Koji su vasi stavovi o "militarizaciji"?

Opća rasprava koja može i ne mora biti vezana uz oružje - biti će moderirana po potrebi u slučaju vrijeđanja drugih članova ili otvorenih svađa i prepiranja. POLITIKU IZBJEGAVATI.
Post Reply
IB43
Natporučnik
Natporučnik
Been thanked: 2 times

Re: Koji su vasi stavovi o "militarizaciji"?

Post by IB43 » 07 Nov 2023, 21:06

Zato jer to prestaje biti nužna samoobrana. To je napad. A takav tim postaje paravojska.

Postoji aktivnost koja je legalna, ima natjecanja, klubove... Zove se airsoft. Nastao je upravo kao dio vojne obuke.
I koga takve stvari zanimaju ode u airsoft. I nema nikakve potrebe tu aktivnost proširivati vatrenim oružjem. Ja je ne vidim.

Tko želi te aktivnosti upražnjavati vatrenim oružjem.
https://www.morh.hr/postani-casnik-ili- ... -snaga-rh/

Ili

https://www.morh.hr/prijavi-se-postani- ... i-rocnici/

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 07 Nov 2023, 21:08

BTW Ne vidim zašto bi se većina aktivnih korisnika foruma bojala SOA-e. Nemaju nikakav razlog. Ne samo SOA-e, nego ni MUP-a, ni MORH-a ili bilo koje druge službe.

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik
Been thanked: 1 time

Post by Stargazer » 07 Nov 2023, 21:11

IB43 wrote:Zato jer to prestaje biti nužna samoobrana. To je napad. A takav tim postaje paravojska.

Postoji aktivnost koja je legalna, ima natjecanja, klubove... Zove se airsoft. Nastao je upravo kao dio vojne obuke.
I koga takve stvari zanimaju ode u airsoft. I nema nikakve potrebe tu aktivnost proširivati vatrenim oružjem. Ja je ne vidim.

Tko želi te aktivnosti upražnjavati vatrenim oružjem.
https://www.morh.hr/postani-casnik-ili- ... -snaga-rh/

Ili

https://www.morh.hr/prijavi-se-postani- ... i-rocnici/
Ko napada ikoga?

Ja samo pricam o treningu. Ne zanima me airsoft, ne zelim pucat u druge ljude. Zelim trenirati ono sto smatram zanimljivim, to sto bi to jednog dana moglo biti korisno je druga prica.

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 07 Nov 2023, 21:14

Ljudi žele svašta. Tenkove u garaži, bombe na balkonu, strojnicu u spavaćoj sobi. Ali, ne mogu to imati. Predstavlja ugrozu za okolinu.

Tako je i sa samoorganiziranim paravojskama. Potencijalna su ugroza i nisu dozvoljene.

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 07 Nov 2023, 21:20

Paravojska? Kao Špegeljeve formacije? Naoružani onim što su sami kupili? ZNG RH? Seoske straže? HDZ odbori 1991.? Nisu li oni obranili Hrvatsku?

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 07 Nov 2023, 21:25

To je bila ratna situacija. Danas je nema.

Ne postoji stvarna i neizbježna opasnost koja bi ih mogla opravdati.

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Stargazer » 07 Nov 2023, 21:29

IB43 wrote:Ljudi žele svašta. Tenkove u garaži, bombe na balkonu, strojnicu u spavaćoj sobi. Ali, ne mogu to imati. Predstavlja ugrozu za okolinu.

Tako je i sa samoorganiziranim paravojskama. Potencijalna su ugroza i nisu dozvoljene.
Ko prica o paravojsci, ja pricam o spremnosti.

Ali stvarno ne vidim negativne stvari u tome.

Zamislimo ovaj razgovor u ukraijini prije par godina.

"Sta se educiras o tome ne treba ti, nece biti rata tu vise, moderno je doba" I onda su rusi napali.

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 07 Nov 2023, 21:30

Naoružavanje je počeli još 1990. A rat bar godinu i pol kasnije. Ne brkati. Radilo se samo o realnom očekivanju. Tko kaže da već sutra neće doći do terorističkog i sličnog napada gdje bi ova znanja zatrebala?

Je li Dean Rostohar paravojska i militarist?

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 07 Nov 2023, 21:37

1990 je već bilo jasno da će se sukob teško izbjeći.

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 07 Nov 2023, 21:42

Ne osjećam se baš sigurno kad sustav ograničava slobode a sebi ih izdašno dopušta. Zabrane nisu rješenje, već civilizirano i educirano stanovništvo. E, ali to je već i koliziji s nečim drugim. Dubravko Gvozdanović to lijepo objašnjava.

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 07 Nov 2023, 21:47

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 07 Nov 2023, 22:04

Tečaj nije. Ovo su tečajevi za plaćenike i privatna osiguranja.
Kada ovo uvježbava ekipa koja je stalno zajedno. Da, postaje paravojska. Koju je možda moguće i unajmiti.

Ako su ovo bili tečaji na koje je reagirala SOA. Ništa neobično, ove stvari su im u opisu posla. Znači, zaista ga rade. To je dobro.

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Stargazer » 07 Nov 2023, 22:09

Po meni bi ljudi za ovo trebali moci dobiti oruzje za samoobranu.

Ako hoce trenirati, trebali bi imati pravo.

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 07 Nov 2023, 22:22

U Hrvatskoj su kapaciteti za ovakvu obuku kudikamo manji, da ne kažem mizerni, nego npr. u Poljskoj. Tamo postoje poligoni o kakvim se ovdje može sanjati. Jesu li Poljaci bitno drugačiji od nas? Civiliziraniji, pametniji, jesu li možda u nekom ratu?

Imamo primjer trulog sustava u ruskoj vojsci. Hrpa ne talasaj kadrova uhljebljenih i uguranih po tko zna kakvoj osnovi, krađa i korupcija gdje god se okreneš, hrpa poslova dobivenih po rodijačkim vezama, hrpa osoblja koji guše svaku inicijativu jer bi onda, gle čuda, morali raditi. I dalje pišem o ruskoj vojsci, ponavljam. Kvalitetni kadrovi su odavno izašli i prešli u neke privatne strukture. Vidimo u Ukrajini kolika je uspješnost takvog sustava. Biste li vjerovali takvom sustavu da će vas efikasno zaštititi?

Ovi tečajevi su otvoreni i civilima i tko god želi platiti. Upisuju ih oni koji svoj poziv vide u tom segmentu, prije nego li se prijave za odlazak u svjetska žarišta. Ali upisuju ih i imućniji ljudi jer si to baš i ne može priuštiti bilo tko. Mislite li da bi jedan Hrvat s godišnjim prihodom od 150.000EUR+ bio opasni paravojnik, samo zato jer polazi takve tečajeve? Nakon što provoza svoj Cayenne, siđe s jahte i završi s večerom u restoranu, vrati se od ljubavnice, sigurno razmišlja kako će što (dopunite me, ne znam stvarno). Zuckerberg trenira jiu jitsu i ostale MMA vještine. Je li on opasni nasilnik? A da, on je solo, treba mu još ljudi u grupi da bude paravojska :).

Stava sam kako su ljudi u sustavi uglavnom sputani, što dovodi do ograničenja i zastoja u napretku. Sustav treba privatnu inicijativu, pa i obrambenom segmentu. Eto rata u Ukrajini. Dronovi, mislite li da se njih prva sjetila neka glava u sustavu?

timmy75
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by timmy75 » 07 Nov 2023, 22:22

Ariel wrote:O tome se i radi. Tema mi se čini pokrenuta zato što hrvatske obavještajne službe zovu na obavijesne razgovore ljude koji drže ili polaze takve tečajeve. I to nazivaju militarizacijom. Takav sustav bi bio u stanju i razoružati građane u najgorem trenutku.
O čemu se radi? Ako si voljan podijeliti.
Put your money where your mouth is.

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 07 Nov 2023, 22:35

Činjenica da su u ekipi i oni koji mogu financirati opremu i možda poznaju potencijalne klijente čini situaciju još opasnijom. Wagner, Blackwater i sl. nije pokrenula sirotinja, nego upravo suprotno.
Još ako imate u ekipi politički aktivnih, pa to vrište alarmi na sve strane. Ništa čudno da se SOA ubacila, rade točno što im je posao.

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 07 Nov 2023, 23:16

SOA je napravila obavijesne razgovore s ljudima koje sam već spomenuo (bivši pripadnici sustava koji obučavaju polaznike za sigurno rukovanje oružjem, a nakon toga i neke naprednije tehnike). Nisam polaznik tih tečajeva niti sam bio na obavijesnom razgovoru da bih znao detalje. Ali priča se o tome i nekako mi nije drago da nas se tako gleda.

Što se tiče profila polaznika ovih tečajeva van HR, nema svatko 500, 1000 ili više EUR za tečaj od 1-2 dana u Poljskoj, Mađarskoj, dok su oni u Jordanu i dosta skuplji. Tamo odlaze oni koji ulažu u sebe i namjeravaju se profesionalno baviti, kao i pojedinci koji si to mogu priuštiti radi znatiželje, zabave, avanture, prestiža. Npr. 8 dana obuke sa strojnicom uz hrpu ispucanog streljiva u Jordanu za 3000EUR zvuči kao solidan provod. Kako ste od takvog profila došli do antidržavnog elementa, ne znam :).

U Hrvatskoj je ta scena u povojima, zbog malog broja mjesta za trening i zatucanosti okoline.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times

Post by Mirok » 07 Nov 2023, 23:19

Nisam sigutan da je kod nas SOA trebala tako reagirati.
Tim više što postoje ugroze kojima bi se prije trebala pozabaviti.
A i da nam se ne desi nešto "slično "Izraelu.....
Tajne službe se bave ko zna čime,a onda BUM i svi su iznenađeni...!?

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 07 Nov 2023, 23:40

A kako će gledati nekoga tko uvježbava napadačke taktike negdje u zabiti. I to oružjem A kategorije.
Pa nije to lunapark ili disneyland. Nego tečaj za plaćenu vojsku i tko zna za koga još. Za bilo koga tko plati.
Ne da ste stali u govno. Nego doslovno skočili u septičku jamu.

Pa ovo ti je isto kao da kažeš da si platio par tisuća za vožnju gumenjakom od Egipta do Italije sa još dvadeset ljudi. To je šverc ljudima, nije nikakva avantura ili turistički aranžman.
I onda se pitaš, a zašto me ispitivaju u Italiji. Eto, zatucana okolina i loši zakoni.

Ne mislim da je itko od vas opasan ili paravojnik, plaćenik... Samo ste naivno uskočili u septičku jamu i sada ste do grla u govnima. Ako vam se to negdje zapiše, zaraditi ćete probleme sa vizama, prelascima granica i zaposlenjem.

Što fali airsoftu? Da mene takve stvari zanimaju bavio bih se airsoftom. Ali mene to ne da ne interesira, mrzim to. Silom prilika sam nešto malo morao naučiti, kamo sreće nikada.

Ostavite se toga. Ni u USA paravojske nisu bez osmatranja, razgovora i dosjea. Pa kud sa tim u EU. Društvene mreže su zaista zlo.

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Stargazer » 08 Nov 2023, 00:00

IB43 wrote:A kako će gledati nekoga tko uvježbava napadačke taktike negdje u zabiti. I to oružjem A kategorije.
Pa nije to lunapark ili disneyland. Nego tečaj za plaćenu vojsku i tko zna za koga još. Za bilo koga tko plati.
Ne da ste stali u govno. Nego doslovno skočili u septičku jamu.

Pa ovo ti je isto kao da kažeš da si platio par tisuća za vožnju gumenjakom od Egipta do Italije sa još dvadeset ljudi. To je šverc ljudima, nije nikakva avantura ili turistički aranžman.
I onda se pitaš, a zašto me ispitivaju u Italiji. Eto, zatucana okolina i loši zakoni.

Ne mislim da je itko od vas opasan ili paravojnik, plaćenik... Samo ste naivno uskočili u septičku jamu i sada ste do grla u govnima. Ako vam se to negdje zapiše, zaraditi ćete probleme sa vizama, prelascima granica i zaposlenjem.

Što fali airsoftu? Da mene takve stvari zanimaju bavio bih se airsoftom. Ali mene to ne da ne interesira, mrzim to. Silom prilika sam nešto malo morao naučiti, kamo sreće nikada.

Ostavite se toga. Ni u USA paravojske nisu bez osmatranja, razgovora i dosjea. Pa kud sa tim u EU. Društvene mreže su zaista zlo.

Tko je ovdje spomenio oruzje A kategorije?

Mislim da je ovdje u pitanju jednostavno zadrti pogled na nesto.

Vasi stavovi mi se cine kao oni kod starih ljudi.

"Ako igras nasilne video igrice bit ces nasilan" (makar je znanost dokazala da je upravo suportno)

ili

"On trenira MMA, on je nasilan i sigurno hoce tuc svakog"

Cini mi se da je sve bazirano na osobnim predrasudama nego dobro promisljenim stavovima.

Post Reply