Nama nedostaje domacih proizvodjaca, za njih je sustav rjesen. Ove procedure nastaju samo za uvoznu robu.
I ima nekih, koji tvrde da nam domaca proizvodnja ne treba.
Nama nedostaje domacih proizvodjaca, za njih je sustav rjesen. Ove procedure nastaju samo za uvoznu robu.
I ima nekih, koji tvrde da nam domaca proizvodnja ne treba.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Stigla i optika. NF NX8-1-8x24 F1.
Još dva tjedna pa će i montaža.
Još dva tjedna pa će i montaža.
- jolly
- Cinker - bojna

Turn better into best!
Podvojena sam mišljenja oko konačnice. Koliko je kompleksna s puno detalja toliko i usmjerava ka sredini za brzo gađanje. 
VHS kakav je sad i brzo gadanje mi i ne idu u istu recenicu. Spremnik i okidac ga ometaju.
- jolly
- Cinker - bojna

F class jednometka, ulazi u definiciju "brzog gadjanja"?Ariel wrote:VHS kakav je sad i brzo gadanje mi i ne idu u istu recenicu. Spremnik i okidac ga ometaju.
Puska VHS S2, drzi 1 moa, ja vidio, naravno u poluautomatskom rezimu gadjanja, jer drugog nema.
Sta je onda brzo gadjanje?
To je stvar vjezbe, i pravila natjecanja. To je brzo gadjanje. Potencijal ima, dalje je stvar strijelca.
Da li papovka m59 vulgaris ima potencijal brzog gadjanja prema pravilniku HSS, i u cemu je onda razlika?
Turn better into best!
Što se tiče ergonomije, preciznosti i jednostavnosti, ne da puška ima potencijala, nego je puška jednostavno dobra.
Bi li mogla biti bolja? Svi mi znamo da uvijek može barem malo bolje.
Na meti za MK pušku je 10 pogodaka, 5 Belotovih metaka sam prvo opalio i bilo je OK (da vidite koji su, ručno sam ih
proširio metkom u .308). Zatim sam opalio svojih 5 komada (Berger 77 grs OTM) i svi su unutar crnog kruga.
Pucano sjedeći, naslonjen potkundak na zečje uši i iz ramena na 100m s optikom na max povećanju, tj. 8X.
Kad uhvatim malo vremena i poigram se s laboracijom to bi moglo i upola manje.
Na meti za MK pušku je 10 pogodaka, 5 Belotovih metaka sam prvo opalio i bilo je OK (da vidite koji su, ručno sam ih
proširio metkom u .308). Zatim sam opalio svojih 5 komada (Berger 77 grs OTM) i svi su unutar crnog kruga.
Pucano sjedeći, naslonjen potkundak na zečje uši i iz ramena na 100m s optikom na max povećanju, tj. 8X.
https://youtu.be/1R5m5G3nyD8jolly wrote:F class jednometka, ulazi u definiciju "brzog gadjanja"?Ariel wrote:VHS kakav je sad i brzo gadanje mi i ne idu u istu recenicu. Spremnik i okidac ga ometaju.
Puska VHS S2, drzi 1 moa, ja vidio, naravno u poluautomatskom rezimu gadjanja, jer drugog nema.
Sta je onda brzo gadjanje?
To je stvar vjezbe, i pravila natjecanja. To je brzo gadjanje. Potencijal ima, dalje je stvar strijelca.
Da li papovka m59 vulgaris ima potencijal brzog gadjanja prema pravilniku HSS, i u cemu je onda razlika?
Ovo je okružje u kojem vidim namjenu VHS-2S i tu je treba usporediti s ostalima. Nikakvo kurčevo statičko ležanje i povlačenje okidača po milimetar. Ovo što HSS radi poštujem, ali me ni najmanje ne zanima.
I papovka bi tu bila zanimljiva, dapače, vjerojatno uspješnija od mnogih drugih.
- jolly
- Cinker - bojna

Cijeli IPSC sport u HR bazira se na jednom poligonu i povremenoj prilagodbi Pampasa za IPSC.
I cijeli IPSC u HR se bazira na pistolju. Iz razloga jer nemamo ni jedan poligon za IPSC gdje bi se moglo napraviti autorizirano natjecanje / event s puskom, prema pravilima IPSC. Lvel III, II ili I.
Dakle, za pusku nemamo uvjeta za razvoj slicnih aktivnosti. VHS u tom slucaju, za ovakve aktivnosti, mozda ima potencijal, ali ne u HR.
Sad se postavlja pitanje: "aktivnost i rekreacija", ili "sport".
Za sad u HR su samo dva streljacka sporta, jedan je ISSF grupa disciplina sa letecim metama, drugi je IPSC sport. Takodjer imamo predstavnika u ICFRA organizaciji u f-class disciplinama.
Ovo je u relativnoj sukladnosti sa evropskom praksom gdje svaka EU clanica ima ISSF savez i IPSC savez, a neke imaju jos i druge saveze (na primjer njemacka ima mozda desetak saveza), i tu varira EU praksa, mejdutim ISSF i IPSC su svima zajednicki.
Tako da ako se ikad igdje, nekim cudom, potegnu nekakvi javni, evropski ili drustveni fondovi za investicije u streljane, to ce biti u smislu necega sto je definirano kao sport, i zadovoljava tehnicke uvjete zakona i tog sporta.
Rekreativne aktivnosti, paramilitary tipa, s vatrenim oruzjem - poluatomatskom puskom, ce vrlo tesko do nikako naci financiranje za odgovarajuca strelista. Pa cak i na onim strelistima koje sportski klubovi koriste po ugovoru s vojskom, za sad nije izvedivo..
Dakle, razumijem pristup, i postujem osobno misljenje, cak ni ne sporim, ali nije realno ocekivati korisitenje VHS puske, na ovim prostorima kao na onom linku, tako skoro. Nemamo gdje. A finacirati novu infrastrukturu pologona ko na linku, ne vidim ko bi?
S druge strane, zamijeniti PAP m 59 sa VHS unutar domaceg programa natjecanja HSS, prakticki je samo stvar poteza pera. Prije ili kasnije ce se to rijesiti. Tako da ce realnost uvjeta koristenja poluautmatske puske u HR, dovesti do koristenja VHS puske, na klasican nacin u sportskom streljastvu - U Hrvatskoj. To bar tako vidim.
I cijeli IPSC u HR se bazira na pistolju. Iz razloga jer nemamo ni jedan poligon za IPSC gdje bi se moglo napraviti autorizirano natjecanje / event s puskom, prema pravilima IPSC. Lvel III, II ili I.
Dakle, za pusku nemamo uvjeta za razvoj slicnih aktivnosti. VHS u tom slucaju, za ovakve aktivnosti, mozda ima potencijal, ali ne u HR.
Sad se postavlja pitanje: "aktivnost i rekreacija", ili "sport".
Za sad u HR su samo dva streljacka sporta, jedan je ISSF grupa disciplina sa letecim metama, drugi je IPSC sport. Takodjer imamo predstavnika u ICFRA organizaciji u f-class disciplinama.
Ovo je u relativnoj sukladnosti sa evropskom praksom gdje svaka EU clanica ima ISSF savez i IPSC savez, a neke imaju jos i druge saveze (na primjer njemacka ima mozda desetak saveza), i tu varira EU praksa, mejdutim ISSF i IPSC su svima zajednicki.
Tako da ako se ikad igdje, nekim cudom, potegnu nekakvi javni, evropski ili drustveni fondovi za investicije u streljane, to ce biti u smislu necega sto je definirano kao sport, i zadovoljava tehnicke uvjete zakona i tog sporta.
Rekreativne aktivnosti, paramilitary tipa, s vatrenim oruzjem - poluatomatskom puskom, ce vrlo tesko do nikako naci financiranje za odgovarajuca strelista. Pa cak i na onim strelistima koje sportski klubovi koriste po ugovoru s vojskom, za sad nije izvedivo..
Dakle, razumijem pristup, i postujem osobno misljenje, cak ni ne sporim, ali nije realno ocekivati korisitenje VHS puske, na ovim prostorima kao na onom linku, tako skoro. Nemamo gdje. A finacirati novu infrastrukturu pologona ko na linku, ne vidim ko bi?
S druge strane, zamijeniti PAP m 59 sa VHS unutar domaceg programa natjecanja HSS, prakticki je samo stvar poteza pera. Prije ili kasnije ce se to rijesiti. Tako da ce realnost uvjeta koristenja poluautmatske puske u HR, dovesti do koristenja VHS puske, na klasican nacin u sportskom streljastvu - U Hrvatskoj. To bar tako vidim.
Turn better into best!
Dovoljno je ukucati Ukrajina u You Tube tražilicu, malo pogledati kako izgleda borba uživo 2022. i uvidjeti da se velika većina odvija na vrlo malim do srednjim udaljenostima, cilj se zaspe s više pojedinačnih hitaca bez previše ''tacticool'' ciljanja, pretrčava se kad metak prošiša pola metra iza tebe kad skočiš u zaklon, itd.
Nije raketna znanost da kad udri adrenalin nije više sve u mirnom povlačenju okidača ili pravilnom stavu. Cilj je što prije odraditi cilj
Nije raketna znanost da kad udri adrenalin nije više sve u mirnom povlačenju okidača ili pravilnom stavu. Cilj je što prije odraditi cilj
Trenutno se u Hrvatskoj na nekoliko mjesta radi s oružjem kao na gornjem videu. Na streljanama, nakon što se zatvore za javnost. Štoviše, dolaze i instruktori koji podučavaju slične vještine. Nema tu ni N od natjecanja i nikog ne zanima HSS. Ljudi to rade iz gušta, ljubavi, hobija, a ponekad i posla. To je realnost i to se događa, samo je pitanje trenutka kad će netko doći s VHS.
- jolly
- Cinker - bojna

Ariel wrote:Trenutno se u Hrvatskoj na nekoliko mjesta radi s oružjem kao na gornjem videu. Na streljanama, nakon što se zatvore za javnost. Štoviše, dolaze i instruktori koji podučavaju slične vještine. Nema tu ni N od natjecanja i nikog ne zanima HSS. Ljudi to rade iz gušta, ljubavi, hobija, a ponekad i posla. To je realnost i to se događa, samo je pitanje trenutka kad će netko doći s VHS.
To je ok.
Steta je da se o tome malo zna. Pitanje je sta je to "instruktor"? Koje kvaiifikacije?
Turn better into best!
Ima organizacija u Europi koje certificiraju, pripadnici vojske i policije su pojedini certificirani kroz posao...
https://ebssa.net/course/ak-operator-course/
Ovih dana je aktualno. U HR se povremeno odradi nešto slično, ali ne uz toliki publicitet.
Ovih dana je aktualno. U HR se povremeno odradi nešto slično, ali ne uz toliki publicitet.
- jolly
- Cinker - bojna

To mi je poznato. Medjutim, to su profi kursevi za ljude koji ce kasnije raditi na security poslovima za strane firme. Instruktori na takvim obukama, osposobljeni su po odredjenom standardu, da sprovedu spcijalisticku obuku i imaju vazecu licencu.
Medjutim to nije sport ili rekreacija.
https://www.euseca.com/
Medjutim to nije sport ili rekreacija.
https://www.euseca.com/
Turn better into best!
Doslovce svi koje znam da su išli na te tečajeve radili su to iz osobne znatiželje i istraživanja svojih granica. To su situirani ljudi sa stabilnim karijerama (odvjetnici, liječnici, naftni inženjeri), koji traže izazove u slobodno vrijeme.
- jolly
- Cinker - bojna

Slazem se da postoji takav profil ljudi. Osobno poznam neke.
Turn better into best!
Odlično. Premda nisam kupac takvog poluatomata. Moram priznati da mi je drago da domaća puška ima takve rezultate.stolttom wrote:Što se tiče ergonomije, preciznosti i jednostavnosti, ne da puška ima potencijala, nego je puška jednostavno dobra.
Uzeo sam si slobode malo baciti oko na metu. Premda nisam pucao, pa ne znam što sve utječe na pogodke.
Svih 5 je oko 1.5 moa (ako sam dobro izmjerio sve) sa vertikalnim rasipanjem. Ali onaj 8 gore lijevo mi ostavlja dojam flyera, nekako je daleko od POI.
Bez njega je 1 moa sa izraženim vertikalnim rasipanjem.
U svakom slučaju, dobra laboracija može ovo vertikalno rasipanje zaista prepoloviti.
Super za vidjeti. Neću se priključiti u ovoj disciplini, ali da mi je zanimljivo pratiti razvoj, to svakako.